Gran Turismo 5: Prologue

Met grote vaart rij ik over een asfaltweg terwijl de bomen in 1080p langs me suizen. Als ik schakel zie ik mijn hand van het stuur gaan om de pook te grijpen, de deuren van mijn auto glanzen in het zonlicht en bezoekers springen geschrokken weg als ik als ik slip en verongeluk. Eenmaal verongelukt heeft mijn auto geen krasje. Nog altijd is de track, afgezien van die enkele toeschouwers, leeg en levenloos. Gran Turismo gaat al ruim een decennium mee maar heeft de serie nog de kracht om over te springen naar de Playstation 3?

Er is geen racing game met een fanbase zoals die van Gran Turismo, dus om het wachten op deel vijf wat makkelijker te maken voor de fans brengt Sony Gran Turismo 5 Prologue uit. Prologue is als een flinke demo van Gran Turismo waarvoor geld neergeteld moet worden. De gameplay en engine staan als een huis, alleen je krijgt maar een fractie van alle auto’s en circuits voor je kiezen. In deze Prologue is het aantal scheurijzers beperkt, maar wel gevarieerd. Daardoor kan je alsnog meerdere soorten auto’s uitproberen. Er zijn vijf circuits, waarvan er twee een variant hebben die ze heel anders aan doet voelen. Je kan ze ook omgekeerd berijden als je bepaalde uitdagingen hebt gehaald. De tracks variëren van een stad met veel scherpe bochten tot het ruime Daytona, dus ook hier kan je al een goed beeld vormen van de verschillende soorten gameplay die het uiteindelijke product zal bieden.

Bekend asfalt

Wij hebben een paar uur doorgebracht met de importversie en één ding valt meteen op: Gran Turismo is nog altijd Gran Turismo. Al bij de eerste keer dat je optrekt met een klein Japannertje weet je dat je terug bent. Voor doorgewinterde fans zal dit als een warme terugkeer naar huis voelen, maar voor nieuwelingen blijft het pittig om in te komen. Maar dit blijft een product voor fans, dus een tutorial zal moeten wachten tot het ‘echte’ spel. De gameplay is dus niet wezenlijk veranderd sinds deel vier op de PlayStation 2. En hoewel dat geweldig is voor de fan die zijn favoriete game gewoon in HD wil zien, steekt dat bij mij. Want wat doet Gran Turismo nou wezenlijk met de kracht van de nieuwe generatie, op mooie plaatjes na? De AI routines volgen nog altijd lijnen, er is geen schademodel en de wereld waar je in aan het racen bent is levenloos. Dit zijn juist punten die Polyphony aan had kunnen pakken met de kracht van de PlayStation 3, maar duidelijk hebben nagelaten.

Wat is er dan wél nieuw en opzienbarend? Het aantal auto’s op de tracks is verdubbeld. Dat lijkt misschien niet zo belangrijk, maar vijftien andere stukken blik naast je hebben op het asfalt geeft de races toch extra spanning mee. Er is eindelijk de mogelijkheid om online de strijd aan te gaan met vrienden en om andere races te volgen via GTTV. En het moet gezegd worden: grafisch is de game een meesterwerk. Afgezien wat vreemde schaduwen en screentearing loopt de game als een zonnetje, zonder ook maar één seconde tegen te sputteren.

Stijlgevoel

Polyphony’s obsessie van auto’s komt helemaal terug in GT5 Prologue. De nieuwe cockpitview is een verplichte, want alleen dan kan je de kleinste details op het dashboard waarderen. Elke auto is tot op een eng niveau nagebouwd en in meerdere kleuren te verkrijgen, met originele namen etcetera. Autofanaten zullen zeker hun hart op kunnen halen. Ook het racen is zo realistisch mogelijk gemaakt. Het snelheidsgevoel klopt, de hand van de bestuurder gaat ook echt van het stuur om te schakelen en de auto’s hebben allemaal een eigen gevoel. Als je met een Fiat Panda door de Daytona heen scheurt voelt dat beduidend anders dan wanneer je met een Ferarri de scherpe bochten van Suzuka trotseert. De manier waarop elke auto als een echte uitdaging voelt is iets wat Polyphony helemaal door heeft met GT5. Qua stijl zit Prologue meer dan goed. De menu’s zijn mooi vormgeven en duidelijk, de UI is niet te opzichtig en biedt meer dan genoeg informatie en de jazz soundtrack is heerlijk. Het aantal nummers is beperkt, maar de nummers die ik heb gehoord completeren de game op geweldige wijze.

Voorlopige conclusie

Ik vind het spijtig dat Polyphony de kracht van de PlayStation 3 niet inzet om de tegenstanders geloofwaardige intelligentie te schenken of auto’s kwetsbaar te maken voor ongelukken en dergelijke. Want hoewel sommige delen van Gran Turismo 5 Prologue tegen het fotorealisme aan zitten, halen minder gepolijste elementen je vaak uit de ervaring. Dat maakt de fan natuurlijk niet uit, want die is juist gelukkig met hoe de game was en altijd is geweest.

De paar uurtjes die wij doorbrachten met Prologue waren duidelijk niet genoeg om alles te verkennen. Het verdienen van credits om nieuwe auto’s te ontgrendelen duurt lang en is moeilijk, dus ik heb nog maar bij weinig auto’s achter het stuur gezeten. Of er genoeg te vinden is in Prologue om een aankoop van vijfenveertig euro te rechtvaardigen wordt pas duidelijk na een paar nachtjes doorhalen, wat we ook zeker zullen doen als we de reviewversie in handen hebben.

 1.   
  Player_1_wins!'s avatar

  Mooie preview…

  Denk dat een schademodel nieuwe gamers ( alsof die er zijn btw) afschrikt. Het is al een lastige race game, zeker als je het vergelijkt met al die arcade racers ( RR, N4S, Burnout etc). Als je dan ook nog eens in het begin je mooie auto finaal naar de klote ragt heb je gelijk geen zin meer om het racen écht onder de nkie te krijgen

 2.   
  laki's avatar

  ik hoop dat de grote versie snel uitkomt

 3.   
  ps3 gek's avatar

  Menno Schellekens schreef, "
  Gran Turismo wil het summum zijn van realisme, maar toch is de snelste manier om een bocht door te komen door te ‘stuiteren’ tegen een andere auto. Ik denk dat het gebrek aan een schademodel en het onrealisme dat dat met zich meebrengt juist spelers die nieuw zijn onaangenaam verrast."

  idd. 🙄 Ik vond GT4 helemaal geweldig. Ooit wel een beetje onrealistisch met botsingen en wanneer je uit de bocht vloog. De proloog ga ik zeker niet kopen. Ik wacht tot de echte game en geef ik dat geld wel uit aaan een racestuur dat onmisbaar is in deze game 😛 . Voor 348 HD screens klik je hier: www.gtplanet.net dan klik je ergens op die site op screenshots. Echt prachtig, ik heb ze allemaal bekeken. Helaas was de demo verwijderd na ik een japans account had aangemaakt, dus ik heb de game zelf nog niet gespeeld 😳 😉

 4.   
  PS4owner's avatar

  vind het jammer dat het niet gratis is ookal is het een demo 😡

 5.   
  Scuderia's avatar

  Voor mij wordt dit echt de game van de eeuw 😆 !

  Ik ben echt een hele grote GT fan, GT heeft alles. Schademodellen zijn echt gaaf in GT5, wat betreft je wagen te pletter rijden: Als je GT4 of oudere delen hebt gespeeldt ben je hier ook klaar voor.

  Gran Turismo 5 wordt in 1 wordt. Insane!

 6.   
  cyberman12's avatar

  ik weet niet waarom maar racen in echte interieuren vind ik altijd zo veel gaver dan vanuit zo’n achter-de-auto view… en als er straks ik weet niet hoeveel auto’s in deze game zitten met allemaal een echt interieur dan zou ik dat echt super gaaf vinden… dit wordt gewoon een klapper net zoals MGS 4 en GTA IV 😆 😆 😀
  vind het alleen nergens op slaan dat er geen schademodel is, en maar zeggen dat de PS3 zo krachtig is maar Forza 2 had dit toch wel goed voor elkaar. Hopelijk is het wel aanwezig in de volledige versie 🙂

 7.   
  -050- Critical's avatar

  ik koop em helemaal gek van deze game 🙄 maakt mij niet uit dat het een proloog is 🙂

 8.   
  Wouter's avatar

  Gran Turismo 5 is echt een prachtig mooi spel! 😮

 9.   
  PS3Killer's avatar

  Vind em eerlijk gezegd te realistisch, maar als die 1 screenshot ingame is, dan word ie wel heel erg mooi.

 10.   
  RockMan's avatar

  ik ga proberen mn PS3 binnen te hebben voor GT5

 11.   
  fcrudy's avatar

  ik wil hem maar heb geen psp of ps3:( ik heb GT4 al uitgespeeld:D

 12.   
  patrickoo3's avatar

  mooi en wel beetje leuk