Professor Kageyama’s Reken Training

PABO-studentes, geen nood! Indien jullie te blond zijn om behoorlijk te kunnen hoofdrekenen, heeft Nintendo nu jullie redding. Geen haarspoelmiddel, maar Professor Kageyama’s Reken Training. Is dat niet even geweldig?

Dag 1

Ik had vorig jaar zo een Nintendo DS gekocht. Maar ik speelde er niet echt spelletjes op of zo, maar wel dat ene spelletje. Het was Brein Training. In het begin was ik er nog niet zo goed in. Maar later wel. En toen kwam Meer Brein Training. Daarmee kon ik mijn brein meer trainen. Dat was wel moeilijk.

In Brein Training was ik altijd niet zo goed in rekenen. Er was ‘Rekenen x 20’. Maar ook ‘Rekenen x 100′. Bij die werd ik meestal wel erg moe. Want honderd sommen zijn er wel heel veel. Maar ja, je moet toch goed kunnen rekenen, dus ik ging maar meer oefenen. Op het einde was ik er best goed in. Toen zag ik vorige week een ander spel voor de Nintendo DS in de winkel. Die ene, bij mij in de buurt. Maar ja, het spel was Provess… Proffes… even kijken. Professor Kageyama’s Reken Training. Dat was dus wel handig voor iemand zo als ik. Want Brein Training had mij er wel beter in gemaakt. Maar nog niet supergoed, of zo.

Maar toen ik het ging spelen schrok ik wel. Brein Training was in het Nederlands. Dat vond ik wel handig, want ik ben niet zo goed in buitenlands. Maar Reken Training is niet in het Nederlands. Dat vond ik dus jammer, want ik vond het al moeilijk. Want het spel laat je steeds honderd sommen maken. Dus ik werd weer erg moe. Het heet: “De honderd-cellenmethode”. Hoe dat precies werkt, dat leg ik morgen uit.

Dag 2

Zo. Gisteren heb ik toch even een halfuurtje kunnen oefenen met deze trainer, maar het lijkt er op dat ik al door het grootste gedeelte van de stof heen ben. De honderd-cellenmethode is in feite een grote tabel, waarin van linksboven naar rechtsonder gewerkt wordt. Ben je bijvoorbeeld met vermenigvuldigen bezig, dan moet je het getal dat in de eerste rij staat, steeds vermenigvuldigen met de getallen die je tegenkomt in de kolommen, wanneer je van links naar rechts werkt.

De tabel staat hierbij op het linkerscherm, de antwoorden vul je in op het rechterscherm. Want inderdaad, ook Professor Kageyama’s Reken Training wordt gespeeld met de DS in verticale houding, zoals een boek, en bestuur je met alleen de stylus. Het handschriftsherkennings programma lijkt hetzelfde te zijn als die in Meer Brein Training, wat dus een verbetering was op de software van de eerste Brein Training. Toch worden bepaalde cijfers niet altijd even goed herkend. Een zeven wordt de ene keer meteen gepakt, maar het komt ook voor dat de DS het voor een één aanziet. De negen en de vier hebben dit probleem ook, wat alleen te voorkomen is door in duidelijke cijfers te schrijven. Je hebt echter ook te maken met een tijdslimiet, waardoor je de antwoorden toch zo snel mogelijk neer wilt pennen. Genoeg geoefend voor vandaag, morgen gaan we verder.

Dag 3

Hoewel het wellicht al een beetje evident is, dient het medegedeeld te worden dat Professor Kageyama’s Reken Training louter de hoofdrekenbekwaamheid traint en dan bovendien slechts van waardes bestaande uit hoogstens twee getallen. Hierdoor schijnt het spel met name geëigend te zijn voor de wat jeugdige speler die deze bedrevenheid net onderricht krijgt op school, of het wat oudere individu waarbij het berekenen jammergenoeg een beetje weggezakt is.

Voor de hogere mathematiek hoef je niet aan te kloppen bij Nintendo, daar dit beeldspel geen algebra, differentiaties, kansrekening of goniometrie bevat, niettegenstaande dat Reken Training essentiële routines schoolt waardoor deze wiskundige problemen beter opgelost kunnen worden. Dientengevolge is dit spel bij uitstek bestemd voor de personen die gaarne wat gezwinder zouden kunnen hoofdrekenen in het alledaags leven, bijvoorbeeld op hun werk. Wat intens betreurenswaardig is, is dat het spel niet overgezet is naar de Nederlandse taal. Alle schermteksten zijn van Engels jargon en aangezien zowel je broertje als je grootmoeder dat idioom vermoedelijk niet geheel eigen zijn, is dat zeker een minpunt.

Kortom, de doelgroep hiervan is overeenkomstig aan die van Brein Training van Dr. Kawashima, de mensen die nog maar net met gamen in beroering komen en voor een billijk bedrag hun rekenkunsten wat willen aanscherpen. Doch blijft de vraag hangen hoe groot de meerwaarde van Reken Training is ten opzichte van Brein Training, aangezien daar reeds afdoende rekenoefeningen present zijn. De uiteindelijke indruk van dit spel is dan ook dat het amusant, hoewel niet altijd even pragmatisch, is voor een paar dagen, maar het zich door de geringe omvang niet lang in de meeste spelcomputers zal bevinden.

 1.   
  Darkknight's avatar

  hoeveel komen er nog ><

 2.   
  MauriceV's avatar

  ik heb het een beetje gehad met die denk spelletjes van hem 😕

 3.   
  Rhemme's avatar

  Odys schreef, "En na al deze kritiek nog een zes? GN geeft zelden onvoldoendes, maar hiervoor had je toch wel wat lager mogen gaan zitten. Dit huiswerk voor je DS scoort nu even hoog als Turok! 😕 "

  De becijfering van Reken Training heb ik natuurlijk niet net zo gedaan als bij elke andere game. Speel jij games voor je plezier, dan moet je geen Brein- of Reken Training games kopen, want leuk zijn ze niet. Beoordeeld op hetgeen de game pretendeert te zijn, namelijk een hoofdrekenoefening, is het in mijn ogen een voldoende waard. Turok zal dus zeker wel een vettere game zijn, maar dat is appels met peren vergelijken.

 4.   
  GameAC's avatar

  Bagger

 5.   
  )GN(-Erik's avatar

  hahah screen 1 is simpel 😕 Het volgende antwoord is 16 😆

 6.   
  WW's avatar

  Eindelijk is er dan. Professor Kageyama’s Reken Training. Langverwacht, deze móet ik hebben, klaar. Relaxte gameplay, screens om je vingers bij af te likken en de graphics zijn ronduit geil. Nu al dé titel van het jaar, en ik meld me alvast aan om gamers vooruit te helpen in het Tips en Trucs-subforum. 😛

  Echter, de inleiding is niet grappig. 😆

 7.   
  Wesseltje1's avatar

  Die intro is té mooi. 😆 Het spel zelf niet. 😛

 8.   
  milanosie's avatar

  MWAAH