Bully: Scholarship Edition

De controversiële game Bully (bij ons Canis Canem Edit) zal, ruim anderhalf jaar na de release op de PlayStation 2, ook de Xbox 360 en de Wii aan gaan doen. Nu is gebleken dat Bully eigenlijk best een onschuldig spelletje is, vragen we ons af of de game ook alleen op zijn kwaliteit kan vertrouwen.

Bullworth

Bully: Scholarship Edition zal een aangedikte versie van het orginele Bully voor de PlayStation 2 worden. De game zal in grote lijnen hetzelfde zijn. Jij speelt nog steeds met Jimmy Hopkins, een jongetje dat door zijn pas hertrouwde moeder op een kostschool wordt gedumpt, alvorens ze een jaar lekker op huwelijksreis gaat met haar nieuwste aanwinst. Bullworth Academy is Jimmy’s nieuwe thuis maar een makkelijke plek is het niet.

Op de Bullworth Academy, wat overigens een overduidelijke parodie is op Zweinstein uit Harry Potter, heerst een duidelijke groepscultuur. Er zijn de nerds, de kakkers, de sporters en het criminele tuig. In allerlei missies zal Jimmy meer respect moeten vergaren bij deze verschillende groepen, wat wel nodig is, aangezien het niet erg makkelijk is om vrienden te maken als je het nieuwe jochie bent. Deze missies variëren van het doen van minigames tot het afleveren van pakketjes en het tegen elkaar opzetten van andere groepen. Bully: Scholarship Edition heeft ten opzichte van het origineel een aantal nieuwe missies gekregen. Rockstar heeft hier lekker lang over na kunnen denken en deze ontwikkelaar kennende zullen ze weer bol staan van de grappen en grollen.

Lessen

Daarnaast zal er ook naar de lessen gegaan moeten worden. Des te beter je bent in Engels, des te vloeiender tong je hebt en des te makkelijker kun je je uit penibele situaties lullen en des te beter ben je bij de meisjes op de Academy. Wanneer je goed bent in gymnastiek kun je je beter verweren tegen de pestkoppen en een goed cijfer voor scheikunde resulteert in professionelere stinkbommen en rotjes. Daarnaast zal Scholarship Edition ook gezegend zijn met vier nieuwe vakken, te weten biologie, rekenen, muziek en aardrijkskunde. De lessen bestaan uit minigames en nieuw in deze Scholarship Edition is dat deze offline tegen elkaar te spelen zijn.

Dit alles speelt zich af in een free-roaming setting. Jimmy kan vrij rondlopen door de school en het grote terrein daar om heen. Bullworth beschikt naast een groot schoolplein ook over de nodige sportvelden en andere hangplekken. In principe heb je alle vrijheid, maar je zult wel twee keer per dag in de les moeten verschijnen. Doe je dat niet en wordt je gesnapt, dan zul je strafwerk moeten doen.

Upgrade

Het grote verschil in deze Scholarship Edition zullen we echter moeten zoeken in de grafische vernieuwing. De game zal verschijnen op de Xbox 360 en Nintendo Wii en vooral op dat eerste platform zal het spel er next-gen waardig uit komen zien. Ook de versie voor de Wii zal significant beter ogen dan het origineel voor de PlayStation 2 en daar komt nog eens bij dat men de besturing flink aangepakt heeft en volledig heeft toegespitst op de Wiimote. Dit zal zich uiteraard gaan laten zien in de vele minigames maar ook daarbuiten moet de Wiimote goed geïntegreerd gaan worden in het spel. Denk dan bijvoorbeeld aan het richten van je ploppenschieter en het vechten. Net zoals in bijvoorbeeld The Godfather: Black Hand Edition zullen de bewegingen die je maakt met de Wiimote realistisch vertaald worden naar een animatie in de game. Dus niet één voorgeprogrammeerde klap-, trap- en stootbeweging, maar een Jimmy die met zijn armen net zo doet als jij achter je televisie.

Voorlopige conclusie

Bully kwam dan wel uit in de nadagen van de PlayStation 2 en kon in tegenstelling tot bijvoorbeeld God of War II of Final Fantasy XII niet tot de créme de la créme gerekend worden, een goed spel was het zeker. Daarom is het helemaal geen verkeerd idee om Xbox 360- en Nintendo Wii-bezitters nu ook nog de mogelijkheid te bieden van deze game te genieten. Het lijkt me nu al bijna zeker dat bezitters van het origineel hier niet warm voor hoeven te gaan lopen, daarvoor bieden die extra missies, vakken en mooiere graphics simpelweg te weinig. Gamers die nieuw zijn met het concept en na het aanschaffen van Grand Theft Auto IV, Super Smash Bros. Brawl, Devil May Cry 4 en Rainbow Six: Vegas 2 dit voorjaar nog tijd en geld overhebben, zullen hier waarschijnlijk geen miskoop mee doen.

  1.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Ik vind het plaatje met de nerds kei mooi je denkt toch als je dit ziet dat deze grafische beter is dan de PS2 versie 🙂

  2.   
    Tom's avatar

    Gaming4Ever>NL schreef, "Ik vind het plaatje met de nerds kei mooi je denkt toch als je dit ziet dat deze grafische beter is dan de PS2 versie 🙂 "

    Grafisch is het inderdaad een tikkie opgeschroeft en dat mag ook zeker wel, aangezien de game zich staande moet weten te houden tussen het andere grafische geweld van de next gen.

  3.   
    blackname's avatar

    vind het spel geen zak aan 1× bij een vriend gespeeld maaar na 5 min. stopte we al :p

  4.   
    Superdude's avatar

    Lijkt me wel vette game 😛
    Nu hopen dat hij ook nog op de PC komt.
    Dan is het helemaal af (voor mij dan 😛 )

  5.   
    Dilliemaster's avatar

    T’ ziet er erg mooi uit.
    Klasse!

  6.   
    kasper1221's avatar

    ik vind dit soort spellen maar nicks 😛

    maar ga hem wel probeeren

  7.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    ik heb’m vorige week uitgespeeld en ik vond ‘m erg goed. 😀

  8.   
    Pack Leader's avatar

    Haha het is wel een genre opzich :D. Het is ook zeker de moeite waard. Ik ga hem denk ik wel halen.

    Greetings 🙄

  9.   
    crying baby's avatar

    Lijk me tof spel maar het lijkt me ook beetje moeilijk 😳 .

  10.   
    ms13694's avatar

    lijkt me idd wel leuke game 😉

  11.   
    Pimkingetje's avatar

    Lol, is zoo leuk, ff de pestkop uithangen! 😀

  12.   
    patrickoo3's avatar

    kan je tog nog een x fockit veel pesten:D