Een zwarte kerst

Kerst! Euforie en gulzigheid alom. Alles moet voor deze factoren wijken: wantrouwen en voorzichtigheid maken plaats voor koopdrang en onvoorzichtigheid. Dé tijd voor oplichters om hun slag te slaan.

Aanleiding voor deze column is de blik die ik op Marktplaats.nl heb geworpen eergisteren. Wii’s zijn namelijk nog steeds nergens te verkrijgen en zo vlak voor kerst gaat dat natuurlijk voor woekerprijzen zorgen. En inderdaad: Wii Sportpacks die voor €350,- over de digitale toonbank vliegen vormen geen uitzondering. Dat is toch al gauw 100 euro’s meer dan de originele versie, en in dit geval heb je meestal ook nog te kampen met een gebruikte Wii. Het is echter niets nieuws, vorig jaar met de launch van Nintendo’s apparaatje kwam hetzelfde voor. In Engeland is de handel in Wii’s bijna lucratiever dan de effectenbeurs…

Kortom, iedereen wil een Wii en MOET die hebben vóór kerst. En dat is dé mogelijkheid voor oplichters om hun slaatje te slaan. Men is immers onvoorzichtig en moet koste wat het kost dat witte ding in huis hebben. Dan zie je het: een Wii, die door een webshop is ingekocht voor een erg gunstige prijs. Het gaat om het Wii Sports pack, plus twee Wii Remotes en Nunchuks én Mario Party 8. Een ideaal pakketje voor de feestdagen. Winkelwaarde ruim €350,-. En dat alles voor de prijs van 170 euro… wauw, hier was ik naar op zoek!

Zou je denken. Wie echter een beetje logisch nadenkt en de kerstgulzigheid opzij weet te zetten, zal snappen dat dit een onlogische stap is. Dit pakket zou je makkelijk voor het dubbele van de huidige vraagprijs kunnen verkopen. De heer Derk, zoals hij zichzelf noemt, geeft de volgende reden voor deze ongelooflijke prijs:

Aankomende donderdag na de kerst heb ik op voorraad 16 wii die nog uitgeleverd konden worden door onze groothandel nu is het zo dat ik deze voor een lage prijs heb ingekocht en dan hier ook voor een leuke prijs neer zet want,de kerst is al duur genoeg en zo kan ik mijn internetshop promoten.

Aldus de huidige advertentie. Het gebrekkige Nederlands wekt bij mij al wantrouwen, maar ach… niet iedereen is een held in de moeilijke Nederlandse taal. Dat neem ik dus maar even voor lief. Wel is het vreemd dat meneer zijn webshop wil promoten, maar die webshop in het hele artikel nog niet noemt. Waar is de promotie dan gebleven? Erg vreemd. Ik wil hier wel meer van weten, aangezien het addertje zijn tanden al bijna in mijn enkels heeft gezet, en waarschijnlijk met mij verscheidene andere mensen. Gelukkig heb ik al een antigif en ik mail meneer om hem op de hoogte te stellen van mijn interesse. Dit alles naar aanleiding van zijn eerste advertentie, waar hij nog geen aantal noemt.

Hallo, Ik ben geïnteresseerd in een Wii. Wat moet ik verder nog doorgeven?
Ik krijg een mailtje terug met de boodschap dat hij nog vier Wii’s over heeft. Ideaal, daar zit er dus een voor mij bij! De stappen die ik moet ondernemen zijn als volgt:

Wil een wii bestellen dat kan het gaat als volgende je kan of vandaag een betaling regelen via de postbank internetbankieren als je die hebt dan kan de wii morgen bij je worden afgeleverd in de ochtend door een koerier van de storingsdienst van ons bedrijf,volgende optie is je betaald via internetbankieren en en ik maak donderdag de aangetekende verzending voor je rond en dan heb je hem vrijdag thuis.

Vanwege de kerst is dit wat ik voor je kan betekenen en het is als de wii op is is ie ook echt op tot goed wel eind februari want,dan kan ie weer worden aangeleverd in geheel Nederland.

Ik geef je vast mijn betaalgegevens.
En daar volgden dus direct de betaalgegevens. Het kan allemaal zó makkelijk in orde worden gemaakt. Het is alleen duidelijk dat hier een luchtje aan zit, zeker gezien het feit dat de eerstgenoemde advertentie meldt dat er zestien Wii’s beschikbaar zijn. Deze advertentie verscheen vandaag, terwijl mij gisteren werd gemeld dat er nog maar vier over zijn. Vreemd! Niets wat ik niet had verwacht echter. Ik ben best nog bereid hem het voordeel van de twijfel te geven en bied aan om de Wii op te komen halen of via rembours te betalen, wat een stuk veiliger is. Ik verstuurde daarom gisteren:

Hallo,

Mooi dat er nog beschikbaar zijn. Ik kom de Wii graag ophalen of anders laten versturen via rembours. Neem aan dat dat voor een bedrijf als het jouwe geen probleem is, integendeel, het is voor ons beiden makkelijker. Laat maar horen wanneer het beste uit komt.
Intussen is meneer vandaag weer actief geweest met advertenties, maar heeft niets laten horen. Het is daarom wel helder waar meneer heen wil. Aangezien dit interessante materie is besluit ik wat verder te kijken, en het blijkt vele malen groter te zijn dan aanvankelijk gedacht. Via enkele gedupeerden kom ik uit bij de site InternetOplichting.nl, waar een intussen driedelig en honderden pagina’s tellend topic over deze kwestie is geopend. De ‘beste’ man is niet alleen met kerst actief en zelfs niet alleen met een Wii. Ook PlayStation 3’s, telefoons en meer gewilde gadgets worden door dit persoon aan onwetenden ‘verkocht’. Intussen tel ik bijna honderd gedupeerden, die gemiddeld voor ongeveer 200 euro zijn opgelicht. Een lucratief zaakje. Op die manier is een extra kerstbonus geen kattenpis.

Kerst lijkt een mooie tijd voor oplichters om hun slag te slaan, maar niet alleen tijdens kerst moet men alert zijn en niet alleen bij gamegerelateerde zaken, zo blijkt. Het advies is in ieder geval om altijd aangifte te doen, want de oplichters deinzen nergens voor terug. Ook na al meerdere malen door de mand te zijn gevallen gaat men gewoon door. Je kunt je zuurverdiende centen dus ook in tijden van woekerprijzen nog beter uitgeven aan die Wii van vijfhonderd euro…

 1.   
  Pinzö's avatar

  lol, een Wii voor 170 euro dat kan nooit goed zijn 😛

 2.   
  Verbeemen's avatar

  ik verkoop mijn wii voor €2500

  dan wacht ik wel ff om ne nieuwe te kopen, (dikke winst) 😀 😀 😀

 3.   
  Design's avatar

  Erg interessante column Teun.

 4.   
  Jadaaaagggg's avatar

  Verbeemen schreef, "ik verkoop mijn wii voor €2500

  dan wacht ik wel ff om ne nieuwe te kopen, (dikke winst) 😀 😀 😀 "

  dat gaat echt lukke 😕 een stomme wii voor €2500 verkopen 😆

 5.   
  Kaassouffl3's avatar

  Ik merk dat altijd best snel als het oplichters zijn..

 6.   
  Tom's avatar

  Doet me direct weer denken aan je column ‘Voor spek en bonen’, ook een treurig verhaaltje waarbij je iets niet kreeg wat je wel wilde.

 7.   
  Ruudjee's avatar

  Mooie column.
  Mooi geschreven iig, wat er wordt beschreven is allesbehalve dat.

  Ik heb ook ooit een verhaal gehoord van iemand, die had dus een digitale camera besteld. Afijn, alles goed afgehandeld en wel tot er nog een ding overbleef: de aflevering.
  De postbode kwam met een pakket van een in dit geval geloofwaardige grootte, en vroeg om een handtekening: eerder kon hij het pakket niet overhandigen. De man, goedgelovig als hij was, zette zijn handtekening en nam het pakketje aan. Hij maakt het open..
  2 oude schoenen. En dat voor 150 euro.

  Als ik dat soort dingen hoor, vraag ik me echt af waar ’t heen moet met sommige mensen tegenwoordig.

 8.   
  Jostii's avatar

  als je goed kijkt en oplet en logisch nadenkt zie je elke vorm van oplichting meteen 😀
  van die mensen die dan een ps3 verkopen voor 275 euro die je wel kan ophalen aleen doordeweeks om 11 uur omdat hun kinderen van 6 en 7 jaar hem niet luek vonden. ze kunnen hem ook toesturen dan hoef je aleen maar geld over te maken en dan ontvang je het paketje vanzelf.
  zulke advertentie’s moet je altijd wel vor oppassen omdat je er wel makelijk instinkd
  omdat het mooie spullen zijn voor een zachtprijs. 😉 😕 😀

 9.   
  Sandrus Castus's avatar

  slaatje te slaan

  😆 Ik neem aan dat dat de verkleinvorm van ‘slag’ is? 😛

 10.   
  jungler's avatar

  verkocht??????

 11.   
  Sacul's avatar

  Pf, zoals die kerel schrijft zou ik het ook nooit vertrouwen. Niet als hij zich ook voordoet als webshop.

  Teun, je moet de link even aanpassen. Die mist een / 😉
  http://www.internetoplichting.nl/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?num=1187869130/1515

 12.   
  Capp's avatar

  Oja..? 😕

 13.   
  )GN(-Erik's avatar

  Voor die 170 euro krijg je volgens mij alleen de doos 😆