Crysis

Wat zit je daar nou? Je hebt trailers gezien, previews gelezen en de demo gespeeld en nog steeds zit je Crysis niet te spelen? Dan is deze game ook niets voor jou, want Crysis maakt de verwachtingen waar. Of je hebt een bestelling geplaatst en zit nog steeds op jouw exemplaar te wachten. Nou goed, lees dan maar verder.

Graphics

Crysis werd aangekondigd als één van de best ogende games ooit en daar is eigenlijk niets van gelogen. Hoe indrukwekkend de game al begint! Je zit als lid van het Delta Force van de toekomst in het vliegtuig en ziet daar je teamleden praten. Nooit gedacht dat ik dat van kerels zou zeggen, maar wat zien die er goed uit! Gezichten waarop je iedere lijn en stoppel haarfijn kunt zien en een schijnbaar uit gevlochten materiaal vervaagdigd pak waarvan iedere vezel apart lijkt te bestaan… indrukwekkend! En dan word je op een eiland gedropt, waar je archeologen uit de klauwen van Noord Koreanen moet redden, omdat zij iets vonden waar iedereen belang bij heeft. Dat eiland, dat leeft gewoon. Iedere blad aan iedere tak beweegt apart van de rest, grassprieten zijn nu echt grassprieten in plaats van bosjes groene stekels die als bundels houterig bewegen, kikkers en vlinders begroeten je regelmatig op je pad, terwijl op andere plaatsen de ijzige wind uit echte dampen en sneeuwvlokken bestaat. Schuurtjes vallen realistisch in elkaar als een tank er doorheen walst en palmbomen vallen om zoals het hoort als je je wapen erop leegt. Adembenemend soms, als je de tijd neemt om er naar te kijken.

En als je hebt geïnvesteerd in de game, want de keerzijde van de medaille is dat je een bijzonder krachtige PC nodig hebt om er toch echt van te kunnen genieten. Een Core 2 Duo E6600, 4 GB RAM en een 8800 GTS met 640 MB bleek genoeg om de game op ‘High’ te spelen met een resolutie van 1280×800. Ik moest dan wel afscheid nemen van Anti-Aliassing en toen de genoemde ijzige wind haar intrede deed, moest ik zelfs een hoop detail laten varen om speelbare framerates te krijgen. Een nog krachtigere processor en videokaart zijn dus aan te raden, al mag je toch een behoorlijke zeikerd genoemd worden als je het detail wat ik zag niet toereikend vindt.

Gameplay

Maar Crysis blijkt niet alleen een grafisch spektakel te zijn, ook de gameplay mag er absoluut wezen. De soldaat die je speelt beschikt over een pak dat zich in verschillende toestanden kan bevinden. Standaard is het extra kogelwerend, maar desgewenst kun je voor korte tijd supersnel rennen, of juist extra krachtig slaan en springen en als klap op de vuurpijl kun je ook enige momenten onzichtbaar rondwandelen. Dat mag ook wel, want het eiland waar je doorheen moet vechten is verder gevuld met tegenstanders van verschillende afkomst… heel verschillende afkomst. Het pak geeft je de mogelijkheid je eigen strategie te kiezen om langs ze te komen. Heel belangrijk hierbij is dat de AI daar realistisch op reageert en dat doet zij ook goed. Heel erg goed.

Tegenstanders zien je namelijk als je vlakbij voor ze staat, maar dat is logisch. Wat nu zo belangrijk is, is dat ze je kwijt kunnen raken. Maak jezelf onzichtbaar en ze zijn je kwijt. Of duik de dichte begroeiing die overal aanwezig is in en ze moeten je zoeken in plaats van dat ze bijna precies weten waar je bent. Menig game gaat hier stuk op, Crysis laat zien hoe het moet. Jij moet je niet aanpassen aan de superzintuigen van tegenstanders zoals in andere games, zij moeten hun best doen jou te pakken te krijgen. En hun best, dat doen ze ook. Redelijk agressief, maar met gevoel voor zelfbehoud, dat is het type tegenstander waar je rekening mee moet houden. Continue zitten ze je achterna en proberen ze je te omsingelen. Maar ja, wat moeten ze tegen een vijand die het ene moment vlak voor ze staat, het volgende moment onzichtbaar is en het moment daarop ineens bovenop een huisje staat dankzij een supersprong die je met het pak kunt maken? Of duik je de bosjes in, kruip je buiten hun zicht langs ze heen en zet je het met veel snelheid op een lopen, of val je juist in de rug aan? Je bepaalt het allemaal zelf. Wat dat betreft mag Halo de subtitel ‘Combat Evolved’ doorgeven aan Crysis, want zo voelt het aan: actie waar de huidige stand van hardware en AI voor kan en dus eigenlijk moet zorgen.

Min

Is er dan ook iets wat de game niet goed doet? Ja, in kleine mate. Voor een game waarin de graphics en de gameplay zo goed zijn – het geluid is overigens ook prima – valt het verhaal wat tegen. Noord Koreanen die archeologen gevangen nemen die schijnbaar een buitenaardse techniek hebben gevonden, daar klaag ik nog niet zo veel over, maar de karakters zijn wel heel erg cliché uitgewerkt, waardoor het allemaal een beetje een B-film dreigt te worden. Het lijkt alsof de game rond de, nogmaals uitstekende, gameplay is gebouwd, terwijl er veel meer mogelijk is. Ik verwijs dan naar toppers als Half-Life 2 en F.E.A.R., games die bij verschijning ook de hype wisten waar te maken qua graphics en gameplay, maar waar het verhaal een prominentere rol had.

Ach, een kniesoor die daar echt op let en er minpunten aan verbindt. Een andere kniesoor zou nog kunnen opmerken dat de game lineair van opzet is, maar ik vind dat wel prettig. Het verhaal dat er is, blijft op die manier goed verteld worden. In de gebieden die hier en daar een grotere vrijheid bieden lijkt de actie soms zelfs stil te vallen, als je bijvoorbeeld van de ene kant van een vallei naar de andere kant moet om missiedoelen te zoeken. Twee laatste minpunten waar je mee op de proppen zou kunnen komen zijn de lengte van de game en de afwisseling. Die zijn beiden namelijk aan de lage kant, maar heffen elkaar tegelijkertijd ook weer op: een langere game had te weinig afwisseling gehad, een meer afwisselende game was te kort geweest. Nu ondervind je geen van beide mogelijke nadelen. Als je ze al opmerkt terwijl je van de actie en het beeld zit te genieten.

Online

En als je toch meer afwisseling en lengte nodig hebt, dan ga je multiplayer spelen. Op het eerste gezicht lijkt dit ook niet veel (blijf je kritisch?) met twee spelsoorten, maar schijn bedriegt. De eerste spelsoort is Instant Action, wat niets anders is dan deathmatch met een nieuwe naam. En nieuwe voorwaarden, want ook hier mag je met het pak spelen dat je ook in het single playergedeelte aanhebt. Onzichtbaar aanvallen, op gebouwen springen, supersnel langs tegenstanders rennen, ook hier is het mogelijk.

Naast Instant Action schittert Power Struggle, een spelsoort die games als Battlefield en Counter-Strike naar de kroon steekt. Dit is een team-based spelsoort waarin het de bedoeling is dat je de vijandelijke basis afbreekt. Hiervoor moet je een laboratorium dat massavernietigingswapens produceert veroveren, en van stroom voorzien door daarnaast energiecentrales in te nemen. Wapens krijg je niet zomaar: die moet je kopen met geld dat je verdient door veroveringen en kills. Om je verder te helpen zijn er ook voertuigen aanwezig in Power Struggle.

Conclusie

Eens in de zoveel tijd verschijnt er een gehypte game die de beloftes kan waarmaken en Crysis is zo’n game. Het principe ‘speel zoals je wilt’ is dankzij het pak en de AI die hier juist op reageert helemaal aanwezig, terwijl prachtige graphics je nog meer laten genieten. Dat het verhaal hiermee in vergelijking wat achterblijft boeit dan ook totaal niet als je lekker bezig bent de volgende tegenstander te besluipen, beschieten of ontwijken.

 1.   
  nielz's avatar

  Goede review. Alleen jammer dat ik hem niet op high kan spelen.

 2.   
  ikketjuh's avatar

  Echt een topgame!

  Ik heb een paar settings op high en de rest op medium.
  Speelt lekker en ziet er fantastisch uit!

  Dit is voor mij game of the year.

 3.   
  prof_111's avatar

  hij is echt VET 8)

 4.   
  Ruudjee's avatar

  simmity schreef, "met een 8800 gts kan ik hem zelfs op high spelen, en met 2x 8800 gtx is very high een eitje. Maar ultra high nog niet."

  Ultra high zeker niet, want die bestaat niet oelewapper.

  Nouja, ik ben ook vrij enthousiast over Crysis. Nooit verwacht dat ik alles op Medium kon zetten. Maar toen ik erachter kwam dat dat kon, en hij ook nog eens lekker liep; ben ik dit spel elke dag meer gaan waarderen.

 5.   
  Tom's avatar

  Ik heb een bestelling gedaan voor Crysis, kan werkelijk niet wachten om ‘m te spelen. Mijn PC draait ‘m op High, hij is immers ook samengesteld speciaal voor Crysis.

 6.   
  Kaassouffl3's avatar

  oeps 😛

 7.   
  r_AW's avatar

  Ziet er héél goed uit! 8)

 8.   
  ikbenrick's avatar

  Mooi review, Uber mooie game 🙂

  Heb hem zelf ook in bezit!
  Maar waarom geef je het een 9,7 en geen 10? Oblivion gaven jullie ook een 10 voor graphics :O
  Speel hem op nog hoger dan very high op XP doormiddel van hacks, waardoor het nog mooier is maar je een behoorlijke frameboost krijgt.

  8800GTS 320 mb
  2gb ram
  Athlon 5600+ stock
  1024×768 (17 inch)

  Avg zo’n 32/35
  Vaak op makkelijke stukken 35/70 en op de moeilijke stukken min 22, en op gewoon moeilijke stukken 25/30 .
  Zelfs op 22 frames heb je nog niet echt mouselagg, dus lijkt het hoger, speeld goed dus 🙂

  top game! (Jammer dat het zo kort is, ik kan me het hele verhaal nog herrineren)

 9.   
  Thé YwonUnlimited's avatar

  Erg mooite game =D

 10.   
  Wesseltje1's avatar

  GOTY.

 11.   
  Serg1337's avatar

  Jammer dat ik de game niet kan installeren 🙁 ik heb namelijk de systeem eisen niet 😥 (ik moet ook weer de gene zijn met zo een KUT pc die echt heel erg oud is 😥 😥 )

  PS: ik heb mischien wel elke review gezien en ik vind de game echt übber cool 😉

 12.   
  Darkknight's avatar

  iedereen vind dit nu een goed spel omdat het de eerste game is die op direct x10 draait

 13.   
  arie de beuker's avatar

  WOOHOO! Ik kan hem ook draaien 😛

 14.   
  gappower's avatar

  Dit is een van de vetste games van het jaar!!

 15.   
  Uchiha linkz's avatar

  ik speel deze game op bijna alles high behalve AA die staat op 2X
  ik speel hem op Q6600,2gig DDR3 ram 2900PRO juist gekocht 980 euro 😀

 16.   
  Thenaminator's avatar

  Supergame! Heb ik direct gekocht en ben er nu aan verslaafd lol
  Mooie graphs en zalig om te spelen! Ik speel het spel op high behalve shadows en shaders op low en zonder AA. 🙂

 17.   
  JonsoN's avatar

  dat stuk in die mijn, , daar kon ik m op high spelen, , speelde lekker, , kwam ik in die berg terecht, , nog steeds op high, , kwam ik in de sneeuw, , omfg:( kon ik m weer op medium zetten, , maar DAMN dit spel is vet! alleen vind de hoeveelheid enemys tog echt iets teveel van het goede..

 18.   
  BartG's avatar

  Ik krijg crysis deze week binnen, dus ben benieuwd.
  De demo kon ik op medium spelen, met 2 settings op low…
  Zag er zalig uit! 😀 , zelfs op medium 😳 😛

 19.   
  kasper1221's avatar

  demo kon ik op hooge kwalitijt spelen en nu ik het egte spel heb doet hij het amper weet iemand hoe da komt? 👿

 20.   
  Mastermind's avatar

  Kan dit ook voor XP? Of alleen voor vista??

 21.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Assault schreef, "

  ”ikketjuh” schreef, "Echt een topgame!

  Ik heb een paar settings op high en de rest op medium.
  Speelt lekker en ziet er fantastisch uit!

  Dit is voor mij game of the year."

  Wat je zegt kan volgens mij niet. Want de pc de Cryisis op high kan spelen moet nog gemaakt worden dus je kan Crysis niet op high spelen zelfs niet als je de beste pc tot nu toe hebt.

  Toch super gaafe game!"

  Wat een onzin ik kan crysis spelen op very high zonder lag of haper.

 22.   
  Ruben201's avatar

  Te vette game, helaas nog niet veel tijd gehad om te spelen.
  Ik ben nu op dat vliegdekschip met die ‘master’ alien, en ik heb zon wapen gekregen, die telkens zegt dat ie niet gelockt is, maar hoe moet je iets locken dan?? Ik heb er nu niks aan 😥

 23.   
  PresidentE's avatar

  Geweldige game alleen die systeem eisen zijn niet normaal, kan hem op medium wel goed spelen 🙂

 24.   
  Umbra's avatar

  Een van de meest innovatieve en vernieuwende FPS-games ooit. Alleen jammer van de systeemeisen, maar het is altijd hetzelfde. Als we lage systeemeisen hebben, klagen we over de graphics. Als de graphics adembenemend zijn, klagen we over de systeemeisen…

 25.   
  assassin_MKA's avatar

  Ik heb dit spelletje gekocht.Maar als ik speel,wordt het spel automatich om de 5minute verkleint , dan moet ik via opties terug op full-screen zette 😕
  Dat wordt lastig,zo kan ik ni spele 🙁
  Weet er iemand hoe dat komt?

 26.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Geweldig game… maar niet perfect… Systeem eisen liggen te hoog… maar als je die eisen hebt zal je uren van fun hebben maar medium is ook heel mooi

 27.   
  lolsnol's avatar

  de gameplay van het spel is fantastys het beeld is perfect alleen zoals al in de preview staat vind ik het op sommige punten een beetje nageaapt vab F.E.A.R en half life 2 maar verder is het echt een top spel

 28.   
  Lashrom's avatar

  Jesus.. man.. Zelfs de hoogste videokaart heeft problemen met Very High !

 29.   
  PaNNa's avatar

  Yah leuke review hoor , alleen heb ik dit spel niet. 🙁

 30.   
  kasper1221's avatar

  super game 8)

 31.   
  PaNNa's avatar

  Vind het een super-game, prachtige review :).

 32.   
  perryv's avatar

  Minimale Systeemeisen
  2,8 GHz single core processor heb ik niet…
  1024 MB RAM heb ik niet…
  256 MB videokaart (NVIDIA GeForce 6800GT/ATi Radeon 9800Pro of beter) heb ik niet…
  12 GB harde schijfruimte heb ik… 🙂
  Geluidskaart heb ik… 🙂
  Muis, toetsenbord heb ik… 🙂
  Windows XP/Vista heb ik… 🙂
  DirectX 9.0c heb ik… 🙂

  toch doet die het…

 33.   
  teuntjuh's avatar

  Prachtig spel, echt geweldig, alleen soms weet je niet waar je nou langs moet…
  maar echt hele mooie beelden en goed geluid. (vooral als je het lekker hard hebt staan met full bass :P)

 34.   
  gamerfreak3's avatar

  wie vind de multyplayer goed?
  😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕

 35.   
  teuntjuh's avatar

  Als ik met de trainer speel moet ik de settings lager zetten..
  das wel jammer…

 36.   
  teuntjuh's avatar

  Ik ben nu in dat alien schip gedoe bij een plek waar ze
  allemaal grote ronde dingen in gaten schuiven en allemaal van die kracht velden zijn.
  weet iemand waar ik nu heen moet?? (en of ik er al bijna uit ben) … 😕

 37.   
  Pimkingetje's avatar

  Dit kan niet mn compu aan denk ik! 😉

 38.   
  Xtremie's avatar

  Ik had eens de demo gespeeld op High en sommige settings op Medium omg wat een mooie game 0.o alleen lijkt ie wel wat veel op Crytek’s vorige game Far Cry

 39.   
  AKA_The_Creator's avatar

  Echt de game vn de eeuw de mensen vn Crytek en Ubisoft hebben hun weer eens uitgeslooft!
  De graphics mogen er wezen mr jmmr genoeg zn niet alle pc’s sterk genoeg(de mijne bijvoorbeeld 😉 )

 40.   
  jack.'s avatar

  vette spel de grafics de zijn onzettend mooie !!
  ik vind dit de beste shooter van af nu ! 😀

 41.   
  jack.'s avatar

  oh ja en vergeten te zeggen echt alles kan kapot ! 😆 😀
  vet

 42.   
  Keffa15's avatar

  ”hammerhead666″ schreef, "Echt de game vn de eeuw de mensen vn Crytek en Ubisoft hebben hun weer eens uitgeslooft!
  De graphics mogen er wezen mr jmmr genoeg zn niet alle pc’s sterk genoeg(de mijne bijvoorbeeld 😉 )"

  ff verbeteren!!! Crytek en Electronic Arts hebben Crysis gemaakt! Crytek en Ubisoft hebben Farcry gemaakt

  Echt een geweldige game ik speel het met:

  Intel Core 2 Duo E6600 2.4 GHz (overgeclockt tot 4.0 GHz en FSB van 2000)
  4 GB DDR3 800 MHz
  2x Nvidia 8800Ultra
  😀 😀 😀

 43.   
  AKA_The_Creator's avatar

  ”Keffa15″ schreef, "[quote=”hammerhead666″]Echt de game vn de eeuw de mensen vn Crytek en Ubisoft hebben hun weer eens uitgeslooft!
  De graphics mogen er wezen mr jmmr genoeg zn niet alle pc’s sterk genoeg(de mijne bijvoorbeeld 😉 )"

  ff verbeteren!!! Crytek en Electronic Arts hebben Crysis gemaakt! Crytek en Ubisoft hebben Farcry gemaakt

  Echt een geweldige game ik speel het met:

  Intel Core 2 Duo E6600 2.4 GHz (overgeclockt tot 4.0 GHz en FSB van 2000)
  4 GB DDR3 800 MHz
  2x Nvidia 8800Ultra
  😀 😀 😀 [/quote]

  Thanks voor de verbetering!

 44.   
  gillian70's avatar

  echt Mega leuke game jammer dat hij zo groot is,,,anders zou ik zeggen :10/10 voor deze game

 45.   
  jigsaw4's avatar

  Kan mijn computer het aan ????

  ik heb een core 2 duo 1.8ghz

  geforce 8500 512 mb

  1 gb ram

  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

 46.   
  Sannyz's avatar

  kan ik het op very high spelen? 😆

  mijn specs:

  q6600

  4 gb ram

  hd4870

 47.   
  rocksteen's avatar

  nielz schreef, "Goede review. Alleen jammer dat ik hem niet op high kan spelen."

  aaghh jammer nouw 🙁 ..
  ik kan hem op high spelen 😛 😛

 48.   
  Spectorbass's avatar

  Ik speel em met een Quad Core Q9300 met een ATI 3800 en nog kan ik niet alles op high zetten. Maar desondanks een hele vette game!

 49.   
  Rickass93's avatar

  Ik speel met een quad core Q6600 en een GeForce 9600 GSO en hij speelt soepeltjes op High hoor..

 50.   
  Dy-88's avatar

  echt een heel vet spel, vooral dat beeld…

 51.   
  N1!'s avatar

  Echt een prachtige game, en, ook al is dat al te vaak herhaald, met name het grafische deel. (h) Ik hoorde laatst iemand hier zeggen dat de mannetjes in de game als zombies rond een steentje rennen – ik vind dat totaal NIET waar! Waarschijnlijk speelde die N00Bgast (hij is zeker (!) N00B, want hij vertelde over zijn tactiek; cloak engagen > NK-gastje neerknallen > schuilplaats zoeken > SuitEnergy opladen > volgende NK’tje neerhalen = [N00b]) op easy] ofzo, dat zou dan best nog eens kunnen, maar ik zeg, probeer het eens op [hard] en [delta] laten ze je niet rustig je SuitEnergy opladen, ze gebruiken niet voor niets echte legertactieken in de game (ja, echt waar! (als je het nog niet wist 😉 )

  8) N 8)

 52.   
  jac___20's avatar

  ik heb even gewacht met het kopen van dit spel.
  omdat ik heb zitten wachten op een kaart die de game toch redelijk aan kon.
  ik heb nu dus een ATI radeon HD4870 Aangeschaft en hij draait moeiteloos op very high en met AA op 2x onder de resolutuie van 1680 x 1050.

  verder heb ik niks aan te merken op het spel, zit super goed in elkaar en de special effects vind ik wel mooi gedaan.

 53.   
  7lotus94's avatar

  Hehe

 54.   
  Stranqer's avatar

  Dit is egt het beste spel ooit!!! ik kan hem op max spelen en kan men ogen bijna niet geloven.
  zit het hele spel kwijlend achter men pc!! ZWARE 10 !!!!!!

 55.   
  AKA_The_Creator's avatar

  Vetste spel ooit, maar ik snap 1 ding niet: Waarom verkopen ze hem voor 10€?????(Bart Smit 😆 )

 56.   
  mennogamer559's avatar

  dat zal zijn omdat dit spel niet heel bekend is gewoorden omdat op het begin van het uit komen niemand dit spel op veryhig aan kon.
  1 maat van mij zit wel te zijken dat de gameplay kut is maar ik vind hem juist vet.
  draait goed hier hoor op een e8500 en gtx 570=)