Mass Effect

BioWare is een ontwikkelaar groot geworden met games als Jade en Knights of The Old Republic. Beide games zijn een groot succes geworden en dat allemaal omdat BioWare destijds al bezig was games naar een nieuw level te brengen. Want wat is er nou leuk aan het spelen van een voorgeschreven verhaal en het continue moeten volgens van één bepaald pad? Het is toch veel leuker om zelf te kiezen wat er van je character terechtkomt en zelf te kiezen om een good of een bad guy te worden? Met dit in hun achterhoofd is BioWare aan de slag gegaan met de game die nu in de winkels ligt onder de naam Mass Effect. Tijd om te kijken of ze er wat moois van hebben gemaakt!

Op ontdekkingsreis

BioWare heeft zich altijd al bezig gehouden met games waarin de storyline de kern van de game vormt en zo ook bij Mass Effect. Voor de verhaallijn hebben ze hulp ingeroepen van Drew Karpyshyn, schrijver van het boek Mass Effect: Revalions. Ondanks dat de game geen ‘vergaming’ is van het boek, zijn de invloeden toch wel duidelijk te merken. De wereld van Mass Effect heeft vaag iets weg van games als Star Wars en Star Trek, maar zodra je begint aan de game merk je direct dat Mass Effect niet te vergelijken valt met welke game dan ook en een echte eigen identiteit weet neer te zetten.

Het verhaal begint allemaal in het jaar 2148, het jaar waarin de mens op Mars een grootse ontdekking deed die de wereld voorgoed zou veranderen. Dankzij deze grootse ontdekking kreeg de mensheid met behulp van buitenaardse technologie de mogelijkheid om mass-relay’s te maken waarmee reizen naar andere zonnenstelsels mogelijk werden gemaakt. Aangezien het in de aard van de mens ligt om nieuwsgierig te zijn gaat een handjevol mensen op weg naar de sterren en daar voorbij. Eenmaal daar aangekomen komen ze alleen tot de schokkende ontdekking dat ook het ras van de Turians in contact is gekomen met de technologie. Na vele lange gesprekken en het toevoegen van veel water bij de wijn hebben de mensen en Turians besloten dat het beter is om in vrede samen te leven. Hierdoor heeft de mensheid zich zo’n beetje op iedere planeet gevestigd, maar toch loopt het niet zo soepeltjes met alle rassen als ze hadden gehoopt…

Om er toch voor te zorgen dat er geen gigantische oorlogen uitbreken, heeft de mensheid besloten dat de vrede gewaarborgd moet worden. Deze belangrijke taak zul je vervullen in de vorm van Commander Shepard. Commander Shepard treedt toe tot de ‘Spectred’, een elite-eenheid die boven de wet staat en er alles aan moet doen om het universum veilig te houden. Dat dit een lastige taak gaat worden blijkt al snel, zodra ex-Spectre Saren in beeld komt. Deze ex-Spectre heeft er genoeg van om braaf te zijn en besluit een mythe te achtervolgen. Deze mythe zegt dat er om de 50.000 jaar een machineras terugkeert om alle organische wezens te vernietigen. Zoals met de meeste Mythes gelooft er zo goed als niemand in, maar achteraf blijkt er toch een kern van waarheid in te zitten. En zoals gewoonlijk is er nog maar één persoon die de mensheid kan redden, jij!

Zowel RPG…

In Mass Effect gaat het er allemaal om dat de gamer zelf kan beslissen welke richting hij in zal slaan. Het begint allemaal al met het aanmaken van je personage, Commander Shepard. Commander Shepard is namelijk naar eigen wens helemaal aan te passen, van haar tot oogkleur en van kuiltjes in de wangen tot stand van de neus. Ondanks dat het kiezen van het juiste uiterlijk van je personage een vrij grote stap is, valt het in het niets bij wat je verder voor keuzes zult moeten maken in het spel. Zo zul je ervoor moeten kiezen welke richting je op wilt gaan met je personage, namelijk soldaat, biotisch begaafd of techneut. Ieder van deze richtingen heeft zo zijn eigen vaardigheden. Naarmate je vordert in het spel zul je op deze manier je vaardigheden ontwikkelen en de wapens passend bij jouw character verzamelen. De soldaat gaat voor de huis-tuin-en-keuken machinegeweren, de techneut kiest ervoor om wat tactischer te werk te gaan en en bioot heeft de beschikking over een scala van verschillende wapens, ieder met een buitenaards karakter.

Verder is het ook belangrijk dat je in het spel de juiste keuzes maakt. In de gesprekken die gevoerd worden in het spel tussen de personages (en dat zijn er heel wat), kun je namelijk zelf bepalen waar het gesprek op uit zal lopen. Je kunt ervoor kiezen om als good guy door het leven te gaan en braaf jaknikken op alles wat er wordt gezegd, je kunt neutraal door het leven gaan en de boel de boel laten, of je kunt ervoor kiezen om als bad guy verder te gaan en de personages die je niet aanstaan aan het einde van het gesprek uit de weg te ruimen omdat je het zelf beter denkt te weten.

…als shooter

Je zou het haast vergeten, maar Mass Effect is naast RPG eigenlijk ook een goede shooter. De missies voer je uit samen met je crew, die verder uit nog twee teamleden bestaat. Jij hebt tijdens de gevechten de leiding over deze teammembers en zult dus ook moeten zeggen wat ze wel en niet moeten doen, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het zelf uitschakelen van vijanden. Mass Effect is wat dat betreft een vrij doorsnee shooter, maar door de grote verscheidenheid aan wapens is er een oneindig aantal manieren om je tegenstanders uit de weg te ruimen. Verder is het ook mogelijk om achter obstakels te schuilen, iets wat we ook al tegenkwamen in Gears of War. Ondanks dat het principe hetzelfde is, is het in de praktijk in Mass Effect toch een stuk anders uitgewerkt. Duidelijk is te merken dat het schuilen soms nogal moeizaam gaat en dat er bij het schieten vanachter obstakels zo nu en dan nog wel eens een glitch in wil zitten.

Replay

Helaas is Mass Effect een singeplayer only game, wat betekent dat je het allemaal moet hebben van de storymode. Ondanks dat de storymode behoorlijk uitgebreid is, en je, zeker wanneer je alle side-missies doet, lang genoeg bezig bent, ben je toch binnen twintig uur door de hele game heen. Zonde zou je zeggen, maar door de vele keuzes die je moet maken tijdens het creëren van je character en in de game zelf, is Mass Effect een game die je graag nog een keer zult willen spelen. Kies je er in het begin bijvoorbeeld voor om als soldaat door het leven te gaan, is het zeker een aanrader om later als biotisch geleerde opnieuw te beginnen, aangezien dit een totaal andere gameplay met zich meebrengt door de andere vaardigheden en wapens waarover je beschikt. Verder is de switch van good guy naar bad guy ook een echte aanrader, omdat dit wel degelijk een grote invloed uitoefent op de verhaallijn en je dus in feite iedere keer bezig bent met een andere verhaallijn.

Conclusie

Mass Effect is een game waar ik al tijden naar uit zat te kijken, mede omdat het weer eens een andere game is dan dat we de laatste tijd hebben gezien. De game heeft in de meeste opzichten meer dan voldaan aan mijn verwachtingen. De game is grafisch erg mooi (vooral de gezichtuitdrukkingen van de characters), de keuzes die je maakt naarmate je vordert hebben wel degelijk invloed op de verhaallijn en ook werkt het vechtsysteem erg lekker. Het zijn echter alleen de kleine dingetjes die Mass Effect ervan weerhouden om Mass Effect als toptitel te kunnen bestempelen. Tijdens het spelen krijg je namelijk vaak te maken met het laden van omgevingen en personages, iets dat helaas gepaard gaat met onnodig veel framedrops en pop-up effecten. Ook kreeg ik na een tijdje het idee dat ik in rondjes bleef lopen, aangezien de verschillende planeten erg veel op elkaar lijken en je al vrij snel een goed wapenarsenaal hebt opgebouwd, waardoor de drang naar nieuwe wapens al vrij snel is verdwenen. Mass Effect is in ieder geval wel een echte aanrader.

 1.   
  Darkknight's avatar

  een 8.8 ik had zelf want van een 9.2 verwacht maar is goed zo

 2.   
  Gold_Thunder's avatar

  Dit is de beste game die ik tot nu toe op mijn 360 heb gespeeld.

 3.   
  Kaassouffl3's avatar

  Staat absoluut in de top 5 beste 360 games op dit moment.. jammer genoeg is het dan wel de 5e plaats:P Zitten toch nog iets teveel fouten in. en voor deze periode van het jaar verwacht ik, gezien naar veel andere games meer.. Maar dat neemt niet weg dat dit spel toch zeker een topper is!

 4.   
  Ment@l's avatar

  toch maar een xbox kopen meesterlijk spel 😀

 5.   
  r_AW's avatar

  Mooie review, maar geen game voor mij!

 6.   
  matios's avatar

  komt dit spel niet op de pc uit??

 7.   
  Neolite's avatar

  Fantastisch spel, heb het nou al 5 keer uitgespeeld en ben nu nog bezig met de 6e keer. 8)

 8.   
  Davey666's avatar

  Beste game ooit gemaakt!!!

 9.   
  Dessler's avatar

  systeemeisen al bekend? Vol vertrouwen in 🙂

 10.   
  delta62's avatar

  Dessler schreef, "systeemeisen al bekend? Vol vertrouwen in :)"

  hij is alleen voor de 360 dan heb je geen systeems eisen

 11.   
  PS3Killer's avatar

  Iets te modern voor mij.

 12.   
  OkkieBOOMER's avatar

  zeker een uber cool game, jmmr maar helaas geen multiplayer 🙁

 13.   
  OkkieBOOMER's avatar

  matios schreef, "komt dit spel niet op de pc uit??"

  zeker wel:)

 14.   
  toexzz's avatar

  Deze game is echt zooo vet, heb het nu al 3 keer uitgespeeld. replay waarde is echt groot in een game als deze, nu maar afwachten op deel II 🙄