Lego Star Wars: The Complete Saga

De laatste tijd zien we steeds meer fusies. Senseo, gemaakt door zowel Philips als Douwe Egberts, is hier een goed voorbeeld van. Maar we hebben het hier over games, dus kan TT Games ook een lekker kopje koffie zetten in de vorm van Lego Star Wars: The Complete Saga?

TT Games flikte het al eens eerder om een Lego Star Wars game in elkaar te zetten en die deed het allerminst slecht bij de koters. Echter er miste iets aan de game en dat was natuurlijk de andere helft van de saga. TT Games kreeg een nieuwe ronde, en dus nieuwe kansen. Zo gezegd, zo gedaan. TT Games zette nog een Lego Star Wars game in elkaar, ditmaal met de volledige Star Wars saga inbegrepen. Ons werden enorme Clonetrooper shootouts en immense lichtsaber gevechten beloofd.

A long, long, long, long time ago in a galaxy far, far, far away….

Dat verhaaltje kennen we immers allemaal wel. Red de prinses, blaas een kunstmatige ster op en feest een eindje weg met een stel wookies. Zou die hele reutemeteut niet veel leuker zijn in een Lego sfeertje? Kort door de bocht: ja. Wat direct opvalt aan deze game is dat het hele Star Wars verhaaltje veel leuker is met een Lego-jasje eromheen. Er ligt een mooie balans tussen Star Wars en de Lego in deze game. Gewelddadige Star Wars scenes uit de films worden op een humoristische manier uitgebeeld met de Lego poppetjes en voertuigen. Je verliest theoretisch gezien nooit het Lego sfeertje, noch het Star Wars sfeertje. We herkennen de epische muziek en de laserschoten zodra je de game opstart.

Het secundaire menu is uitgebeeld als de Mos Eisley Cantina. Star Wars fans herkennen natuurlijk meteen de plek waar onze Jedi Luke Han Solo en Chewbacca ontmoette. Echter is het hier ‘gewoon’ de plek waar je rond kunt hangen, terwijl je ondertussen Lego kapotslaat of droids opblaast. Een leuk tijdvermaak terwijl je bedenkt welke episode je als volgende wilt doen. Hier koopt men ook nieuwe Lego poppetjes, maakt men er zelf een of bouwt met de gevonden gouden stenen nieuwe deuren naar nieuwe dimensies. De deuren die er al staan leiden je allemaal naar een van de zes episodes, die weer zijn opgedeeld in elk zes paragrafen. Elk level kan gespeeld worden als Story, waarin je het verhaal naspeelt, Free Play, waar je met een zelfgekozen character het level kan verkennen, en Challenge, waarin het de bedoeling is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk Studs (geld) te verzamelen. Je bent eigenlijk al zoet met de Story, maar je kunt lang bezig blijven met het verzamelen van alle gouden of rode blokjes, Studs of characters. Zoals al te horen viel, Lego Star Wars is meer dan alleen Lego en Star Wars met elkaar gemixt.

Luke, use the Force

TT Games heeft er vast een hoop tijd in gestoken om alle Lego poppetjes te reïncarneren in een videospel. Maar alsof die talloze poppetjes nog niet genoeg zijn hebben ze allemaal een ander ras en/of specialiteit. ‘Ras’ is natuurlijk wel een woord dat duidt op een RPG, maar daar spreken we hier niet van. Onder rassen versta je in de Lego Star Wars wereld de Jedi’s, Siths, blasters, bountyhunters en droids. Elk hebben ze natuurlijk weer een ander voor- of nadeel en dat is grappig om te zien, maar ook zeker nuttig om te gebruiken. Hier en daar zijn puzzeltjes opgesteld die van elk ras weer iets anders vereisen. Uiteraard liggen de puzzels niet op een dermate hoog niveau zoals de laatste levels van Portal, ze zijn natuurlijk kindvriendelijk en peinzen zal dan ook niet snel voorkomen.

Blasters hebben de mogelijkheid om te schieten met verschillende lasergeweren, ook beschikken zij over een grappling-hook die je gemakkelijk naar hogere sferen brengt. Bounty Hunters zijn schaars, maar lijken erg op de blaster, echter zij hebben zij de grappling hook ingeleverd voor een stel bommen. Jedi’s en Siths zijn gewapend met lichtsabers en beschikken over de Force, waarmee ze bijvoorbeeld droids uit de weg ruimen of op afstand een brug bouwen. Ook deze functie is handig en leuk om terug te zien in verscheidene puzzels. Als laatste hebben we de droids, wiens functie vooral bestemd is om deuren te openen. In de story mode word je altijd opgescheept met meerdere characters, op zijn minst twee. Waarom twee? De Xbox 360 co-op mode is namelijk zo toegankelijk, dat wanneer een tweede controller aangesloten wordt, deze direct dient als jouw partner in het spel. Of je nu met een missie bezig bent of gewoon lekker op droids inhakt in de freeplay mode. Ook kun je je game ‘open’ zetten zodat andere gamers van Xbox Live gezellig een missie mee kunnen doen. Dit werkt over het algemeen goed en bied nog een betere replay waarde ook. De Force is sterk in deze game.

Het reflecteren van laserschoten of het afschieten ervan is niet het enige wat je bezig zult houden tijdens het spelen van Lego Star Wars. We krijgen bijvoorbeeld ook nog de mogelijkheid om in voertuigen het verhaal voort te zetten. Zelf had ik verwacht dat deze functie hoge ogen zou gooien, maar niets is minder waar, deze functie is hier en daar matig tot zeer frustrerend. Het neerhalen van Walkers op Hoth of het achtervolgen van Zam Wessel op Coruscant kan bij vlagen erg frustrerend zijn. De game beschikt namelijk nergens over objectives, en dat neem ik de koddige Lego poppetjes ook niet kwalijk, voor de vecht- en puzzelmissies heb je ze immers ook niet nodig. Maar bij het vliegen kan het vaak voorkomen dat je totaal de weg kwijt bent of helemaal geen idee hebt wat je moet doen. Ik als ‘grote, sterke man’ zet mezelf daar uiteindelijk wel overheen, maar ik denk dat dit probleem al snel een mogelijke killer is voor de kids. Natuurlijk zijn niet alle vliegmissies op een dusdanige wijze ingekakt: Anakin’s podrace (episode I) of de on-rail reddingsmissie van Palpatine (episode III) zijn nog steeds vermakelijke levels. Natuurlijk kunnen we dit nog steeds niet vergelijken met games als Rogue Leader, maar met het opblazen van Lego TIE-fighters kom je als gamedeveloper al een heel eind.

Not ready you are

Ik geef diegenen die zeggen dat de game op sommige punten afhaakt, deels gelijk. Grafisch zit het eigenlijk helemaal goed, men ziet alle Lego mooi geanimeerd tot in de puntjes toe. Maar ik moet tegelijkertijd ook toegeven dat juist in de tussenfilmpjes zich af en toe wat kartelige textures of lege omgevingen laten zien. Erg jammer, terwijl juist de game tijdens het spelen vele malen mooier in zowel stijl als graphics is. Ook qua geluid mis ik hier en daar een effect. Er is natuurlijk niks mis met het feit dat onze blokkerige vriendjes niet praten, maar dat sommigen echter totaal geen geluid produceren voelt toch ietwat kaal aan. Dit is zeker geen grote misser, dat allerminst. De lichtelijk geremixte Star Wars muziekjes en oldskool R2-D2 geluiden compenseren dit immers prima.

Conclusion I will make, yes

De stijl, de humor, de muziek en de vrijheid in dit spel zijn van ongekende kwaliteit. Van het bouwen van een brug met de Force tot het amputeren van lichaamsdelen met Chewbacca, het blijft vermaak van de hoogste plank. De game voelt, zelfs met de kleine minpuntjes, gewoon compleet aan. Sterker nog, deze game is meer dan compleet. Met de vele extraatjes en de goed werkende co-op hoef je voor lange tijd het schijfje niet uit je console te halen. Deze game is een topgame zijn voor je broertje of zusje, maar dat neemt niet weg dat dit niks voor jezelf zou zijn. Integendeel zelfs: deze game is perfect voor de koters, en nog steeds zeer vermakelijk voor de ouderen onder ons. Wel moet ik zeggen dat voor diegenen die al een van de eerdere Lego Star Wars games in hun bezit hebben, deze game misschien een overbodige luxe is. Zo niet, dan is deze game een prima koopje voor de hele familie. Onder invloed van al die nostalgie zou ik bijna zelf nog een doos Lego uit de kast trekken en een ruimteschip bouwen.

 1.   
  FPS–>TOM!!<--'s avatar

  Leuke game, komt ie ook op PC toevallig??

 2.   
  Mextor's avatar

  Nice. 😆

  Volgens mij komt uit ook uit op PC.

 3.   
  Tom's avatar

  Voor de PC is deze game er voorlopig nog niet. Wel is ie beschikbaar voor zowel PS3, Xbox 360, Wii als DS.

 4.   
  Kaassouffl3's avatar

  Lijkt me toch wel leuk 🙂

 5.   
  Ment@l's avatar

  cool 😀
  het is trouwens “Lightsaber” 😛

 6.   
  WW's avatar

  Hm. Ik begrijp dat nooit zo. Legogames. Speel dan in het echt met lego. Een gavaarlijk gevecht, of een politieachtervolging; dat doe ik liever niet in het echt. Dus dan maar op de computer. Maar lego?…
  Netals patience op de pc. Ook zo iets wat ik maar niet kan begrijpen. 🙂

 7.   
  gappower's avatar

  iK denk dat dit bets wel een goed game is. Het lijkt misshcien een beetje kinderachtig. Maar toch,…

 8.   
  Broodbeleg's avatar

  Voor de pc is hij er nog niet? Ik bezit hem al een hele lange tijd, evenals deel 1. 🙂

  Zeer vermakelijke game. 🙂

 9.   
  peace-man's avatar

  Ja het is zeker een leuke game maar als je deel 1 en 2 al gekocht hebt is het een beetje zonde van je geld want eigenlijk is het gewoon 1 en 2 samen dus… maar als je ze allebei niet hebt is het zeker het proberen waard!(er zitten wel wat nieuwe mannetjes en levels bij.)

 10.   
  delta62's avatar

  ik vind de conclusie eigenlijk 7.5 maar die kan je niet kiezen. deze game is gewoon leuk! 😀

 11.   
  Bakura's avatar

  “Lego Star Wars: The Complete Saga” is niet echt iets voor mij.Wat mij het meeste boeide is het verhaallijn.Zie mijn beordeling.

 12.   
  kelstar's avatar

  grapig lego avontuur 🙄

 13.   
  LouisvanGaal's avatar

  Als je van lego houdt dan is dit de perfeckte game. ook bets kinderachtig. 🙄

 14.   
  Dotz's avatar

  Ik vind hem gruwelijk tegenvallen! Ik verwacht weinig van de nieuwere Lego Star Wars games..

 15.   
  I Juggy I's avatar

  beetje kiderachtig maar wel ontzettend leuk met mn broertje van 7 😉