Avencast: Rise of the Mage

Sinds een aantal jaren begint de RPG-markt steeds meer de boventoon te nemen in de gamesindustrie met vele enthousiaste ontwikkelaars als gevolg. Ook ontwikkelaar Clockstone waagt de avontuurlijke sprong met Avencast: Rise of the Mage, maar wordt deze ook veilig opgevangen?

Schoolexamen

In Avencast: Rise of the Mage kruip je in de huid van een verveelde puber met een uitzonderlijke passie en talent voor magie. De game begint echter met wat achtergrondinformatie. Je bent na je geboorte te vondeling gelegd in een rieten mandje en vervolgens van een viaduct afgekieperd. Aldus wordt je meegenomen in de driftige stroming totdat je plots door een dorstige tovenaar tegemoet wordt gelopen. Hij besluit je onder zijn vleugels te nemen en les te geven in magie. Je talentvolle vermogens bereiken echter een punt waar de beste man geen raad mee heeft, en zodoende wordt je op de eerstvolgende trein naar Avencast gezet. De onvermijdelijke vergelijking met Zweinstein moet dan ook direct gemaakt worden. Eenmaal aangekomen wordt je in de studiebanken gedwongen, maar ook hier blijkt het educatieve gezwets te eenvoudig te zijn. De directeur stelt je dan ook op proef om direct examen te doen middels verschillende opdrachten.

Combat en camera

Deze taken leren tutorial-gewijs de fijne kneepjes van het vechtsysteem. Zoals duidelijk mag zijn, speelt magie een belangrijke rol hierin. Het is vereist om van een afstand je vijanden te bestoken met dodelijke toverspreuken, maar ook melee-aanvallen gecombineerd met een flinke dosis magie kunnen schadelijke gevolgen voor de gezondheid opleveren. Daarnaast is het ontwijken van vijandelijke spreuken ook een belangrijke opgave, zodat je niet langer uiteengezakt van een afstandje onbekommerd je tegenstanders kan omleggen. Voor de camerabesturing kun je uit twee varianten kiezen, waarvan de vaste camera achter de persoon toch wel het meest praktisch is. Het nadeel van deze is echter dat je zicht in uitgestrekte locaties vaak belemmerd wordt, aangezien je met dit camerastandpunt enkel op kleine afstanden kan kijken.

Levensgevaarlijke huisratten

Tijdens deze tutorial begint het verhaal zich te ontvouwen en transformeert het oersaaie schoolgebouw langzamerhand naar een waar pretparadijs met een overvloedig aanbod aan spinnen, skeletten en andere demonische wezens die fungeren als schietschijf. De dreiging van deze vijanden is echter nauwelijks te bekennen en ik werd dan ook aangenaam verrast nadat ik meermaals genadeloos afgeslacht werd door een aantal schattige huisratten. De moeilijkheidsgraad is weliswaar vooraf instelbaar, maar zelfs op het laagste niveau zijn Rambo-praktijken allesbehalve aan te raden. De mogelijkheid om te saven is echter eender waar aanwezig, zodat echte frustratie eigenlijk nooit de kop opsteekt.

Magisch vuurwerk

Nu krijg je een voorgebakken personage voorgeschoteld, hetgeen een beetje afbreuk doet aan de RPG-formule, maar toch zijn er voldoende tinten aanwezig om de game onder het genre te rekenen. Zoals het een rasechte RPG betaamt krijg je ook hier namelijk tal van mogelijkheden voor de kiezen waarmee je het hoofdkarakter kan uitbouwen. Veel vijanden droppen een kleinigheid waarmee je aldus een sterker karakter op de been kan brengen in de vorm van uitrustingen, wapens, items en vooral goud. Ook lichamelijk zijn er attributen die gaandeweg verbeterd kunnen worden. Health, Mana, Blood Magic en Soul Magic zijn parameters die met behulp van vergaarde ervaringspunten opgekrikt kunnen worden. Deze laatste twee parameters zijn van groot belang bij het afvuren van spreuken. Indien je een nieuw level bereikt, krijg je de keuze om je arsenaal aan vuurkracht bij te vullen met dodelijk spreuken. Blood Magic richt zich veelal op de face-to-face combat waarmee je de ene naar de andere kleurrijke explosie uit je mouw kunt schudden. Soul Magic daarentegen stelt je toe in staat om van langere afstanden vuurwerk te doen neerdalen op tegenstanders. Ten slotte zijn er nog enkele speciale Summoning skills waarmee je uit gesneuvelde vijanden strijdmakkers kan oproepen.

Repetitief

Hoewel de spreuken en de locaties in Avencast erg gevarieerd zijn, is het slachtvoer allesbehalve divers. Vrijwel in alle quests zal je stuiten op massale slachtpartijen die na verloop van tijd erg repetitief aanvoelen. De twee verschillende Skill Trees zorgen dan nog een beetje voor de broodnodige afwisseling, maar uiteindelijk zullen er maar een handjevol spreuken overblijven die je veelvoudig zal gebruiken. De gameplay kan ondanks verwoede pogingen van de ontwikkelaar dan ook bezwaarlijk boeiend genoemd worden. Daarnaast mist het verhaal diepgang waardoor de game zeker niet uitnodigt om geheimen te ontraadselen. Een eeuwenoude tovenaarsschool die geplaagd wordt door demonen waarvan sommige nog met een aanzienlijk hoge cute-factor rondhuppelen, zorgt namelijk ook niet bepaald voor de meeste beklemmende setting. Op grafisch vlak kent de game ook enkele gebreken. De vormgeving van de locaties en de animaties van de spreukeffecten zorgen weliswaar voor enkele aangename momenten, de simplistische weergave en het gemis aan detail leveren een visuele ervaring die niet beter aanvoelt dan die van de gemiddelde budgettitel. De die-hard hack&slash fans kunnen wellicht door de uitdaging nog de eindstreep halen, maar de gemiddelde gamer heeft slechts een paar tegenslagen nodig om af te haken.

  1.   
    Neolite's avatar

    Het ziet er echt niet uit zeg ๐Ÿ˜ฎ

  2.   
    Cyart's avatar

    ik heb demo gespeeld had veel ruzie met camera en dat is eg lastig ๐Ÿ™

  3.   
    bubelss's avatar

    ik hoef de revieuw niet eens te lezen ik bekijk de screens en zie dat het er hopeloos uit ziet hoef de demo niet te spelen want dat is zonde voor mij download tijd dit word in mijn gedachten een grote flop ๐Ÿ˜•

  4.   
    nickkmacho's avatar

    hoe kan je die dingen downloaden ? ๐Ÿ™„

  5.   
    matthijs 2088's avatar

    een beetje harry potter spele wie vind dat nou leuk ๐Ÿ˜ก

  6.   
    T.Verhoeven's avatar

    ”matthijs 2088″ schreef, "een beetje harry potter spele wie vind dat nou leuk ๐Ÿ˜ก "

    Ik en een heleboel mensen met mij!