Uncharted: Drake’s Fortune

Nog niet zo lang geleden sprak mijn waarde collega Remco in een eerste impressie al vol lof over Uncharted: Drake’s Fortune. Toen onlangs de previewdisc arriveerde voor een hands-on speelsessie, kon ik dan ook niet wachten om met dit veelbelovende project van Naughty Dog aan het werk te gaan.

Voor de enkeling die geen idee heeft waar Uncharted: Drake’s Fortune precies over gaat, verwijs ik nog even naar de eerder genoemde impressie. Er staat ons weer een stevige action-adventure te wachten en als je bedenkt dat de ervaren mensen van ontwikkelaar Naughty Dog achter dit project schuil gaan, dan moet dat toch wel goed gaan komen. Toch?

Avontuur…

De setting van Uncharted: Drake’s Fortune is overduidelijk gericht op avontuur, want met sfeervolle omgevingen zoals oude tempels en onheilspellende jungles druipt het Indiana Jones en Tomb Raider gevoel er vanaf. Dit wordt nog eens versterkt door de grafische pracht, want de game laat direct vanaf het begin geweldig mooie beelden zien. En dan heb ik het niet alleen over de tussenfilmpjes, maar ook in-game. Tussen beide delen van de game zit eigenlijk zo weinig verschil, dat je soms niet eens doorhebt dat het filmpje gestopt is en dat je alweer zelf aan de slag mag.

De tussenfilmpjes spelen een grote rol in Uncharted, want de verhaallijn is zeker niet slechts een kwestie van een oppervlakkig excuus om je in een extreem avontuur te storten. Regelmatig kom je met tussenfilmpjes meer te weten over het achterliggende verhaal en de huidige situatie waar je je in bevindt. Het blijft overigens niet alleen bij filmpjes, want ook tijdens het spelen zul je regelmatig aangesproken worden door je partner die je vervolgens van meer informatie voorziet. De dialogen klinken bijzonder goed en bevatten ook nog eens regelmatig een leuke hoeveelheid humor. Door dit alles doet de game bijzonder filmisch aan, wat ervoor zorgt dat je helemaal op kunt gaan in de game en het verhaal.

Verder wordt het avontuur in de game nog meer versterkt met wat kleine puzzels. Verwacht geen diepgaande hersenkrakers, maar eerder wat licht denkwerk voor de afwisseling. Het ligt er vaak dik bovenop als je bijvoorbeeld ergens tegen een brandende vuurkorf moet schieten om een houten wegversperring af te branden of als er bepaalde knoppen ingedrukt moeten worden om een deur of luik te openen. Dit zijn slechts twee voorbeelden van mogelijke puzzels en tijdens het spelen van de previewcode kwamen al diverse puzzels langs, waardoor de game gelukkig nergens repetitief werd. Je zult ook niet snel ergens vast komen te zitten, want de puzzels vormen gewoon een lekkere aanvulling op het avontuur dat je beleeft.

…en Actie!

Naast het avontuur kent de gameplay van Uncharted nog een ander groot aspect, namelijk de Actie. Jazeker, actie met de hoofdletter ‘A’, want de vechtsituaties waarin je verzeild raakt zijn echt momenten op zich. Het is niet zoals bij een gemiddelde Tomb Raider of Indiana Jones-game de bedoeling om maar wat te rennen en van je af te schieten. Uncharted is gezegend met een bekend cover-systeem om goed dekking te kunnen zoeken, zoals we dat al zagen in bijvoorbeeld Gears of War. Met één druk op de knop kan je achter een pilaar of ander object schuilen en je belagers onder vuur nemen. Ze schieten ook echt met scherp, dus run-and-gun is in deze game echt vragen om problemen.

De besturing is hierbij erg intuïtief gehouden, maar ik verwacht dat niet iedereen de controls direct onder de knie zal hebben. Toch is het zoals gebruikelijk slechts een kwestie van gewenning en na een half uurtje spelen gaat alles op de automatische piloot en ben je volledig bezig met het beleven van de game en niet het zoeken naar de juiste knoppen. Binnen de levels verloopt de besturing ook uitermate soepel. Met vlotte animaties en soepele bewegingen klimt onze vriend Nathan Drake langs diverse richels en pilaren, wat voor een aangenaam speeltempo zorgt. En als je vol adrenaline een vuurgevecht hebt overleefd, dan zorgt een nieuw stukje film er wel weer voor dat je even de nodige rust tussendoor krijgt.

Voorlopige conclusie

Uncharted: Drake’s Fortune is een PS3-exclusive en zeker een game die Sony’s console met open armen zal verwelkomen. De game ziet er geweldig uit, de verhaallijn is erg sterk neergezet en alles wordt goed ondersteund door mooie tussenfilmpjes en uitgebreide dialogen tijdens het spelen. Daarnaast word je vermaakt met wat lichte puzzels, een frisse dosis humor en natuurlijk veel actie en avontuur. Naughty Dog wil van Uncharted graag een stevige nieuwe franchise maken en gezien het plezier dat ik met deze previewcode al beleefd heb, kan ik daar alleen maar nog vrolijker van worden.

 1.   
  arie de beuker's avatar

  dit lijkt me nou een leuke game 🙂

 2.   
  Tazama's avatar

  wat een positieve preview zeg.. helemaal niets wat je minder vond aan de game? dat moet toch wel… 😉

 3.   
  Scuderia's avatar

  arie de beuker schreef, "dit lijkt me nou een leuke game 🙂 "

  Helemaal mee eens!

 4.   
  GraveDevil's avatar

  Assault schreef, "

  ”arie de beuker” schreef, "dit lijkt me nou een leuke game 🙂 "

  Helemaal mee eens!"

  Ik niet 🙄 Lijkt me egt 3 keer niks.. Puzzels spreken me zowiezo niet zo erg aan..

 5.   
  ChielB's avatar

  Het zijn ook echt hele lichte puzzels, verwacht daar in die zin ook niet teveel van. De grootste focus van de hele game blijft gewoon bij het avontuur en actie liggen, dus laat je niet teveel afschrikken door het minimale puzzel-element.

 6.   
  Timmeh's avatar

  Kwam hij nou ook niet voor X360? Voor de rest gooie game waarschijnlijk

 7.   
  ChielB's avatar

  Dat is uitgesloten. Dit is en blijft een echte PlayStation 3-exclusive.

 8.   
  wout130's avatar

  ik wil dit spel naar de PC 👿

 9.   
  Pimkingetje's avatar

  KEIgaaf spel jongens. Indy fans zijn tot as verwerkt! 😆