Naruto: Ultimate Ninja 2

Naruto is een serie die in Japan veel furore maakt. Ook Amerikaanse en sommige Europese mensen zijn in de ban van Naruto, maar ikzelf volg de serie niet. Ik moet er te veel moeite voor doen denk ik, want Naruto is (nog) niet op de buis. Vandaar dat ik ook vrij ongeïnformeerd aan Naruto: Ultimate Ninja 2 begon. Niet erg, aangezien de fans deze game toch wel zien zitten en ik nu eens kan kijken of dit ook voor de niet-liefhebbers leuk is!

Eerst maar eens even een spoedcursus Naruto: Naruto gaat over een jongen (genaamd Naruto dus) die samen met een hele ‘stam’ in een dorp woont. Naruto en zijn vrienden (en vijanden) worden getraind tot ninja op een ninjaschool om zo de wereld te kunnen beschermen. Dit gaat gepaard met allerlei rassen, special moves enzovoorts. Je zou het een beetje kunnen zien als Dragonball Z, maar dan in een nieuwer jasje. Beledig ik hiermee Naruto fans? Vast wel. Maar voor de onwetenden die geen flauw idee hebben waar het over gaat, is dit toch het beste op deze manier uit te leggen. Vincent had ook een aardige, treffende omschrijving in zijn review van het eerste deel: “Een stelletje hyperactieve tieners met superkrachten en behoorlijk scherpe en gevaarlijke wapens.” Daar kan ik me wel in vinden. Net als hij had ook ik geen idee waar ik aan begon. En daar gaat de serie niet bepaald van uit…

In het diepe

Je wordt namelijk echt vanaf het begin in het diepe gegooid. Japanse namen en termen als Sasuke Uchiha, Sharingan en Kakashi vliegen je direct om de oren en men gaat er maar vanuit dat jij als fan deze namen ook direct kunt plaatsen. Ik heb daarom meerdere malen Wikipedia moeten raadplegen om überhaupt iets van het verhaal te snappen. Enige inleiding in de serie had daarom geen kwaad gekund. Voor de gameplay maakt dit niet heel veel uit, al zul je wel met veel meer beleving de game spelen wanneer je de anime volgt. En dat is stiekem al het hele eieren eten met deze Naruto game.

Vertrouwd

De game is opgedeeld in verschillende modi, die allemaal heel vertrouwd zullen overkomen voor fighterfans. Je hebt een verhaallijnmodus, een VS-modus, een oefenmodus en Naruto’s House, waar je cheats kunt invoeren en dingen als filmpjes of character cards kunt unlocken. De game draait natuurlijk om de verhaallijn. Hierin speel je een deel van de officiële verhaallijn na, wat zich logischerwijs afspeelt na Ultimate Ninja 2. Waar het verhaal van deel 1 dus ophield, gaat deel 2 logischerwijs verder. De opzet is heel simpel; naar aanleiding van het verhaal vecht je je letterlijk een weg door de serie heen. Deze gevechten vinden plaats in authentieke locaties uit de serie in een stijl die het meest wegheeft van de Dragon Ball Z Budokai games (niet te verwarren met de recente Tenkaichi reeks). Sidescrolling gevechten dus, waarbij je binnen een tijdslimiet met een bepaalde opdracht het gevecht moet voltooien. Zo zul je het ene gevecht binnen een bepaalde tijd moeten afwerken terwijl de tegenstander een verhoogde aanvalskracht heeft, of zul je enkel moeten overleven en bepaalde technieken moeten gebruiken. Wordt aan één van de targets niet voldaan, dan mag je het gevecht overnieuw beginnen. Zeker in het begin is dit frustrerend, mits je onervaren aan de game begint. Naar mate de game vordert baan je je met zeker gemak een weg door de gevechten heen. Overigens heeft de game ook een soort upgradesysteem, waardoor je door goed te vechten punten kunt verdienen. Hoe meer punten, hoe eerder je je stats kunt upgraden en later dus een sterkere vechter kunt creëren.

Rammen en eh… rammen

En gaat gepaard met weinig kunde. In principe heb je maar één knop waarmee je klappen kunt uitdelen. De andere drie actieknoppen worden gebruikt om te springen, items te gebruiken of een speciale aanval in te zetten. De triggers gebruik je om te blocken en te wisselen tussen items. Met maar één knop om fysiek flink wat schade toe te brengen kun je je wel voorstellen dat dit weinig techniek met zich meebrengt. Met behulp van richtingstoetsen kun je wel andere combo’s aaneenschakelen, maar veel meer dan hersenloos op de cirkelbutton rammen houdt dit niet in. Gelukkig gaat Naruto: Ultimate Ninja 2 wel verder dan dat. Het viel mij op dat je tegenstanders heel redelijk tegenstand bieden. Zo blijven ze al je normale aanvallen blokken, waardoor je ook geen speciale aanval kunt uitvoeren, gebruiken ze veel combo’s om jou het leven zuur te maken en halen ze een handig item op wanneer die beschikbaar is. Zodoende moet ook jij dieper in de kunstjesbuidel tasten om je tegenstander te verslaan.

Gemak

Het leuke aan Naruto: Ultimate Ninja 2 vond ik het gemak waarmee je op een gegeven moment de gevechten voert. Wanneer je de draai eenmaal te pakken hebt, voer je binnen de kortste keren een spectaculair uitziend duel uit. Saltootje hier, boompje oprennen daar, snel doorlopen omdat je tegenstander net een arsenaal aan shurikens op je afvuurt, waarna je met een snelle salto achter je tegenstander belandt en hem vervolgens tot pulp slaat. De game stuurt goed op deze situaties aan, waardoor je inderdaad het idee hebt daadwerkelijk een gevecht te leveren, in plaats van dat je het levensbalkje van ‘die ander’ zo snel mogelijk verlaagt door wat knopjes in te drukken. Ook de special moves schud je zo uit de mouw, aangezien ze bij ieder personage hetzelfde tot stand komen. Voor die moves heb je chakra nodig; een soort energie om je ninjatechnieken uit te voeren. Deze laad je simpelweg op door de richtingstoets omlaag te drukken. Wanneer je de juiste hoeveelheid chakra hebt verzameld, is het een kwestie van de driehoeksknop en de cirkelknop te combineren et voilà. Met de special moves wordt een zogenaamde ‘buttonsequence’ gestart, waarbij je een bepaalde volgorde aan knoppen moet indrukken om je aanval effectief te maken. Jup, ook dit is heel Budokai-achtig, maar duurt mijns inziens te lang. De leuke, soepele en snelle gevechten worden onderbroken door een knoppenvolgorde (of wedstrijdje knuppeltjesdraaien, wat heel fout klinkt) en dat kan tot vier verschillende filmpjes van soms wel tien secondes per filmpje oplopen. Het haalt de snelheid uit de game, wat heel jammer is. Volgende delen zouden er dus goed aan doen om dit op een andere manier uit te voeren.

Geluid?

Één klein dingetje overigens wat me toch wel stoorde: de geluidskwaliteit. Zo nu en dan zijn de gesprekken die ingesproken worden van een ontzettend laag niveau, waarna een volgende zin in eenzelfde dialoog wel gewoon helder klinkt. Een beetje slordig, maar gelukkig komt het niet al te vaak voor (mits je niet constant Naruto’s House bezoekt…) en kun je doorgaans de game wél met normaal geluid spelen.

Conclusie

Naruto: Ultimate Ninja 2 lijkt in het begin echt puur iets voor de fans te zijn, maar wanneer je eenmaal door de zure appel heen bent heeft de game daadwerkelijk wat vermaak te bieden. De gevechten zijn leuk, snel en goed geregisseerd, maar worden onderbroken door te lange special moves. De overigens goed uitziende omgevingen zijn uiteraard herkenbaar voor de fans, evenals het scala aan personages dat je aantreft. De game biedt zowel in storymode als in de andere modi genoeg te bieden, vooral door de gigantische hoeveelheid aan nevenmissies en unlockables. Stiekem dus een erg leuke game, als je hem als non-kenner een kans geeft, maar ook genieten als je fan bent van de Budokai-games. En misschien raak je wel geïnteresseerd voor de anime zelf. Ik moet namelijk zelf ook bekennen intussen bijna non-stop de eerste twintig episodes doorgeworsteld te hebben…

 1.   
  Senbonzakura's avatar

  Forum over Naruto en Bleach (Op dat forum gaat het niet over deze game, maar kun je gewoon over naruto en bleach praten.

 2.   
  gappower's avatar

  Dit is alleen voor de ehte liefhebbers bestemd denk ik.

 3.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  gappower schreef, "Dit is alleen voor de ehte liefhebbers bestemd denk ik."

  Dat is helemaal waar het zelfde geld voor dragon ball Z maar ik ben dan ook helemaal geen fan van. Dit is echt een beter deel dan de eerste Naruto Ultimate Ninja. vooral dat er veel meer speelbaare karakters zijn en belangrijker de story mode. Voor mij is het wachten nu geblazen voor Naruto Shippuuden Accel voor de PS2 😀 het geluid was ok maar WAAROM zeten ze nu nooit de orginele soundtrack in de game het zelfde geld voor film games 😡

 4.   
  Tadao's avatar

  nederland…
  BLIJF VAN NARUTO AF!!! 👿
  dit land verpest naruto tog maar met nederlandse vertalingen. 😡
  ENGELSE ZIJN AL ERG GENOEG :S

 5.   
  dr-salvador's avatar

  naruto is de shit. maar of de games dit ook zijn, deze game lijkt me bijvoorbeeld niet zo tof maar op naruto rise of a ninja zit ik wel weer enorm te wachten

 6.   
  Tadao's avatar

  dr-salvador schreef, "naruto is de shit. maar of de games dit ook zijn, deze game lijkt me bijvoorbeeld niet zo tof maar op naruto rise of a ninja zit ik wel weer enorm te wachten"

  sommige zijn wel tof.
  de ds en gba spelle zijn beetje saai.
  maarik heb tijde uzumaki chronicles 1 en ultimate ninja 1 zitte spele:P
  sinds ze uitkwame.
  en ultimate ninja 1 hebbik nog steeds nie uitgespeeld:P
  van mij moge alleen de spelle van naruto naar nederland,en de serie ZOLANG ZE MAAR NIE IN NEDERLANDS UITKOME!!!
  want die taal,verpest de serie.
  engels ook beetje.
  vanwege die flut stemmen 👿

 7.   
  Tadao's avatar

  Gaming4Ever>NL schreef, "

  ”gappower” schreef, "Dit is alleen voor de ehte liefhebbers bestemd denk ik."

  Dat is helemaal waar het zelfde geld voor dragon ball Z maar ik ben dan ook helemaal geen fan van. Dit is echt een beter deel dan de eerste Naruto Ultimate Ninja. vooral dat er veel meer speelbaare karakters zijn en belangrijker de story mode. Voor mij is het wachten nu geblazen voor Naruto Shippuuden Accel voor de PS2 😀 het geluid was ok maar WAAROM zeten ze nu nooit de orginele soundtrack in de game het zelfde geld voor film games 😡 "

  (srry 4 double post maar)mee eens.
  gelukkig zit bij sommige in de opties menu bij sound ook japanse stemme:D
  die deed ik bij ultimate ninja 1