FIFA 08

Een nieuw jaar, een nieuwe FIFA. Je kent het wel en hoewel veel mensen er waarschijnlijk een beetje moedeloos van worden, zijn er nog steeds vele, vele gamers die elk jaar een nieuwe footie oppikken. Heb je dit jaar des te meer reden om voor FIFA 08 te kiezen?

FIFA 08

Om jullie maar even op te zadelen met mijn persoonlijke bevindingen van de afgelopen jaren, beginnen we met een geschiedenislesje. We haken in op het moment dat de PlayStation 2 zijn intrede doet, waarbij de nieuwe console meteen vergezeld gaat van FIFA 2001. Deze was zeker vermakelijk en een goed begin van een nieuw tijdperk. Editie 2002 bracht in mijn ogen echter veel te weinig vernieuwing, die game heb ik toendertijd dan ook teruggebracht en in 2003 was het spel alweer een stuk speelbaarder. Groot punt van kritiek was toen dat het spel veel te voorspelbaar was, waar men in 2004 flink aan de slag mee ging. In dat jaar brak Pro Evolution Soccer 3 echter pas echt door en in de jaren 2004, 2005 en 2006 probeerde FIFA zoveel mogelijk op Pro Evolution Soccer te gaan lijken. De bal was voortaan een los object, waardoor het spel minder voorspelbaar zou worden. Ook had je nu meer controle over de bal met behulp van de rechterstick.

Ikzelf vond het echter geen goed idee dat FIFA zo erg op zijn kwalitatief betere concurrent wilde gaan lijken, want het tegengestelde werd er juist mee bereikt. FIFA was leuk voor de mensen die af en toe hielden van een potje makkelijk oppakbaar voetbal, Pro Evolution Soccer, dat was besteed aan degenen die zijn spel tot in de perfectie wilden beheersen. Nu met editie 2008 heeft men nog steeds van deze stereotypering af willen stappen en voor eens is eindelijk gelukt. FIFA 08 is realistisch, niet ongeloofwaardig snel, niet te masteren door je oma maar alleen door degenen die daar erg veel moeite in steken.

Being Marc Overmars

Zo is de bal dan eindelijk een echt ‘los’ object geworden. In de voorgaande jaren kleefde hij dan wel niet meer aan je voet, de bal werd achter de schermen nog wel altijd aan een speler ‘gekoppeld’. Dat is nu dus niet meer zo. Hij beweegt alleen als je er tegen aan loopt, schopt, kopt of in ieder geval aanraakt. Hierdoor zijn ook schampballetjes werkelijkheid geworden in FIFA. Het is dus niet meer zo dat je de bal óf met een snoeiharde kopstoot richting doel kopt, of hem falikant mist. Je kan hem ook niet echt missen en niet echt raken, waardoor hij wel van richting verandert en nog wel eens over de doelman heen in de netten wil belanden.

Verder kan je de bal nu echt neerleggen waar je wil. Het “First Touch”-systeem dat een jaar of drie geleden werd geïmplementeerd en daarna weer uit de game werd gehaald, omdat het toch niet echt lekker werkte. EA heeft zich er nogmaals over gebogen en dit keer is het zeker nuttig, hoewel het wel vreselijk moeilijk is. Het idee is dat je met de rechterthumbstick de bal een zetje kan geven. Naar links, naar rechts, naar voren of naar achteren voor een overstapje, het is allemaal mogelijk. Feit is wel dat het in het begin haast ondoenlijk is om er ook maar enig rendement uit te halen. Een tikje naar rechts met de bedoeling om de bal neer te leggen, waarna ingelopen kan worden voor een schot op doel, heeft al gauw het effect dat de bal te ver doorspringt en ingeleverd wordt aan de tegenpartij. Online ben ik echter al mensen tegengekomen die ogenschijnlijk magische dingen doen met de bal. Het feit dat de bal alle kanten op te trappen is, waarheen je maar wilt, zet uiteraard nieuwe deuren open voor degenen die er écht goed in zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld al een passeerbeweging à la Marc Overmars om mijn oren gekregen, waarbij de vleugelspits van de andere partij de bal rechts van mij trapte, aan de linkerkant om mijn verdediger heenliep en met een haarfijne voorzet de centrumspits in werking stelde. Hoewel ik natuurlijk wel een glashard pak slaag kreeg van deze gamer, word ik er van binnen een beetje blij van. Het wil namelijk zeggen dat ik voor eens niet binnen twee weken alles uit FIFA heb gehaald wat er in zit. FIFA biedt dit jaar een diepgang die je al enige tijd kent van Pro Evo.

Realistischer voetbal

Met dit systeem is het dus, zoals we van FIFA inmiddels wel gewend zijn, om alle verdedigers te kijk te zetten alsof het een stel etalagepoppen zijn, maar zoals ik al zei: het is nog tien keer moeilijker onder de knie te krijgen dan je veters strikken met je pinken, terwijl je op één been staat. Met andere woorden: vanaf de aftrap één lange solo neerzetten met je spits om vervolgens de bal in de kruising te rammen, is niet meer mogelijk. Dat in acht nemend, samen met het feit dat harde poeiers in FIFA erg moeilijk te plaatsen zijn en de keepers nog steeds van uitzonderlijk hoog niveau zijn, wordt scoren erg, heel erg moeilijk. Zowel op de professional- als semi-pro-moeilijkheidsgraad kwamen de meeste potjes niet verder dan 0-0, 0-1 of 1-1. Ook de einduitslagen zijn hiermee dus in één klap een stuk realistischer geworden. Want winnen met 8-6, dat gebeurt in het echt niet, en nu dus ook niet meer in FIFA.

Dat geldt ook voor de eigenlijke voetbalgameplay zelf. Omdat solo’s zonder enige opbouw vaak al na één verdediger stranden, zul je je aanval op moeten bouwen. De bal heen en weer spelen op het middenveld, een gaatje zoeken, de spits proberen te zoeken. Met al dit gepass krijg je echter wel veel sneller balverlies, maar dat geldt ook voor de tegenpartij. Kijk dus niet raar op van wedstrijden waarbij de gameplay zich minstens de helft van de tijd op het middenveld afspeelt. Het opzetten van een goede aanval is in het begin nog lastig, maar gelukkig heb je de mogelijkheid om andere spelers bijvoorbeeld de diepte in te coachen. Enige behendigheid in het geven van steekpassjes of het maken één-tweetjes komt zeker van pas en wordt tegen een goede tegenstander zelfs van vitaal belang, net zoals veel inzicht hebben. Het is belangrijk dat jouw team goed op elkaar ingespeeld raakt en dat jij alle plus- en minpunten ervan doorkrijgt. Urby Emmanuelson is Johnny Heitinga niet en hoewel allebei spitsen, zijn ook Danny Koevermans en Jefferson Farfán een verschil als dag en nacht. Met Koevermans op avontuur gaan en een schot van afstand proberen te forceren is geen goed idee, maar wanneer je doorkrijgt dat dit met een aanvallende middenvelder als Lampard wel een stuk makkelijker gaat, ben je zeker in het voordeel.

Be A Pro

Electronic Arts is de laatste jaren door critici onlosmakelijk verbonden aan het woord ‘uitmelken’. Enerzijds slaat dit op het feit dat het bedrijf elk jaar weer met een hele rij nieuwe games komt die men toch wel koopt, anderzijds moet dan natuurlijk wel aan het criterium voldaan worden dat die nieuwe games elke editie voorzien zijn van bar weinig vernieuwingen. Gelukkig heeft FIFA 08 die dit jaar wel. Men heeft gesleuteld aan een nieuwe mode, getiteld ‘Be A Pro’. Hierin speel je niet langer met alle elf de voetballers uit jouw team, maar kies je één vedette en ga je daarmee de groene velden op. Je bestuurt dus alleen nog maar Ronaldinho, C. Ronaldo, Messi, Rooney, Van Nistelrooij of misschien zelfs wel Rob Maas, middenvelder bij jouw plaatselijke cluppie Heracles. Je speelt de wedstrijden vanuit een derde persoons camerastandpunt en geeft medespelers aanwijzingen, vraagt om de bal, passt hem weer af, loopt goed in wanneer er een gaatje onstaat, enzovoorts. De Be A Pro-mode werkt erg goed. Dit is mede te danken aan de sublieme AI die Electronic Arts jouw teammaten heeft meegegeven. Jij bent gelukkig niet de enige getalenteerde speler uit jouw team, maar alle spelers zijn min of meer gelijkwaardig aan elkaar. Binnenkort moet er een patch verschijnen waarbij gamers online deze Be A Pro-mode kunnen gaan spelen, maar dan met vijf tegen vijf. Allereerst wordt er een team gekozen, waarna iedereen een eigen speler kiest. De rest wordt bestuurd door de computer en dit is alvast een grote stap richting editie 2010, wanneer Electronic Arts deze mode met tien tegen tien wil realiseren.

Sfeer

FIFA ziet er dit jaar ongelooflijk mooi en scherp uit. Het veld is in één woord prachtig, alles is haarscherp en van bovenaf ziet alles er uit alsof je naar een wedstrijd op televisie zit te kijken. De stadions zijn immens groot en het publiek leeft echt. Speel jij met de thuisploeg en herover je de bal en zet je een flitsende counter in, dan gaat iedereen uit zijn dak. Wanneer je scoort, krijg je een oorverdovende orkaan van geluid om je oren, die nog een treedje harder klinkt wanneer je de beslissende penalty er in schiet, dan wel stopt. Stadions als St. James’ Park of Old Trafford zijn dan wel groot, ze zijn eerder gezellig dan angstaanjagend, net zoals in het echt. Hoe anders is dit bijvoorbeeld in het San Siro, waarin AC/Inter Milan een thuisvoordeel van jewelste heeft met die heksenketel van tachtigduizend uitzinnige fans. Tel hier een ijzersterke soundtrack zoals we gewend zijn van Electronic Arts bij op, en je kan concluderen dat FIFA is overgoten van een sfeer met een hoofdletter S.

Het is echter jammer dat van dichtbij er wat meer schoonheidsfoutjes te ontdekken zijn. De grote sterren als Ronaldinho, C. Ronaldo, Messi, Rooney en de andere grote marketingmachines van het voetbal lijken angstaanjagend echt, maar een klasse lager is bijna alle gelijkenis verdwenen. Huntelaar is te herkennen aan zijn rugnummer en zijn bruine kapsel, maar verder gaat het helaas niet. Het zou net zo goed Makaay kunnen zijn, wat natuurlijk erg jammer is. Waar men wel heel erg veel zorg aan heeft besteed, is het televisiecommentaar. In het Nederlands wordt dat verzorgd door Evert ten Napel en Youri Mulder. Dit is nog niet zo echt als de sublieme Engelse verslaggeving, maar het gaat zeker vooruit. Veel spelersnamen zijn ingesproken en bij verschillende spelsituaties wordt er nuttig commentaar geleverd.

Conclusie

FIFA 08 heeft dus met name een realistischer voetbalervaring ingebracht. Sommige gamers zullen dit, in vergelijking tot vorige delen, zeker een verademing vinden. Wanneer je dit alles echter relativeert, zul je het met me eens zijn dat het bij veel games niet het realisme, maar het speelplezier is dat een game tot een goed product maakt. De vraag is dus of het realisme in FIFA 08 leuker is dan in voorgaande delen. Hierop kan ik volmondig ‘ja’ antwoorden met als duidelijkste argument dat het spel nu een stuk uitdagender is geworden. FIFA is niet langer meer een makkelijke footie maar op veel punten te vergelijken of zelfs moeilijker dan de Pro Evolution Soccer-games van de afgelopen twee à drie jaar.

Qua licenties heeft de game het uiteraard weer dik voor elkaar. FIFA 08 bevat dertig competities, zeshonderdentwintig echtbestaande teams en meer dan vijftienduizend gelicensenseerde spelers. Tel daar een enorme veelzijdigheid aan gamemodi bij op, inclusief het leuke titelscherm-spelletje met Ronaldinho, een online mode waar je nog een heel jaar mee zoet bent en natuurlijk weer die uitgebreide Manager Mode, waarin je reputatie als coach in het voetbalwereldje weer op kunt bouwen.

De vraag die rest is dus; wat voor een gamer ben jij? Kocht je FIFA de voorgaande jaren omdat het erg lekker wegspeelde? Dan hou je dit jaar zestig euro extra in je portemonnee over, aangezien zowel FIFA als Pro Evo dit jaar lekker moeilijk zijn. Maar viel jouw keus op FIFA om de ijzersterke sfeer, de mooie graphics en het goede commentaar? Dan zit je dit jaar weer helemaal goed. En speel je Pro Evolution Soccer omdat dat tenminste echt voetbal was, in vergelijking met FIFA, dan wordt het misschien tijd om dit jaar wat beter over je keuze na te denken, aangezien het voetbalverloop in FIFA toch wel erg dicht bij het echte werk komt. Twee duimen omhoog voor Electronic Arts.

 1.   
  Peter Stout's avatar

  Ik kijk geen minuut voetbal, maar nou heb ik er toch tien minuten over zitten lezen. Mooi en duidelijk verhaal!

 2.   
  Hein_Ajax's avatar

  het is een mooi spel maar het is ook moeilijk.

  heeft iemand een lijst van goede talenten die je gascout heb stuur die ff met een Prive bericht naar mij

 3.   
  XGT_Spider's avatar

  Er werd gezegt de AI is sterk verbeterd!

  La me ni lachen offline zowel als online je teamgenoten lopen gewoon voor je voeten als je de bal heb.
  3 man rennen op een bal af.
  Buitspel voordeel allen als je verdedigt.

  Heb nooit meegamaakt dat de grensrechter bij 08 buitspel niet zag bij fifa 07 kwam dit wel voor.

 4.   
  gappower's avatar

  mijn mening 🙂

 5.   
  Ruudjee's avatar

  Nou, hier dan even een kleine (xbox 360) review van mijn kant. (Ik heb de review die hierbij hoort nog níet gelezen)

  Laten we beginnen met het grootste punt van verbetering/verandering ten opzichte van FIFA 07; De AI.
  Ik moet zeggen dat het een stuk lastiger is geworden. Niet alleen het aanvallen, verdedigen (ofwel; het veldspel) maar ook het scoren. Alleen wil dit keer ‘lastiger’ niet zeggen ‘beter’. Soms dan zit ik naar een speler te kijken die doelloos rondjes loopt te rennen, in een poging de bal te ontvangen. Hetgeen niet mogelijk is omdat er 2 man achter hem staat. Nog zo’n punt van irritatie zijn de dieptepasses. Deze lukken zelden ècht lekker zoals ze bij FIFA 07 of PES6/2008 lukken. Af en toe schieten ze dan tóch door die muur (lees ook; verdediging) heen, maar dan haalt de door de bal gepasseerde verdediger, de aanvaller op wonderbaarlijke wijze in. Dit kan af en toe èrg frustrerend werken als je van lekker vloeiend spel houdt. Dieptepassjes, 1-2tjes, korte hoge ballen enzovoort. Dit wordt niet alleen belemmert door de sterke AI, maar ook door de traagheid van deze FIFA. Het tempo is drastisch omlaag geschroefd. Een vloeiende 1-2 met daar achteraan een lekkere dieptepass, is haast net zo zeldzaam als een doelpunt van Urzaiz. Deze traagheid wil niet per definitie zeggen dat het ook minder fijn speelt. Sommige mensen houden nou eenmaal van wat tactischer, langzamer voetbal. Alhoewel dat tactische hier ook wel meevalt. Wat sneltoetsen voor een counteraanval, of een verdediger die mee naar voren loopt.. maar dan heb je het wel ongeveer gehad. Deze sneltoetsen werken trouwens wel redelijk soepel.

  En dan zoals iemand al zei, die Be-A-Pro modus. Op de PC heb ik hem ook gespeeld, en ook besloten daar geen woord aan vuil te maken. Zo belachelijk slecht uitgewerkt als die is. Daarom even over de next-gen versie van deze geweldige mode.
  Stel je voor; met trillende, klamme handjes en knikkende knieën sta je in de kille spelerstunnel. Achter je hoor je wat medespelers uit de kleedkamer komen, terwijl een orkaan van geluid je van voren tegemoet komt. Een uitverkocht Wembley zit in spanning te wachten op de wedstrijd tussen Manchester United en Barcelona. Jij als C. Ronaldo (of elke andere speler) wach op het signaal om het veld te betreden.
  Hier begint het introfilmpje van het Be A Pro avontuur. De camera volgt de door jou gekozen speler nauwlettend. Het eerste fluitsignaal klinkt, en de camera verspringt. ‘Wauw’ dacht ik toen ik dit voor het eerst zag. Dat immens grote veld, die andere spelers, dat publiek, dat stadion.. DIE SFEER! Hier moet elke liefhebber van voetbal of voetbalgames (zelfs de de-hard PES’ers onder ons) hun petje even voor afnemen. Hier verdient EA echt een dikke vette pluim voor, zo geweldig als de sfeer in elk stadion overkomt. (De besten, naar mijn mening: Emirates, Stamford Bridge en Old Trafford.)
  Tot hier is het allemaal geweldig, wat daarna komt daar ga ik niet over oordelen. Natuurlijk is die Be A Pro modus goed, geweldig, geniaal.. qua idee tenminste. Ook het spelen is zeer vermakelijk. Alleen de logica die erachter? Stel je speelt een magnifieke wedstrijd met Kaka’. Honderden strakke passjes, een assist en een paar mooie slidings. Eindscore: 82. OF Stel; (dit had ik laatst nog) PSV – Ajax. Perez wordt door mij bestuurd. Ik geef hoogstens 10 goede passjes, en raak 7 keer de bal kwijt. Máár, daar tegenover staat 1 doelpunt en een assist. Eindscore: 99!
  Ligt het aan mij of klopt zoiets niet helemaal? Nouja.. je begrijpt het hopelijk wel. Dat hele Be A Pro gebeuren is leuk om te doen.. nee, ècht leuk om te doen. Alleen een beetje slecht uitgewerkt.

  Aangezien dit al een hele review begint te worden, zal ik het maar ‘ns af gaan kappen en gewoon simpel een conclusie neerzetten voor de mensen die te lui zijn om deze hele lap tekst te gaan zitten lezen.

  Pluspunten

  – Graphics/Geluid. De sfeer in de stadions zijn magnifiek. Ook de spelers zien er meestal waarheidsgetrouw uit (op de wat kleinere clubs na). Ook de Menu’s e.d. zijn zeer degelijk uitgewerkt en overzichtelijk.

  – Content. Wauw, wat een assortiment aan teams. Echt elk team dat je wil bespelen, kán bespeeld worden. Dit is een èrg grote plus tegenover PES die slechts een schaars aantal gelicenseerde teams heeft. Ook de filmpjes, unlockables, editmodus zijn allemaal dik in orde.

  Minpunten

  – De traagheid van het veldspel. Óf dit een minpunt is, moet je eigenlijk zelf bepalen. Ik zelf had het toch liever íetsjes vloeiender gezien allemaal. Tenminste, het spelen zelf. De animaties zijn wel vloeiend en waarheidsgetrouw (op enkele uitzonderingen na, natuurlijk).

  – De leercurve van deze FIFA. Zèlfs op Amateur niveau heeft menig gamer een hele kluif aan de tegenstander. Of dit komt door de ‘vertraging’ komt van deze FIFA durf ik niet te zeggen. Ook het scoren hier valt af en toe nog wel ‘ns tegen. Mede door de drastische verbetering van de keepers (verwacht trouwens niet dat deze geen domme fouten meer maken..)

  Eindcijfer; 8,5

 6.   
  sandertje's avatar

  wieriemaster schreef, "geef mij maar nogsteeds PES. ook dit deel heeft mij niet kunnen overtuigen. once you go PES you never go back :p"

  Hmm, pro evo op de ps3 vind ik echt helemaal niks. Fifa 08 is veel beter op de ps3 imo.

 7.   
  Rhemme's avatar

  XGT_Spider schreef, "Er werd gezegt de AI is sterk verbeterd!

  La me ni lachen offline zowel als online je teamgenoten lopen gewoon voor je voeten als je de bal heb.
  3 man rennen op een bal af.
  Buitspel voordeel allen als je verdedigt.

  Heb nooit meegamaakt dat de grensrechter bij 08 buitspel niet zag bij fifa 07 kwam dit wel voor.

  "

  Teamgenoten doen inderdaad nog steeds dingen waar je je vraagtekens bij zult zetten, maar daar is Pro Evo ook niet altijd helemaal vrij van. Zulke dingen ook zaken van je medespelers goed coachen en wegsturen. Ikzelf vond het een hele goede zaak dat mijn spelers het veld automatisch goed breed houden, want in FIFA 08 heb je echt veel ruimte nodig voor je aanvallen. Ook trekken ze niet met z’n allen de zestien meer in wanneer ze verdedigen, terwijl de aanvallende partij lekker over de flanken speelt.

  Maarja, met FIFA/PES-review kun je nooit iedereen tevreden houden natuurlijk 😉

 8.   
  Timmeh's avatar

  Ik snap niet dat ze fifa vergelijken met PES. FIFA is veel beter

 9.   
  Madmoody's avatar

  ”Batboy3008″ schreef, "Ik snap niet dat ze fifa vergelijken met PES. FIFA is veel beter"

  Ik snap het ook niet, ik vind dit jaar namelijk PES veel beter. Maar dan ook echt veel beter. En wel hier om: Fifa 08 is naar mijn mening een kopie van Fifa 07 met wat kleine aanpassingen. De be a pro mode is leuk, maar kon mij niet super boeien. Bovendien vind ik PES veel lekkerder spelen. In Fifa 08 heb ik bijv. nog weleens dat een pass compleet de verkeerde kans op gaat dan zoals ik het bedoeld had. Ook vind ik de spelers nog steeds houterig en statisch bewegen. Ga nu ajb niet roepen dat ik een PES fanboy ben, want ik speelde hiervoor al jaren Fifa (al vanaf Fifa 96). Ik geef mijn eerlijke mening. En ik ben dus gewoon teleurgesteld in de game. Grafisch vind ik het ook tegenvallen. In PES 2008 vind ik de spelers beter lijken dan in Fifa 08. Ik wil het spel niet helemaal afkraken, want het blijft verder een goede game, maar in mijn ogen is de ontwikkeling te veel stil blijven staan…

 10.   
  Denian01's avatar

  Sorry hoor, maar Fifa 2008 is dit jaar een stuk sterker voor de dag gekomen dan PES2008.
  (HAD beide games in bezit)
  Ten eerste zijn de graphics van Fifa een stuk mooier, dit geldt voor de stadions, spelers, publiek en alles om het veld heen.

  Ten tweede is het gehele audio verhaal beter in Fifa, Muziek in de menu’s, zang in de stadions, geluid van het schieten/passen, en helemaal dat irritante fluitje van de scheidsrechter in PES2008 is dramatisch en ontzettend irritant!

  Ten derde de gameplay komt echt in de buurt van het echte voetbal, het is wel wat trager dan PES2008 maar er zit meer uitdaging in.
  PES2008 is naar mijn idee iets te makkelijk, passen gaat supersnel en je spelers hebben de bal direct onder controle ook al pass je ze verkeerd in, en dan het scoren pfffffffff alle ballen die je schiet zijn in ieder geval op goal en vaak ligt ie er ook nog eens in, echt te EASY.
  Bij Fifa is dat in het begin wel wat frustrerend, dat veel mis gaat, maar oefening baart kunst, en het gaat dus steeds beter!

  Ten vierde zijn de spel mogelijkheden groter en uitgebreider, je hebt de vertrouwde manager mode, de be a pro mode (moet je van houden), en de uitgebreide online mode. Dit alles tegenover de Masterleague van PES.
  Tel daarbij alle licenties van spelers en CLUBS, de echte stadions en competeties!

  Conclusie: Koop Fifa als je van mooie graphics houdt, goed geluid, alle originele licenties en uitdagende gameplay!
  Koop PES2008 als je je niet aan (heel) wat mindere graphics, minder geluid en minder uitgebreide licenties en club namen ergert. De gameplay is goed, allleen te gemakkelijk (scoren is alleen een kwestie van op goal schieten )

  Deze reactie is op basis van op de Xbox360 console gespeelde games, weergegeven op een HD tv.
  Groeten Denian

 11.   
  antonie112's avatar

  je ziet elk jaar weer dat ze het steeds beter maken.
  je hebt steeds meer het gevoel dat je egt in het stadion aanwezig bent.
  SUPER
  de nieuwe speelopties op de XBOX 360 zijn ook leuk.
  geweldig spel!!!
  dit jaar is FIFA 08 veeeeeeel beter dan PES2008
  😆

 12.   
  Xtremie's avatar

  Ik heb het op m’n ps2 en ps3, voor allebei consoles vind ik de graphics goed voor een sport game wat me bij de ps3 versie ook opviel is dat je niet alleen de gene met de bal om kan tackelen ^^, wat ook leuk is is dat je (op de ps3) tijdens het laden met ronaldinho ff een goaltje kunt scoren. 😆

 13.   
  Bakura's avatar

  “FIFA 08” is een spel met uistekende grafics.Maar het is niet zo,n spel die mijn boeit.
  Zie mij beordeling

 14.   
  Foster's avatar

  Goed spel.

 15.   
  WhySoSerious?'s avatar

  Erg goede review, ik heb het spel op de pc en het is een degelijk spel. Een paar minpunten, als je met 1-0 voorstaat in de 80e minuut of zo, dan schiet de computer van een onmogelijke afstand, reacties? 😕

 16.   
  dion's avatar

  ik heb een vraagje: Wat kun je met die exp punten doen die je speler naar de wedstrijd krijgt

 17.   
  Master manager's avatar

  de bestuuring is echt slecht ik vind het cometaar vervelend het beeld is eigenlijk het enigen goeden

 18.   
  niels28's avatar

  hey

  ik heb een vraag heb zelf fifa 2008
  maar ik wil er spelers in hebben die er niet meer in staan in het echt zijn ze ook al gestopt
  zoals:

  dennis bergkamp
  cocu
  f de boer
  r de boer

  weet iemand of er een crack voor is dat die spelers in fifa worden toegevoegt
  of hoe ik dat kan doen dat ik ze wel heb

  gr

 19.   
  OkkieBOOMER's avatar

  De Game Word als maar beter en BETER!! Misschien zelfs beter dan PES!

 20.   
  M Kelderman's avatar

  Goed speelbaar spel, met realistische acties op het veld. Besturing is directer dan vorige versies! Ik hoop dat ze de stijgende lijn vasthouden!

 21.   
  kelstar's avatar

  fifa 08 is cool net als pes 08 het is bijna het zelfde

  welke moet je dus kopen fifa staraat voetbal 😆 😆

 22.   
  STYFZZZ's avatar

  Pes sucks, fifa rules. Fifa is gewoon te gek 😀 😛 8) 8) 8)

 23.   
  daromalofu's avatar

  na fifa 06 de beste game in de fifa reeks

 24.   
  Dotz's avatar

  Het is altijd zo geweest:

  de Voetbalfan kiest FIFA
  de Gamer kiest PES

  De uitzondering bevestigt de regel..

 25.   
  FireBallz's avatar

  Goede review, jij moet een goede kijk hebben op het echte voetbal & op voetbal computerspellen