Naruto: Ninja Council 3

Narauto is een serie die de laatste jaren enorm d’r best doet om voet aan wal te krijgen in Europa. Helaas zonder erg veel succes, want ondanks dat er al vele games zijn verschenen is de naam Naruto voor velen nog onbekend. TOMY hoopt met Naruto: Ninja Council 3 daar verandering in te brengen. Naruto: Ninja Council 3 zou naar zeggen de perfecte mix zijn tussen het eerste en tweede deel uit de Ninja Council reeks, dus het wordt tijd om de game eens grondig aan een test te onderwerpen.

Naruto?

Naruto heeft op dit moment meerdere verschillende soorten games door elkaar heen lopen, maar eigenlijk komen ze allemaal op hetzelfde neer. Je hebt een groepje tiener-ninja’s die allemaal hun eigen gaven en krachten hebben en zij moeten ervoor zorgen dat al het kwade in de wereld wordt bestreden. Klinkt allemaal vrij cliché, maar eigenlijk is het verhaal achter Naruto vrij uniek.

Naruto: Ninja Council 3 is een mix tussen het eerste en tweede deel, dus een mix tussen one-on-one battles en tussen missies. Feitelijk zijn het allemaal kleine missies die zich afspelen in een vrij klein vierkant level. De game kent maar één singeplayer mode, de zogenaamde ‘bingo-mode’. Je krijgt namelijk een overzicht van een soort bingokaart, waar ieder vakje staat voor een nieuwe missies. Nieuwe dingen unlocken doe je dan ook door meerdere missies op ‘een rij’ uit te spelen. Ondanks dat het lijkt alsof je naar een doel toewerkt, mist de singleplayer toch iedere vorm van samenhang. De game heeft totaal geen verhaallijn, dus je hebt ook geen einddoel voor ogen wat je moet zien te bereiken. Nou is er op zich niets mis mee om continue losse kleine missies te spelen, maar na het spelen van zes missies heb je ze allemaal wel gezien. Slacht 30 wolven af, dan weer 30 slangen, zoek een scroll binnen 90 secondes, zoek een scroll binnen 75 secondes, het is allemaal één pot nat en dat is niet waar je op zit te wachten met een game als Naruto.

Hiiijaaah!

Ondanks dat de missies nogal eentonig zijn, is er wel echt aandacht besteed aan de gameplay. De game is een 2D fighter, waarbij je je iedere keer bevindt in een vrij klein vierkant level met verschillende plateaus. Door te springen of te bukken kan je snel van het ene platform op het andere platform komen, zodat de actie er goed in blijft. De besturing van je character gaat vrij simpel, je hebt een knop om te rennen, een om te springen en de overige knoppen gebruik je in de combat. Het onder de knie krijgen van de controls kost je dan ook ongeveer 30 secondes, dus het is een game die je lekker snel oppakt.

Maar buiten de standaard moves is er natuurlijk meer, want als er iets is waar Naruto bekend om staat is het om de special moves. Ieder character heeft zijn eigen speciale technieken. Nieuw in Naruto: Ninja Council 3 is dat je de verschillende speciale moves kunt combineren. Zo is het mogelijk om één character uit te rusten met vier verschillende moves, die afkomstig kunnen zijn van alle verschillende characters. Een keuze maken op basis van de vaardigheden van de characters is dus niet meer nodig, aangezien je ieder karakter uit kunt rusten met de moves die je wilt. Voor iedere special move heb je een bepaalde hoeveelheid chakra nodig, iets dat je opbouwt door normale aanvallen te gebruiken op je tegenstanders. Wanneer je balkje vol genoeg is, kun je een speciale aanval uitvoeren. Dit doe je door op de touchscreen de move naar keuze aan te tikken, iets wat erg irritant werkt, want dat betekent dat je je hand weg moet halen bij de controls en je aandacht moet focusen op een ander scherm. Het gebruiken van een special move gaat dan ook absoluut niet soepel en zorgt er bijna altijd voor dat de game even stilvalt. Toch zijn de special moves goed uitgewerkt, want om een beweging succesvol te gebruiken moet je eerst een opdracht uitvoeren. Dit kan bestaan uit een code kiezen uit verschillende tekens, blazen in de microfoon of snel rondjesdraaien met je stylus op het scherm. Naarmate de moves sterker worden, worden de opdrachten moeilijker, waardoor het uitvoeren van een specialmove nog niet zo makkelijk is.

Multiplayer

Ondanks dat de singeplayer zo eentonig is als maar zijn kan en je hier snel op uit bent gekeken, is de multiplayer wel echt iets dat de moeite van het spelen waard is. In de multiplayer mode is het namelijk mogelijk om met vier spelers tegelijk tegen elkaar te spelen in verschillende settings. Zo kun je er voor kiezen om free for all los te gaan op elkaar, gewoon niet nadenken maar alles wat los en vast zit kapot rammen, of je kunt ervoor kiezen om tactisch te werk te gaan in een twee tegen twee mode. De sterke kant van de game komt in deze multiplayer mode pas echt goed naar voren en het is daarom ook jammer dat de game geen normale fatsoenlijke singleplayer bevat waarin je gewoon met een paar CPU’s los kunt gaan.

Voor de fans

Naruto: Ninja Council 3 is een game die inhoudelijk vrij weinig voorstelt en daarom is het maar goed dat de characters wel goed zijn uitgewerkt. De game bevat in totaal namelijk 28 verschillende characters, waarvan we de meeste al terugzagen in eerdere delen van de GBA. Ondanks dat de characters hetzelfde zijn, hebben alle characters wel een achtergrond make-over gekregen. Ook zijn de special moves die voor ieder karakter anders zijn compleet omgegooid. De stemmen zijn ingesproken door de acteurs van de TV serie. Iets wat voor de fans van de serie ongetwijfeld erg leuk zal zijn, maar voor een doorsnee gamer heeft het weinig meerwaarde.

Conclusie

Naruto: Ninja Council 3 is een game die prima in elkaar zit. De battles gaan goed, de speciale moves zijn erg afwisselend, maar het zijn de kleine dingetjes die Naruto: Ninja Council 3 de kop kosten. De singeplayer mode is veel te kort en eentonig en na een paar uurtjes goed doorspelen ben je door de singeplayer mode heen. Ook is het erg jammer dat de touchscreen zo slecht wordt gebruikt, want op de momenten dat je hem wél gebruikt is het onhandig en krijg je te maken met lompe break-ups in de gevechten. Naruto: Ninja Council 3 had met een uitgebreidere singeplayer en een beter gebruik van de touchscreen een erg goede game kunnen zijn, maar nu is het slechts een game waarvan alleen de fans echt zullen genieten.

Meer Naruto: Ninja Council 2

27/10/2008Naruto: Ninja Council 2 4
 1.   
  Uchiha linkz's avatar

  de games op de cube en wii zijn beter.

 2.   
  Idsipits's avatar

  ziet er niet zo leuk uit

 3.   
  ikbenrick's avatar

  linkz schreef, "de games op de cube en wii zijn beter. "

  Je meent t -_-
  Dat ding is 20x groter..

 4.   
  gappower's avatar

  Lijkt me maar saai!