RACE 07 – Official WTCC Game

Na het succes van Race, The Official WTCC Game van vorig jaar, heeft SimBin nu Race 07 in de startblokken staan. Dat betekent weer lekker veel racen met toerwagens, maar daar houdt het gelukkig niet bij op. Mini’s, Radical’s, F3000 wagens en veel meer soorten speelgoed staan tot je beschikking in deze racetitel.

Steam

De versie van Race 07 die ik speel wordt via het altijd handige Steam geleverd, dus na een tijdje downloaden kan ik beginnen met het spel. Vorig jaar speelde ik de eerste Race, dus de menu’s en opzet van het gehele spel kwamen direct vertrouwd over. Een duidelijk menu met vette achtergrondmuziek zorgt ervoor dat ik al helemaal zin krijg in een potje scheuren. Ik begin maar eens met een simpele race om even het gevoel te krijgen van Race 07.

Stuur

De besturing van de auto’s valt direct op en is daarmee ook weer erg herkenbaar van het vorige spel. Een zeer directe en gevoelige besturing zorgt ervoor dat ik in no-time achterstevoren sta. Ohja, dat kon aangepast worden. Na wat tweaks in het optiemenu rijd ik vrolijk de pitstraat weer uit; dat gaat al stukken beter zo! Race 07 heeft de nadruk op realisme meegekregen en dan is het lastig om goed te doseren met een digitale controller. Mijn besturing is gelukkig wel analoog, maar gas geven en remmen is daardoor zeer abrupt. De auto breekt direct uit als je gas geeft, aangezien je niet rustig steeds meer power kunt geven. Het is dan ook zéér aan te raden om een analoge controller (of nog beter: een stuurtje) te regelen voor deze game. Even een voorbeeldje: racen met een F3000 wagen in hevige regen is geen pretje als je met je controller of toetsenbord zit te klootzakken. Iedere bocht sta je achterstevoren door het gigantische vermogen dat je steeds geeft. Het arme rubber van de achterbanden krijgt hierdoor steeds een opdonder, die ervoor zorgt dat je niet normaal op het circuit kan blijven.

Grafisch

Grafisch is Race 07 niet heel erg beter dan het spel van vorig jaar. De auto’s zien er strakker uit en er zijn zeker wat verbeteringen aangebracht, maar je ziet dat de engine van dit spel zijn beste tijd gehad heeft. Het detail laat wat te wensen over en ik ben inmiddels gewoon beter gewend. Begrijp me niet verkeerd: Race 07 ziet er zeker niet beroerd uit, maar je moet tegenwoordig met heel wat grafisch geweld komen om écht indruk te maken. Gelukkig gaat het meer om het racen, want dat is iets waar SimBin wel veel aandacht aan heeft besteed. De gewenning even daargelaten, is Race 07 wel heel trouw aan de ‘handling’ van echte raceauto’s. Tegelijkertijd remmen en sturen wordt genadeloos afgestraft in de vorm van een enkeltje zandbak. De truc bij (voornamelijk voorwiel aangedreven) toerwagens is om te remmen vóór de bocht, in te sturen en het gas erop te knallen zodra je de bocht uitkomt. Tipje van flipje!

Zoals eerder gezegd is Race 07 voorzien van meer dan alleen de WTCC wagens. Van de WTCC zelf kun je uit drie verschillende seizoenen kiezen: 2007, 2006 en 1987. Dit laatste seizoen is erg leuk om te doen, je kunt hierbij weer scheuren in auto’s die op straat al weinig meer te zien zijn. Oude BMW’s en Alfa’s nemen het tegen elkaar op in deze klasse, sentimenteel word je ervan! Mocht je de WTCC wel gezien hebben, kun je nu ook weer racen in de Mini cup. Deze kleine scheurmonstertjes rijden heerlijk vlot door alle bochten heen en zijn veel makkelijker te corrigeren dan de grotere auto’s. Een goede klasse om mee te beginnen als je nog niet zoveel race-ervaring hebt. De Radicals zijn van een heel ander kaliber. Deze extreme raceauto’s zijn uitgevoerd met verschillende vermogens, waarbij de hoogste klasse een enorm beroep op je racekwaliteiten doet. Achterwiel aangedreven karretjes, die licht zijn en enorm veel vermogen onder de rechtervoet hebben. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen dat dat bloedhard gaat.

Zeer realistisch

Realisme voert de boventoon en dat komt ook weer terug in de pitstraat. Een race-evenement is volledig te spelen, inclusief oefenronden, een kwalificatie en één of twee races per circuit. Als je kiest voor het volledige aantal ronden kun je wel even zoet zijn, elf tot tweeëntwintig laps zijn geen uitzondering. In de pitstraat kun je je auto volledig aanpassen, finetunen en testen. Hier staat een maximum tijd voor, in het echt heb je namelijk ook niet de hele dag de tijd. Echt alle opties lijken aanwezig, van het afstellen van de voor- en achtervleugel tot het instellen van de schokbrekers. Voor de puristen een walhalla, al is de basis set-up prima voor mensen die gewoon een stukje willen scheuren tegen anderen. In de verschillende evenementen kun je het opnemen tegen de computertegenstanders, maar er is gelukkig ook een uitgebreide multiplayer aanwezig. Je kunt races hosten, of gewoon meedoen met anderen. Genoeg uitdagingen om Race 07 lang leuk te houden.

In totaal kan je je uitleven met meer dan driehonderd verschillende auto’s, als je alle kleurenschema’s meetelt. Er zijn in basis zeventien circuits, maar deze hebben ieder ook nog een aantal variaties waardoor je tweeëndertig banen tot je beschikking hebt. Zandvoort is aanwezig, net als Magny-Cours, Monza en Imola. Bekende namen van plaatsen, die allemaal bezocht gaan worden mocht je aan een kampioenschap mee gaan doen.

Conclusie

Race 07 is eigenlijk een grote uitbreiding geworden van het origineel van vorig jaar, waarbij realisme het allerbelangrijkste is. Het nadeel van dit realisme is dat je haast wel een stuurtje móet hebben om volledig van de ervaring te kunnen genieten. Een goede analoge controller kan ook uitkomst bieden, aangezien je moet kunnen doseren met gas, remmen en sturen. De graphics zijn goed, maar hadden van mij nog nét even strakker gemogen. Met genoeg circuits en meer dan zat auto’s is Race 07 toch een erg goede titel geworden voor raceliefhebbers. Ik kijk in ieder geval met smart uit naar het volgende deel.

  1.   
    Ruudjee's avatar

    Hmm, toch niet voor mij..

    net wat té realistisch 😀

  2.   
    gamefreak1992's avatar

    wanneer komt dat spel dan?

  3.   
    Feyenoordforever's avatar

    Ik heb dit spel ook, en speel dit spel met een stuurtje, en rijd verschrikkelijk lekker. Geen problemen met wegspinnen met gasgeven enzo. Daarom voor de speelbaarheid een 8.

  4.   
    gappower's avatar

    ”gamefreak1992″ schreef, "wanneer komt dat spel dan?"

    het is al uit.

  5.   
    Feyenoordforever's avatar

    Viperations schreef, "

    ”Feyenoordforever” schreef, "Ik heb dit spel ook, en speel dit spel met een stuurtje, en rijd verschrikkelijk lekker. Geen problemen met wegspinnen met gasgeven enzo. Daarom voor de speelbaarheid een 8. "

    Rijd toch stukken beter dan met je toetsenbord of niet? 8) Of heb je dat nog niet geprobeerd? 😉
    "

    Ik heb het nooit met het toetsenbord geprobeerd… 😛

  6.   
    bubelss's avatar

    ik heb de demo hierow gedownload en vond het togh wel lekker spelen dit kan of gaat een zeer goeie titel worden en hier zullen we nog veel over te horen krijgen qua uitbreiding 😀