MySims

Op de PC kreeg The Sims alweer zeven jaar geleden hele volksstammen aan het gamen en datzelfde presteert de Nintendo Wii nu. Is een Sims-game op Nintendo’s casual gaming console dan een regelrechte goudmijn?

Messias

Degenen die denken dat MySims garant staat voor de PC-ervaring die The Sims biedt, waarbij je in plaats van de muis de Wiimote hanteert, moet ik meteen uit de droom helpen. MySims is namelijk een totaal andere game worden dan zijn grote broers op de PC en andere consoles. Het is een spin-off van de zuiverste soort, maar dat hoeft uiteraard niet per definitie slecht te zijn. MySims draagt het predikaat “Sims” waarschijnlijk alleen omdat dat instant money betekent voor Electronic Arts, en waarom niet? MySims gooit het complete behoeften-systeem overboord. Heb je het dus altijd gehaat om je Sim naar de plee te moeten sturen, hem eten te geven of hem te wassen? Vond je er geen reet aan om sociale contacten te moeten onderhouden, net zoals in het echte leven? Heb je net zo’n pesthekel aan het virtueel naar school gaan of werken als in het echt? MySims is dan voor jou misschien wel de verschijning van de Messias op Aarde.

Het probleem is, dat ik al die features ontzettend mis. Hoewel mijn vrienden, mijn leraren en vooral mijn moeder mij waarschijnlijk zouden omschrijven als een gigantische sloddervos, schuilt er van binnen een grote perfectionist in mij. Alles moet geordend en is dat niet zo, dan vind ik het leuk om het te ordenen. Waarschijnlijk wordt mijn antidiscipline in het dagelijks leven veroorzaakt door mijn luiheid, die zo mogelijk nog net iets groter is dan mijn behoefte om alles op orde te hebben. Dat valt echter van me af tijdens het spelen van The Sims, waardoor ik dus altijd een immens plezier beleefde aan het managen van het welzijn van mijn Sims, of dat nou om hun honger, hun energieniveau, hun hygiene of hun blaas ging. Misschien vond ik het daarom des te betreurenswaardiger dat dit allemaal overboord is gegooid in MySims. Tijdens een presentatie ergens in mei vertelde de lead-designer van de game mij dat ze met MySims zich vooral willen richten op de nieuwe groep gamers van de Nintendo Wii. Mensen die creativiteit hoger hebben staan dan een virtueel leven managen.

Maar goed, een spel is een spel en dan zal ik me moeten inleven in dat soort uitschot. Creativiteit, Jezus. Waar is dat goed voor? In het leven moet je gewoon lekker lui zijn, dingen op het laatste moment doen en dan komt het toch allemaal wel goed. Of, als ik naar mijn diepere laag luister, behoor je alles van te voren te plannen en piekfijn in orde te hebben, alle scenario’s door te nemen en de risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. Creatief zijn, daar heb je niks aan, behalve in MySims.

Talent

MySims speelt zich af in een vervallen stadje. Ooit floreerde de Sims-beschaving hier. Mensen hadden het naar hun zin in deze kleurrijke, gevarieerde stad en deden lekker hun dagelijkse dingetjes. Tot hun grote geluk hadden ze iemand die alles voor ze kon maken wat hun hartje begeerde, voor iedereen een boel unieke voorwerpen. Hij ging echter in lucht op en het stadje raakte in verval. De Simmetjes hadden geen mooie stoelen meer. Geen mooie huizen die helemaal naar hun smaak waren. Ze trokken weg en het stadje kwam half leeg te staan. De burgemeester besloot dat dit zo niet langer kon en ze trok een nieuw creatief persoon aan, in de vorm van jou. Gebruik je talent dus en geef het stadje zijn bloeiende status weer terug.

Dit is, globaal gezien, het doel in het spel. Nog twee van die dingen die zo erg met elkaar botsen; een Sims-game met een doel er in. Een doel betekent dat je min of meer een vast eindpunt hebt, en een vast eindpunt betekent dat je vrijheid niet onbegrensd is. Aan de hand van hoe goed jij de inwoners van jouw nieuwe stad verzorgt, krijgt je stad een rating van één tot vijf sterren. Inwoners vragen je regelmatig om nieuwe objecten. Zo zullen ze van je verlangen een huisje voor ze te bouwen wanneer ze het stadje binnentrekken. Ook hebben ze meubilair nodig, waarvan jij ze moet voorzien. Sommige Sims houden van Cute, andere van Geeky, Studious, Spooky, Tasty of Fun. Krijg je de opdracht een Cute bed voor iemand te bouwen, dan kun je hem versieren met hartjes en bloemetjes. Is je klant echter een enorme nerd, dan kun je Geeky action figures op je creatie plaatsen.

Bouwen

Dit creëren werkt via een blokkensysteem. Je hebt grote blokken, kleine blokken, smalle balken, enzovoorts. Wanneer je een stoel wilt bouwen, dan zet je vier lange balken neer en plaats je daarop een rechthoek, waarna je met horizontale en verticale balken de rugleuning maakt. Zo is alles in MySims opgebouwd uit balken en kubussen. De game laat zich helemaal besturen door de Wiimote, waarbij je de blokken dan naar de goede plaatsen sleept, en ze neerzet. Dit bouwsysteem is lekker simpel, maar je kunt er toch voor al je wensen mee uit de voeten. Wel kan het bouwen met de Wiimote in het begin een beetje frustrerend zijn, omdat je soms uitschiet en zo per ongeluk een heel gedeelte verwijdert.

Naar mate van hoe Studious, Spooky, Tasty of wat dan ook jouw creatie is, krijgt jouw voorwerp zijn bestaansrecht. Zo zal een Studious Sim jouw bijvoorbeeld vragen een boekenkast voor hem te bouwen, die zo Studious mogelijk moet zijn. Daarom ga je Studious-essences verzamelen, waarna je een superstuudterige boekenkast kunt bouwen. Dit verzamelen van essences gebeurt overal en nergens in het stadje, waarin je trouwens alle vrijheid van de wereld hebt. Je schudt aan bomen, plukt ze van de grond, etcetera. Dit verzamelen voelt heel kunstmatig aan, na een niet al te lange tijd wordt het saai en heeft dus veel weg van plichtmatig grinden.

Animal Crossing
Wie de game voor de allereerste keer opstart, zal meteen de gelijkenis met Animal Crossing opvallen. De realistische look die The Sims altijd vergezelde op de computer is overboord gegooid en men heeft gekozen voor een kiddy, cartoony en vooral vrolijke look. Het uiterlijk van de Sims lijkt veel op die van de Mii´s, hoewel deze niet uitwisselbaar zijn. Wel past het hierdoor perfect bij de Nintendo Wii en de gebruikers van de console zullen zich er dan ook meteen in thuis voelen. De animaties, de uitdrukkingen, alles ziet er koddig uit en het doet ook veel denken aan de grafische stijl die bijvoorbeeld Pucca of de Powerpuff Girls hanteren. Dit moet je maar net liggen en is dus geheel persoonlijk, maar orgineel is het zeker.

Minder orgineel is het feit dat dit af en toe haast een overzetting van Animal Crossing lijkt. Neem nou bijvoorbeeld het feit dat je aan bomen kan schudden om fruit te verzamelen en dat je je eigen huisje schattig in kan richten. Gelukkig is het bouwen nog wel gebleven, maar het rare is dat hoe groot je je huis ook maakt, van binnen ziet jouw crib er altijd hetzelfde uit. Één grote T-vormige kamer en twee kleintjes er naast. Dit voelt af en toe toch wel erg nep aan en neemt de motivatie om een architectonisch hoogstandje te bouwen toch wel een beetje weg. Daarnaast is het ook jammer dat MySims geen multiplayer ondersteund. Vooral online elkaars dorpjes bezoeken, dingen uitwisselen, etcetera was misschien wel een regelrechte hit geworden. Vandaar dan ook dat ik dit als een gemiste kans beschouw.

Conclusie

MySims is een redelijk leuke spin-off van The Sims geworden. Het is jammer dat men de game zo laagdrempelig en casual heeft gehouden, want het instapniveau zal velen te laag zijn. Voor degenen die eindeloos met hun Sim willen spelen, is dit niet de ideale game. Doordat het bouwen het enige aspect van de game is, voelt het spel eentonig aan en wordt gewoon snel saai. Het ontbreken van een multiplayermode maakt het er ook al niet beter op.

 1.   
  pertie's avatar

  Daarnaast is het ook jammer dat MySims geen multiplayer ondersteund

  helaas, ik zou er graag een multyplayer inzien !

 2.   
  Idsipits's avatar

  het is wel leuke game maar naar een tijdje gaath er vervelen 🙄
  jah tis ook leuker als ze er een mp mode bij hadde gedaan 😆
  mooie review eigenlijk 😀

 3.   
  martyntjee's avatar

  ze meote echt een keer in sims mp gaan doen dan word het echt goed denk ik 8)

 4.   
  BKiller's avatar

  martyntjee schreef, "ze meote echt een keer in sims mp gaan doen dan word het echt goed denk ik 8) "

  Naahh…Ik denk dat dat niet goed werkt in The Sims(2) maar alleen in mysims. 😛

 5.   
  r_AW's avatar

  Hmm, heb liever de gewone sims!

 6.   
  Neolite's avatar

  hier ga ik geen woorden aan vuil maken 😆

 7.   
  JonsoN's avatar

  idd, , wii, ,stel die-hard gamers niet teleur en maak s niet van die kinderachtige games.. snap nog niet waarom Wii nr1 console is… 😕 😳

 8.   
  dodonkey's avatar

  nee, is wel leuk idee. maar is wel saai na een tijdje 🙁

 9.   
  Hein_Ajax's avatar

  lijkt mij best wel leuk maar ik vind het niet orgineel het is gwn een sims maar dan minder.

 10.   
  nielz's avatar

  ik heb m op de ds 😛 niet echt veel aan 🙁

 11.   
  riley285's avatar

  Het is weer wat anders dan Sims.

 12.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  aah het lijkt me niet zo leuk, beetje te nep.

 13.   
  matthijs 2088's avatar

  en we hadden nog geen sims. 😛

 14.   
  Loopy's avatar

  Hij is wel leuk 😀

 15.   
  Basketter14's avatar

  het ziet er me wel leuk uit maar net zoals de sims zou het gaan vervelen

 16.   
  Wii fan's avatar

  Best leuke game, maar gaat inderdaad na een tijtje wel vervelen 🙁 . Ik hem um wel maar speel um eigenlijk nooit meer 😛 🙂 😆

 17.   
  veronja's avatar

  het gaat echt vervelen veel te veel werk ander wii spellen zjn veel leuker

 18.   
  jorisje's avatar

  voor de ds is ie leuk hoor 8)

 19.   
  Snoezels's avatar

  Leuk spel voor jongeren kinderen, veel en lange laad schermen. Wel goed over na gedacht.