Tiger Woods PGA Tour 08

Als je na uren Bioshock of Halo 3 even een paar minuutjes wilt ontspannen, kun je natuurlijk je tassen pakken en de green opzoeken. Een snelle blik naar buiten leert dat het regent, dus is het tijd voor een alternatief binnenshuis. Tiger Woods PGA Tour ’08 is nu verkrijgbaar, komt dat even goed uit!

Tiger Woods heeft geen introductie nodig, hij is waarschijnlijk de meest bekende en beste golfspeler van deze tijd. Zoals een cabaretier ooit zei: “Waar gaat het heen in de wereld als de beste rapper blank is en de beste golfspeler zwart?” Inmiddels heeft Tiger Woods met zijn reeks aan PGA Tour spellen een naam opgebouwd die in 2008 weer verdedigd moet worden. Tiger Woods PGA Tour ’08 gaat verder, waar ’07 ophield.

Veel keuze

Als ik de game opstart herken ik gelijk de invloed van Electronic Arts: vlotte muziek en gelikte menu’s kleden het geheel aan. Er zijn enorm veel keuzes te maken in het menu, waardoor je in het begin even moet nadenken wat je nu eigenlijk wilt gaan doen. Je kunt kiezen voor een vlot spelletje, maar een hele carrière opzetten is natuurlijk veel leuker. Aan de start van je golfseizoen kun je eerst kiezen hoe je speler eruit moet zien. Mexicaanse snor? Dik? Dun? Oud? Jong? Het kan allemaal. Echter, je kunt ook je eigen foto uploaden naar PGA Tour ’08, waardoor je virtueel op de Tee balletjes kunt gaan staan meppen. Natuurlijk kun je ook uitzoeken wat voor kleding en schoenen je aan wilt, waardoor je een uniek karakter hebt. Zelfs de stem van de speler is aan te passen, waardoor er ook komisch hoge piepjes uit de kelen van de golfers kunnen komen.

Als ik wil gaan spelen kan ik direct mee gaan doen aan de PGA Tour, maar misschien is het slimmer om eerst mijn ‘skills’ eens op te waarderen. Door middel van minigames met een goede uitleg leer ik al snel effectief putten, hard slaan en nauwkeurig richten. Ik voel me direct een volleerde golfer, dus het is tijd om de Tee op te zoeken. De Tour laat ik nog steeds even links liggen, want de ‘Tiger Challenge’ trekt mijn aandacht. Hierin kan je in een soort bordspel tegen steeds moeilijkere tegenstanders minispelletjes spelen om verder te komen op dat bord. Het uiteindelijke doel is om Tiger Woods te verslaan.

De spelletjes zijn erg gevarieerd, waardoor er een interessante mix ontstaat om je een tijd bezig te houden. Er zijn uitdagingen waarbij je een bal zo dicht mogelijk bij de hole moet krijgen, een korte wedstrijd tegen een tegenstander speelt of zoveel mogelijk meters moet slaan in drie swings. Na het voltooien van een bepaalde combinatie van minigames kun je het opnemen tegen een professionele golfer. Als je alle golfers hebt verslagen, kan je proberen Tiger te verslaan. Om de hele Tiger Challenge te voltooien ben je wel even bezig, maar gelukkig is de variatie er om het geheel steeds interessant te houden.

De PGA Tour is veel professioneler, aangezien je daar een heel evenement af gaat – inclusief alle holes- om punten te verdienen. Dit kan allemaal erg lang duren, daarom is er ook een ‘simulate event’ optie. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen om van een vierdaags evenement twee dagen zelf te spelen en de rest te simuleren. De simulatie neemt je eerdere scores en maakt daarvan een voorspelling, waardoor je redelijk nauwkeurig het toernooi afsluit.

Een mooie swing maken

Het spelen zelf vergt enige gewenning. Met de twee analoge joysticks op je PlayStation 3 controller moet het allemaal gebeuren. Met de linker stick maak je de swing, terwijl de rechter stick een effect aan de bal mee kan geven om er een lichte correctie voor de wind aan te geven. Dan kun je tijdens het maken van de zogenaamde backswing ook nog extra kracht aan je slag meegeven door snel op X te drukken. Dit maakt het wel lastig om het effect weer in de bal te krijgen tijdens de slag. In de vlucht van het golfballetje kun je ook nog eens ‘spin’ meegeven zodat je de landing van het kleine ding enigszins kan beïnvloeden. Alle vaardigheden die je opdoet verbeteren langzaam gedurende het spel, als je tussentijds eens met de echte Tiger Woods speelt zie je duidelijk het verschil met je eigen speler in finesse en kracht. Ik vond dat de besturing – voornamelijk in het begin – erg lastig was. Ik kreeg de bal niet erg nauwkeurig op de green, maar gelukkig veranderde dat al snel. Nu gaat het richten eigenlijk heel aardig, al wil ik in een onoplettend moment mijn swing nog wel eens een tikkeltje scheef uitvoeren, waardoor je speelbal zo de bomenrij in wordt gemept. Vervelend, zeker midden in een spannend toernooi. Mocht je het analoge systeem niks vinden, kun je altijd overstappen op het oude ‘3-click’ systeem.

Op de green zelf moet er geput worden, waarbij in PGA Tour 08 een nieuwe optie is toegevoegd. Je ziet een soort raster op de grond waarbij wordt aangegeven hoe steil of vlak de ondergrond is. Als je denkt er goed voor te staan kun je nu één keer per slag de zogenaamde ‘put preview’ doen. Door een schouderknop in te drukken op de controller kun je de voorspelde baan van het balletje zien bij je huidige stand. Handig om een laatste kleine aanpassing te maken, waardoor je vaker een mooie put maakt. Als je op het moeilijkste niveau speelt is deze optie trouwens niet aanwezig, maar daar zit ergens ook wel logica in.

Beeld en geluid

Het detail van Tiger Woods PGA Tour 08 is redelijk goed. De graphics zijn niet van het allerhoogste niveau, maar voldoen prima. Als je een balletje tegen het been van iemand in het publiek slaat grijpen ze er ook naar alsof ze echt pijn hebben, leuk gedaan! De green ziet er goed uit en de spelers zijn redelijk nauwkeurig weergegeven. Wanneer je de bal op een wat onhandige plek hebt gespeeld heeft de camera nog wel eens de neiging om een onoverzichtelijke positie aan te nemen. Als een tegenstander de bal in een bunker slaat zit je soms tijdens zijn of haar volgende swing op een blinde heuvel uit te kijken, dat had beter gekund denk ik. Het commentaar dat door de verslaggevers wordt gegeven is wel erg goed, ook al hoor je meer dan eens hetzelfde zinnetje voorbij komen. Ook de achtergrondgeluiden zijn erg realistisch, zo hoor je regelmatig helikopters overvliegen en mensen enthousiast schreeuwen tijdens een succesvolle put.

In het hoofdmenu zijn naast de hoofdevenementen ook de minigames apart te spelen, waardoor je ook leuk met vrienden snel een balletje kunt slaan als je er zin in hebt. Mocht je geen vriend – of vriendin – bij de hand hebben, kun je altijd nog online gaan met PGA. Gehele evenementen zijn online te spelen, evenals kortere uitdagingen. Het online netwerk heet EA Sports GamerNet, wat natuurlijk niet te verwarren is met ons eigen GamersNET! Om online te kunnen heb je wel een account nodig, die je heel gemakkelijk via je PS3 kunt aanmaken.

Dus…

Tiger Woods PGA Tour 08 is een mooie golfgame geworden, duidelijk in de traditie van de eerdere Tiger games. De evenementen, minigames en online uitdagingen maken van deze titel een gebalanceerd spel, wat ik ook wel had verwacht van een EA Sports game. Er is genoeg te doen, genoeg te beleven, mits je van golf houdt natuurlijk. Grafisch had het van mij nog nét even wat strakker gemogen, de besturing had nét wat nauwkeuriger gekund, maar dat neemt niet weg dat ik me erg vermaakt heb met PGA Tour 08. Een lekker ontspannen game, zeker als je even geen puf meer hebt voor Bioshock of Halo 3.

  1.   
    Tommy6769's avatar

    lof voor de graphics hoor!

  2.   
    ps3 gek's avatar

    ik heb de demo al een tijdje geleden gespeeld. het ziet er echt wel mooi uit. De geluiden van de omgeving zijn echt mooi. Je hoort de wind en overvliegende vliegtuigen. Het spel zelf is alleen niet veel aan. 😳 een hole-in-one lijkt me hier wel onmogelijk. Het is me wel gelukt in twee keer:P

  3.   
    PS3Killer's avatar

    Dit vind ik echt een dieptepunt van games. Ziet er wel goed uit ofzo, maar golf-games passen wat mij betreft in het straatje van games van spele.nl