Call of Duty 4: Modern Warfare (bèta)

Call of Duty 4 staat op heel veel verlanglijstjes en de hype eromheen is enorm. Zoveel mensen die niet kunnen wachten tot ze het schijfje in hun Xbox 360/PC/PS3 mogen schuiven. En daar zit ik dan in het donker naar een match te zoeken. Een bijzonder moment van spanning. Wordt CoD4 echt zo vet als ik dacht? Wij namen de multiplayer bèta onder handen!

FLATSJ
Ik stap de map Crash in. Een verlaten stadje ergens in het middenoosten met een grote binnenplaats waar een leger helikopter is gecrashed. Ik grijp mijn controller stevig vast, stap uit het hutje waar ik spawnde en FLATSJ! Een kogel door mijn kop. De Kill-Cam, een handige functie waardoor je het moment van jouw dood door de ogen van schutter kan zien, vertoont een sniper bovenop een klein gebouw met zandzakken die mij door het hoofd schiet. Ik heb nooit een kans gehad.

Mijn eerste vijf matches in Call of Duty 4 waren niet zo aangenaam. Niet voor mij en niet voor mijn buren, die mij Call of Duty 4 naar de hel hebben horen schelden en weer terug. CoD4 is een hardcore shooter. Als het first person shooter genre nieuw voor je is, pakt het spel je niet bij de hand maar geeft het je een duw in de rug. Dit komt door één van CoD4’s grootste innovaties: een level systeem. Voor elke match, kill en objective krijg je XP. Genoeg XP betekent een level-up.

Gear up, level up

De Call of Duty 4 Beta is niet echt leuk tot je bij level 3 komt. Zo simpel is het. Als je een level één of twee grunt bent, ben je verplicht te kiezen tussen voorgebakken classes met zwakke wapens, waardoor je effectief kanonnenvoer wordt voor hogere levels. En dan opeens verandert het hele spel. Van level drie tot zes unlock je namelijk de mogelijkheid om zelf je wapens te kiezen, om extra XP te verdienen met Challenges en, de volgende belangrijk innovatie, Perks te kiezen. Perks zijn speciale krachten die je met een level up zult unlocken. Denk nou niet aan vuurballen of summons, maar eerder aan extra health, een extra set granaten of het verdwijnen van de radar van de vijand. Handige opties die jou dus een streepje voor geven op je vijanden.

Het levelsysteem is vermakelijk en biedt verschillende manieren om je personage uit te dossen, maar is volledig gebouwd op de sterke basis van het spel. Er is niet heel veel veranderd sinds CoD2 qua controls en mensen die graag First Person Shooters spelen zullen zich meteen thuis voelen. De game speelt verrassend snel en verwacht dan ook vaak te respawnen. Er zijn geen voertuigen in de drie verkrijgbare maps en die zijn ook niet nodig, want de guerrilla gevechten die bij stadse omgevingen komen kijken werken erg goed en bieden erg veel variatie per map en mode. Het level-design van nauwe steegjes en huizen is geweldig. De maps zijn erg slim ontworpen met zijroutes, sniper spots en iedere situatie kun je op verschillende manieren benaderen. Je ziet ook nooit iemand campen omdat er altijd minstens twee manieren zijn om ergens te komen en door dat je door zachte muren of hout heen kunt schieten kun je ze alsnog te pakken te nemen.

Kleurloze pracht en praal

De maps zien er ook erg goed uit. De graphics zijn hoogstaand. De wereld is zeer gedetailleerd, er wordt veel gebruik gemaakt van diepte en motion effecten om realisme te simuleren en subtiele rook effecten of zwermen insecten geven ieder level een eigen ‘vibe’. Ik heb wel wat opmerkingen: alles ziet er stilstaand prachtig uit maar de omgeving is weinig interactief. Kogels gaan door muren heen, maar was het niet prachtig geweest als je houten muren totaal zou kunnen opblazen met een welgemikte granaat? Hetzelfde geldt voor de soldaten: zeer gedetailleerd, maar de animaties, en vooral de overgang daartussen, verloopt zeer stroef. Ik moet ook even iets noemen wat mij al langer irriteert aan dit soort ‘realistische’ shooters: de maps zijn scherp en technisch indrukwekkend, maar de omgeving is nog altijd vrij kaal. Een drab van bruin, groen en grijs. Je zou kunnen aanvoeren dat de echte wereld ook grijs en bruin is, maar kijk even om je heen en je ziet vast wel een lichte muur of een rode stoel. In CoD4 zijn er geen subtiele kleuraccenten noch objecten wat de game ietwat kleurloos en leeg aan doet voelen.

De wapens verdienen nog een speciale vermelding. Ik ga niet beweren dat ik een expert ben op het gebied van wapentuig, maar alles wat ik er van weet klopt met CoD4. Elk wapen ziet er anders uit, voelt anders en is geschikt voor andere gevechtssituaties. Toch, zelfs met het drastische verschil tussen de vele wapens, is de balans nu al goed. Niet alleen de pistolen en geweren verdienen een pluim: de flash-bangs en rookgranaten spelen een grote rol in combat en voelen als een essentieel deel van je arsenaal. Ze geven een extra laag diepte die vele interessante tactieken mogelijk maakt.

Het zit goed met de multiplayer van Call of Duty 4. De Beta maakte al flink indruk en Infinity Ward heeft nog genoeg tijd om de feedback te verwerken en de game op te poetsen. Het zal niet de mogelijkheden van Halo krijgen of de hardcore clan-support van Counter Strike, maar mensen die CoD4 oppikken voor de single-player zullen zeker tevreden zijn over de multiplayer.

  1.   
    Neolite's avatar

    COD 4 is eindelijk eens geen wo2 shooter en zo als ik het hier zie en lees gaat dat heel goed uitpakken 8)

  2.   
    PaNNa's avatar

    Netjes die previeuw Menno , op deze game zal ik wachten 8).

  3.   
    Durex's avatar

    Enemy Territory Quake Wars krijgt serieuze concurrentie :). Wat het natuurlijk allemaal extra leuk maakt voor de gamer(welk spel is het best?). Of als je met genoeg budget zit kun je ze natuurlijk allebei kopen.

  4.   
    Capp's avatar

    Goede samenvatting van de game… Mooie punten achterhaalt.. Toen ik las van de geweren was ik op een of andere manier verkocht… Al hoe wel ik zou de game tog zobiezo gaan halen 😉 .. Maar als ik dit allemaal leees. moet ik nog anderhalfe maand wachten.. 🙁 5 november 😀 😀

  5.   
    NL Godfather's avatar

    mooie previeuw zal zeker wachten op deze game, weet iemand misschien wannneer die voor de pc uit komt? 😀

  6.   
    EnVy DaMaG3R's avatar

    als je het spel net speelt neem dan de m16 goede damage+acc en distance:P 😉

    dit spel wordt egt geweldig een van mn favo game’s die eraan komt

  7.   
    Cyart's avatar

    NL Godfather schreef, "mooie previeuw zal zeker wachten op deze game, weet iemand misschien wannneer die voor de pc uit komt? 😀 "

    5 november hopelijk ook in europa maar da is afwachte

  8.   
    JonsoN's avatar

    vind wel tof, , maar word me een beetje teveel dat call of duty…

  9.   
    TAT x's avatar

    LEKKER!! ik speel graag call of duty en het ziet er weer al eens goed uit :d x

  10.   
    DarkgamerNL's avatar

    jaja heb de beta versie op me xbox 360 en egt een brute game zeker aanschaffen

  11.   
    Rock-in's avatar

    Doet me denken aan BF2142. Daar kan je in het begin ook niet bijster veel doen, omdat je niet veel upgrades hebt. Zo ver ik gezien heb in de trailers, gaat behalen van punten in dit spel een stuk makkelijker. Dat scheelt een hoop als ze het drama van de CoD2 multiplayer te niet willen doen.

    Anyways thkz voor de preview 😛

  12.   
    Michiel_'s avatar

    Ja , de WO2 ging vervelen , als hij uit is en ik heb het geld haal ik hem zeker in huis , 8)

  13.   
    SuperNova's avatar

    Ik ga liever Assassins Creed halen maar daarna koop ik deze 😆

  14.   
    hostler's avatar

    denk niet dat mijn pc het aankan maar dit lijkt me wel een vet spel

    Ik hou wel van cod 🙂

  15.   
    Koen45's avatar

    neolite schreef, "COD 4 is eindelijk eens geen wo2 shooter en zo als ik het hier zie en lees gaat dat heel goed uitpakken 8) "

    CoD gaat eenmaal over wo2 en wat ze nu gaan doen vind ik geen zak aan 😕

  16.   
    TAT x's avatar

    V8 Freak schreef, "

    ”neolite” schreef, "COD 4 is eindelijk eens geen wo2 shooter en zo als ik het hier zie en lees gaat dat heel goed uitpakken 8) "

    CoD gaat eenmaal over wo2 en wat ze nu gaan doen vind ik geen zak aan 😕 "

    OK das waar wo2 maar this vernieuwend. Tzal wel weer een geil spel zijn en iets nieuws mag wel eens . 🙂 xx

  17.   
    Capp's avatar

    GeneralSev schreef, "

    ”NL Godfather” schreef, "mooie previeuw zal zeker wachten op deze game, weet iemand misschien wannneer die voor de pc uit komt? 😀 "

    5 november hopelijk ook in europa maar da is afwachte"

    JA 5 NOVEMBER WERELDWIJD UIT!!!!!!! 😀

  18.   
    NL Godfather's avatar

    vet cool 8) 8)

  19.   
    r_AW's avatar

    Lijkt me wel vet, hoewel is WO2 toch leuker vind!

  20.   
    Capp's avatar

    Cyrus schreef, "Lijkt me wel vet, hoewel is WO2 toch leuker vind! "

    Ga dur maar vanuit dat medal of honor ook een keer naar het “heden” gaat!!

  21.   
    Koen45's avatar

    Battlegamer schreef, "

    ”Cyrus” schreef, "Lijkt me wel vet, hoewel is WO2 toch leuker vind! "

    Ga dur maar vanuit dat medal of honor ook een keer naar het “heden” gaat!!"

    Nou ik denk eerder van niet wat ik tot nu toe gezien heb blijft het hierbij! Ik vind de WOII gwn het vetste thema van alle spellen 😛

  22.   
    patrick123's avatar

    ziet er geweldadig goed uit
    😀

  23.   
    Cyart's avatar

    Battlegamer schreef, "

    ”GeneralSev” schreef, "[quote=”NL Godfather”]mooie previeuw zal zeker wachten op deze game, weet iemand misschien wannneer die voor de pc uit komt? 😀 "

    5 november hopelijk ook in europa maar da is afwachte"

    JA 5 NOVEMBER WERELDWIJD UIT!!!!!!! 😀 [/quote]

    vet 8)

  24.   
    tomiie007's avatar

    waarom komt ie niet op WII 😥 😥 😥 😥 😡 😡

  25.   
    pudys's avatar

    5 november kan niet wachte 😛 ik ga hem zeker kope lekker knalle in de huiskamer 😀

  26.   
    Egchel Pim's avatar

    Ziet er goed uit hoor, ik ga hem mischien ook wel halen 8) 😀

  27.   
    delta62's avatar

    dit is leuk

  28.   
    JonsoN's avatar

    Wii kan dit soort spellen niet aan?, , en het is te gewelddadig vor kinderen boven de 4

  29.   
    JonsoN's avatar

    GottenEXent schreef, "het is wel iets anders dan de wo2 mss is hij wel leuk maar mss ook niet. 🙂 🙂 🙂 "

    lijkt me logisch? 😛

  30.   
    VanishNL's avatar

    3 al uitgespeeld dan 4 maar weer 😆

  31.   
    delta62's avatar

    ik hoop dat er een demo komt

  32.   
    r_AW's avatar

    Klinkt goed, kan niet wachten! 😀

  33.   
    gappower's avatar

    ga ik zeker kopen!

  34.   
    nielz's avatar

    kan niet w88 tot ie uitkomt 😮

  35.   
    matthijs 2088's avatar

    deze game is soo vet ga hem zkkr kopen heb er al het geld wel voor over. 😀 😉

  36.   
    gappower's avatar

    super game

  37.   
    wiebo's avatar

    zijn de systeem eisen al bekend?

  38.   
    sarkout's avatar

    wiebo schreef, "zijn de systeem eisen al bekend?"

    Minimum:
    Pentium 4 2.4GHz of AMD Athlon64 2800+ processor
    512MB RAM (768MB voor Windows Vista)
    8GB vrije hardeschijfruimte
    Geforce 6600 of ATI Radeon 9800Pro of beter

    Aanbevolen:
    2.4GHz dual core of beter
    1GB RAM voor XP, 2GB voor Vista
    8GB vrije hardeschijfruimte
    Geforce 7800 of ATI Radeon X1800 of beter

    is goed alleen ik vond cod3 een echte flop 14 levels meen je niet wedden dat cod5 een game is waar je een romeinse soldaat wordt

  39.   
    psycho kid's avatar

    als ik et geld heb gaa ik em meteen kope
    🙄 8) 😀

  40.   
    rocktrobe's avatar

    vette shit

  41.   
    OkkieBOOMER's avatar

    MP van CoD was altijd al beter geweest dan de SP ,terwijl de SP ook absurd vet is:)

  42.   
    Nlamp's avatar

    Cod5 Word weer WW2 🙂 Lekker met MP44 Headshots maken xD
    op cod2 hadik een lucky headshot :l
    Met een Mp40 headshot van ongeloofelijk ver XD