Ratchet & Clank: Tools of Destruction

Sony komt dit najaar met drie superknallers van games om de PlayStation 3 een goede verkoopsboost te geven. Ten eerste is daar Heavenly Sword, ten tweede Uncharted: Drake’s Fortune maar natuurlijk ook Ratchet & Clank: Tools of Destruction. Lees in deze preview waarom ik deze nu al stiekem de leukste vind.

X-Factor

Het valt me op dat iedereen de laatste tijd alleen maar roept “Uncharted dit, Uncharted dat. Uncharted zus en Uncharted zo.” Die game heb ik inmiddels ook mogen spelen en ik ben het er meer dan eens mee dat het een dijk van een titel gaat worden, maar Ratchet & Clank: Tools of Destruction toonde mij nog net dat beetje extra in het level dat ik speelde. De final touch, de afgewerkte feel, de X-Factor, als je dat zo wilt noemen. In Tools of Destruction keren Ratchet en Clank, met de sterrenstatus die ze inmiddels hebben verworven, terug naar hun thuisplaneet. Daar maakt de keizer het leven hen echter zuur, maar onze trouwe lynx en robotje (clown en acrobaat klinkt toch iets vertrouwder) ontsnappen van de planeet in nota bene het schip van de keizer. Ze komen terecht in een heel nieuw sterrenstelsel, maar ook daar zullen ze moeten vluchten.

Geweldige graphics

Het eerste wat direct opvalt wanneer je Ratchet & Clank: Tools of Destruction speelt zijn de graphics. Die zijn werkelijk fenomenaal. Ten tijde van de aankondiging van de PlayStation 2 verkondigde Sony met veel bombarie dat de spelcomputer het graphicsniveau van Toy Story (de animatiefilm) makkelijk zou overtreffen. Dat is in mijn ogen niet of heel, heel zelden gebeurd, maar de PlayStation 3 loopt in mijn ogen met deze Ratchet & Clank wél gelijk op met de animatiefilms van deze tijd. Vergelijk maar eens een film als The Incredibles, Madagascar, Cars of Shrek met deze game en het ontloopt elkaar heel weinig.
Het kleurgebruik is erg vrolijk, maar tegelijkertijd niet kiddy. Het ziet er allemaal wel lief en happy uit, maar toch weet de game een volwassen indruk te behouden, waardoor ook stoerdere gamers zich zeker aangesproken zullen voelen door deze titel. Een hele mooie pauwenveer in de reet van de designafdeling bij Insomniac dus, aangezien ik niet altijd even blij was met de grauwe grijstinten die in Resistance: Fall of Man de overhand hadden, maar dit spreekt mij wel heel erg aan.

Meer platformer dan shooter

Ratchet & Clank: Tools of Destruction keert terug naar zijn roots en dat betekent dat men afgestapt is van de weg die Insomniac ingeslagen is met het laatste deel op de PlayStation 2, Ratchet: Gladiator. Tools of Destruction is veel minder schieten en veel meer platform- en adventureactie. Uiteraard heb je nog steeds de beschikking over de meest orginele wapens, die ook nu weer helemaal up te graden zijn tot je een ons weegt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Groovitron, een discobal die je af kan schieten? Alle vijanden die in de buurt staan van dit kleurig lichtfestijn wanen zich spontaan in de jaren ’70 en beginnen te dansen alsof ze meedoen aan de danswedstrijd in Saturday Night Fever. Ze verliezen al hun aandacht in Ratchet en dat is natuurlijk het ideale moment om er met je moersleutel op los te hakken. Een zelfde soort effect geeft de Transmorpher, een wapen waardoor alle vijanden veranderen in een stel lamme pinguïns. Deze onwijs droge humor is echt heel erg grappig, vooral als je ziet hoe die pinguïns met hun sjaaltjes heen en weer lopen. En wanneer je die twee wapens combineert krijg je dansende pinguïns. Niet heel erg nodig, wel heel erg leuk!
De uitgebreidere platformelementen die je tegenkomt in Tools of Destruction zijn ook zeker om over naar huis te schrijven. Verwacht meer springen, meer zweven aan je propellortje en ook een heleboel nieuwe elementen. Zo kun je over een drietal monorails “grinden” en moet je tegemoetkomende shuttles ontwijken door naar een andere rail te springen. Insomniac heeft nog veel meer voor ons in petto en ze zullen dan ook zeker hun best doen om twintig uitdagende levels voor te schotelen.

Voorlopige conclusie

Ratchet & Clank: Tools of Destruction is nu al mijn favoriet voor de PlayStation 3 voor dit najaar. De game gaat terug naar zijn roots en dat is een kolfje naar mijn hand. Tel daar de ontzettend gelikte graphics bij op en je hebt er nog een goede reden bij om eindelijk die PlayStation 3 aan te schaffen. Tools of Destruction ligt in de herfst in de winkels, exclusief voor de PlayStation 3.

 1.   
  ps3 gek's avatar

  Dit lijkt me een echt vet spel:P Ik vind de humor die in het spel zit ook wel grappig:P:D

 2.   
  pertie's avatar

  een toppertje 🙂

 3.   
  cnribbens's avatar

  Deze game is voor mij een echte must-have 🙄

 4.   
  lopser's avatar

  te cool gemaakt dit spel ik ben bij de ehm waar was ik oja ik ben bij het colluseuim <---------schtijf je het zo