Gamersnet.nl

Call of Duty 4: Modern Warfare

De Call of Duty reeks blies menig shooter geheel van de baan en over 2 maanden kunnen we alweer aan de slag met een nieuw deel. Maar wat nu? Geen Duitsers meer? Nee, Call of Duty 4: Modern Warfare gaat een heel andere kant op, en wel die van het warme Midden-Oosten en het onheilspellende Rusland. Ik ging op verkenning…

Geen Duitsers meer

Infinity Ward en Activision hebben drie Call of Duty games lang volgehouden aan de Tweede Wereldoorlog en dat hebben we geweten ook. Met deel een werd menig gamershartje veroverd, ook deel twee werd een succes en deel drie werd redelijk ontvangen. Na dit derde deel had de ontwikkelaar blijkbaar genoeg van “Granate!!” en “Feuern!!”, want deel vier speelt zich af in een geheel nieuwe setting. Oorlogsmisdadiger Zakhaev wil Rusland herstellen in z’n oude glorie uit de tijd van Stalin’s ijzeren bewind. Om hierin te slagen heeft hij een bondgenoot in het Midden-Oosten bij elkaar gescharreld. Deze valt ter afleiding onverwachts een belangrijke oliestaat binnen en Amerika hapt toe, want we weten dat Amerikanen gek op olie zijn. De Britse SAS doorziet de bedoelingen van Zakhaev en informeert Amerika direct. Zodoende vecht je aan de zijde van de Britse SAS in Rusland en de Amerikaanse Force Recon in het Midden-Oosten.

Moderne blaffers

Call of Duty 4: Modern Warfare speelt in het heden en dat brengt natuurlijk allerlei nieuwe mogelijkheden met zich mee. Zo zullen we kunnen kiezen uit een uitgebreid arsenaal aan wapens en allerlei andere high-tech uitrusting. In trailers zagen we richtlasers, dempers, snipe-missies, granaten, schreeuwende vijanden en teamgenoten terwijl de kogels je om de oren vliegen, kortweg: chaos alom. Ook de graphics zijn weer verbluffender dan het vorige deel dankzij een nieuwe engine. Ondanks de nieuwe setting is de typische Call of Duty sfeer weer volop aanwezig. Doordat je twee campagnes volgt in twee totaal verschillende omgevingen belooft de game ook lekker afwisselend te worden. In de Amerikaanse missies zul je moeten vechten in de hitte en tussen de kamelen, terwijl de Britse missies zich afspelen in regenachtige en grauwe straten. Nog een nieuwtje is dat je wat meer vrijheid hebt. Waar de vorige Call of Duty games vrijwel geheel op rails liepen, kun je in deel vier allerlei verschillende routes nemen om naar een volgend objective te komen, of om de vijand bijvoorbeeld te flanken. Het blijft echter wel een scripted shooter, maar zolang de actie vet is en de spanning ons op het puntje van onze versleten bureaustoel houdt, hebben we daar weinig moeite mee, toch?

Veelbelovend vooruitzicht

Al met al lijkt Call of Duty 4 een spannende, frisse en wederom actievolle shooter te worden. De nieuwe setting biedt tal van mogelijkheden en de keuze uit wapens is enorm. De sfeer is weer lekker grimmig en de missies ogen afwisselend. Het feit dat de game scripted is, is voor sommigen misschien een belemmering, maar persoonlijk denk ik dat de intense actie en de hectische momenten dit helemaal goed gaan maken. Jammer is wel dat de omgevingen nog steeds niet interactief zijn, wat van een next-gen shooter toch wel valt te verwachten. De game ligt deze november in de winkelrekken, hebben we er al zin in? Ik wel.