Eerder dit jaar wist de beta van WarHawk al aangenaam te verrassen. De game zag er al veelbelovend uit en speelde bovendien erg prettig. Of de game tijdens het spelen van de reviewversie net zo’n goede indruk kon maken, lees je in de review…
Pure snelheid
Iets waar je eigenlijk niet omheen kunt tijdens het spelen van WarHawk is het leggen van de link met een game als Battlefield. Beide games draaien vooral om het strijden in een team, in een grote map en met veel actie. Toch is WarHawk zeker geen simpele kloon en schuilt er binnen dit project nog veel meer leuks…
Allereerst is er natuurlijk het voertuig waar je vrijwel meteen mee geconfronteerd wordt: de WarHawk. Dit moderne gevechtsvliegtuig is een hele beleving op zich. Het is niet alleen een leuke en tactische optie om een heftig grondgevecht vanuit de lucht een handje te helpen, maar ook biedt de WarHawk een complete, op zichzelf staande ervaring. Door zogeheten ‘WarHawk-only’ maps te joinen, kun je ouderwetse dogfights uitvechten. Op deze manier is er dus ook voor liefhebbers van pure luchtgevechten, en gamers die toch even wat minder afhankelijk willen zijn van medespelers, een prettige uitdaging te vinden.
Het besturen van je WarHawk verloopt nog steeds prima, zoals ik ook al ondervond tijdens het spelen van de beta. De besturing voelt heerlijk intuïtief aan en zelfs voor absolute nieuwkomers zal het besturen van je vliegtuig snel te leren zijn. De analoge sticks gebruik je voor het bewegen en camerawerk en het D-pad voor de inventory, zoals raketten, aerial mines en nog meer high-tech moordwapens. Tijdens het vliegen heb je de mogelijkheid om op pure snelheid te vliegen, waarbij je ook diverse manoeuvres kunt uitvoeren, zoals loopings. Daarnaast is er ook nog een mogelijkheid om te hooveren met je WarHawk, waardoor je op je plaats kunt zweven en rustig een vijand of vijandelijke locatie kunt locken. Als je daar tijd voor hebt en krijgt natuurlijk….
Been there…
Naast de avonturen in de lucht zijn er ook nog de actievolle momenten op de grond. Hierbij kan je kiezen om een voertuig te nemen, of gewoon lopend de strijd aan te gaan. De groep met voertuigen is prima gevuld, van jeeps tot tanks, al is er niet echt iets verrassends bij. Daar waar het vliegen met je WarHawk echt heerlijk en toch ook wel vernieuwend aanvoelt, is de actie op het land vrij ‘gewoontjes’.
Natuurlijk, je kunt jezelf flink gaan uitleven met een tank, je vijanden opwachten vanuit een genadeloze turret of gewoon met je arsenaal aan wapens het veld in trekken, maar nooit gaf dit me echt het gevoel met iets nieuws bezig te zijn. Om dit meteen om te dopen tot een “been there, done that”-gevoel gaat me iets te ver, maar het zou niet verkeerd zijn om ook binnen dit deel van de gameplay echt iets vernieuwends tegen te komen.
Afwisseling
De beperkingen van de game zie je ook terug in het bescheiden aanbod van maps (vijf) en spelmodi (vier) waar je mee aan de slag kunt, maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken. Voor je het weet ben je verzeild geraakt in een immens gevecht om Zones vast te houden en dan weet WarHak je echt vele uren te boeien. Het is vooral de heftige actie die je bezig zal houden en niet eens zozeer het tactische aspect van de game. Alles kent zo’n enorm hoog tempo, dat je eigenlijk geen moment rust hebt om de situatie te overzien en een passend strijdplan te verzinnen. Misschien maar goed ook, want zo blijft WarHawk doen waar het goed in is.
Het is allemaal groots en extreem uitgewerkt en speelt in een lekker vlot tempo. Daar komt nog eens bij dat je tijdens de gevechten diverse power-ups kunt verzamelen, waardoor je ineens weer wat extra mogelijkheden erbij krijgt om je tegenstander het vuur aan de schenen te leggen. Het vernieuwende mag dan wel soms ontbreken, de afwisseling is er absoluut wel.
Soepel
Als we nog even de technische kant onder de loep nemen, laat WarHawk een hele goede kant van zichzelf zien. Grafisch ziet het er erg netjes uit, de game kent een soepele framerate en de online wedstrijden kennen nauwelijks een moment van lag. Niet zo gek ook, aangezien er stevig is geïnvesteerd in goede servers, om alles lekker soepel te laten verlopen, maar het blijkt gelukkig ook dat dit in de praktijk prima uit de verf komt.
Ook wat betreft de in-game technieken heeft Incognito Studios alles prima afgeleverd. De physics zijn een genot om naar te kijken, waaronder de lekkere explosies van een handgranaat, en de balans is nog altijd prima bij elke wedstrijd. Hierbij wordt elk level aangepast qua power-ups en voertuigen, afhankelijk van het aantal spelers. Zo zul je niet snel krijgen dat één partij gemakkelijk de overhand zal krijgen.
Conclusie
WarHawk is een heerlijke multiplayer geworden en echt een welkome aanvulling binnen het aanbod van PlayStation 3-games. Toch moet een dergelijke game je wel liggen, want het gebrek aan een singleplayer kan natuurlijk al voor sommigen een reden zijn om deze game over te slaan. De maps en spelmodi zijn dan wel beperkt en de vernieuwing is niet altijd even groot, toch weet WarHawk een heerlijke, vlotte ervaring af te leveren. Tel daar nog eens bij op dat de game voor een hele vriendelijke prijs via de PlayStation Store te downloaden is, of in de winkel te koop voorzien van een Jabra Bluetooth-headset, dan kan alleen maar geconcludeerd worden dat Sony’s next-gen console er een hele fijne titel bij heeft.