Terugblik Leipzig Games Convention 2007

Voor je het weet is het al weer achter de rug: de Games Convention in Leipzig. Ook GamersNet was aanwezig om zich te goed te doen aan alle games, goodies en babes! Tussendoor werden we door diverse uitgevers en ontwikkelaars ontvangen om op de hoogte te worden gebracht van het laatste nieuws. Een terugblik…

enter enter

GamersNet goes Leipzig

Een zichzelf maar een beetje respecterende gamesjournalist had vorige week maar één ding voor ogen en dat was de Games Convention 2007 in Leipzig, afgekort GC. En zo kwam het dat Joost, Teun en Peter een slopende autorit, waarin Teun zo ongeveer het gehele vaderlandse magazinegehalte doornam, dat er voor over hadden om zich te kunnen vergapen aan al dat moois wat het grootste gamesevent van Europa met zich meebrengt. Het feit dat de hoofdredactie van GamersNet niet al te dik in zijn tijd zat bleek achteraf toch een groter probleem dan eerst gedacht, want we kwamen al flink brak op de plaats van bestemming aan.

enter enter

En na een stukje PR achter de ramen van de bolide van Joost te hebben achtergelaten, en we meteen al struikelden over de eerste babes, stelden we al snel een aantal dingen vast. Eén: we waren niet alleen. Twee: in tegenstelling tot de E3 zijn hier wél babes en drie: we zijn in Duitsland. Dat laatste was natuurlijk niet écht een verrassing, maar nadat we op de beursvloer aankwamen konden we niet meer ontkennen dat we bij onze oosterburen waren omdat ‘Der Herr der Ringe’ ons vriendelijk toelachte en even later Dr. Kawashima ons uitnodigde om te gaan hardlopen met onze hersenen…

enter

De Beurs

De crewdelegatie van GamersNet kwam voor het eerst in Leipzig. Nu moet voor alles een eerste keer zijn en wij zijn niet heel snel onder de indruk van iets, maar met name de grootte van de beursvloer heeft ons echt overdonderd. Het terrein is sowieso niet te overzien, want de Leipziger-Messe bestaat uit een hele grote centrale hal met daar omheen zes grote hallen van 100 x 100 waarvan één het perscentrum-walhalla herbergt. En dat het druk was hebben we geweten. Wilde je als argeloze bezoeker iets zien of, beter nog, spelen, dan had je daar een flinke portie geduld voor nodig en zou een masseuse voor je pijnlijke spieren van het wachten geen overbodige luxe zijn. Het is dat wij flink wat afspraken hadden met uitgevers in het (vergeleken met de werkelijke beursvloer) rustige perscentrum, maar anders zou er niets anders op zitten dan aan te sluiten achter de enorme rijen wachtende gamers.

Als je echt álles wilt zien, doen, meemaken en spelen dan weten we zeker dat drie dagen Games Convention maar net genoeg zijn. Wat we ook zeker weten is dat je daarna dan wel in een winterslaap moet vallen, want een GC is zwaar, heel zwaar. Niet alleen door de rijen wachtende mensen, maar vooral omdat je van de ene verbazing in de andere valt. Ben je bij een ontwikkelaar uitgespeeld of weet hij jou niet meer te boeien, dan lonkt de volgende stand al weer. Het is overigens niet makkelijk om weerstand te bieden tegen al die gamestands die schreeuwen om jouw aandacht. Het liefst zou je van de ene naar de andere stand rennen om maar niets te hoeven missen en eigenlijk alles zo snel mogelijk willen spelen. Praktijk is dat alle gamers dat willen en dat maakt de beursvloer tot een hectisch en kleurrijk pixel-kippenhok waarin het goed toeven is.

Zowel buiten als binnen waren echt veel games te spelen. Microsoft was out-door de grootste blikvanger met een giga-reuzenrad waarin je Halo 3 kon spelen. Helaas was het na een rondje afgelopen met de pret, want op het moment dat je weer beneden was mocht een ander uit de lange rij naar binnen stappen. Maar het was niet alleen Halo 3 wat er buiten de beurshallen te zien viel. Skaters die niet bang waren om voor lul te staan konden zich uitleven in een skatepark dat zo gekopieerd leek uit de nieuwste telg uit de Tony Hawks-serie, die uiteraard ook speelbaar was. Daarnaast was er Rockband die zichzelf presenteerde door het inzetten van journalisten die zich op geen enkele wijze geneerden om op een podium te kruipen waar zelfs Dries Roelvink niet zou willen optreden. Maar de gemiddelde gamesjournalist had hier kennelijk geen enkele moeite mee, want ook hier kon men het genoegen van een rij proeven, weliswaar met een leuk vooruitzicht, namelijk het spelen van een op het oog vette game die qua opzet heel erg veel lijkt op Guitar Hero maar natuurlijk veel meer in zich heeft. Wij voorspellen in ieder geval dat we nog heel erg gaan opkijken van Rockband, niet in de laatste plaats door het megavette drumstel.

Guitar Hero en de Wii-weegschaal

Binnen kon je echt niet heen om Blizzard met een stand die zo groot was dat je echt drie keer moest kijken waar het Starcraft-domein nu ophield. Ook aan het aantal bezoekers bij deze ontwikkelaar was duidelijk te zien dat Blizzard in de toekomst weer big business gaat draaien. Een game van een heel andere orde is Guitar Hero, een van de eerste games die we op de GC speelden. De nummers die in deze aflevering van de game zitten zijn wat mij betreft een stuk beter dan die in de vorige versies en de 360-gitaar speelt natuurlijk een stuk prettiger dan die van de PlayStation 2. Maar dat was geen nieuws. Wie overigens ook niets nieuws te melden had was vriend Nintendo, die weliswaar een zeer gróte en ook nog sfeervolle stand had neergezet, maar die daar met geen enkele presentatie indruk wist te maken. Toegegeven, we visten achter het net wat exclusieve afspraken betreft bij Nintendo, anders hadden we nog een glimp van Super Mario Galaxy mee kunnen pikken. Maar bezoekers afschepen met Wii Fit (dan wél weer heerlijke vrouwen) en ‘oude’ games als Brain Training en Wii Sports gaat ons echt te ver.

Kijk Teun, dat heet nou inmaken…
Volgens mij moet je toch echt met je heupen naar links nu!
Resultaten!

Chicks

Volstrekt overbodig maar ohhh zo lekker zijn de altijd aanwezige boothbabes. Lekkere chickies in strakke outfits doen het altijd erg goed op een GC. Ik verdenk een aantal bezoekers er zelfs van dat ze speciaal voor deze godinnen naar de Games Convention zijn gekomen. Dat geeft natuurlijk helemaal niets, ieder zijn voorkeur, maar ik geef er de voorkeur aan om die twee lekker te combineren. De aandacht van de GamersNet-crew eindigde uiteindelijk in het voordeel van de games, vandaar dat we niet heel veel foto’s van deze games-babes hebben. In ieder geval kunnen we je als je van mooie vrouwen houdt blind naar een dergelijk evenement sturen. Succes gegarandeerd!

Maar er waren natuurlijk nog veel meer overbodige en onzinnige dingen te zien en beleven. Zo stuitten wij op een gegeven moment op twee demopods van de Dreamcast waardoor er ongetwijfeld een of twee fans ter plekke zijn klaargekomen, maar erg interessant vonden wij deze dingen niet. Het was ook geen verrassing dat Microsoft als vanouds weer erg groots uitpakte (complimenten daarvoor), maar naast Halo 3 niet echt wist te boeien. En ja, ‘levend bowlen’ wie wil dat nou niet!? Wij dus… er was in ieder geval zat te doen en te beleven voor iemand die zelfs maar matig is geïnteresseerd is in games.

Wat vonden wij ervan?

Lees hieronder wat onze persoonlijke indrukken waren van de Leipzig Games Convention 2007:

Teun’s GC:
De grootste verrassing wat mij betreft was 2k’s Borderlands. Van deze futuristische shooter is nog maar een paar dagen geleden de eerste info vrijgegeven en op Leipzig konden we al enkele levels aan gameplay bewonderen. Zo’n verrassing maakt op een moment als deze veel meer indruk dan een extra trailer van een game waarvan je het afgelopen jaar al honderden screens, kleine updates en trailers hebt gezien. De verrassing opzich was natuurlijk leuk, maar het feit dat de game zelf me ontzettend aansprak was uiteraard helemaal mooi. Een (op dit moment) underdog om in de gaten te houden wat mij betreft. En tja, Blizzard natuurlijk. Met één ‘klein’ rondje over de beursvloeren was duidelijk wie hier de grootste indruk achter wilde laten. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat de twee getoonde games, Starcraft II en de World of Warcraft uitbreiding Wrath of the Litch King, wereldwijd worden gezien als absolute must-haves. Die roep om aandacht werd meer dan ruimschoots beloond door het aanwezige publiek en de pers. Kleinere dingen die verder opvielen waren het ontzettend achterhaalde Mario & Sonic, Nintendo die de hardcore gamers nu helemaal laat vallen door alleen Wii Sports en Wii Fit te tonen en de grote belangstelling voor Bioshock. En tja, als drummer stemt het me ten zeerste om te zien dat de drumsessies bij Rock Band nog wat lijken op het echte werk ook.

Oh, en Peter? Die foto is het éérste potje, ook mijn eerste Guitar Hero-ervaring óóit. Wie won er in die strijd tussen de onervaren David en de eeuwig getrainde Guitar Hero-Goliath? Juist…

Joost’s GC:
Waar het ons bij GamersNET nog een beetje schort is tijd. Dat we op één dag de Game Convention in Leipzig wilde bezoeken, was daar weer een uitstekend voorbeeld van. Half vier ging de wekker en na drie uurtjes slapen, is dat best vroeg kan ik je vertellen. Snel even een douche gepakt, paar bakken koffie naar binnen gemikt en dan binnen vijf uurtjes flink doortrappen richting Leipzig. Need for Speed is er niks bij! Ik was mijn te kort aan slaap al weer heel snel vergeten bij aankomst op dit geweldige festijn dat werkelijk de moeite van het bezoeken waard is voor iedere hardcore gamer. Helaas hebben we niet alles compleet kunnen bezichtigen, maar een aantal games zijn me zeker bijgebleven. Zo kwam Atari bijvoorbeeld met The Witcher op de proppen, waarbij we getuigen mochten zijn van een geweldige nieuwe en inventieve RPG gameplay. 2K Games liet ons op zijn beurt compleet verrassen met een compleet nieuwe game waarbij in het diepste geheim de ontwikkelingen al begonnen waren. Borderlands, een titel die we vooral even moeten onthouden en waar we in de toekomst waarschijnlijk veel meer van gaan horen. Helaas geen nieuwtjes met betrekking tot GTA IV, maar wel een gruwelijk vette demonstratie van Midnight Club: Los Angeles, beide titels van Take 2 afkomstig. Kortom, ik ben voldoende lekker gemaakt om weer wat titels op mijn verlanglijstje te plaatsen.

Peter’s GC:
De eerste keer in Leipzig en het smaakt meteen al naar meer! Als bezoeker laat je je overdonderen door al het moois wat zo’n evenement met zich meebrengt. Het is heel lastig een hoogtepunt aan te wijzen van de GC omdat dat er namelijk zo veel zijn. De hoofdrollen op de GC 2007 waren weggelegd voor PES 2008, Halo 3 en Starcraft II, maar ook Assasins Creed, Unreal Tournament III en Haze zullen heel veel bezoekers hebben getrokken. Opvallend was de grote drukte bij de stand van 2k’s Bioshock die op dat moment al in de winkel lag maar toch veel gamers verleidde om een kijkje te komen nemen en achter Big Daddy aan te sluiten in de lange rij. Verder zou je als je negatief ingesteld bent kunnen concluderen dat er veel gepresenteerd werd wat al lang en breed bekend zou moeten zijn. Het blijkt dat dat geen reden is om niet naar de GC te komen want de gamers slikten het als zoete koek. Voor wat betreft GamersNet was de GC 2007 een leerzame ervaring die veel hoop geeft voor de toekomst van onze site. We beloven dus dat we er volgend jaar weer zijn en dat is geen straf… (wisten jullie trouwens dat Teun net kan doen alsof hij een Italiaans gamesmagazine kan lezen??)

Check ook Teun vóór…
 1.   
  Lasso's avatar

  Lekkerding he, die Teun.

 2.   
  bubelss's avatar

  masterlijk hier wil ik ook eens heen 😛

 3.   
  SjaakSnel's avatar

  Dit wordt dus de opvolger van de E3?

 4.   
  Rhemme's avatar

  Ga eens naar de kapper! 😛

 5.   
  Menno Schellekens's avatar

  SjaakSnel schreef, "Dit wordt dus de opvolger van de E3?"

  mmm… zie het meer als de Europese E3 😆

  leuk stuk jongens 8)

 6.   
  Sacul's avatar

  Leuke column jongens 🙂

 7.   
  Scuderia's avatar

  Zeker leuke Foto’s!

 8.   
  Tom's avatar

  Haha, vét! Een videoreportage was ook op zijn plaats geweest, maar deze kiekjes zijn natuurlijk onvergetelijk! 😛

 9.   
  Sandrus Castus's avatar

  😳 Wie is wie op die voorlaatste foto? 😳 Teun links ja… 😳

 10.   
  Paolo's avatar

  Vanaf links hebben we Teun, dan meester Joost en dan big Peter.

 11.   
  johan2's avatar

  haha 😆