Juiced 2: Hot Import Nights

Na een belabberd eerste deel, krijgt de straatrace-franchise Juiced nogmaals een kans. Niet door Acclaim, want die zijn al jaren failliet, maar door THQ. Wellicht zou je door de kater van het eerste deel Juiced 2: Hot Import Nights geen kans geven. En dat zou nog wel eens een gemiste kans kunnen blijken. Op uitnodiging van THQ gaven wij de game een kans en, eerlijk is eerlijk, we werden verrast.

HIN

De subtitel van de game is Hot Import Nights (vaak aangeduid met HIN) en dat heeft alles te maken met de setting van het spel. Juiced 2 speelt zich niet meer zoals zijn voorganger af in de underground, maar juist in het tegenovergestelde van dat. De Hot Import Nights is een echt bestaand evenement waarin autotuning centraal staat. De show vindt inmiddels plaats in meerdere grote Amerikaanse steden, zoals Boston, Los Angeles, San Diego, Chicago, maar ook op Hawaï. Het evenement is een grote show waarbij auto’s en alles wat daarmee te maken heeft op zijn Amerikaans aan het publiek wordt getoond. Dat wil zeggen: DJ’s, brute sponsorbakken, chicks met lange benen in kortere rokjes en natuurlijk de rijders.

ightToch staan in Juiced 2: Hot Import Nights niet alleen de Amerikaanse, maar ook de Europese en Aziatische metropolen centraal. Er kan geracet worden in steden als San Francisco, Londen, Rome, Tokyo, Parijs en Sydney. De parcoursen zijn behoorlijk onrealistisch en geven duidelijk meer een karikatuur van een stad dan een realistische weergave. Zo drift je bijvoorbeeld door de constructie van de Eiffeltoren of race je door het Colosseum of de Millennium Dome. Dit doe je niet alleen in de nacht, maar ook overdag. In beide situaties zien de omgevingen er behoorlijk goed uit. Het mooiste blijft het wegdek. Hierin zie je, vooral in de first-person view, duidelijk details, in plaats dat het een platte vlakte blijft. Ook de weerspiegelingen bij een nat wegdek zijn om van te smullen.

Gokken en winnen

Centraal in de game staat nog altijd de carrière modus. Deze kan zowel offline met computerbestuurde tegenstanders worden gespeeld, als multiplayer met uiteraard ‘echte’ tegenstanders. Geld meenemen is in beide richtingen niet mogelijk, waarschijnlijk om mensen die geen sociaal leven hebben en non-stop singleplayer spelen te weren. Deze zouden dan te sterk zijn.

In je carrière is het de bedoeling dat je omhoog klimt in de wereld van HIN. Dat betekent dat je begint in de laagste league, waar je het opneemt tegen vrij modale straatauto’s. Hogere klasses eisen een bepaalde, vaak exotische, auto, die je moet verdienen met wedstrijdgeld en gokken.

Het gokken speelt, net zoals in het eerste deel, nog steeds een belangrijke rol. Ook deze feature is zowel offline als online beschikbaar. Bij de multiplayer kan in spectator mode gegokt worden. Via de headset kun je vervolgens je renpaard aanmoedigen. Als je hem genoeg toeschreeuwt zal hij een extra nitrous boost krijgen. Zullen je huisgenoten vast blij mee zijn. Naast weddenschappen waar geld ingezet kan worden, kan de wed ook gaan om de auto. Op multiplayer kan dit niet anders dan bloedstollend spannend zijn.

Racen in je bloed

De auto’s en het uitbouwen daarvan zijn natuurlijk het belangrijkste van de game. In Juiced 2: Hot Import Nights zitten negentig auto’s, die digitaal ingescand zijn met een laser. Dit geldt overigens niet voor de handheld versies, deze zijn met de hand ingevoerd. In Juiced 2: Hot Import Nights zitten zeker exotische auto’s waarin ik waarschijnlijk nooit van me leven boodschappen in ga doen (dat zou ik dan ook laten doen). Echter, ook meer toegankelijkere auto’s, zoals de goedkope maar krachtige Honda CRX zitten in de game.

Het uitbouwen van de auto gaat behoorlijk diep. Naast het visuele aspect kan er ook flink aan de performance van de bak gesleuteld worden. Elke verandering heeft invloed op het gedrag van de auto op de weg. Zo zal een standaard auto vrij lastig op hoge snelheid de bocht doorgaan.
Het visueel tunen heeft verder geen nut, behalve voldoening voor het oog. Vinylstickers kunnen overal op de auto worden geplakt en kunnen oneindig traploos worden vergoot of verkleind. Een sticker van een bepaald tuningmerk levert 5% korting op bij de aanschaf van producten van dit merk. Op deze manier kan je je dus laten sponsoren.

Nieuw in Juiced is de toevoeging van DNA. In de game wordt je rijstijl aan de hand van een lijst van punten geregistreerd. Op deze manier weet je hoe ver jij bent en wat voor type rijder (beheerst of aggressief). Interessanter wordt het echter wanneer je DNA gaat delen via internet. Zo kun je DNA-profielen downloaden van bekende mensen, maar ook van je vrienden. Je kunt dan vervolgens racen tegen een computergestuurde variant van je vrienden, die dus dezelfde rijstijl zal hebben. Op deze manier kun je dus ook checken of het wel verantwoord is om te wedden met een bepaalde tegenstander, door eerst te proberen zijn DNA profiel te verslaan.

De versie die wij hebben gespeeld was al voor een groot deel af en heeft ons positief verrast. Need for Speed krijgt redelijk onverwachte concurrentie en dat zien we natuurlijk graag tegemoet. Er is nog wat onduidelijkheid over wanneer welke versie uitkomt, zo komt hij later uit voor de PlayStation 3 (oktober) en PSP. Waarschijnlijk is de game er eind september voor de DS, PlayStation 2, PC en Xbox 360.

 1.   
  Cirdan's avatar

  het klinkt goed 8)

 2.   
  firro's avatar

  Niet slecht!

 3.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Wat Need for speed Carbon mist, heeft juiced 2 wel. Ik vind dat juiced 2 meer orginale dingen heeft dan Need for speed Carbon.

 4.   
  Ruudjee's avatar

  Ik heb de demo gespeeld op m’n 360. Ik moet zeggen dat het er geweldig uitzag, maar vrij onrealistisch was qua rijgedrag..

 5.   
  johan2's avatar

  er zitten wel vette auto’s bij 🙂 🙄

 6.   
  Aftershock's avatar

  Van Juiced had ik al eens een demo bij Netwerk gekregen 😆 Dat was ng niet zo heel mis, die demo tog 🙂

 7.   
  Scuderia's avatar

  gappower schreef, "hopelijk is hij beter dan juiced elimator 🙂 "

  Jucied is zowieso al Crap..

 8.   
  dodonkey's avatar

  Dit ziet er zeker beter uit dan het eerste deel ! For Sure!. maar of het ook het succes van NFS gaat evenaren…

 9.   
  Jeroen-15's avatar

  Zal wel een leuk spel worden maar ga het niet kopen 😛

 10.   
  bubelss's avatar

  ziet er goed uit maar ik zou hem niet kopen hou niet zo van zulke race games 😛

 11.   
  Rock-in's avatar

  Stevige verbetering ten opzichte van deel 1. Vooral die 90 auto’s met de vele tune mogelijkheden maakt een hoop mogelijk. Was trouwens wel redelijk te verwachten dat het de gehele wereld ging mee spelen in dit spel, aangezien het nieuwste deel van NFS dat ook gaat doen. Wel jammer dat het niet meer op de streets is. 🙂

 12.   
  squize me's avatar

  Hallo,
  Ik heb een vraag: de versie op play-station 2 is dat goede kwaliteit van beeld enz.?
  alvast bedankt. 😆 😆 😀 😀