Ninja Gaiden Sigma

Ninja Gaiden en Ninja Gaiden Black waren op de oude Xbox games van uitzonderlijke klasse. De mensen van Team Ninja vonden het nu wel eens tijd worden om de PlayStation 3 van eenzelfde, uitzonderlijke game te voorzien en dat is inmiddels gebeurd in de vorm van Ninja Gaiden Sigma. Alle ninja’s verzamelen, bloed zal er vloeien!

Verrassing

De twee Ninja Gaiden-games op de Xbox waren echte system sellers. Ninja Gaiden leverde in 2004 een bijzondere ervaring af en een jaar later deed de uitgebreide versie Ninja Gaiden Black dat nog eens dunnetjes over. Zodoende was het voor mij dan ook wel een verrassing toen ik hoorde dat de volgende game uit de serie voor de PlayStation 3 ontwikkeld zou worden. Wilde men gewoon even snel cashen met een simpele port, of waren de mensen van ontwikkelaar Team Ninja zo gedreven dat ze een nieuw, next-gen vervolg wilden maken?

Nu ik vele uren heb doorgebracht met Ninja Gaiden Sigma kan ik je vertellen dat het eigenlijk meer een combinatie van beide is. De game is gebaseerd op de twee oude Xbox-games en zodoende zul je een groot deel van dat avontuur opnieuw beleven, maar daarnaast is er erg veel toegevoegd. Zo zijn de graphics uiteraard flink opgepoetst, zijn de levels naar een next-gen niveau getild en kom je nieuwe vijanden en wapens tegen. Als klap op de vuurpijl komen we een nog grotere verrassing tegen: Rachel. Deze rondborstige dame, die als beruchte Fiend Hunter door het leven gaat, maakte in de vorige Ninja Gaiden-games al haar opwachting als non-playable character, maar nu is ze alsnog speelbaar geworden in drie nieuwe levels. Hoewel deze levels oorspronkelijk dus niet aanwezig waren, passen ze prima binnen het totaalplaatje en voelt het zeker niet alsof deze er plichtmatig ingepropt zijn.

Pittig

De aanwezigheid van Rachel is niet alleen een prettige toevoeging voor de ogen, maar het biedt tevens een leuke afwisseling in de gameplay. Rachel is wat trager dan onze man van de wedstrijd, Ryu Hayabusa, maar daar staat tegenover dat ze een stuk sterkere aanvallen kan uitvoeren. Hierdoor zal je tijdens de speelsessies met Rachel veel defensiever te werk moeten gaan. In een game als Ninja Gaiden Sigma, waar het voor een overgroot deel om snelheid draait, is dat toch wel even wennen. Vijandelijke ninja’s en level bosses zijn voornamelijk watervlug, waardoor het echt een omschakeling is tussen Ryu en Rachel.

Zoals gezegd speel je drie levels met Rachel en haar twee grote talenten, maar verder mag je dood en verderf zaaien met Ryu. Vanaf de eerste stappen die je met deze ninja-held zet, merk je dat Ninja Gaiden Sigma niet zomaar een gewone hakkende actiegame is. Het niveau van deze game is namelijk uitzonderlijk hoog. En dan heb ik het niet over de uitzonderlijke klasse van de game zelf, neen, ik bedoel de moeilijkheidsgraad. Zeker voor de absolute Ninja Gaiden-n00b zal het een pittige opgave zijn om je draai te vinden in deze game. Heel even zal je het gevoel hebben dat je er met wat button-bashen en geluk wel komt, maar die ‘hoop’ zal snel vervliegen.

Blind voor de aanval kiezen zal soms nog wel gaan werken, maar dat kost je vaak ongemerkt veel health. Zeker als je door meerdere vijanden tegelijk belaagd wordt, is het echt noodzakelijk om je blokkerende skills te gebruiken en ook weg te duiken om de ergste klappen te ontwijken. Is het dan een kwestie van heel veel geduld, veel blokkeren en af en toe een welgemikte maai met je zwaard uitdelen? Au contraire, mon ami! Ondanks dat je blokkering essentieel is, blijft de gameplay razendsnel. Je bent continu bezig om door de mooie levels te lopen, een nieuwe groep vijanden af te maken en jezelf klaar te maken voor een stevig duel met een level boss. Ninja Gaiden Sigma is, zoals de Engelsen het zo mooi kunnen zeggen, fast-paced. Een heerlijke ervaring met een heerlijk tempo.

Wraak

Zoveel valt er te vertellen over deze game dat het verhaal eigenlijk nog niet eens aan bod is gekomen. Niet dat je een enorm uitgediepte storyline kunt verwachten, maar het is toch wel even leuk om te weten waarom je eigenlijk bezig bent om al die andere ninja’s lek te prikken. In grote lijnen draait het vooral om de zoektocht van Ryu naar wraak en het legendarische Dark Dragon zwaard. Het knusse dorpje waar Ryu ooit woonde is namelijk volledig verwoest en dat laat hij natuurlijk niet zomaar over zich heen gaan. Tijdens zijn reis komt Ryu in aanraking met de babe van het verhaal, Rachel, die op haar beurt bezig is met een eigen zoektocht. Dit gegeven levert de basis op van deze game die je toch wel meer dan 20 uur zal bezighouden, alleen al om alles één keer te doorlopen.

Het uitspelen van de game zorgt namelijk voor nieuwe opties, zoals nieuwe moeilijkheidsgraden, andere outfits voor je character, in-game leaderbords en de Mission modus die fans van de serie wel kennen van Ninja Gaiden Black. In deze modus is het mogelijk om bepaalde combat missies nog eens te spelen, waarbij je mag proberen om je score te perfectioneren. Dit kan je zeker helpen om nog eens vaker een aantal van de vele, moeilijke duels in jouw voordeel te beslechten.

Schudden

In mijn oneindige objectiviteit wil ik toch ook even een paar mindere puntjes van Ninja Gaiden Sigma aanhalen. Zo is er door Team Ninja, wellicht onder enige druk, heel geforceerd een optie toegevoegd om gebruik te maken van je Sixaxis-controller. Door de Sixaxis-controller te schudden kan je je ninpo-kracht vergroten om zodoende je aanvallen nog dodelijker te maken. Dit voelt toch heel onnatuurlijk aan om te gebruiken, al is het gelukkig niet van grote importantie gedurende de hele game.

Een ander punt dat even kort genoemd dient te worden is het camerawerk. In de vorige Ninja Gaiden-games was dit regelmatig een vervelend probleem, zeker als je in kleine ruimtes aan het werk moest. Nu is de camera in Ninja Gaiden Sigma wel beter geworden, maar er blijven heel af en toe kleine momenten waarop de camera niet echt lekker meewerkt. Gelukkig is dit, net als de speciale ninpo-besturing met je controller, geen groot probleem en eigenlijk nooit echt storend.

Conclusie

Ninja Gaiden Sigma is in één woord ‘beleving’. De game schotelt je een snelle en vooral ook zeer uitdagende game voor, vol met heerlijke moves en gevechten. Grafisch is alles een stuk mooier, de vijanden zijn verbeterd en je hebt de mogelijkheid om met de mooie Rachel nog meer te genieten van het fenomeen dat Ninja Gaiden heet. Mensen die Ninja Gaiden of Ninja Gaiden Black op de Xbox hebben gespeeld zullen veel herkennen, maar Sigma biedt absoluut genoeg meerwaarde om nogmaals in het avontuur te duiken. De hoge moeilijkheidsgraad zal zeker voor nieuwkomers behoorlijk wennen zijn en het vergt ook wel een stevige dosis doorzettingsvermogen om je draai te vinden in deze game, maar als je eenmaal op gang bent gekomen dan gaan alle remmen ook werkelijk los.

  1.   
    TheDude's avatar

    Vette review! 8)
    En ook een geweldige game. Heb em al een tijdje in huis en speelt geweldig. Wel erg moeilijk, maar dat is toch ook weer de uitdaging.

    En die onderschriften bij de screens….whehe… 😀 😆

  2.   
    Ika Q's avatar

    Ah, de herinneringen op de Xbox 😆

  3.   
    johan2's avatar

    Ika Q schreef, "Ah, de herinneringen op de Xbox 😆 "

    dat is mooi he 🙄

  4.   
    FlameZ's avatar

    Mooie review en screens.
    Daarbij lijkt het toch een mooi spel te zijn :).

  5.   
    dr-salvador's avatar

    schijnt heel moeilijk te zijn als ik een ps3 heb ga ik hem zeker kopen, ik hou wel van een uitdaging

  6.   
    linde's avatar

    hij is egt vet maar wel moeilijk maar zoals iedereen al zij even wennen en dan gaat alles veel beter

  7.   
    Stanniej's avatar

    Ik heb de andere Ninja Gaiden ook op xbox.
    Of ik ben gewoon een noob in dat spel. 😳
    Of het spel is gewoon moeilijk. 😛
    Ik heb die eerste boss ding verslagen.
    Die met z’n stokjes. 😛
    Maar dan loop je door die stad,
    dan moet je ergens naar binnen.
    En daar krijg je een boog.
    Dan loop je naar buiten.
    Word je van alle kanten aangevallen.
    En is ook zon gastje die telepoteert telkens naar een andere plek. 😕
    Hoe kill ik die teleporterende gast? 😮

  8.   
    willem 1990's avatar

    vette riview`s 8) en de game is ook best aardig 😉 ik zou hem zekker spelen 😆

  9.   
    PS3Killer's avatar

    Zou ik nooit kopen deze game.

  10.   
    OkkieBOOMER's avatar

    Gruwelijk goeie game!!!