Mercenaries 2: World in Flames

Al weken ben ik full-time bezig om m’n baard te laten groeien en onlangs heb ik bij de plaatselijke Tattoo Bob een flink aantal extreme schilderwerken op mijn huid laten branden. Via de prijsvergelijker koop ik een zo goedkoop mogelijke vlucht richting Venezuela. Waarom? De nieuwe Mercenaries-game komt er straks aan, that’s why!

Tijd voor wraak!

De eerste game uit de serie, Mercenaries: Playground of Destruction, was in 2005 een ongekend succes, al wist het niet de aandacht te krijgen die het zeker verdiende. In deze game speelde je een huurling die eigenlijk alle klusjes wel wilde opknappen, zolang er maar een stevige financiële beloning tegenover stond. In een fictieve versie van Noord-Korea moest je het opnemen tegen een heel scala aan soldaten uit diverse landen en je dankte je successen vooral aan wapens en munitie. Toch was ontwikkelaar Pandemic niet helemaal tevreden over dit concept van “alles doen voor geld” en voor deel twee wilde men er graag een persoonlijk tintje aan geven. Gesteund door uitgever Electronic Arts stond Pandemic tijdens de afgelopen E3 in de Barker Hangar met een speelbare versie van Mercenaries 2: World in Flames en oh man, wat was dat een verademing…

Noord-Korea zal deze keer plaats gaan maken voor Venezuela en zoals gezegd wilde men de game voorzien van wat meer persoonlijke diepgang, dus is er zelfs sprake van een kleine verhaallijn. In het begin van het verhaal neem je een contract aan van een man, genaamd Ramon Solano. Deze charismatische kerel, die nogal aan grootheidswaan lijdt, schijnt goede connecties te hebben met zowel de politieke leiders als de drugshandelaren van Venezuela. Zonder dat je het weet zorgt jouw contract er voor dat Solano een coup kan plegen en aan de macht komt. Normaal lig je hier als doorgewinterde huurling niet wakker van, maar wanneer je bij Solano je geld komt ophalen keert hij jou de rug toe. Niet alleen kan je fluiten naar je centen, maar je wordt tevens naar buiten begeleid met een flink aantal kogels. Tijd voor wraak!

Opblazen!

Hoewel je persoonlijke vendetta tegen Solano de rode draad gedurende de game zal zijn, zal je nog een stuk of 40 ‘kleinere’ doelen moeten behalen voordat je het tegen de grote man zelf mag opnemen. De politieke achtergrond van Mercenaries 2 zal ook van invloed zijn op het verloop van de game. Er zijn namelijk diverse groeperingen die je van opdrachten kunnen voorzien, zoals bevriende landen, de Chinezen, Rastafari piraten, Universal Petroleum en de PLAV (Peoples Liberation Army of Venezuela). Het accepteren van een bepaalde missie kan er echter voor zorgen dat je het tegen een andere groepering moet opnemen, waardoor je relatie met die mensen zeer waarschijnlijk niet al te best zal worden. Zo kunnen je banden met de groeperingen fluctueren gedurende het spel, afhankelijk van de missies die je wenst uit te voeren.

Vrees echter niet als dit politieke stukje misschien wat droog overkomt, want de actie die Mercenaries 2: World in Flames voor je in petto heeft is van een totaal andere orde. Vlak voor de presentatie van de demo tijdens de E3 sprak een senior producer heel doeltreffend dat als iets niet opgeblazen kan worden, het niet in de game thuis hoort. Zijn bomen niet jouw ding? Hup, pak je rocket launcher en zet de fik er in! Wat, zie je daar een lelijk gebouw? Tegen de grond er mee! Een heerlijk uitgangspunt voor een free-roaming actie game.

Explosies!

De E3-tour ging van start met onze huurling die in een zwaar bewapende helikopter over het water vliegt. Onderweg vernietigt hij een flinke brug van staal en beton alsof het niets is en om je niet te vervelen knalt hij ook maar even een offshore olie-platform omver. Heerlijk! Vervolgens gaan we even een stukje land inwaarts, waar een truck vlakbij een met benzine gevulde oplegger staat. Behendig koppelt de huurling die truck aan de benzine-tank en en haakt het geheel vast aan de helikopter. Erg ver kwam onze demo-gamer logischerwijs niet met deze zware last, maar ineens koppelt hij vanuit de lucht de truck met benzine-tank los en vuurt er een stevig salvo aan raketten op af. Het voertuig en een flink deel van het bosgebied gaat op in een zeer bevredigende explosie van vuur. Vergeet niet dat dit alles helemaal niets te maken had met je actuele missie, maar het was toch absoluut een genot om te zien…

Dit voorbeeld is volgens Pandemic typerend voor de game, want je bent naast je objectives vrij om te doen en laten wat je wilt. Daarnaast zien alle explosies en destructieve effecten er nog eens prachtig uit, dus als je eens geen zin hebt om je bezig te houden met een missie, dan is er nog genoeg lol te beleven in de vrije spelwereld. Met een beetje creativiteit en wat vuurkracht kom je een heel eind…

Actie, actie, actie!

Al deze extreme actie zal plaats vinden in één enkele omgeving die volgens Pandemic ongeveer 8 bij 8 kilometer groot is, waarbij je niet gehinderd zult worden door ‘harde’ laadtijden. Hoewel dit natuurlijk een gigantische omgeving is, zal Mercenaries 2: World in Flames over een handige functie beschikken waarmee je naar specifieke punten op de map kunt gaan zonder er zelf heen te hoeven rijden. Je helemaal uitleven kan natuurlijk al de helft van al het plezier in deze game zijn, maar Pandemic gaf aan dat het soms wel erg fijn is om snel naar de volgende locatie te gaan waar wat te beleven valt. Met deze snelle reis-functie hoopt de ontwikkelaar het tempo van de game hoog te houden.

Naast een leuk assortiment aan wapens is het wel duidelijk dat je in Mercenaries 2, net als bij z’n voorganger, veel lol kunt beleven met de voertuigen. Dit nieuwe deel zal voorzien worden van een gigantisch aanbod van maar liefst 200 (!) voertuigen. Het zal nog steeds niet al te lastig zijn om een voertuig te stelen, maar Pandemic vond dat dit in de eerste game wel erg gemakkelijk was. Zodoende heeft men de minigames om voertuigen te stelen iets uitgebreider gemaakt. Simpele voertuigen zoals jeeps zijn nog steeds snel te bemachtigen door gewoon de jeep te benaderen en op de actie-knop te drukken, waarmee je de bestuurder een stevig portie klappen geeft. Het stelen van grotere voertuigen wordt echter iets pittiger.

Als je bijvoorbeeld een tank wilt stelen zul je eerst de man achter het machinegeweer moeten omleggen. Zodra deze uit de weg is geruimd kan je de tank benaderen en op de actie-knop drukken. Een minigame start en je moet een knoppencombinatie goed zien te timen. Lukt dit niet, dan word je van de tank gegooid en kan je het nog eens proberen, maar als het lukt dan mag je genieten van een heerlijke executie van de bestuurder van de tank. En nog leuker: je hebt nu een tank tot je beschikking!

Voorlopige conclusie

Het mag wel duidelijk zijn dat ik meer dan lyrisch ben over Mercenaries 2: World in Flames. Extreme actie, veel vrijheid, genoeg om te doen…deze game zal je zeker vele uurtjes zoet gaan houden. Psst, zal ik je nog wat leuks verklappen? Pandemic werkt ook aan een co-op multiplayer, die tevens naadloos geïntegreerd zal worden met de singleplayer zoals dat ook al in Crackdown aanwezig was. Een vriend/vriendin kan zo op elk gewenst moment in jouw avontuur stappen om je te helpen nog wat meer chaos te veroorzaken. Dit spel voelt als een heel bijzondere ervaring en wordt in film-termen het beste omschreven als “Tarantino meets Bruckheimer”. Het enige risico kan zijn dat de laatste maanden van dit jaar al zo gruwelijk vol zitten met topgames, maar ik ben er wel van overtuigd dat de echte fans van dit genre Mercenaries 2 straks zeker weten te vinden!

 1.   
  patrick123's avatar

  dit wordt hebbe hebbe hebbe 😉

  op www.bol.com kan je zien hoe duur hij wordt voor pc

  € 50.00 😉

 2.   
  TheDude's avatar

  Vette preview! 😀 Dit wordt inderdaad echt een must-have. Lompe actie, free-roaming en een leuk sfeertje met opdrachten. Ook bruut om gewoon zelf wat te kloten in de levels. 😆

 3.   
  arie de beuker's avatar

  Heb super genoten van deel 1 dus deze moet ik ook hebben!

 4.   
  johan2's avatar

  ik heb hem all 😳

  hij is egt mooi

 5.   
  EnVy DaMaG3R's avatar

  ”johan2″ schreef, "ik heb hem all 😳

  hij is egt mooi"

  Release Date:
  US: November 2007
  Europe: September, 2007
  waar heb jij hem dan gehaald uit de studio 😕

 6.   
  Chielh's avatar

  Mijn eerdere reactie op deze game elders in de nieuwslijst mag weg… Lijkt me toch wel toffe game voor als je zin hebt om dingen zomaar op te blazen.. 😀

 7.   
  dr-salvador's avatar

  ik heb de originele mercenaries nooit gespeeld(zit zich in een hoekje te schamen) maar deze ga ik echt zeker halen

 8.   
  Tadao's avatar

  lijktme een must trie 😛
  als de demo iets erg goeds bied:
  een must have 😛 (alser een demo is/komt)

 9.   
  ChielB's avatar

  Het is nog even de vraag of er een demo komt, afhankelijk van de tijd/mogelijkheden. Wat mij betreft rammen ze meteen door met het uiteindelijke spel, is nu al een must-buy wat ik er van gezien heb. 8)

 10.   
  Remmie!'s avatar

  veeet ! wordt een soort kruising tussen Just Cause en GTA/Saints Row?

 11.   
  ChielB's avatar

  Remmie! schreef, "veeet ! wordt een soort kruising tussen Just Cause en GTA/Saints Row?"

  Een beetje wel ja. Je hebt de omgevingen en grote mate van vrijheid uit beide games, wat rebellen en groeperingen zoals Just Cause en je zult dus ook opdrachten kunnen/moeten aannemen. Maar voor de rest is het veel meer brute actie, lomp geweld en vooral ook voertuigen! 8)

 12.   
  johan2's avatar

  gewoon supper is ie 😀

 13.   
  RPG-Ridder's avatar

  Beter kan ook bijna niet! gewoon alles wat in de weg staat afknallen!! Geen wonder dat de naam ‘World in Flames’ is!! Te mooi voor woorden lijkt me dit. Ik zie het al voor me daar kom je aancrossen met je harley davidson en je denkt ‘Shit, d’r staat een gebouw in de weg, weet je wat ik molesteer het ff’ daarna voeg je de daad bij het woord en je gooit het gebouw in puin. 😆 😆 😆

 14.   
  Cirdan's avatar

  ik heb deel 1 nog nooit gespeeld maar ik ben zeker van overtuigd dat ik dit game moet hebben! 8)

 15.   
  Ruudjee's avatar

  ”johan2″ schreef, "gewoon supper is ie 😀 "

  Ga mensen niet chagrijnig maken met je domme opmerkingen. Geen enkele particulier heeft deze game al.

  OT: ben heel benieuwd naar dit spel. Ik hou van Just Cause en San Andereas/Saints Row, dus dit moet wel goedkomen ^_^

 16.   
  ChielB's avatar

  Dat kan ook een mening zijn op basis van verwachtingen he. Mensen verwachten ook dat een Crysis, Bioshock, Assassin’s Creed echt super wordt, terwijl je daar ook nog geen volledig spel van gespeeld hebt.

  Niet te snel oordelen dus….want deze game is echt super! 8) 😉

 17.   
  Carmen07's avatar

  Toffe preview, erg leuk zo’n spel. Ben benieuwd wat het gaat worden straks als de game af is… 🙂

 18.   
  johan2's avatar

  ”battlefiel31″ schreef, "[quote=”johan2″]ik heb hem all 😳

  hij is egt mooi"

  Release Date:
  US: November 2007
  Europe: September, 2007
  waar heb jij hem dan gehaald uit de studio 😕 [/quote]

  illegaal 8)

 19.   
  ChielB's avatar

  Mercenaries 1 dan zeer zeker, want dit spel is nog niet eens gold gegaan. 😉

 20.   
  johan2's avatar

  ChielB schreef, "Mercenaries 1 dan zeer zeker, want dit spel is nog niet eens gold gegaan. 😉 "

  nee 2 😳

 21.   
  blackhawk1's avatar

  johan2″][quote=”ChielB schreef, "Mercenaries 1 dan zeer zeker, want dit spel is nog niet eens gold gegaan. 😉 "

  nee 2 😳 [/quote]

  geloof je dat zelf??

 22.   
  w00tAnGeLXL's avatar

  ja..illigaal of geimporteerd van mars ofzo…

 23.   
  RPG-Ridder's avatar

  ”battlefiel31″ schreef, "[quote=”johan2″]ik heb hem all 😳

  hij is egt mooi"

  Release Date:
  US: November 2007
  Europe: September, 2007
  waar heb jij hem dan gehaald uit de studio 😕 [/quote]

  Gedownt denk ik….

 24.   
  paragamer's avatar

  te erg die wil ik hebben

 25.   
  jack.'s avatar

  Wat zal de systeemeisen zijn ? 🙁

 26.   
  WhySoSerious?'s avatar

  ”johan2″ schreef, "ik heb hem all 😳

  hij is egt mooi"

  ja tuurlijk en ik heb GTA 4 voor de PC 😉

 27.   
  JonsoN's avatar

  Ik heb m al 😳 aha:P

 28.   
  Thijz0's avatar

  Die demo is gewoon te gek!:D
  Je hebt megaveel voertuigen tot je beschikking, alles kan kapot, heerlijk:P