Elite Beat Agents

ightIn de tijd van onorginele games, zestiende delen van een voetbalserie en elk jaar weer zestig euro betalen voor hetzelfde spel is Nintendo één van de weinige uitgevers die nog iets orgineels wil proberen. Elite Beat Agents blinkt uit in gameplay, innovativiteit en presentatie. Deze parel is ongetwijfeld het beste DS-spel van het jaar, rock je mee?

Het beste

Het beste spel, ja. Het beste. The best, le meilleur, das beste, la migliore, el mejor en самое лучшее. Nee, géén Pokémon Diamond en ook geen Pokémon Pearl, maar Elite Beat Agents. Je hebt er nog nooit van gehoord? Zou best kunnen. Elite Beat Agents is een Westerse remake van het Japanse orgineel, dat als “Osu! Tatakae! Ouendan!” twee jaar geleden furore maakte op de Dual Screen. Van dat spel was ik op de hoogte en ik was dan ook blij verrukt toen mij het nieuws bereek dat het spel in een Westerse variant naar ons toe kwam. Het resultaat is Elite Beat Agents en het eindproduct is geweldig.

Tikken

Elite Beat Agents is een ritmespel. Het is de bedoeling om op een aantal liedjes mee te tikken met de stylus op het touch-screen. Op de maat van de muziek verschijnen cirkels in beeld, die beats voor moeten stellen. Daaromheen is een grotere cirkel, die steeds kleiner wordt. eftPrecies wanneer de twee cirkels samenvallen, moet er op getikt worden. Aan de hand van hoe goed je in het ritme zit, krijg je driehonderd, honderd, vijftig of geen punten voor een beat. Tik je lekker mee, dan stijgt je Elite-O-Meter. Zit je echter buiten de maat, dan kakt hij in en wanneer hij leeg is, dan is het level mislukt. Naast tikken zul je soms ook moet slepen of een plaat heel snel rond moeten spinnen. Dit klinkt simpel en dat is het in het begin ook. Vergis je er echter niet in, want op de hogere moeilijkheidsgraden zul je vaker moeten tikken dan je lief is. Lukt het je echter, dan is een ultieme beleving van de muziek het gevolg.

Missies

De Elite Beat Agents zijn drie Men In Black-achtige dansers, agent J, agent Spin en agent Chieftain. Aan de hand van jouw getik dansen ze mee op de maat van de muziek. Het is hun taak om mensen in nood te helpen, maar dat doen ze niet letterlijk. Ze inspireren de hulpbehoeftigen door te dansen. Klinkt misschien duf, maar het is geweldig uitgewerkt en je hebt tenminste een excuus om te dansen. De game heeft zo’n vijftien levels, wat eigenlijk vijftien missies zijn. De verhalen van de missies zijn echt knotsgek. Zo moet je twee Paris en Nicky Hilton-achtige meisjes van een onbewoond eiland af helpen, Leonardo da Vinci een meisje genaamd Mona Lisa laten versieren, een weervrouw die aan haar dochtertje heeft beloofd dat het mooi weer zou worden het noodweer te laten verdwijnen en een hondje naar huis helpen nadat het op een pick-up in slaap is gevallen.

Soundtrack

Elke missie heeft zo zijn eigen liedje. In totaal kent Elite Beat Agents negentien echtbestaande liedjes op zijn soundtrack en het zijn zeker niet de minste. De tracklist bestaat overwegend uit punkrock met nummers die bij iedereen wel in het gehoor liggen. De toppers van Elite Beat Agents bestaan zonder twijfel uit I Was Born to Love You van Queen, ightHighway Star van Deep Purple, Y.M.C.A. van The Village People, September van Earth, Wind and Fire, Material Girl van Madonna, You’re the Inspiration van Chicago, Let’s Dance van David Bowie, Jumpin’ Jack Flash van The Rolling Stones en ABC van de Jackson Five. Verder staan er nog een aantal aardige maar niet erg interessante nummers op van onder andere Sum 41, Avril Lavinge, Good Charlotte en Ashlee Simpson. Sommige liedjes worden snel saai maar de beste van het gros blijf je spelen en spelen tot je erbij neer valt.

Herspeelbaarheid
En dat vind ik juist het beste punt van Elite Beat Agents. Waar bij andere games enkele unlockables of achievements er voor zorgen dat je een game blijft spelen, heeft Elite Beat Agents deze cosmetische oppeppers ook, maar zijn deze helemaal niet nodig om je spelende te houden. Het enige wat daar namelijk voor zorgt, is het spel zelf. Het is onbeschrijfelijk leuk om een liedje te kunnen masteren en perfect te kunnen spelen en ik kan je vertellen dat dat moeilijk is. Het spel kent vier verschillende niveau’s, Cruisin’, Breezin’, Sweatin’ en Hard ROCK! Die tweede is al pittig maar Sweatin’ en Hard ROCK! zijn echt onnoemelijk moeilijk. Hier komt het typische Japanse karakter dan ook naar buiten, het is echt retepittig. Na elke gespeelde missie krijg je een rank toebedeeld, oplopend van D naar A met als hoogste S. Wil je die bemachtigen, dan zul je meer dan negentig procent van alle beats perfect moeten meetikken. Doe je niet even in een retourtje Côte d’Azur in de auto. Wel is het zo dat de leercurve nagenoeg perfect ingesteld is.

Presentatie

Naast de geweldige muziek blinkt het spel ook uit in graphics. Naast de leuke Elite Beat Agents beschikt het spel in de Hard ROCK! mode ook over drie cheerleaders, Starr, Foxx en Missy, waar je mee speelt. Ook zij zien er extravagant uit maar het beste zijn nog wel de mangastrips waarmee de afzonderlijke verhalen worden verteld. Ze zijn leuk, droog en heel subtiel. Met de geluidseffecten erbij zullen ze zeker op je lachspieren werken en het design is fenomenaal. Alweer een goede reden om dit spel te blijven spelen en spelen.

Conclusie

Elite Beat Agents is een parel van formaat geworden waar niemand op gerekend had. De game is orgineel, innovatief, grappig, leuk en heeft een herspeelbaarheidswaarde die staat als een dijk. Vergeet Singstar, vergeet Guitar Hero en vergeet Rock Band. Vergeet ook Pokémon Diamond & Pearl maar, want de komende vakantie zit Elite Beat Agents in mijn DS en die monsterverzamelspelletjes waarschijnlijk en stuk minder. Elite Beat Agents is een aanschaf meer dan waard. Het spel maakt je blij van binnen en doet op sommige momenten denken aan tijdloze games zoals Rez.

Meer Elite Beat Agents

 1.   
  shadowlink88's avatar

  is niet egt een spel voor mij

 2.   
  Zaentz's avatar

  Hahahaha, dit lijkt echt een melig spel 😛
  Van ritme-spellen hou ik niet zo van, maar er zou nu echt verandering in kunnen komen.
  Die stripachtige beelden maakt het helemaal af 😆

  Maar ik leg dit spel toch neer voor Diamond & Pearl 😉

 3.   
  patrick123's avatar

  geinig 😀

 4.   
  Tom's avatar

  De review heeft mij niet overgehaald dit spel te kopen, maar het zet wel één punt hard neer: Nintendo is heer en meester van de vaagste spellen. 😛

 5.   
  dr-salvador's avatar

  die maffe japanse shit ik hou er echt van veel beter als de zoveelste fifa of gta kloon

 6.   
  touchdown's avatar

  lijkt me een erg leuke game misschien dat ik hem ooit nog een keer haal

 7.   
  0wNzoR's avatar

  ik weet t nog net niet , show me more 😉

 8.   
  johan2's avatar

  wat is dit voor fuck 😡

 9.   
  jefke gamer's avatar

  dikke shit!!! 👿 👿

 10.   
  Darth_Oddish's avatar

  Geweldig spel; leuke personages een een top gameplay!! 😀 Het is een soort donkey konga voor de DS. 8)

 11.   
  Sa.'s avatar

  best lauw spel maar bij het laatste LVL van cheftun (hard) blijf ik haken ik vind het iets te moeilijk

 12.   
  Sa.'s avatar

  Top game! Veel gespeeld toen de tijd, voor mij 1 van de beste ritme games aller tijden voor de DS 🙂