Overlord (Xbox 360)

De Nederlandse gamemedia staan op hun kop! Er is namelijk een game ontwikkeld door een Nederlands team dat ook internationaal er goed vanaf komt. Overlord, wie heeft er de laatste weken nou niet van gehoord? Is het nou gewoon onze Hollandsche Trots of is het allemaal een beetje overrated? Tijd voor een kritische blik op de Xbox 360-versie.

Triumph

Schaatsen, voetballen en darten: dat kunnen we in Nederland wel. Op het gebied van games ontwikkelen hebben we nog veel te bewijzen. Gelukkig is er Triumph Studios, gesticht in 1999 te Delft. Dit jonge team van ontwikkelaars leverde een instant-succes met de fantasy/strategy-game Age of Wonders, die over de hele wereld geprezen werd om de innovatieve vorm van gameplay. Hetzelfde team was verantwoordelijk voor de twee sequels van de game, Wizard’s Throne en Shadow Magic, en diewerden óók goed ontvangen. Is dit team gebaseerd op slechts één succes en blijft het daar bij of is er daadwerkelijk iets moois aan het bloeien in ons kikkerlandje? Deze lente kwam deze studio met een nieuwe franchise: Overlord. Het belooft innovatief te zijn en door het gebruiken van de next-gen technologieën hoopt Triumph Studios opnieuw een kaskraker in handen te hebben.

Tower

In Overlord neem je de rol aan van The Overlord. Dit grote personage zit verhuld in een groot pantser, waarin hij overal probeert kwaad te zaaien, in de vorm van destructie en corruptie. Je bent de baas van het kwaad, op zoek naar kwaadaardige overheersing. Helaas bestaat er geen overheersing zonder irritante wereldverbeteraars, die jou voorganger (de vorige Overlord) hebben vermoord en jouw thuisbasis, de Tower, hebben vernietigd. Aan jou de taak om de toren weer op te bouwen en kwaad en verderf te zaaien in het land.

Gelukkig hoef je niet in je eentje de orde te herstellen. Nee, je krijgt hulp van je Minions. Deze opgefokte soort hyena’s (denk aan het lelijkste hondje ter wereld met een sixpack Red Bull achter de kiezen) doen werkelijk alles wat je hen opdraagt. Ze vernietigen akkerlanden, plunderen huizen, beuken deuren open en rijden zelfs op schapen terwijl ze diezelfde beesten hardhandig op de kont meppen. Rodeo op schapen: het klinkt grappig en het is het ook. Dit is tevens het sterkste punt van Overlord: de humor.

Razernij

Regelmatig zat ik lachend naar het tv-scherm te kijken, waarop de minions de ene na de andere act uitvoerden. Met name een huis plunderen werkt op je lachspieren. Als Overlord beveel ik mijn tientallen minions een huis binnen te vallen. Onder luid gejuich en voorzien van een gigantische adrenalinestoot proppen ze zich tegelijk door het veel te kleine deurtje, waarna ik borden hoor breken, kasten hoor vallen en goud hoor rinkelen. Tijdens dit hele proces ontstaat er een gigantische rookwolk die uit de ramen en het deurtje van het huis naar buiten komt. Tussen alle rook en chaos door komen mijn Minions braaf bij mij terug, allemaal schuimbekkend en hijgend van de zojuist afgeronde klus. Één Minion houdt braaf beide handen in de lucht en kijkt me verlegen aan. In zijn handen houdt ie een paar goudstukken, die ze uit het huisje hebben geroofd. Ze zijn misschien wild en maf… braaf zijn ze stiekem ook wel een beetje.

Naarmate het spel vordert en jij ervaring opdoet, wordt de speelwereld uitgebreider en krijg je meer Minions te besturen. De Tower zal verder worden opgebouwd, en tijdens het opbouwen daarvan nemen ook je krachten toe. Je krijgt toegang tot meer toverspreuken, meer wapens en wapenuitrusting en je health en magic-bar worden uitgebreid. Er zijn verschillende soorten Minions: de standaard krijgers, sluipende moordenaars, medics en Minions die gespecialiseerd zijn in vuurkrachten. Die laatste duivels kunnen over grote afstand vuurballen gooien, zijn immuun voor vuur en kunnen een grote vlammenzee doven. Deze verschillende soorten leveren een nieuwe diepgang in de gameplay op. Een enkel legertje Minions is al behoorlijk sterk en handig, een combinatie van verschillende eenheden met verschillende formaties levert een onverslaanbare horde op.

Haring

Naast eerdergenoemde sporten en de Hollandse Nieuwe hebben we er dus een nieuwe trots bij: een gameontwikkelaar die internationaal revolutionair durft te zijn en een klasse game aflevert. Overlord is een RPG/adventure die nieuwe elementen combineert met fantastische humor, waarin de Minions toch wel de kroon spannen. Over Overlord 2 is nog niets bekend, alhoewel dit natuurlijk een erg logische stap is. Wel heeft Triumph Studios aangekondigd dat er downloadable content aankomt. RPG fans die al uitgekeken zijn op Oblivion en wat meer actie willen kunnen deze game niet laten schieten. Voor mensen die niet zo bekend zijn met het RPG/adventure genre is dit een zeer angename instap-game.

  1.   
    dr-salvador's avatar

    ik zie het al bij de pc review deze game is fantastisch

  2.   
    snivlem's avatar

    Leuke game, er schijnt alleen een enorme bug te zitten op het einde van het spel (Xbox) waardoor het nauwelijks mogleijk is dit spel uit te spelen:

    http://community.codemasters.com/forum/showthread.php?t=198916&page=1&pp=10

    En wat ik nog wel het meeste mis in dit spel is een van landkaart, zoadt je kan zien waar je bent en waar je naartoe moet gaan tijdens je missies.

  3.   
    FlameZ's avatar

    Prachtige game, geweldige review…

  4.   
    johan2's avatar

    dit is egt zon mooi game 🙄

  5.   
    SjaakSnel's avatar

    snivlem schreef, "Leuke game, er schijnt alleen een enorme bug te zitten op het einde van het spel (Xbox) waardoor het nauwelijks mogleijk is dit spel uit te spelen:

    http://community.codemasters.com/forum/showthread.php?t=198916&page=1&pp=10

    En wat ik nog wel het meeste mis in dit spel is een van landkaart, zoadt je kan zien waar je bent en waar je naartoe moet gaan tijdens je missies."

    Deze bug zit ook in de pc versie ik moest helemaal overniew beginnen

  6.   
    direct47's avatar

    liikt me wat te veel fantasie en te erg ook enz… 😆 😛

  7.   
    Zaentz's avatar

    Lekker de badguy uithangen, echt geweldig 😉
    In plaats van het standaard : ”De wereld redden”

  8.   
    Carmen07's avatar

    Leuke game en ook mooi dat het Nederlands is… 🙂

  9.   
    Joene90's avatar

    Ik kocht Overlord in de zomer en ik wilde het echt leuk vinden. Ik speelde de eerste dag een paar uurtjes, maar wist nog niet wat ik ervan moest vinden. Het was wel een grappig spel, de Minions waren erg leuk en de teksten waren goed. Het geluid was trouwens overal geweldig, een dikke pluim daarvoor. Ook de besturing was eigenlijk prima. Origineel idee, dat je je minions moet commanderen en zelf eigenlijk zo weinig mogelijk moet doen. Het zag er ook niet slecht uit hoor, zeer zeker niet. Waarom krijgt Overlord dan toch maar een 6, en niet hoger? Dat wordt pas duidelijk als je een tijdje bezig bent:

    De tweede dag speelde ik weer, maar dit keer niet zo lang. Ik zat vast, en had geen idee waar ik heen moest. Ik had voor mijn gevoel 100 quests tegelijkertijd, en geen flauw idee waar ik heen moest door het ontbreken van een map. Ik had het idee dat ik steeds meer nieuwe quests kreeg, zonder dat ik tijd had om de oude op te lossen. Op een gegeven moment ging ik me ergeren aan de game, en werd het te frustrerend om nog ontspanning te kunnen heten.

    De derde dag heb ik de game opgestart. Een half uur later heb ik hem uit frustratie weer eruitgehaald en ben ik wat gaan knallen in een simpelere game. Ik wilde Overlord leuk vinden, maar het is me niet gelukt. Ik heb het geprobeerd!

  10.   
    dutch madgod's avatar

    het is een leuke game, ik vind het leuk dat je sommige dingen ook kan upgrade 😛 en je minions kan laten doen waar jij zin in hebt