Mario Party 8

Als je het over uitmelken hebt, wordt vaak de term Mario in de mond genomen. Mario Tennis, Golf, Voetbal, niets ontbreekt meer tegenwoordig. Ook de Mario Party-reeks is een vruchtbare voor Nintendo, aangezien deel acht alweer in de winkels ligt. Kan Mario nog even doorfeesten of wordt het voor hem toch echt tijd om zijn roes uit te gaan slapen?

Veel zogenaamde hardcore gamers wisten het wel: Mario’s feestje mag worden afgeblazen. De serie is véél te achterhaald, niet vernieuwend genoeg en alleen een makkelijke manier om flink te cashen voor Nintendo. Een theorie waar wellicht wel wat in zit, aangezien met name de laatste delen weinig toevoegden. Een meegeleverd microfoontje, waarmee je via stemcommando’s minigames kon spelen, verzadigde de wensen van de veeleisende gamers ook niet. En tóch verkochten alle Mario Party games tot nu toe als een tierelier, vernieuwend of niet. Maar dan! Nintendo komt met de Wii op de proppen; wat een revolutionaire gameplay moet dat wel niet bieden voor een veelzijdige game als Mario Party?

Instappen en wegwezen

Het grote geheim van Mario Party is altijd al de lage instapdrempel geweest. Door de vele kleine spelletjes, gehuld in een soort ganzenbordjasje, kon een ieder aan de slag met Mario Party. Vandaar is de Mario Party-reeks dan ook de meest succesvolle te noemen onder de categorie die Nintendo nu met de Wii probeert te bereiken; de nét-niet-gamers. Mensen – jong en oud – die het op zich leuk vinden om een spelletje te spelen maar die zich niet kunnen richten op een game van 12 uur. Bovendien willen zij met anderen spelen; voor hen is het sociale aspect van een game belangrijker. En zodoende is Mario Party net wat voor hun. Voor velen echter is Mario Party juist iets wat slechts stof in de kast zou verzamelen. De wat meer fanatiekere gamers waren namelijk met de weinige vernieuwingen niet warm meer te draaien voor Mario Party. Ikzelf kwam pas in aanraking met de game vanaf deel zeven, die ik met mijn vriendin heb gespeeld (en haar in mijn eerste poging compleet overrompelde, haha). Een leuk spelletje op zich, dat het vooral in groepsverband goed doet, zo was mijn conclusie. Maar dan. Mario Party voor de Wii… dat moet wel een Walhalla zijn, dacht ik. Zoveel verschillende minigames, die in principe allemaal te spelen zijn met Wii-Remote handelingen. Perfect! Toch?

Poort

Helaas klinkt dit allemaal mooier dan het in werkelijkheid is. Bij de eerste paar minigames had ik namelijk niet het idee op de Wii te spelen, maar nog op de Cube. Dat ligt niet alleen aan de grafische kwaliteiten van de game en ook niet aan het feit dat je op een breedbeeldscherm balken aan de zijkanten ziet, maar aan de spelletjes zelf. De minigames ontkomen er niet aan om de indruk te wekken dat zij voor de Cube bestemd waren. Geforceerd gebruik van de Wii-Remote of gewoon géén gebruik van de kwaliteiten ervan zijn daar de oorzaak van. 70% van de minigames maakt namelijk niet of nauwelijks gebruik van de bewegingssensor, maar gewoon van de pijltjestoetsen en de 1 en 2 knoppen. Vergelijkbaar met de analoge stick en de A- en B-knop van de Cube. Slechts in een enkele minigame heb je het gevoel dat je de Wii-Remote echt niet kunt missen. Denk daarbij aan mik-en-schietspelletjes, tekenspelletjes, schudspelletjes, draaispelletjes enzovoorts. Deze zijn daadwerkelijk erg vermakelijk en, zoals de Wii bij wel meerdere partygames doet, lachwekkend. Wat vrienden, alcohol en het ‘Schud het frisdrankblikje’-spelletje zorgen al gauw voor taferelen waar masturbatievrezend Nederland van schrikt, if you catch my drift. Op deze uitspattingen na doet Mario Party 8 toch teveel vermoeden dat het gaat om een opgevoerde port van een niet bestaande Cube-versie. En dat is jammer, want vooral qua Wii-Remote gebruik had er meer in gezeten.

Party, niet solo

En dat laatste is wat Mario Party écht interessant maakt en ook de reden waarom de game er toch zeker mag zijn: multiplayerfun! De games variëren van 2 vs 2 spelletjes tot ‘free for all’-games waarbij je het met z’n allen tegen elkaar opneemt. Daarbij zijn de spelconcepten nog steeds hetzelfde, echter wel telkens in een andere setting geplaatst. Ditmaal ben je namelijk een kermisklant en haal je in plaats van de bekende orbs snoepjes op met daarin de items om dichter bij de winst te komen. De winst behaal je eveneens op dezelfde manier: degene met de meeste sterren wint. Dit is natuurlijk weer in dezelfde spelborden gegoten, maar dit betekent niet dat ze daarom even saai zijn. Zo vind ik persoonlijk Koopa’s Tycoon Town erg leuk. Dit is een soorty monopolyvariant op Mario Party. Je kunt hier namelijk langs hotels af lopen, waarin je kunt investeren. Heb jij er de meeste munten in geïnvesteerd, dan wordt het jouw hotel. Afhankelijk van het aantal munten dat er in is geïnvesteerd (dus niet persé door jou) krijg je meer sterren voor het hotel. Echter, investeer jij weer méér munten in het hotel dan degene die het hotel bezit, dan wordt het hotel van jou en wisselen de sterren direct van eigenaar. Dit is daarom het enige speelbord dat naast de minigames ook nog ’n beetje interessant is om te spelen. Helaas is ook déze game geen vernieuwing… desalniettemin toch erg leuk. Met meerder personen dan. Want de AI van computergestuurde mede/tegenspelers is om te huilen.

Conclusie

Tja, een zoveelste Mario Party… Hudson heeft bij mij niet de indruk achter gelaten dat dit nou een echte Wii-titel is, integendeel. Toch is dit gewoon weer een leuke game, maar onder één voorwaarde: speel ‘m met z’n vieren. Dat is waar Mario Party (en met name dit deel) voor is gemaakt. Ben je in je eentje? Tel dan gerust twee punten van dit cijfer af. Heb je de beschikking over vier controllers én ook nog eens drie medespelers van vlees en bloed? Dan mag je er twee punten bij tellen.

 1.   
  Rock-in's avatar

  Jammer heb al een is een versie op de Cube gespeelt en daar was ook geen r**t an. Oer saai en het duurde lang voor dat je verder kon.

 2.   
  patrick123's avatar
 3.   
  patrick123's avatar

  Echt een klassieker en hier is het mee begonnen SUPER MARIO 😀

 4.   
  Chinook's avatar
 5.   
  Kenneloth's avatar

  Ik was altijd al wel gek op deze reeks. 😀

 6.   
  dr-salvador's avatar

  ik hou echt van mario party maar ze moeten nou egt wel iets nieuws gaan bedenken want de reeks gaat nu wel iets te lang door vind ik als er een mario party 9 komt zou ik graag zien dat het ook echt mario party 9 is en niet mario party 8 en een half

 7.   
  tomiie007's avatar

  ik heb de game zelf maar je hebt hem wel snel uitgespeeld 😀

 8.   
  GameHamster's avatar

  leuk spel aleen het is niet echt het uitspelen opzich t is natuurlijk ook de fun met vrienden te gaan spelen in ieder geval leuker dan een potje ganzebord 😉

 9.   
  GameHamster's avatar

  ik zou hem eiglijk wel willen kopen of proberen dan kan ik pas echt zeggen of het een aanrader is 🙂

 10.   
  SkullCrusher's avatar

  Soort bordspel, De minigames zijn leuk. Maar thats that.