Resident Evil 4 Wii Edition

Resident Evil 4 wandelt een langzame maar zekere weg af langs de platformen. Na te zijn begonnen op de Gamecube, doet Leon na de PlayStation 2 nu de Wii aan. Al snel werd duidelijk dat het horroravontuur nagenoeg hetzelfde was, maar hakken en schieten met de Wii-mote… hier zaten we toch gewoon op te wachten??

Leon in helllll…

Het is al weer even geleden dat er heel wat kont geschopt werd in de wereld van de horrorgames. Resident Evil 4 veroorzaakte een paar jaar geleden namelijk voor een flinke aardverschuiving in het griezelgenre door de immer geplaagde Gamecube een topper van formaat te bezorgen. Helaas (of moet ik ‘gelukkig’ zeggen) lijkt het als je nu een Gamecube-controller in je handen hebt (getver, dat snoertje!) of je tien jaar terug in de tijd wordt gesmeten, ook al speel je een game als Resident Evil 4. Gelukkig hebben wij, geprezen zij de game-Heer, nu de beschikking over een Nintendo Wii die niet alleen draadloze controllers heeft maar ons ook eindelijk in staat stelt om zombies in elkaar te hakken met echte bewegingen. Daar kon zelfs de PlayStation 2 versie met al haar extra’s niets aan doen en niet aan tippen. Ik heb dus het vermoeden dat deze editie van Resident Evil, die de nietsverhullende naam Wii-Edition mee kreeg, wel eens de ultieme uitvoering van dit spel zou kunnen zijn. Een groot verschil met de release van beide games is wel dat Resident Evil 4 op de Gamecube destijds een systemseller werd en dat de Wii, die ook wel eens wat toppertjes kan gebruiken, vermoedelijk helemaal niet wakker ligt van het uitkomen van de Wii-Edition. Alleen al de budgetprijs die vanaf het begin gehanteerd gaat worden in de gameshops, lijkt dit vermoeden te gaan bevestigen.

Resident Evil op de Gamecube is dus vrijwel ongewijzigd overgezet naar de Wii en dat is helemaal geen ramp want een game als deze moet voor iedereen te spelen zijn. Het verhaal van Resident Evil 4 mag nagenoeg bekend zijn. Leon S. Kennedy werkt tegenwoordig voor de regering nadat in Raccoon City een virus-uitbraak heeft plaatsgevonden en is nu op zoek naar de dochter van de president van de Verenigde Staten. Heel veel meer woorden ga ik er verder niet aan vuil maken. Een en ander speelt zich af in lugubere omgevingen op het platteland van Spanje en meteen na aankomst aldaar wordt duidelijk dat men hem niet vriendelijk gezind is. De Guardia Civil heeft het te druk met bermpissen en beperkt zich tot het droppen van Leon in een gezellig dorpje waar men kennelijk nog nooit gehoord heeft van gastvrijheid en waar men onder folkloristische spelletjes het hakken met bijlen en het spiezen van vijanden verstaat. Een stelletje boeren met de meest walgelijke wapens wil Leon meteen het hoekje om helpen danwel een aantal lichaamsdelen van zijn romp scheiden. En meteen wordt dan al duidelijk waarom deze Wii-Edition zo bijzonder is. We willen geen vijanden omleggen met een ordinaire controller…!! De Wii-mote verheft het neersabelen en in elkaar hakken van zombie-boeren namelijk tot ware kunst.

Leve de Wii-mote

En ook al speelde ik Resident Evil 4 op de Gamecube al helemaal uit, ik zit toch weer vanaf het moment dat ik in het bos gedropt word met kippenvel op m’n armen bij iedere stap die ik in de richting van het huis zet. Het openen van de deur, het langzame naar binnen stappen en het inlopen van de kamer met het haardvuur… ik weet en ken het allemaal maar toch schrik ik me weer het ongans als de boosaardige bewoner van het krot zich omdraait, een bijl pakt en mijn linker- en rechter hersenhelft wil scheiden… En zo trip je de hele game door. Het is een aaneenschakeling van schrik-, verwonderings- en angstmomenten die op bijna geen enkele lokatie of plaats hetzelfde is. Dat is de kracht van Resident Evil 4. Je blijft van het begin tot het einde geboeid door de steeds maar verschillende situaties die je voorgeschoteld krijgt. Bijna iedere confrontatie is wel anders, hoewel je toch zou zeggen dat het in elkaar hakken en het onthoofden van boeren door middel van een shotgun toch op een gegeven moment moet gaan vervelen. Doordat de A.I. van de vijanden er voor zorgt dat ze steeds weer op een ander moment en in verschillende volgorde dan dat je verwacht jou de stuipen op het lijf jagen, blijf je dus geboeid. De schrikmomenten zijn zoals het hoort, dus nooit te voorspellen en dat krikt de game binnen het horrorgenre naar een nΓ³g hoger niveau.

En het is niet alleen de spelbeleving die met kop en schouders boven andere horrorgames en de Cube-versie van Resident Evil 4 uitsteekt, maar ook de besturing van je karakter, het schieten en het uithalen met een melee-wapen zijn stuk voor stuk makkelijker uit te voeren. Natuurlijk is een druk op de knop van een controller ook niet al te moeilijk maar de knoppen beroeren op de Wii-mote met aangekoppelde Nunchuck is van een hele andere orde. Het voelt alsof je echt uithaalt met je mes als je de afstandbediening heen en weer schudt. Een parate houding aannemen kan ook door de C-knop van de Nunchuck in te houden. Schudden met de Wii-mote met de B-knop ingedrukt herlaadt je wapen. Vergissen is niet mogelijk want alles voelt instinctief goed aan. En red je het niet met een mes dan druk je de B-knop maar weer in en richt je wapen met dodelijke precisie… snel en nauwkeurig. Een echte vrije kijk-functie zit er niet in maar met de richtingpijltjestoets van de afstandbediening kun je ongeveer negentig graden links, rechts, naar boven en naar beneden kijken, eigenlijk precies zoals je zelf ook zou kijken. Het handige daarbij is dat je dan nog steeds met de analoge pook van de Nunchuck bij kunt sturen en zicht kunt halen. De specifieke Wii-besturing krijgt nog een impuls door het kunnen afschudden van vijanden die jouw kop van je romp proberen af te trekken. Het komt er samengevat dus op neer dat het met de besturing van deze game wel snor zit.

Grafisch levensecht

Als ik naar mijn breedbeelscherm kijk valt me meteen op dat alles bij het spelen van deze game zo lekker past. Geen beeldwisselingen meer, want Resident Evil 4 wordt volledig in breedbeeld op je scherm getoverd. Een groot verschil met de vorige editie. En grafisch ziet alles er echt helemaal top uit. Een verschil met de Cube-versie zie ik niet echt maar dat verbaasde me ook eigenlijk niet. De Wii heeft mij dus op dat punt nog steeds niet overtuigd. Maar een kniesoor die daar op let want de beelden die tot je komen zitten vol met special effects en barsten van de actie in omgevingen die misschien wat saai en grauw lijken maar die perfect bij de sfeer van het spel en verhaal passen. In combinatie met de angstaanjagende soundeffecten en voice-acting prestaties van alle acteurs bezorgen deze je een compleet horror-avontuur.

Conclusie

De Wii-Edition van Resident Evil 4 zorgt voor de beste horrortrip die deze game je kan bieden. Je hebt constant het gevoel dat je op de hielen wordt gezeten door de creepy sfeer en zéér realistische graphics in combinatie met een besturing die er voor zorgt dat je intuΓ―tief door de levels heen wandelt met het kippenvel op je rug. Ook al is deze game weer een paar jaartjes oud, als je deze game nog niet gespeeld hebt is dit de beste gelegenheid om hem toch maar eens te gaan spelen. Horror-, blood- en gore-liefhebbers die deze game natuurlijk al lang gespeeld hebben, zullen net als ik absoluut geen spijt krijgen van de replay van een van de allerbeste horrorgames die er bestaat. Wat mij betreft is deze game ook de eerste in dit genre waarbij de afstandbediening en Nunchuck echt volledig tot hun recht komen. Tel daar nog alle extra levels die je als Ada (wie verzint die naam!) kunt spelen, de extra moeilijkheidsgraad ‘Professional’ en de pittige eindbazen bij op, dan praten we hier over een haast perfecte game. Topper!

 1.   
  Remmie!'s avatar

  te laag cijfer. ik vind t een 9.3

 2.   
  patrick123's avatar

  wat een beeld alleen al /een te laag cijfer 9.3 / ik geef deze spel niet eens een 9.3
  maar een 6.9 πŸ˜†

 3.   
  Tha Destiny's avatar

  W000t Resident evil is terug 8)

 4.   
  Gulzt's avatar

  De sfeer alleen al is reden om dit spel gespeeld te hebben. Enige minpunt dat ik zou kunnen verzinnen voor dit spel is dat het niet zo eng is als bijvoorbeeld silent hill 2. Maar dat is uiteraard persoonlijk.

 5.   
  Uchiha linkz's avatar

  nah deze sla ik maar over heb hem ook al op de cube uit gespeeld. πŸ˜€

 6.   
  arie de beuker's avatar

  ”patrick123″ schreef, "wat een beeld alleen al /een te laag cijfer 9.3 / ik geef deze spel niet eens een 9.3
  maar een 6.9 πŸ˜† "

  Heb je hem al gespeeld dan?

 7.   
  Urkie's avatar

  Ik schaam me een beetje ik heb nog nooit resident evil 4 gespeeld 😳

 8.   
  N360Gamer's avatar

  Deze game is zo vet, alleen het beeld had beter mogen zijn.. Maar de gameplay owned gewoon hard πŸ˜†

 9.   
  r_AW's avatar

  Mooie review! πŸ˜€

 10.   
  PaNNa's avatar

  Ben een erg fan van Resident evil , maar de 2e deel vond ik het beste :D.

 11.   
  Darkknight's avatar

  arie de beuker schreef, "

  ”patrick123″ schreef, "wat een beeld alleen al /een te laag cijfer 9.3 / ik geef deze spel niet eens een 9.3
  maar een 6.9 πŸ˜† "

  Heb je hem al gespeeld dan?

  "

  idd ik vind it een top game en om nou een 6.9 vind ik wel te laag des de mer je speeld des de meer je wilt πŸ˜‰

 12.   
  touchdown's avatar

  ok het beeld kan misschien wel beter maar die wii heeft gewoon niet zo’n mooie graphics maar dit lijkt me gewoon een te vet spel op de wii lekker zombie’s afknallen met je ‘afstandsbediening’ πŸ™‚

 13.   
  PaNNa's avatar

  Ik heb deze game op Wii en PS2 maar PS2 heeft toch de mooiste graphics …

 14.   
  Kenneloth's avatar

  Ben benieuwd hoe de game op de Wii zal spelen, ik speel hem zelf op de PS2 met een Chainsaw remote. πŸ™‚

 15.   
  dr-salvador's avatar

  de originele RE 4 was echt ongeveer mijn lievelings spel overall (kijk mij naam πŸ˜› )
  dus het is vanzelfsprekend dat ik het nog steeds een hoog cijfer geef alleen de originaliteit zakt wel met elke port als ze nou bijvoorbeeld nog een paar levels hadden toegevoegd met bijv krauser of chief mendez dan was dit wel beter geweest

 16.   
  tomiie007's avatar

  ik heb er langs op gewacht op resident evil maar het wordt toch de game πŸ˜€

 17.   
  ckerigon's avatar

  zeker een top-game πŸ˜›
  soms vind stukjes zo eng dat ik die maar eem samen met me vriendin doe 😳

 18.   
  ckerigon's avatar

  ”patrick123″ schreef, "wat een beeld alleen al /een te laag cijfer 9.3 / ik geef deze spel niet eens een 9.3
  maar een 6.9 πŸ˜† "

  jij bent echt niet goed bij je hoofd

 19.   
  holgerheringa's avatar

  πŸ˜†

 20.   
  PixelShooter's avatar

  Ik vind hem wel leuk vanwege het genre. Horror op de Wii was iets wat Nintendo lang niet heeft goedgekeurd, en nu het er is vind ik het nog wel meevallen. Sfeer was OK, beeld wat minder, maar de gameplay is het belangrijkste πŸ™‚