Metal Slug Anthology

Side scrolling 2D over de top actie. Wie zit daar anno 2007 nou nog op te wachten? Meer mensen dan je waarschijnlijk vermoedt. Op onze site blijkt uit reacties telkens maar weer dat Metal Slug nog altijd leeft. Je houdt van Metal Slug of je vindt het achterhaald. En zo is het met Metal Slug Anthology eveneens.

Kilobytes en geen HD

Terwijl de gigantische tweestrijd tussen Nintendo en Sega en hun consoles in de jaren negentig woedde, was daar nog een derde console, de Neo-Geo. De console van SNK zal eind augustus niet langer ondersteund worden door SNK, vanwege de download mogelijkheden op de hedendaagse generatie. Toch zonde, want de Neo-Geo was destijds de crème de la crème van de console markt.

Aanvankelijk was de Neo-Geo alleen te huur of te bespelen in een hotel. De console was voor de begrippen van die tijd uitermate krachtig. Ter vergelijking: de belangrijkste processor in de Neo-Geo was anderhalf keer zo sterk dan die van de Sega. Door de geavanceerde videochip kon de Neo-Geo 4096 kleuren tegelijker tijd in beeld brengen in een resolutie van 320 x 224 pixels! De Sega maar 64 kleuren. En daarbij was de… ik klink als een nerd he?

Deze technische specificaties zorgde voor een prijsstickertje met daarop 650 dollar. Het verschil is niet schokkend groot als met een PlayStation 3. De spellen voor de Neo-Geo kostten echter 200 dollar of meer per stuk en nee, dit is geen typefout.

Nu, dankzij het geschenk dat onlinediensten heet, hoeven de games gelukkig niet meer zo veel te kosten. Nintendo is gestart om SNK spellen via de Virtual Console aan te bieden. Daarnaast verschijnen er sinds de comeback van SNK als SNK Playmore ook spellen op andere consoles, waaronder veel als samenwerking met Capcom.

Wel sentiment

ightBeschrijven welke onderdelen van de game slecht of goed uitpakken zou kinderachtig zijn. De game moet je gewoon in zijn tijdgeest plaatsen en dat is geen populistisch of sentimenteel gelul. Metal Slug is niet te vergelijken met andere games. We moeten geen verbeteringen of aanpassingen verwachten, want meestal lijdt dat juist tot vakkundige verkrachting. De game is zoals die is en was en dat levert uiteraard ouderwetse, soms irritante gameplay op. Maar zo was het vroeger immers ook.

De meeste spellen zijn inmiddels wel via emulators uitgespeeld. Metal Slug Anthology is echter meer dan alleen een samenvatting van de hoogtepunten van de franchise. Zo kun je muziek, artwork en ander visuele pracht vrij spelen en zijn er bovendien bonusgames. Iets wat de echte liefhebber echt niet mag missen in zijn reeks en de speler die de game voor het eerst aanraakt waarschijnlijk geen fluit zal interesseren.

Metal Slug Anthology heeft een audiovisuele update gekregen, in de vorm van beter geluid en beter camerawerk. De camera zoomt uit bij bossfights aan het eind van elk level, zodat de actie overzichtelijker in beeld kan worden weergegeven.

eftOp het gebied van gameplay is het concept uiteraard zoveel mogelijk hetzelfde gebleven. Wel nieuw is een soort lock-functie waardoor een wapen oneindig blijft schieten, in plaats van dat je eindeloos RSI-verwekkend moeten button bashen. De verplaatsing van de game van arcadehal naar console is de grootste verandering voor de game. Waar je vroeger met een kwartje drie levens kocht, beschik je nu standaard over een oneindig aantal levens wat misschien de spanning uit het spel kan halen. Voor de fanatiekeling is deze functie uit te schakelen.

Conclusie

Wie bij de eerste vier alinea´s een prettig gevoel van sentiment kreeg, zal Metal Slug Anthology waarderen. Wie old-school niet hip maar ouderwets vindt, hoeft Metal Slug gewoon niet te proberen. Zo simpel ligt het. Metal Slug Anthology is een bundel van zoals je het spel kent(lees: alle delen, behalve waarschijnlijk deel zes) en niets meer dan dat.

Dat een game uiteindelijk alleen voor de liefhebbers is, is een cliché, maar Metal Slug zet nog eens een streep onder dit statement. Alle delen bij elkaar plus de extra’s zijn voor diezelfde liefhebbers een schat aan sentiment en voor degene die het niet begrijpt ‘crap uit de oude tijd’.

Meer Metal Slug Anthology

 1.   
  TheDude's avatar

  Je moet er inderdaad van houden, maar dit is toch wel erg leuk sentiment om tussendoor eens te spelen. Toch leuk dat er nog steeds van zulke old-skool verzamelingen langs komen… 🙂

 2.   
  Remmie!'s avatar

  Ik heb hem op de Wii en hij’s geweldig 😀 Een mooi old-school stijltje 😀 ik heb m pas ook nog in Arcade hall gespeeld:D

 3.   
  arie de beuker's avatar

  Altijd leuk om die retro games weer eens te spelen

 4.   
  brotherNL's avatar

  HEEL LELIJK

 5.   
  tomwanders's avatar

  ik hou ook niet van dit zoort spellen.
  maar het is zoals the dude het zij je moet er van houden.
  en het is ook niet bedoeld als een voledig nieuw spel

 6.   
  dr-salvador's avatar

  metal slug was vroeger echt mijn favoriete spel als ik het nu speel pink ik nog wel een traantje of twee weg maarja dat is het jeugdsentiment he 😛

 7.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Metal Slug is voor mij een van de best Arcade shooters die ik heb gespeeld,
  hmm OK House of The Dead II was ook erg goed maar ik weet nog goed dat ik all mijn Guldens in de Arcade game stopte om het einde te halen. 😆