SEGA Presents Touch Darts

Sinds de dag dat ik de Nintendo DS voor het eerst in m’n knuistjes had vroeg ik me af hoe lang het zou duren voordat er een dartspel op dit handige handheldje zou verschijnen. Virtueel een pijltje gooien zou immers heel goed kunnen met het touch-screen en kijk aan, SEGA heeft gehoor gegeven aan mijn roeping. SEGA presents Touch Darts is namelijk een volwaardige dartgame op je DS.

Pijltjes gooien

Touch Darts is een redelijk dartspelletje wat het vooral moet hebben van zijn verslavingsfactor. Virtueel een pijltje gooien is aan de ene kant heel erg makkelijk om op te pikken, maar aan de andere kant ook weer super moeilijk om te perfectioneren. Het darten gaat in Touch Darts natuurlijk met het touch-screen, je mikt met je stylus op een plek op het dartbord en sleept je virtuele pijltje een stukje naar achter. Dan beweeg je hem recht naar voren en doe je dit een beetje goed, dan belandt het pijltje niet ver van de plek waar je hoopt dat hij terechtkomt. Het zit hem vooral in hoe ver je het dartje achterovertrekt, hoe snel je hem weer naar voren zwiept en of je dat de goede kant op doet. Aangezien het onderste scherm niet al te groot is, is het vrij lastig om een double of een triple te gooien, en zeker in het begin zul je dan ook heel erg veel moeite hebben om uit te gooien, omdat je simpelweg geen enkele double weet te raken.

Tournament

Later begint dit vanzelf wel een beetje te wennen en wanneer je een beetje op stoom bent gekomen dan lukt het allemaal wel. Touch Darts kent een aantal verschillende modi, waaronder een Tournament mode waarin je eerst in een keldertje dart en tenslotte in een Firmley Green-achtige zaal. Niet dat dit erg veel boeit voor de gameplay. Het dartbord krijgt een ander kleurtje, het behangetje eromheen verandert, je tegenstander schakelt een tandje bij en het publiek maakt wat meer kabaal. Voor de rest is er geen enkel verschil te bekennen maar het maakt mij op zich niet erg veel uit dat SEGA niet wat meer moeite heeft gedaan haar dartspelletje wat meer aan te kleden.

Honderdtachtig

De interface is namelijk lekker overzichtelijk. Op het onderste scherm zie je het dartbord in z’n geheel en het bovenste scherm wordt gesplitst in een scorebord en een close-up scherm. Daarnaast kun je met het rekenmachientje, rechtsonder in beeld, ten alle tijde even opvragen welke pijlen je moet gooien om zo snel mogelijk uit te raken. Honderdzestien over? Triple twintig, enkel zestien voor tops, geen probleem. In de praktijk is het natuurlijk wel even wat lastiger en ook een honderdtachtiger gooien is mij tot nu toe nog niet gelukt. Niet dat dat hard nodig is tijdens de potjes tegen de computer, want je virtuele tegenspeler bakt er net zo weinig van als jij. Mikt ‘ie op de twintig en dan gaan er gerust een aantal pijlen in de één of in de vijf. Daarom is het gewoon zaak zo snel mogelijk recht te leren gooien, zodat je in ieder geval de twintig goed weet te vinden en dan loop je met gemak uit van je tegenstander.

Houdbaarheid

Naast de toernooien in het spel zitten er ook een heleboel minigames in. In totaal zitten er tien verschillende spelletjes in die je elk op vijf verschillende moeilijkheidsgraden uit kan spelen. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld het raken van kaarten op het dartbord, van één naar twintig gooien en met bullseye eindigen, en ga zo maar door. Verder verdien je door alle vijftien toernooien te winnen wat nieuwe gezichtjes voor je eigen darter en een gigantische hoop flyers voor je darts.
Deze unlockables houden je echter niet aan het spelen. In het begin is de game gewoon erg verslavend omdat het gevoel van een geraakte double gewoon erg gaaf is, maar wanneer die lol eraf is blijft er weinig over. Zeker verderop in het spel, wanneer je minstens drie sets van elk een aantal legs moet winnen, slaat de verveling al snel toe. Laatste redmiddel is dan een multiplayermode op één DS voor maximaal vier spelers, maar ook dit is eigenlijk weinig bijzonders.

Conclusie
SEGA presents Touch Darts is voor een aantal uur een leuk spelletje maar meer ook niet. Het darten is grappig uitgewerkt maar wanneer de verveling toeslaat zul je niet snel de DS weer even oppakken om even een pijltje te gooien. Het is leuk dat er een speciaal dart-stylusje bij deze game wordt geleverd, maar deze vind ik, mede door de irritante flyer en zijn dikke body, heel wat minder lekker gooien dan de standaard stylus. Dit staat dan ook geheel in lijn met de rest van de game; op het eerste gezicht leuk, maar wanneer je beter kijkt is er toch een hoop op aan te merken.

Meer Touch Darts

 1.   
  Game_dude's avatar

  Echt een spel voor mn vader 😆

 2.   
  milanosie's avatar

  Helemaal mee eens.
  zelf heb ik wel bij meer spellen het gevoel dat het touch screen te klein is.
  als er een nieuwe draagbare console uitkomt van nintendo moet hij op de ds lijken maar dan zullen de schermpjes ietsie groter moeten zijn en de kwaliteit van de standaard editie moet minstens net zo goed zijn als de DS LITE

  😆