Overlord [Hands-On]

Op de E3 van vorig jaar is Overlord door enkele media als een van de meest verrassende games bestempeld. Codemasters en Triumph Studios presenteerde vanmiddag hun Overlord en wij mochten de game alvast spelen.

Programmeren in een operatiekamer

Voor dat ik begin over Overlord, even een kleine introductie van Triumph Studios. Waarom? Omdat het beter dan ooit lijkt te gaan met de Nederlandse gameontwikkelaars. De producties van Hollandse tulpenbodem hebben kwalitatief een ware revolutie doorgemaakt. Guerrilla Games gooide wereldwijd hoge ogen met Killzone, maar Triumph Studios biedt eveneens perspectief. Het gemotiveerde bedrijfje bestaat inmiddels tien jaar en heeft in de tussentijd de Age of Wonders-franchise ontwikkelt. Gevestigd in Delft in een voormalig ziekenhuis heeft Triumph Studios de afgelopen tijd met bezieling gewerkt aan Overlord, een spel dat naar eigen zeggen een einde moet maken aan het gebrek aan inspiratie van deze tijd.

eftOm te beginnen heeft Triumph Studios de gebruikelijke rollen in Overlord omgedraaid: jij bent niet de held, maar de schurk die streeft naar macht. De wereld waar ooit een wrede dictator heerste (onder leiding van de eerste Overlord), is bevrijd door zeven helden. De helden zijn door de macht echter naast hun schoenen gaan lopen en zijn stuk voor stuk gegrepen door een van de zeven zondes. De speler, een John Doe met lichtgevende ogen, wordt onder het puin van de toren van de voormalige Overlord gevist. De Minions, trouwe dienaars van de verdreven Overlord, zien hem als de reïncarnatie van de eerste Overlord en peppen de vondeling weer op.
Daar begint het hele verhaal. De toren is leeggeplunderd en met een handje vol Minions begin je met de wederopbouw van je Dark Tower en het ontdekken van de wereld. Het verslaan van de zeven helden en daardoor het terug krijgen van de macht is dan ook de rode draad in de game.

Marianne Thieme, geen zorgen

De eerder genoemde Minions vormen een essentieel gameplay element in Overlord. Jij als brute stereotype gepantserde bad guy bent sterk, maar groot en lomp. De Minions lopen achter je aan en laten daarbij een spoor van vernieling achter. Ze zijn zeer trouw en blijven je gehoorzamen tot de dood erop volgt. Door ze te laten samenwerken kunnen vijanden worden verslagen of plaatsen worden bereikt waar je zelf niet bij komt. Er zijn vier verschillende Minions met verschillende kleuren. Zo kunnen blauwe Minions healen en zijn als enige in staat om te zwemmen, de groene Minions kunnen goed sneaken en zijn immuun voor gif, de bruine zijn de vechtertjes en de rode zijn ware pyromanen. Al met al dus de eigenschappen van de doorsnee voetbalsupporter afkomstig uit Rotterdam dan wel Amsterdam.

ightDe groep Minions, die op kan lopen tot vijftig vandalistische schreeuwlelijkerds, zijn los van de Overlord te besturen. Op de computer gebeurd dit door middel van een toetsencombinatie en op de Xbox 360 vindt de besturing van de horde plaats met de rechter analoge stick. De Minions kunnen, al dan niet onschuldige creaturen, tot appelmoes verwerken, maar echt gewelddadig wordt het volgens de makers nooit. ‘Marianne Thieme hoeft zich echt geen zorgen te maken over de schapen in de game’, aldus Lennart Sas, directeur van Triumph Studios. In de hele game zit namelijk een typische humor. Triumph Studios werkt samen met een Brits bedrijf dat de verhaallijn verzorgt en dat is te merken. De cynische en ironische donkere humor kan worden vergeleken met doorsnee BBC-komedies als Little Britain en Black Adder, maar is daardoor zeker niet minder.

In de Dark Tower kunnen diverse voorwerpen worden neergezet die mee zijn genomen uit de buitenwereld door de Minions. Naast een weerspiegeling van je status heeft de Dark Tower nog meer functies. Zo is het mogelijk wapens en armor te maken. Door Minions op te offeren en ze in een kolkende ketel te smijten, is het mogelijk je eigen wapentuig te maken. Het type en het aantal Minions dat in de smeltketel verdwijnt bepalen uiteindelijk de eigenschappen en kracht van de wapens.

Make way for the bad guy

Zoals de makers het zeggen is het mogelijk om in de game slecht of heel slecht te zijn. Hoe kwaadaardig je daadwerkelijk bent wordt bijgehouden in de corruption bar. In het begin wanneer je nog geen beruchte status hebt ontwikkeld zullen onderdanen tegenstribbelen en je bevechten. Wanneer algemeen bekend is dat met jou niet te sollen valt, zal men je vrezen. Het gaat zelfs zo ver dat boeren uit angst offers aan gaan bieden, zoals hun maagdelijke dochter. Afhankelijk van de mate waarin je corrupt bent veranderen je uiterlijk en je beschikbare spells. Volgens de makers is het ook mogelijk om 100% niet corrupt te zijn. eftJe bent dan echter de hele tijd bezig je baldadige Minions onder controle te houden en je onderdanen te vriend te houden. Men noemt dit dan ook de moeilijkste manier van het spelen van de game.

Overlord voelde, ondanks dat men duidelijk inspiratie heeft opgedaan uit Pikmin en Fable, fris aan en dat is iets waar een hoop ontwikkelaars moeite mee schijnen te hebben. De game moet ons volgens de makers een dikke 20 uur vertier gaan bieden. Persoonlijk kijk ik het meest uit naar de Xbox 360-versie, omdat deze er op de presentatie net iets gelikter uit zag en beter wegspeelde doordat de Minions worden bediend met de rechter analoge stick. Hoe dan ook, Nederland heeft weer een potentiële topper in de aanbieding. De review versie van Overlord is van MIJ als deze op de mat van de redactie ploft. Anders stuur ik mijn Minions…

  1.   
    Neolite's avatar

    die rode minions lijken me leuk, beetje dorpen in de fik zetten 😆

  2.   
    Darkknight's avatar

    deze game lijkt me zo lachu 😀

  3.   
    Daodan's avatar

    Nice! Nu hoeft ie alleen nog maar uit te komen. 😛

  4.   
    arie de beuker's avatar

    Mooi! deze ga ik kopen voor de pc 8)

  5.   
    Rideo Mortem's avatar

    hier kijk ik dus wel naar uit ja 🙂

  6.   
    Cirdan's avatar

    Nice preview 8) Dit spel lijkt mij wel leuk:P toch wel orgineel op zich 😉

  7.   
    shadowlink88's avatar

    lijkt me best een grappig spelen ff alles over nemen met een leger van rare goblin gasten 😆

  8.   
    Ruudjee's avatar

    ‘k heb gister de demo gespeeld en ben echt helemaal verkocht :D! Zooo vet!

  9.   
    poestie's avatar

    Hmm, dan zal ik de demo ook maar eens spelen, hé ! Ooit toch …. 😛 😳