The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar

The Lord of the Rings is een werelds fenomeen. Tolkien was natuurlijk briljant en Peter Jackson wist datzelfde ongekend diepgaande verhaal al bijna even briljant te verfilmen. Het liefst zou een ieder deelnemen aan de zware reis van het Reisgenootschap en net zo heldhaftig Orcs en ander Godvergeten gespuis letterlijk een kopje kleiner maken. Verwend als wij zijn kan dat tegenwoordig, al dan niet achter een schermpje. Een aantal games ging The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar al voor, maar nu is het echt zover. Ik kan met een personage naar eigen keuze Tolkien’s wondere wereld betreden. Middle-Earth, here I come!

Goeie sfeer smaakt naar meer

Nog niet zo heel lang geleden verschenen The Lord of The Rings: The Battle for Middle Earth 1 & 2 en daarvoor deden drie RPG-achtige adventure-games hun ding, maar bij geen van allen voelde het alsof jij zelf in het echte Middle-Earth aan het spelen was. Dat kwam simpelweg door gebrek aan de typische bijbehorende sfeer die de boeken en de films dragen. En daarmee komen we aan bij het eerste geslaagde onderdeel van Shadows of Angmar: de relaxte sfeer waarin je je echt in Tolkien’s fantasierijk waant en waarin je uren weg kunt dromen. Figuurlijk gesproken dan, want de game is allesbehalve saai. Dat brengt ons gelijk bij geslaagd punt numéro twee: er is altijd iets te doen. Maar laat ik nu eerst wat over het zwaartepunt van de game vertellen: Angmar.

Schaduwen van Angwaar?

Zoals de subtitel eigenlijk al verklapt, draait de game uiteindelijk om Angmar. En aangezien niet iedereen zo’n Lord of the Rings fan is als ondergetekende, weet gegarandeerd driekwart van jullie niet waar dat nou eigenlijk ligt. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar speelt in het jaar 1300 van The Third Age, de periode die begint als Sauron voor het eerst wordt verslagen door de elven en de mensen en na het vertrek van Frodo en z’n kameraden uit The Shire. De Lord of the Ringwraiths (precies, die krijsende lastposten met zwarte jurken) hebben het gebied Angmar gecreëerd, met als hoofdstad Carn Dûm. De Witch-King neemt hier zijn intrek en gaat in opdracht van Sauron het gevecht aan met de mensen uit de Dunédain rijken: Arthedain, Cardolan en Rhudaur. De donkere zijde zegeviert en geheel verwoest vallen de drie rijken onder het bewind van Angmar. Als speler bevind je je in een wereld van bedreiging en angst voor de Witch-King en zijn kwade handlangers. Inderdaad, met zo’n rijke setting kan een RPG eigenlijk al niet meer mislukken. Geslaagd onderdeel nummer drie.

Simpel en degelijk

De gameplay is simpel en degelijk gehouden, precies goed voor een MMORPG. Voor World of Warcraft spelers zal de HUD vertrouwd aanvoelen, maar ook ik zelf als niet-gamer van Blizzard’s hoogstandje, vond al gauw m’n weg. De W, A, S, D toetsen gebruik je om te lopen, de Q en de E toetsen om te strafen, en voor de rest ben je vooral met je muis in de weer. Linksonder vind je respectievelijk je Crafting Panel, Social Panel, Deed Log, Quest Log en Inventory, middenonder de Quick Bar met je skills en rechtsonder je actieve quests. Uiteraard ontbreekt ook de mini-map rechtsboven in het scherm niet en zijn je Health en Power linksboven vertegenwoordigd. Via de mini-map of de M-toets heb je toegang tot de wereldmap, waarop belangrijke punten zijn aangegeven met een vlaggetje. Een kind kan de was doen.

Meer is beter

Zoals elke MMORPG betaamt kies je in het begin een ras. In dit geval heb je de keuze tussen de hobbit, elf, dwerg of mens. Leuke features zijn de filmpjes bij elk ras, waarin het gekozen character beschreven wordt. Natuurlijk is je personage niet compleet zonder een klasse en deze keer zijn de Burglar, Captain, Champion, Guardian, Hunter, Lore-Master en Minstrelklassen van de partij. Ook hier is er voor ieder wat wils; een Lore-Master de natuur als hulpmiddel, terwijl de Minstrel de muziek als aandrijfkracht gebruikt. Tenslotte moet je wat later in de game een vocation kiezen. Deze vocations variëren van ontdekker tot denker en van geschiedenisgeleerde tot houtbewerker. Elke vocation bevat weer drie verschillende professions. Afhankelijk van je profession kun je bijvoorbeeld wapens maken of eten bereiden. Hoe meer je binnen een bepaalde profession werkt, hoe vaardiger je wordt en hoe hoger de kwaliteit van je producten.

Ook status is belangrijk in Shadows of Angmar. Status verkrijg je naast natuurlijk levelen, door Deeds te voltooien. Deeds starten vanzelf na een bepaalde actie, zoals het ontdekken van een ruïne, het doden van een bepaald wezen, het voltooien van alle quests in een gebied of het uitvoeren van een bepaalde skill. Om een Deed te voltooien van het laatstgenoemde voorbeeld, zul je de betreffende skill een paar honderd keer moeten gebruiken. Als je na uren zwoegen er eenmaal een voltooid hebt, word je beloond met een extra titel als ‘Wolf-Tamer of Guardian of Ered-Luin’. De moeilijkere Deeds echter leveren zogeheten Traits op. Deze Traits geven je meestal extra krachten of zelfs nieuwe skills.

Schoonheid zit van binnen?

De kracht van MMORPG’s komt vaak van binnenuit, want de graphics zijn nogal eens aan de mindere kant. Lord of the Rings Online daarentegen ziet er erg mooi uit voor z’n genre. De anti-aliasing brengt het er prima vanaf, het landschap is om van te genieten en bovenal straalt alles een intieme sfeer uit. Ik voelde me meteen thuis in de virtuele wereld van Tolkien. Ook dag en nacht wisselen elkaar mooi af, zowaar met bewegende hemellichamen en de NPC’s ogen kalm en op hun gemak. Het water zelf ziet er netjes uit, maar aan de aansluiting met het land had ontwikkelaar Turbine meer aandacht aan moeten besteden. Hier en daar lijkt het niet helemaal te passen in het landschap en een soort los zwevende substantie. Maar dat nemen we voor lief.

Heitje voor een kwarweitje

Zoals ik al zei, is er in Shadows of Angmar altijd iets te doen. Ben je even niet met de rode draad van de game bezig, dan zijn er altijd wel NPC’s die je een heitje voor een karweitje willen geven. Vaak bestaan dat soort klussen uit het verzamelen van bepaalde ingrediënten of voorwerpen, of zelfs het redden van andere personages. Zo moest ik op een gegeven moment een verloren jongen van een Lynx redden en vervolgens vallen langsgaan om hem te voeden. Een andere keer werd ik gevraagd bepaalde stukken hout voor nieuwe wijnkannen te zoeken. Afwisseling alom dus. Extra reden om dit soort sidequests te doen, is speciale uitrusting die vaak als extra beloning te kiezen is en dan ook niet te koop is.

Vele handen maken licht werk

In Middle-Earth sta je gelukkig niet alleen. Via Fellowships kun je andere characters uitnodigen om in een groepje quests te voltooien of gewoon aan het jagen te slaan voor experience. Het voordeel van zo’n Fellowship is dat je altijd experience ontvangt, zelfs al kijk je alleen toe hoe anderen zich in het zweet werken. Alhoewel je er dan waarschijnlijk snel uitgegooid wordt door de leider, die nieuwe mensen kan uitnodigen of anderen eruit kan gooien. Naast Fellowships zijn er Kinships. Fellowships zijn vaak van korte duur, terwijl de Kinships voor langere tijd gevormd worden. Ook Kinships bestaan uit een groep mensen, meestal van hetzelfde ras. Kinships zijn wat serieuzer dan Fellowships en vergelijkbaar met guilds uit andere MMORPG’s. Heb je er genoeg van dan kun je altijd weggaan bij een groep, maar je verliest zo wel je behaalde rang en titels.

One game to rule them al

Je bent als jezélf een onderdeel van de hele rambam in plaats van een al bestaande held. En dat is precies wat Shadows of Angmar een topgame maakt. De wereld uit de boeken en films is sfeervol overgezet naar een game en de besturing voelt lekker vertrouwd aan. Er zijn genoeg mogelijkheden om je character mee uit te breiden en zodoende wordt de game steeds leuker. De moeite die Codemasters en Turbine zich getroostten een game te ontwikkelen die waardig genoeg is, is niet voor niets geweest en The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar zal zich zeker weten staande houden tussen de vele MMORPG’s die er komend jaar aan zitten te komen.

 1.   
  Tom's avatar

  Aha, nu zie ik pas waar dat plaatje van de GN banner vandaan komt: screen 3. 😆
  Wat betreft het spel, lijkt het me zeker een toppertje, toch durf ik me gewoon niet te wagen aan sommige MMRPG’s, ik haat maandelijkse kosten.

 2.   
  Ranzaap's avatar

  Tjah, hahahah ziet er allemaal ubermooi uit, Maar als je een normaal pctje hebt is het een prutgame, ik heb hem hier liggen (nee heb hem niet gekocht hij is van een vriend van me) en het ziet er bar slecht uit! Je moet er echt een killerpc voor hebben, Jammer 🙁

 3.   
  FableFreak's avatar

  ik haat maandelijkse kosten, waarom zijn ze nodig?? kijk maar naar guild wars, het is een goed spel maar ook omdat ze geen kosten hebben verkoopt hij zo goed, al 5 miljoen keer volgens mij. WoW mischien dan 8 miljoen keer, maar dat zijn daar ook alleen maar hardcore spelers, er zijn daar een stuk minder noobs dan bij gratis spellen(maandelijks dan he). ik heb een paar mmorpg’s niet gekocht omdat ze maandelijkse kosten hebben, en als je 13 bent dan is dat best logisch want dan is het gewoon veel te veel geld, kan je beter aan andere dingen uitgeven he. en ik vind het niet nodig die kosten, want ik durf te wedden dat wow ook veel vaker over de toonbank zou gaan als ze die kosten gewoon wegflikkeren.

 4.   
  SCORPIONSOLDIER's avatar

  het is echt een leuk spel heb hem zelf ook (heb ook WoW) en ik moet zeggen ik vind LotR:O soms leuker en beter. ik laat hem nu liggen omdat ik gewoon een k*t pc heb maar anders zou ik hem zeker kiezen boven WoW denk ik. verder vind ik het jammer dat er in de review niet gesproken wordt over het muzieksysteem dat is echt vet. beetje zelf muziek maken 😀 is echt leuk gedaan.

  en @ fablefreak

  dat mmorpgs kosten hebben komt omdat ze dan ondersteund worden kijk naar WoW om de zoveel tijd nieuwe content en leuke. en dat er in WoW alleen maar hardcore gasten zitten slaat helemaal nergens op maar daar ga ik verder niet op in 😉

 5.   
  arie de beuker's avatar

  viceroy schreef, "Je kan ook gewoon wachten op een private server hé 😛 "

  Maar dat is illegaal 8)

 6.   
  PrinceRishi's avatar

  ik vindt dit een echte mooi spel ik heb hem hier zo liggen echte mooi spel ik ben er een fan van je voelt het sfeer dat je aan het lopen bent en je eigen avontuur waar maakt dat was mijn droom altijd geweest op avontuur gaan
  😀 maar je moet wel een goede pc hebben zoals 1GB het liefst 512MB videokaart dat heb ik allemaal
  de grapics is bij min ultra hoog en ik ben blij dat ik het heb en het liesft iets van 360 GB vrijeruimte
  als je dat heb dan is het heel heel heeel speel baar en mooi 😀

  Dit is mijn oficcele cijfer een 9.8 ik speel dat spel ben een man Hunter van level 27 😀

 7.   
  Master Chief's avatar

  Ik heb een vraag heb je hier maandelijkse kosten kben te lui om te lezen 😉

 8.   
  JayRoen O’neal's avatar

  Ik ben 14 en heb geen baantje ofzo, dus elke maand betalen is niks voor mij. Maar ben wel een groot LOTR fan. Eigenlijk moet er een gratis server komen ofzo…

 9.   
  Paolo's avatar

  Master Chief schreef, "Ik heb een vraag heb je hier maandelijkse kosten kben te lui om te lezen 😉 "

  Jup. 😉

 10.   
  Master Chief's avatar

  Paolo schreef, "

  ”Master Chief” schreef, "Ik heb een vraag heb je hier maandelijkse kosten kben te lui om te lezen 😉 "

  Jup. 😉 "

  Haha dankje Paolo Maffiosi:D 😉

 11.   
  mastertje's avatar

  top-game

 12.   
  Ranzaap's avatar

  TheDude schreef, "

  ”Ranzaap” schreef, "Tjah, hahahah ziet er allemaal ubermooi uit, Maar als je een normaal pctje hebt is het een prutgame, ik heb hem hier liggen (nee heb hem niet gekocht hij is van een vriend van me) en het ziet er bar slecht uit! Je moet er echt een killerpc voor hebben, Jammer 🙁 "

  Ga je serieus een game slecht beoordelen omdat je zelf gewoon een PC hebt die het niet aan kan? Wat betreft die eisen valt het volgens mij wel mee. Een kennis van me heeft een mid-range videokaart en gewoon single-core processor en daar ziet het er toch best wel mooi uit.

  Vette preview trouwens verder! Ik ben ook niet fan van maandelijkse kosten, maar volgens mij kan je deze game ook als ‘life-time pack’ kopen. 1x veel geld (zoiets als 14 maanden aan kosten), maar daarna nooit meer betalen. Misschien dat dat nog eens wat is…. 🙂 "

  Ik heb het ook bij iemand gezien die op een HD TV Zit met een 512 MB Videokaart, en een dikke processor en 2GB geheugen en bij hem was hij ook brak :S En ik vind de speelbaarheid erg kut.. gewoon niet lekker spelen. De Classes komen ook sterk overeen met WoW, En origineel is het ook niet meer want er zijn inmiddels al zat van dit soort games. Konden ze net zo goed de zoveelste WO 2 shooter uitbrengen..

 13.   
  salleke's avatar

  Heej, ik ben van plan om lord of the rings online misschien te kopen,
  Maar k heb nog een paar vraagjes:

  1) Hoe groot is de map? (Kan je alleen in het gebied van de gouw of ook al de rest van midden aarde?)

  2) Welke rassen heb je allemaal (en wat vind je de beste en wrm?)

  3) Is het even tof als WOW?

  4) ben je ook vrij in de wereld? (zoals in WOW)

  5) Is het spel tof 😀 ?

  6) en alle andere info die je mij kan geven?

  Bedankt

 14.   
  salleke's avatar

  Sergeant Van de Graaf schreef, "Ik ben 14 en heb geen baantje ofzo, dus elke maand betalen is niks voor mij. Maar ben wel een groot LOTR fan. Eigenlijk moet er een gratis server komen ofzo…"

  Vind ik ook , ik zen net zo als u 14 en zonder baantje 🙂

 15.   
  MauriceV's avatar

  Tatatatata 😆

 16.   
  wolf123456789's avatar

  niet leuk niet leuk 👿 👿 👿

 17.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Ik vind lord of the rings wel goede mmorpg met redelijke leuke game play. Het zit er leuk uit en mooi uit, maar ik vind dat deze mmorpg pvp system mist. Dat is zeer jammer, zoals je kan geen vijandelijke ras zijn zoals de orcs enz. In wow heb je wel zeer goede pvp system en je kan kiezen tussen horde en allience, pvp is zeer uitgebreid je kan vechten tegen elkaar als je elkaar tegen komt of je kan vechten tegen elkaar in een arena, zoals caputure the flag enz. Ze zouden bij lord of the rings ook moeten doen dat je orcs en slechte rassen vechten tegen goede rassen zoals humans, dwergen, elfen. Dat bijvoorbeeld de slechte rassen proberen te voorkomen dat de goede hun quest niet kunnen volbrengen zoals de quest dat je die ring moet destroyen. Zoals in het film. De game play zou stuk leuker zijn er zouden meer mensen het spel spelen en wow zou veel mensen verliezen. Wow wint alleen omdat ze leuke game play hebben, niks anders de graphigs zijn niks vergeleken met lord of the rings moet ik wel toegeven. Die van lord of the rings zijn veel beter. Ik vind dat wow toch heeft gewonnen. Of ze moeten zorgen dat er uitbreiding komt bij lord of the rings dat je wel een goede pvp system krijgt.

 18.   
  martyntjee's avatar

  ben het helemaal met je eens phoenix 😉

 19.   
  johan2's avatar

  de films zijn mooi nu ff kijken of dees het ook zo is 😉

 20.   
  Tollos's avatar

  lijkt me wel leuk. maar ik ga niet elke maand betalen voor dit spel 😛

 21.   
  Sharoon's avatar

  Vraag :
  er staat dat je voor lotro minimaal een nVidia GeForce 3 nodig heb maar ik was net in een winkel las de achter kant en zag staan playable on geforce 3 ,4 (does not include MX versions) nu heb ik een nVidia GeForce4 440 MX
  betekend dit dat ik heb nie kan spele op mijn video kaart of heb ik aleen een beetje lagg ?? 😕

 22.   
  .Legolas.'s avatar

  He speel hier iemand monster play??

  Ik ben:
  wl: Arsteristing
  ba: Becker
  Dv: Alcaryn

 23.   
  stefaandw's avatar

  prachtig spel maar dom dat je moet betalen 🙁

 24.   
  koeno davinc's avatar

  Ik heb het spel zelf ook en had het al een tijdje niet gespeeld maar laatst speelde ik het weer en toen kwam ik er achter dat het echt weer verbeterd is. Sommige mensen zitten ook te zeuren over de nieuwe uitbreidingen omdat het dan verpest zou zijn, maar dat valt wel mee. Je hebt idd een goede pc nodig maar als je die hebt dan heb je ook wel wat want het ziet er dan echt mooi uit. Ook de grote verhaallijn is mooi bedacht je volgt zo’n beetje de voetsporen van frodo en de rest al ben ik zelf niet verder gekomen dan lvl 35 het is toch een fantastisch spel alleen rond de lvl 20 kan je een beetje niks te doen hebben omdat de ene helft te sterk is en de andere te zwak maar dan kan je ook nog fellowships gebruiken die je bij sommige quests echt nodig zal hebben! Dit spel is kortom gewoon goed bedacht door turbine en je kan zeker verwachten dat na siege of mirkwood nog meer uitbreidingen komen ook al kost het maandelijks wat geld als je het spel speelt heb je vanzelf de neiging om het te gaan betalen omdat het spel gewoon zo mooi is.