ModMania: Far Cry

Nu Crysis kwijl aan het doneren is bij de gemiddelde FPS-fanaat, keren wij in ModMania terug naar de roots van het getalenteerde team achter deze hype, namelijk Crytek. De ontwikkelstudio zette zich flink op de kaart in 2004 en werd bij het ontwikkelen van Far Cry vooral geprezen voor het afleveren van een briljante singleplayer en omgevingen waar gevoelige ogen spontaan van begonnen te tranen. De multiplayer werd over het algemeen wat minder positief onthaald, maar met de ronduit sublieme editor die Crytek de mod community tussen de kiezen schoof duurde het niet lang voordat de meest schitterende mods als zoete broodjes werden verslonden. De multiplayer werd door de vele creatieve content zo een stuk aangenamer en dat is voor Crytek reden genoeg om opnieuw een uitgebreide editor bij Crysis te leveren. Ben jij ook iemand die reikhalzend uitkijkt naar Crysis en in de tussentijd alvast in de tropische sferen wilt komen? Haal je stofhappende exemplaar van Far Cry dan uit de lade, richt je kamer in met een handjevol tropische palmen, haal je exotische cocktails uit de koelkast en installeer onderstaande mods en maps teneinde de vuile klusjes van ex-marinier Jack Carver op te knappen!

Deze keer zullen we vooral singleplayer mods gaan bespreken, dit om verschillende redenen. Zoals gezegd is en was de multiplayer verre van fameus en dat kwam vooral door de chaos die op een zeer onrealistische wijze werd geprojecteerd en zodoende totaal niet in het spel thuis hoorde. De snelheid van de multiplayer lag bijvoorbeeld torenhoog, hetgeen voor bunnyhoppers en andere liefhebbers van ontwijkmanoeuvres een waar paradijs bood. Nu we ons al drie jaar na de release bevinden, weten veel multiplayer aanhangers bovendien wel betere online shooters waardoor het bespreken van multiplayer mods die nauwelijks tot niet meer gespeeld worden een overbodige zaak is. Alsof dit niet genoeg bleek tijdens mijn speurtocht naar nieuwe content ook nog het overgrote deel aan links en officiële modwebsites naar het hiernamaals te zijn gestuurd. Maar zoals een oeroude wijsgeer ooit al zei: ‘Roeien met de riemen die er zijn,’ en dat zullen we dan ook zeker doen.

Matto

Om de spits af te bijten beginnen we maar meteen met de populaire singleplayer mod Matto. De makers van dit pareltje zijn duidelijk zeer gedreven en serieus bezig geweest met de ontwikkeling hiervan. Matto is namelijk een vierdelige mod die een compleet nieuwe verhaallijn toevoegt en waarin nieuwe gebieden en wapens beschikbaar zijn. Jack Carver is nog steeds het middelpunt van al het gevaar, maar nieuwe bloeddorstige side-characters zullen je ditmaal vergezellen om het werk wat te vereenvoudigen. Na het zien van de prachtige leveldesigns waarin de enorme vrijheid een lineair spelverloop voorkomt en de knap geanimeerde cut-scènes die het intrigeerde verhaal prima doen overlopen, kun je alleen maar respect hebben voor het werk dat deze doodgewone studenten hebben afgeleverd. Verwacht dan ook zeker geen dertien-in-een-dozijn mod van gewone levensduur, maar hoogstaande content die heel wat uur in beslag neemt. Zo zijn de makers bijvoorbeeld anderhalf jaar bezig geweest met alleen al Matto 4, die garant staat voor vier uur meeslepende gameplay. Waarschijnlijk heeft mijn aanstekelijke enthousiasme er al voor gezorgd dat je Matto inmiddels vierdelig op je PC hebt staan, en zo niet, dan rest mij enkel maar te zeggen; het is het proberen absoluut waard!

Officiële site
Downloadlinks: Matto 1, Matto 2, Matto 3 en Matto 4.

Underworld Mod

Altijd al gewild om de vampier uit te hangen en het zonovergoten regenwoud tot een bloederig zwemparadijs doen verbouwen? Dan is dit je kans! Verwacht echter geen horror taferelen van het type ‘nog één beweging en ik zet mijn fijngeslepen hoektanden in je vadsige nek’, maar een variant die zeker niet minder praktisch is. Zo helpt de zwaartekracht een handje mee om voorheen ontoegankelijke gebieden te bereiken en kun je op vampierlijke wijze bergen en andere uittorende objecten beklimmen. Handig om enkele huurlingen met een sniper tot een bloeddoorlopen gatenkas te schieten!

Downloadlink

Fist of Fury

De nanosuit is een van de innovatieve mogelijkheden die Crysis ons binnenkort zal laten zien. Het pak stelt je in staat om onder andere bovenmenselijke snelheden te evenaren of gigantische klappen uit te delen waarmee je het smoelwerk van je tegenstander compleet opnieuw kan inrichten. Voor wie nu al driftig begint te schuimbekken en spontaan naar de gereedschapkist grijpt teneinde een soortgelijk pak in elkaar tracht te timmeren; geen haast! Deze Fist of Fury mod leunt namelijk op hetzelfde principe waarmee je vijanden à-la-Popeye metershoog kan wegrammen. Bovendien is de snelheid van de gameplay fors opgevoerd zodat je niet direct naar pierenland gestuurd wordt wanneer je de vijand met quasi buitenaardse bokshandschoenen wilt naderen. Euforie alom dus!

Downloadlink

Wages of Fear

Met de vlam in de pijp
Scheur ik door de Brennerpas
Met m’n dertig tonnen diesel
Ver van huis maar in m’n sas

Met deze hypnotiserende woorden van Henk Wijngaard laat ‘Wages of Fear’ zich het best omschrijven. De bedoeling is eenvoudig: Scheur met een lading springstof in je achterkap zo snel mogelijk naar het aangewezen eindpunt op de map. Klinkt als een klus voor een arbeidsongeschikte loonslaaf? Niet als we je vertellen dat het landschap gedecoreerd is met struikgewassen die zelfs Tarzan abrupt zou bestempelen als ‘ongeschikt’ en het terrein bol staat van de steile heuvels, torenhoge kliffen en glibberige zandweggetjes. Wanneer de vracht uit je jeep kiepert, explodeert het hele zaakje en mag je weer vrolijk opnieuw beginnen. Bovendien wordt er een tijdlimiet opgelegd in de vorm van een geldmeter die aftelt naar nul dollar. De bedoeling is om zo veel mogelijk geld aan de eind van de rit over te houden, waardoor het vereist om de balans tussen snel en voorzicht rijden te vinden.

Downloadlink

Mischief in Paradise

Net wanneer je dacht de experimenten van überslechterik Kreiger hebben stopgezet door een kogel in zijn krankzinnige brein te jagen komt de mod Mischief in Paradise met een alternatief einde. Volgelingen van Kreiger hebben blijkbaar niet geleerd dat Jack een intuïtie van een losgelaten Bokito heeft en zetten geducht hun experimenten voort. Het hoeft niet gezegd dat je opnieuw eilanden, tempels en jungles moet infiltreren om aldus daar een portie blauwe bonen aan de man te brengen. Weliswaar een mod die zeer geschikt is om de levensduur van het originele verhaal op een leuke manier te rekken!

Officiële site
Downloadlink

Volgende maand in ModMania: Unreal Tournament 2004.

 1.   
  TheDude's avatar

  Geweldig die ModMania columns! 8) Far Cry blijft ook altijd nog leuk, maar zulke mods zijn toch weer fijn voor de afwisseling. Vooral de Matto’s heb ik al vaker gespeeld, erg goede mods. 🙂

 2.   
  Rideo Mortem's avatar

  mooie column, zeer goed initiatief op deze manier !!

 3.   
  Sp33dy's avatar

  Ik ga er zeker nog een keer een paar downloaden 😀 😀

 4.   
  Darkknight's avatar

  haha dit lijkt me zo lol 😀

 5.   
  Tom's avatar

  Ik dacht al, waar blijft die nieuwe ModMania? Het is echt een reeks die je kunt matchen aan de RePlay columns. Na UT2K4 lijkt mij Half-Life of Counter Strike een geschikt spel om volledig gemod te worden. Goed werk Jens, keep it going. *thumbs up*

 6.   
  LXZ-76's avatar

  Hamst3r schreef, "goede column.

  next time do it about Counterstrike: Source :p. EDIT enkele mods voor css: garry’s mod. deathmatch mod. gungame mod. onslaught mod. maar garry’s mod is nog altijd de beste"

  garry’s mod is geen mod voor Counterstrike: Source het is een sandbox game met de source engine.
  en Counterstrike: Source is al een mod opzich namelijk voor half-life 2.

 7.   
  Sander's avatar

  Leuk om te lezen (Y) hoe de modcommunity weer leven in een spel weet te stoppen

 8.   
  games-are-things-in-live's avatar

  is vet!

 9.   
  Jqey's avatar

  TheDude schreef, "Geweldig die ModMania columns! 8) Far Cry blijft ook altijd nog leuk, maar zulke mods zijn toch weer fijn voor de afwisseling. Vooral de Matto’s heb ik al vaker gespeeld, erg goede mods. 🙂 "

 10.   
  A7XsynG's avatar

  Far Cry RULES 8)