Forza Motorsport 2

Forza Motorsport 2 moet een van de klappers op de Xbox 360 worden deze lente. Niet alleen om de Xbox 360 weer eens te voorzien van een toptitel, maar tegelijkertijd om de PlayStation 3 weer eens te laten merken welke next-gen console op dit moment de vetste gamescollectie heeft. Peter liet zijn shotgun even los en nam plaats achter het Forza-stuur. Maakt Forza Motorsport 2 zijn beloftes waar?

Pedaal naar het metaal

Forza Motorsport 2 heeft, zoals de titel van deze nieuwste Forza al doet vermoeden, al een oudere broer. Forza Motorsport werd in 2005 gelanceerd voor de Xbox en werd zeer succesvol doordat de game niet alleen realistisch aanvoelde, maar omdat er ook zat te tunen en te pimpen was. Tegenwoordig zijn er haast geen racegames zonder tunen en upgraden meer te bespeuren, dus ook Forza Motorsport 2 moet het hebben van realistisch rijgedrag en vette schademodellen waarbij ook een lekker stukje arcade-gevoel niet is weg te denken. En natuurlijk kun je dan van een ontwikkelaar als Turn 10 Studios in samenwerking met de Microsoft Game Studios verwachten dat de opvolger van Forza Motorsport minimaal zo goed is als zijn voorganger. Wees gerust… ik kan je alvast verklappen dat Forza Motorsport 2 in alle opzichten deel één overtreft. Niet alleen qua graphics, maar ook als het gaat om realisme, geluid en circuits. Als klap op de vuurpijl zit er natuurlijk een vette online mode in.

Microsoft heeft behalve een vette game maken ook nog een ander doel met Forza Motorsport 2: de bestverkopende racegame in huis hebben, oftewel: de standaard zetten. Met andere woorden: bewerkstelligen dat als we ‘racen’ zeggen, we onmiddellijk ‘Forza Motorsport’ roepen. Dit is geen gemakkelijke opdracht gezien het feit dat er tegenwoordig nogal wat goede racegames te vinden zijn of nog gaan komen. Vlak op voorhand dus ook de toekomstige Project Gotham Racing niet uit voor deze titel, om maar te zwijgen over de nieuwste Gran Turismo. Maar nu doen we het dus met Forza Motorsport 2, met méér circuits, méér auto’s en meer…

Raceplezier

Als je een racegame koopt is het belangrijk om te weten met wat voor racegame je te maken hebt. Het scheelt namelijk nogal of je belang hecht aan het zo snel mogelijk rondjes rijden zonder al te veel schade en puur uit bent op snelheid en het winnen van races, of dat je gaat voor het andere uiterste: het zo straf mogelijk afstellen van je auto voordat je überhaupt het circuit op gaat en als je eenmaal daar bent aanbeland ook nog bij het eerste de beste stuurfoutje of iets te hard intrappen van de rem keihard afgestraft wordt). Voor beide mogelijkheden is wat te zeggen, dus kunnen we alleen maar blij zijn met een game die van alles wat in zich heeft. Het is moeilijk te zeggen waar bij Forza Motorsport de nadruk nou op ligt. Vergeet een vergelijking met games als Need for Speed maar (Microsoft griezelt als ik dit zeg…), maar ook een arcade gevoel bekruipt mij als ik deze nieuwste Forza Motorsport als rookie speel. Met name als je alle hulpmiddelen gebruikt en je dus van alle kanten assistentie krijgt, heb je absoluut te maken met een racer waarbij je niet al te veel hoeft na te denken en alleen maar voor hersenloze rondjes kunt gaan.

Ik kan mij trouwens niet voorstellen dat je dat zou willen, want Forza Motorsport 2 heeft zoveel meer in zich. De weegschaal slaat namelijk door het rijgedrag en alle upgrade en tune-opties toch echt ver door naar de realistische kant. Microsoft ziet Forza Motorsport 2 dan ook als de ultieme race-simulator, maar ik doe daar nog een schepje bovenop door te stellen dat deze game daarnaast ook nog heel veel raceplezier (niet iedereen zal namelijk realisme met raceplezier associëren) en pimpfun in zich heeft. Even wat getallen: meer dan driehonderd auto’s, meer dan vijftig autofabrikanten en bijna vijftig circuits op twaalf verschillende lokaties garanderen je heel veel variatie en mogelijkheden om volledig uit je (auto)dak te gaan. En nu we het toch over cijfers hebben: tegenwoordig is het heel modern om te schermen met een gigahoog aantal pimpmogelijkheden, alleen omdat dit niet erg realistisch is, volsta ik hier met de opmerking dat het er niet alleen ongekend veel, maar dat ze ook nog eens leuk en mooi zijn.

Realisme

Hoeveel realisme je dus wilt in de races ligt voornamelijk aan jezelf. Je kunt natuurlijk alle hulpmiddelen aanzetten en gebruik maken van traction-control, anti-blokkeer-systeem en stabiliteitshulpmiddelen maar dan heb je haast een auto die vanzelf rijdt. Het lijkt dan bijna wel of je alleen maar hoeft te sturen en een beetje gas hoeft te geven. Het hangt er ook een beetje vanaf met wat voor auto je gaat rijden, want bij klassieke auto’s zul je niet heel erg snel spinnen. Bij een wagen uit de race-klasse echter, zullen je wielen veel sneller de grip op het asfalt verliezen bij een flinke dot gas vanaf de startpositie of in een bocht. Groot voordeel is dat het rijden dus makkelijker gaat. Omgekeerd evenredig zijn dan wel de rondentijden die echt achteruit hóllen als je een hulpmiddel inschakelt. Erg handig is wel de rij-assistent, die niet alleen de ideale lijn op het wegdek aangeeft, maar ook nog eens dynamisch in verschillende kleuren aangeeft op welk moment je op de remmen moet en wanneer gas geven handig is. Rood is remmen, groen is gas, zo simpel is het. Kom je met de juiste snelheid de bocht in zeilen dan zul je geen adviezen krijgen. Bijremmen of gas bij geven resulteert in het veranderen van de kleur van de rijlijn.

Helaas staat realisme ook voor schade, hoewel we dat liever niet willen weten. Forza Motorsport 2 is voorzien van indrukwekkende schademodellen, waarbij je (gelukkig) ook kunt kiezen voor een stand die schade minder belangrijk maakt of zelfs alleen maar zichtbaar maakt. Ben je dus dol op deuken en afvallende bumpers, kies dan voor het volledig uitzetten van de ‘schade’. Hierbij kun je dus je bak volledig in elkaar rossen maar zul je in ieder geval wel de finish halen (wat de schade betreft dan). Er is ook nog een tussenstand waarbij sommige schades minder van invloed zijn en alles dus wat vergevingsgezinder is. Echte die-hards gaan natuurlijk voor volledige simulatie en zetten schade helemaal aan. Je moet dan wel echt met alles rekening houden, van je banden tot aan je motor en aandrijving. Ook zal bijna ieder foutje dodelijk zijn en heb je bij een stuurfoutje vrijwel zeker geen uitzicht meer op de overwinning.

Auto’s

Het kiezen van een auto is geen gemakkelijke opdracht. Bijna iedereen heeft wel een voorkeur en zal kiezen voor de auto die hij gewoon het mooiste vind, waarin pa of ma vroeger heeft gereden of de auto die de beste rijeigenschappen heeft. En dat is nu het mooie van deze game. Ook de wagens met wat mindere rijeigenschappen maar waarmee je toch races wilt gaan winnen en punten mee wilt gaan pakken, kunnen technisch volledig op de schop. Uitlaten, turbo’s, remmen, banden, versnellingsbakken en alle bijkomende zaken kunnen verwisseld worden mits je genoeg geld hebt uiteraard. Kennis van zaken is geen vereiste want de game dient ook nog eens als technisch vraagbaak voor auto- en motorennitwits. Die ene stoere kar die dus maar matig optrekt maar wel onwijze stuurcapaciteiten heeft, hoef je dus niet te verkopen maar slechts aan jouw wensen aan te passen. Het mooie is dus dat de verschillende autoparts wel degelijk invloed hebben op het rijgedrag en de prestaties en niet alleen maar bijvoorbeeld een uitlaat mooier doen klinken. Als je een wagen gaat upgraden zie je ook meteen wat voor effect het op die wagen gaat hebben en worden er tevens vergelijkingen gemaakt met andere wagens. Dit is handig omdat je vrij lang met dezelfde auto door kunt rijden als je er (bijvoorbeeld) erg aan gehecht bent geraakt. De prestatie van een voertuig wordt aangeduid met punten die doorlopen in de verschillende klassen. Een wagen uit een simpele klasse, zoals het Golfje en de Civic, kan dus lekker lang mee als je hem maar genoeg pimpt en upgrade. Creatievelingen en kleurenliefhebbers kunnen helemaal los gaan op de vele mogelijkheden om je auto te versieren met allerlei decals, velgen, spoilers en alles wat een auto mooier maakt. Ben je trots op je kunstwerk, dan kun je er in-game foto’s van maken met de Forza Motorsport 2 Photo-mode en deze online naar een fotoboek uploaden. Kan en wil je afstand doen van je vehikel, dan is het mogelijk om hem te verkopen voor keiharde pegels die je weer kunt gebruiken voor een verse bolide.

Carriere

De belangrijkste mode van Forza Motorsport 2 is uiteraard de Carriere-mode. Zoals ik al eerder zei heeft de game absoluut arcade-elementen in zich en dat voel je niet alleen in de Carriere-mode, maar zeker in de mode die deze naam draagt: de Arcade-mode. In deze Arcade-mode kun je time-trials rijden en jouw kunnen laten zien in oefenrondes in de Exhibition-mode. In alletwee die modes is het mogelijk om voertuigen te unlocken en kun je autopunten scoren om zo je startpositie in latere races te verbeteren.

Terug naar de Carriere-mode. Bij aanvang van de Carriere-mode moet je eerst kiezen voor welk deel van de wereld je gaat rijden. Ga je voor Europese auto’s, kies je voor auto’s van Amerikaanse makelij of zijn Japanse wagens helemaal jouw ding…? Als je voor bijvoorbeeld Europa kiest dan neem je plaats in typisch Europese auto’s, maar zul je natuurlijk wel alle tracks en circuits kunnen berijden. Het is uiteraard de bedoeling dat je zoveel mogelijk races wint en daarbij natuurlijk in de coolste wagen de eindstreep haalt. Of je dat nu doet in een Golf of in een Ferrrari is volledig aan jou. Niet alles is meteen speelbaar natuurlijk, dus je zult in eerste instantie jezelf moeten bewijzen in races die voornamelijk tot doel hebben om geld te verdienen en je wagen snel van dat ‘af-fabrieksuiterlijk’ af te helpen. Ook hier geldt: hoe lastiger je het jezelf maakt (lees: hoe meer hulpmiddelen je er af laat) en hoe minder schade je rijdt, des te meer geld je verdient en zul je snel je Peugeotje in willen wisselen. Na deze opwarmrondes op verschillende circuits is het tijd voor het echte werk en zul je naar gelang je prestaties steeds meer events unlocken. Het is belangrijk dat je je wagen steeds meer gaat upgraden want de plaatsen vlakbij de startstreep zijn bestemd voor de auto’s die het beste presteren. Sta je dus met je oude uitlaat, een vooroorlogse versnellingsbak en een motorblok uit het tijdperk van Arie Luyendijk achteraan op de grid, dan weet je wat je te doen staat om niet meer tegen zeven achterbumpers aan te hoeven kijken. Vertrouw dus niet op kwalificatierondes want die zijn er gewoon niet. Werkelijk alles wordt dan ook tijdens deze races bijgehouden en de game is dan ook een paradijs voor statistici. Druk maar eens tijdens een race het D-pad omhoog… voila! Als je op metertjes en getallen geilt, dan zit je bij de telemetrie-afdeling van Forza Motorsport 2 helemaal gebakken… Echt alles wat bijgehouden moet worden wordt hier real-time weergeven, van bandentemperatuur tot motorvermogen en van trekkracht tot brandstofverbruik.

Maar hoe rijdt het nou allemaal, zul je vragen… Ik kan er kort over zijn: Forza Motorsport 2 rijdt fantástisch. De tegenstanders vertonen niet het standaard gewenste gedrag maar knallen bijvoorbeeld bij een onbezonnen rem-actie van jouw kant gewoon lomp achterop. Het is dan ook de A.I. van de tegenstanders die voor een gemiddelde coureur deze game zo interessant maakt. Echte toppers zullen waarschijnlijk wel klagen over het gebrek aan tegenstand, zeker in het begin van je carriere, maar voor deze lieden hebben ze de moeilijkheidsgraad voor ‘Champions’ uitgevonden. Op de wat moeilijkere niveau’s is het best lastig om eerste te worden, maar dat is dan ook niet altijd noodzakelijk.

Live

Hoe gaaf het offline rijden ook is, de game is natuurlijk gemaakt om online mee te knallen. En wat moet ik hier nu van zeggen. Online is Forza Motorsport 2 een compleet racefeest met zo verschrikkelijk veel mogelijkheden dat je hier nog lang niet meer klaar bent. Het is enorm vet om tegen zeven anderen te racen in zowel de Carriere-mode als de vele online-tournooien, waarbij je dit keer wel kwalificatierondes kunt rijden. De kracht van Forza Motorsport 2 op Xbox Live is dan ook dat het een zo compleet pakket is. Natuurlijk hebben we de standaard races en natuurlijk gaat het om tijden en upgraden. Maar de vele extra opties, zoals het online kunnen kopen van auto’s van anderen in het Auction House op www.forzamotorsport.net, het kunnen maken van foto’s en het terug kunnen zien van online races, maken deze game ongekend compleet. Puntje van kritiek zijn de laadtijden bij online-races die natuurlijk per definitie sowieso te lang zijn als je tegen anderen aan het scheuren bent, maar voor mijn gevoel duren ze toch net iets te lang.

Grafisch

Er is inmiddels al flink wat discussie over de grafische eigenschappen van Forza Motorsport 2. Uiteraard zullen er altijd twee kampen blijven die de game al dan niet grafisch geslaagd zullen vinden. Mijn oordeel is dat Forza Motorsport er oogstrelend en strak uit ziet, maaaar… ik begrijp ook de kritiek wel dat er meer ingezeten had. Je kunt dat eigenlijk bestempelen als verwend gedrag, want zo heel veel meer hebben we toch niet te willen als we deze game bekijken. Toch is het gemis van verschillende weersomstandigheden een goed punt van kritiek, evenals het feit dat de wolken en de bomen langs de circuits grafisch weliswaar overweldigend in de ruiten van je auto weerspiegelen maar dat de circuits, behalve de auto’s en het publiek, toch een beetje doods aandoen. Uiteraard hebben we te maken met een racegame en niet met een adventure of iets dergelijks, maar als ik het over next-gen heb, dan wil ik zien dat ook een race-omgeving lééft. Aan de andere kant ben ik blij dat ontwikkelaar Turn 10 Studios de aandacht volledig op de auto’s en de races heeft gevestigd en niet op allerhande bijzaken. Ik kan daarom volledig vrede hebben met het resultaat dat er nu ligt. Iets wat ook niet onbelangrijk is verdient ook nog even de aandacht en dat is het menu-ontwerp. De game is voorzien van zeer duidelijke, snel werkende menu’s, iets wat met name bij het upgraden en pimpen erg van belang is en veel frustratie kan voorkomen.

Een ander punt waar niet op bezuinigd is, is het geluid. Draai de volumeknop van je surroundsetje maar alvast naar rechts en geniet van de diversiteit aan verschillende motorgeluiden. Het lijkt er op dat de makers ontzettend hun best hebben gedaan om zo veel mogelijk verschillende motorgeluiden in de game op te nemen. De altijd herkenbare Ferrrari is natuurlijk aanwezig, maar ook andere auto’s hebben hun eigen geluid meegekregen. Je moet wel een hele goede autokenner zijn om alles uit elkaar te houden, maar als je de game speelt heb je absoluut het idee dat er veel aandacht aan besteed is. En het houdt niet op bij het ronken van de motoren… crashes klinken levensecht, banden piepen zoals banden horen te piepen en een lekker stukkie muziek maakt de race-ervaring voor het oor compleet.

Conclusie

Is Forza Motorsport 2 dé raceame op dit moment? Ik kan hierop een volmondig ‘ja’ antwoorden. Juist omdat de game geschikt is voor zowel fanatieke racers als beginners scoort Forza Motorsport 2 hoog. Ik noem de online-mogelijken, het plezier waarmee je de races aflegt, de vele opties, pimp- en upgrademogelijkheden, het weggedrag en last but not least de geweldige geluidseffecten. Ik kom nog even terug op de vraag of Forza Motorsport 2 een arcadegame, een realistische racer of een simulator is. Het antwoord is tweeledig: ik vind Forza Motorsport 2 een realistische racegame, maar aan de andere kant is de game zó compleet dat je dat zelf uit mag en kunt maken. Ik weet namelijk zeker dat je nooit bedrogen uit zal komen. En oh ja… ik heb toch nog maar even dat Wireless Racing Wheel gehaald…

 1.   
  Oktpor's avatar

  Ben zeker wel eens als je deze screenshots toont dat die grafisch niet top is maar beneden de maat zelf , heb volgens mij wel eens een filmpje gezien en dat zag er toch wel wat beter uit dacht ik , hoe kunnen zulke slechte sreenshots getoont worden als het in werkelijkheid er wel beter uitziet .Oja heb het spel nooit gezien zelf dus ook niet op HDTV , de grphcs zijn tch neit zo slkecht toch als hier getoond!?

 2.   
  arie de beuker's avatar

  Oktpor schreef, "Ben zeker wel eens als je deze screenshots toont dat die grafisch niet top is maar beneden de maat zelf , heb volgens mij wel eens een filmpje gezien en dat zag er toch wel wat beter uit dacht ik , hoe kunnen zulke slechte sreenshots getoont worden als het in werkelijkheid er wel beter uitziet .Oja heb het spel nooit gezien zelf dus ook niet op HDTV , de grphcs zijn tch neit zo slkecht toch als hier getoond!?
  "

  Als gamersnet de graphics een 8.9 geeft zal het er niet slecht uitzien

 3.   
  Peter Stout's avatar

  Fixed. Zo beter? 😛

 4.   
  Aadb's avatar

  Goede review, en zeur toch niet zo eens over de graphics van de screenshots, download de demo en probeer het even uit dan zie je het vanzelf hoe goed het eruit zien. 😆

 5.   
  Aadb's avatar

  De demo liet al veel zien over hoe het spel was, en de speelbaarheid was dan ook cker goed uitgewerkt, directie besturing, goede graphics, en het tunen zal cker de originaliteit verhogen. 😆 nu nog maar ff wachten totdat ik um in de bus heb zodat ik de volledige game ff een spin kan geven op de tracks. 😮

 6.   
  Uchiha linkz's avatar

  W0W dit soort spellen heeft de wii ook nodig 🙁 ziet er vet uit man

 7.   
  Wouter's avatar

  Ik heb hem niet besteld alleen ik ga hem bij de release halen! 8)

 8.   
  ikbenrick's avatar

  Oktpor schreef, "Ben zeker wel eens als je deze screenshots toont dat die grafisch niet top is maar beneden de maat zelf , heb volgens mij wel eens een filmpje gezien en dat zag er toch wel wat beter uit dacht ik , hoe kunnen zulke slechte sreenshots getoont worden als het in werkelijkheid er wel beter uitziet .Oja heb het spel nooit gezien zelf dus ook niet op HDTV , de grphcs zijn tch neit zo slkecht toch als hier getoond!?
  "

  Wat vind jij er niet mooi aan dan 😮
  Ik vind het een pareltje 8)
  ik heb helaas geen Xbox 360 net een nieuwe game pc 😀

 9.   
  dodonkey's avatar

  Ik vind het spel hartstikke mooi, Hier kun je ook schade krijgen, bij GT HD niet. dus is dit een stuk realistischer.

  Helaas heb ik geen X-Box 360, Vlak voor de vakantie ga ik een PSP kopen.;)

 10.   
  TheProf82's avatar

  Oost 😀

 11.   
  Tom's avatar

  Yay, vandaag is ‘ie uit. Helaas niks voor mij, ik ben niet zo’n racer. Hoewel ik vind dat de graphics er wel in gaan, evenals het geluid.

 12.   
  games-are-things-in-live's avatar

  Ik ken het spel t is wel leuk!!! 🙂

  Maar na een tijdje gaat het vervelen!!!!
  😕

 13.   
  dj-xtc's avatar

  kijk dit is nou een spel waar je van ligt te droomen ik wel deze zkkr hebben wou wat een game

  alleen ze proberen het er zo echt mogelijk uit te laten zien, dat lukt nog steeds niet helemaal dat is wel jammer 🙁

 14.   
  bubelss's avatar

  wooow hele vette revieuw mooie screens jammer dat de game forza een beetje duur is even als de xbox 360 maar dat houd mij niet tegen om er 1 te kopen 😛

 15.   
  Scuderia's avatar

  Dit ziet er allemaal prachtig uit.. Twijfel alleen of hij het wel kan opnemen tegen Gran Turismo 5 straks..

 16.   
  coku4's avatar

  ik heb een vriend met deze game en alles was goede behalve het geluid gran turismo 4 heeft nog een beter gelid 🙂

 17.   
  Bakura's avatar

  ik heb dit (uiteraart ook) gespeeld en ik kan wel namens iedereen zeggen dat dit de beste en realistische racegame ooit is gemaakt.

 18.   
  ckerigon's avatar

  nu heb ik nou spijt dat ik geen 360 heb 😥

 19.   
  Hein_Ajax's avatar

  De game is realistisch maar dat maakt het ook irritand vooral het sturen iets bewegen en het gaan al mis.

 20.   
  PS3Killer's avatar

  The_EA_Gamer schreef, "De game is realistisch maar dat maakt het ook irritand vooral het sturen iets bewegen en het gaan al mis."

  Komt zeker omdat ie niet van EA is 😛

 21.   
  I Juggy I's avatar

  wel leuk alleen dit soort racespellen zijn niet echt iets voor mij 😉