Shadowrun

Ik begin aan mijn volgende opdracht. Multifunctioneel inzetbaar en ervaren als ik ben, mag ik dit keer de wereld redden door voor de organisatie RNA-security Division te gaan werken. Ik heb reeds kennis gemaakt met mijn collega’s en voor mij ligt het ‘employee handbook’… hmm… handig. Niet dat ik dit heel erg hard nodig zal hebben; ik ben tenslotte een ervaren kracht met aansprekende werkgevers als Third Echelon, The Ghosts en Team Rainbow op mijn CV. Dit wordt weer een klussie van niks…

eft

Origineel

Toegegeven… op voorhand had ik geen hele grote verwachtingen van Shadowrun. ‘Just another multiplayergame’ lag op het puntje van mijn tong toen ik kennis maakte met deze game. Ik had me dus inderdaad voorbereid op een snelle opdracht, een makkelijke klus en een doorsnee multiplayer-game toen duidelijk werd dat ik, met al mijn shooter-ervaring, toch echt deze game ging reviewen en ingezet zou gaan worden in Santos, Brazilië om onder het motto ‘Securing a Better World’ de strijd aan te gaan met Lineage-guerillas die samen met andere lieden de RNA tegenwerken in hun opperste poging de magie voor de wereld te behouden, daar waar de RNA het liefst zelf de controle over deze magische krachten behoudt. Ik kon er niet méér naast zitten…

Het eerst wat mij wel duidelijk werd is dat Shadowrun een echte multiplayer-game is. Gamers die niet van hectische actie houden of gewend zijn alleen te spelen en alleen maar op willen gaan in een solo-missie zullen dus niet gebaat zijn bij deze game. Het loont echter de moeite voor deze groep gamers om toch even door te lezen want Shadowrun is allerminst een standaard first-person shooter te noemen. Integendeel zelfs. Om maar met een groot verschil te beginnen: Shadowrun is door Xbox 360-gamers online speelbaar tegen PC-gamers en omgekeerd. Het is de eerste game onder het label Games for Windows waarbij dit mogelijk is en Microsoft is laaiend enthousiast over dit fenomeen. En het ís natuurlijk ook erg interessant. Gamers kunnen elkaar cross-platform vinden op Xbox Live (Anywhere) en dit garandeert natuurlijk zeer veel vindbare tegenstanders. Via de ingebouwde functies in Windows Vista kunnen PC-gamers elkaar én Xbox 360-spelers vinden om tegen elkaar te spelen. Bij de PC-versie van Shadowrun zit meteen een maand gratis Live Gold bijgesloten, dus je kunt meteen aan de slag. Dat je pc’tje zoals gezegd daarvoor ook aan Windows Vista moet gaan geloven, nemen we dan maar even voor lief. Overigens zijn de systeemeisen voor de PC-versie van Shadowrun behoorlijk pittig dus enige oriëntatie kan sowieso geen kwaad en zou ik sowieso even de op achterkant van het doosje de system-requirements bekijken in de winkel.

Shadowrun heeft al een zeer lange historie als traditionele role-playing-game en ontwikkelaar FASA Studio heeft geprobeerd deze franchise om te bouwen tot een first-person shooter, maar er is wel voor gezorgd dat de sfeer en flink wat onderdelen van de originele Shadowrun-games behouden bleven. Dat betekent dat de sfeervolle fantasie-omgevingen nog steeds aanwezig zijn en dat magie nog steeds een zeer grote rol speelt. Ook het ‘verhaal’, hoewel veel minder interessant, is min of meer hetzelfde. Veel gamers zal een storyline in een online multi-playergame echter worst zijn, dus mijn vermoeden is dat heel veel spelers, nadat ze klaar zijn met de game, niet eens zullen beseffen dat er ook nog een verhaal achter Shadowrun zat en dat ze in 2031 aan het schieten zijn geweest…

Purchase Tech & Magic…

Als je Shadowrun opstart is een van de eerste teksten die je leest ‘Start Here’. Doe dat nou ook maar! Ook degenen die denken dat ze doorgewinterde multi-fraggers zijn, doen er goed aan eerst de zeer uitgebreide tutorial te doorlopen. Deze tutorial, waar de oefenlevels van Spiderman nog een puntje aan kunnen zuigen, is onderverdeeld in zes verschillende onderdelen die ieder worden afgesloten met een bot-practise. Het kost even tijd, maar je plukt er later absoluut de vruchten van. De tutorial viel in ieder geval in positieve zin op door zijn duidelijkheid en door de zin die je er van kreeg om echt met de game aan de gang te gaan.

Het echte werk begint dan natuurlijk pas. Het is een groot voordeel als je al helemaal los bent op alle mogelijkheden die het spel je biedt. Het is uiteraard ook mogelijk om alles door ‘learning by doing’ te ondervinden, maar het geeft een extra kick als je goed beslagen ten ijs komt en het is ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen. Zoals ik al eerder zei is Shadowrun geen gewone shooter en zeker geen gewone multiplayer schietshow. Magie en technische snufjes nemen een prominente plaats in in deze game waarin je tevergeefs zult zoeken naar medipacks en tevergeefs zult wachten op een zichzelf vullende levensbalk. Wel belangrijk (en zelfvullend) is de zogenaamde ‘essence’-meter, die je voldoende brandstof levert voor alle technische hulpmiddelen en magische trucs die je uit kunt halen om jezelf te helpen, of om anderen om zeep te helpen.

If you don’t follow the rules, your ass will be cooked

De game draait om het winnen van zes rondes. Voor iedere ronde krijg je dertig seconden de gelegenheid om Weapons, Magic en Tech in allerlei varianten te kopen met geld wat je verdient door rondes te winnen, kills te maken of vette acties uit te voeren. Op de verschillende soorten die je hierbij kunt kiezen kom ik later nog terug. Het is dus zaak dat je niet alleen snel maar ook nog goede keuzes maakt, want dertig seconden zijn zó om (vraag maar aan weekend-miljonair Robert ten Brink) dus voor je het weet zit je midden in de actie met, als het even tegenzit, een verkeerde uitrusting en foute gadgets. Maak je geen zorgen om je healthbalk, want in de wereld van Shadowrun kun je zelf een levensboom planten, mits je natuurlijk die mogelijkheid hebt ‘gekocht’ voor aanvang van de match. Zie je je gezondheid tot op een kritiek niveau dalen, dan zet je simpel een healthtree midden in de map neer waar niet alleen jij maar ook de tegenstander van kan profiteren.

De verschillende Magic- en Techonderdelen kunnen toegewezen worden aan drie verschillende knoppen, de linker- en rechterschouderknop en de linkertrekker. Ook in de PC-versie werkt dit zo en zijn er maximaal drie knoppen toe te wijzen aan verschillende spells. De strijd speelt zich af tussen teams en dus niet tussen individuen onderling. Een belangrijk voordeel daarvan is dat je, naast samenwerken om de vijand de baas te worden, ook ordinair kunt profiteren van de magische krachten van je medestrijders die je weer tot leven kunnen wekken met de ‘Resurrect’ spell. Dat klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is, want als degene die jou gered heeft vervolgens sterft dan ga jij ook dood, waardoor jij weer de schone taak krijgt om hem te redden. Met ingang van het verschijnen van deze game is het ook ethisch verantwoord en legaal, ja zelfs noodzakelijk om eenmaal neergeschoten vijanden te trakteren op een paar extra salvo’s lood, waardoor het lijk geheel verdwijnt en dus ook niet meer tot leven gewekt kan worden door zijn bondgenoten.

If you die, we call it… bleeding out.

Het gaat veel te ver om alle Tech- en Magicmogelijkheden hier te gaan bespreken. Wat ze in ieder geval allemaal gemeen hebben is dat ze stuk voor stuk doeltreffend zijn en erg leuk om in te zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het plaatsen van barricades in de vorm van magische kristallen die niet alleen doorgangen afzetten, maar ook bijvoorbeeld de weg naar de Tree of Life voor de tegenstanders blokkeren. Of wat te denken van het kunnen maken van torenhoge sprongen, het door muren kunnen kijken (Enhanced Vision), het in rook opgaan waardoor je onzichtbaar wordt, of het inroepen van hulptroepen in de vorm van een bruut monster die een door jou aangewezen plek bewaakt en alles wat in de buurt komt met de grond gelijk maakt. De vetste move is wat mij betreft het teleporten waardoor je lopend opeens een meter of tien verder staat, maar ook door muren, vloeren en afgesloten hekken heen kunt verplaatsen. In combinatie met bijvoorbeeld een flinke airwalk is deze Teleport-kracht een onmisbare manier om de vijand het hoofd te kunnen bieden en ze te snel af te zijn doordat je plaatsen kunt bereiken die normaal gesproken ver buiten bereik liggen. Op technisch gebied is de Smartlink een optie die ik nog niet eerder in een game heb gezien. Door het inschakelen van de Smartlink kun je niet alleen inzoomen op vijanden, maar kun je ook ongegeneerd met bijvoorbeeld je minigun het veld schoonvegen zonder bang te zijn dat je teamgenoten raakt. Als de rook is opgetrokken zullen namelijk al je teammaten nog overeind staan en rest slechts nog het bijeenvegen van wat eens de tegenstander was. Smartlink is duur, dat wel, je zult er dus voor moeten sparen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan met het opsommen van stuk voor stuk zeer vette toepassingen die je in dit spel zult vinden. Of je de game nu speelt als elf, dwerg, trol of mens, je kunt gebruik maken van de aparte kwaliteiten die ze individueel als ras bezitten. Zo zal de een wat sneller lopen en de ander wat sneller ‘essence’ regenereren, terwijl de trol bijvoorbeeld veel meer schade kan oplopen. Maar allemaal kunnen ze beschikken over de Magic- en Techkrachten die te koop zijn. De negen maps (en drie kleintjes) die standaard in de game zitten zijn voorlopig wel even genoeg, ook omdat het niet alleen maar om die maps draait, maar vooral ook om alle toepassingen die de hoofdrolspelers in die maps kunnen laten zien en gebruiken. De drie game-modes lijken wel heel erg op elkaar en zijn niet echt origineel te noemen. Extraction, Raid en Attrition, het zijn spelmodes die we allemaal al eens gezien hebben en waarbij het vaak om een ‘Flag’, in dit geval een ‘Artifact’ gaat. Dat je in Shadowrun met de ‘vlag’ ook het licht uit iemand zijn ogen kan slaan is niet meer dan een leuke bijkomstigheid. Het wapenarsenaal is vrij standaard te noemen, maar dat is absoluut niet storend omdat de aanwezige wapens zeer degelijk zijn en ook geen hoofdrol in de game claimen. Een bijzondere vermelding verdient de Katana, naast de ‘vlag’ het enige melee-wapen. Dodelijk en bloederig zijn twee kernwoorden als je dit wapen wilt omschrijven.

Return to hell we call ‘home’

Is er dan niets negatiefs te roepen over Shadowrun? Jawel. In alle hectiek die de game je biedt is het wel eens lastig om op tijd met de juiste toewijzingen op de proppen te komen van de krachten waarover je beschikt. Om nog duidelijker te zijn: het gebeurt regelmatig dat je denkt een bepaalde Magic-of Tech kracht nodig te hebben terwijl die op dat moment niet aan een van de drie knoppen is toegewezen. Het gevolg is dat je probeert dit alsnog snel te doen, maar dat vergt nogal wat oefening. Niet door de manier waarop dat moet gebeuren, maar omdat je simpelweg de tijd er niet voor hebt. Daarnaast is het zo dat juist door die wisselingen van knoppen waaraan je de krachten toewijst, er nogal wat verwarring is welke knop je moet gebruiken. Als je dan bijvoorbeeld een boom wilt planten om eens lekker aan de gezondheid te gaan, blijkt dat je vervolgens een halve seconde later twee verdiepingen hoger staat omdat je even vergeten was dat je Teleport-functie nét weer aan de linkerschouderknop was toegewezen. De knoppentoewijzing wordt wel duidelijk schematisch in beeld weergeven, dus dat helpt je wel met het snel toewijzen van bepaalde krachten aan knoppen.

Conclusie

Shadowrun draait dus niet alleen om schieten, maar des te meer om in combinatie met het schieten de mogelijkheden waarover je kunt beschikken zo slim mogelijk in te zetten. Ook grafisch ziet alles er top uit. Shadowrun heeft mij zeer verbaasd in absoluut positieve zin. Als je net zoals ik geen echte multi-player-freak bent, dan zou deze game je wel eens over de streep kunnen trekken. En niet alleen voor friends onderling, maar ook voor die-hards op Xbox Live is het weer eens wat anders dan de gebruikelijke multiplayer-potjes waarover veel doorsnee-games beschikken. De game belooft online een feest te worden (acht tegen acht), natuurlijk ook doordat er eindelijk een vermenging van PC- en Xbox 360 gamers plaats vindt. De nadruk ligt met name op communicatie en ik voorspel geen verschillen tussen de toetsenbord/muis-spelers en de thumbsticks-gamers, want oefening baart kunst en dat geldt zeker voor deze game. GamersNet komt als alles online soepel draait hier zeker nog op terug. Shadowrun zit barstensvol actie en nieuwigheden en is, ondanks dat een single-player campaign ontbreekt, een zéér complete game voor gegarandeerd héél veel fun. Een dik verdiende negen en een absolute aanrader!

  1.   
    Neolite's avatar

    jawel maar ik vind t gewoon niet een 9 waard

  2.   
    Peter Stout's avatar

    Okee, nou ja hij zal je verrassen! 😛

  3.   
    Tom's avatar

    Zo te horen valt dit spel je zeker goed, Peter. Maar zijn de screens nou zo korrelig, of zit er een slechte anti-aliaser in het spel?
    BTW: Ik had ook niet veel van dit spel verwacht, tot nu. 😉

  4.   
    BobbyB's avatar

    het is net geen 8

  5.   
    Peter Stout's avatar

    Tharduz schreef, "Zo te horen valt dit spel je zeker goed, Peter. Maar zijn de screens nou zo korrelig, of zit er een slechte anti-aliaser in het spel?
    BTW: Ik had ook niet veel van dit spel verwacht, tot nu. 😉 "

    De graphics zijn echt heel erg goed.

  6.   
    Peter Stout's avatar

    Tharduz schreef, "Zo te horen valt dit spel je zeker goed, Peter. Maar zijn de screens nou zo korrelig, of zit er een slechte anti-aliaser in het spel?
    BTW: Ik had ook niet veel van dit spel verwacht, tot nu. 😉 "

    Zo beter? 😉

  7.   
    lon's avatar

    ja nou het is best wel een leuke game maar niet erg leuk als ik een punt mocht kiezen hat ik een 6 gedaan 🙂

  8.   
    Peter Stout's avatar

    lon schreef, "ja nou het is best wel een leuke game maar niet erg leuk als ik een punt mocht kiezen hat ik een 6 gedaan 🙂 "

    6 juni komt de demo uit. Wait and see.

  9.   
    touchdown's avatar

    dit lijkt mij gewoon een multiplayer game en dat lijkt me echt wel vet 8) want je kunt tegen pc-gamers (als ik online kon 😳 )
    dus ik ga deze game misschien ook pas kopen als ik online kan anders niet

  10.   
    Impact's avatar

    We kennen natuurlijk al veel online shooters maar dit slaat alles WAT EEN LEKKERE GAME om te spelen

  11.   
    Maffia171's avatar

    egt een lekker spelletje is het