Crush

Na alle stereotype puzzelgames werd het tijd voor verandering en SEGA doet dit in de vorm van Crush. Crush is een puzzelgame die door middel van ‘crushen’ de gameplay van 3D naar 2D kan veranderen en op deze manier het mogelijk maakt om je op unieke wijze door de verschillende levels heen te manoeuvreren. Het klinkt natuurlijk allemaal wel leuk en aardig dat crushen, maar werkt het ook?

Crushen

Crush is een puzzelgame die in eerste instantie vrij typisch overkomt, maar zodra je verder kijkt blijkt dat dit absoluut niet zo is. De game draait namelijk om het wisselen tussen 2D en 3D, een beetje het Super Paper Mario principe eigenlijk. Door het crushen van een level is het namelijk mogelijk om het gehele 3D level samen te persen tot een 2D level en op deze manier is het mogelijk om de game vanuit één 3D en maar liefst vijf 2D camerapunten te spelen. Door je een weg door het level heen te crushen en dit steeds te doen vanuit andere hoeken is het mogelijk om op plekken te komen waar je in 3D niet zou kunnen komen en dit biedt natuurlijk mogelijkheden met puzzelen.

Het uiteindelijke doel van ieder level is het verzamelen van genoeg kristallen om de uitgang in werking te stellen en het level te voltooien. Om bij deze kristallen te komen zul je de levels op alle mogelijke manieren moeten crushen om van blok naar blok te komen en vervolgens de kristalletjes weg te pikken. De levels van Crush zijn namelijk opgebouwd uit allerlei verschillende soorten 3D blokken, die ieder hun eigen eigenschappen hebben wanneer je deze ‘crusht’. Zo worden sommige blokken transparant wanneer je ze crusht en kun je erdoorheen lopen, terwijl andere blokken juist massief worden wanneer je ze crusht en bijvoorbeeld over kleine richeltjes kunt lopen.

Moeilijk?!

Zoals de meeste puzzelgames is ook Crush behoorlijk frustrerend wanneer je er even niet uit komt. De eerste paar levels zijn vrij simpel en natuurlijk word je eerst uitgelegd hoe de levels in elkaar steken en hoe alles werkt, maar zodra je dat achter de rug hebt wordt je gelijk in het diepe gegooid en sta je er direct alleen voor. De levels bestaan zoals verteld dus uit een stapel blokken in een lege ruimte die zowel in afstand als in hoogte van elkaar verschillen. Door deze blokken te crushen krijg je een 2D platform waardoor het mogelijk is om van het ene blok naar het andere te lopen en zodra je weer un-crusht sta je op datzelfde blok, maar dan in 3D. Op deze manier is het mogelijk om gigantische hoogte- en afstandverschillen te overbruggen, maar je moet natuurlijk wel de juiste hoek aannemen om het leven te crushen. Om het level zo te krijgen als jij wilt en op de juiste plek uit te komen zul je daarom vaak uit verschillende hoeken moeten crushen en goed in de gaten houden hoe je waar kunt belanden.

Ondanks dat een puzzelgame vaak niet draait om de graphics, heeft SEGA toch flink uitgepakt met Crush en hebben ze ervoor gezorgd dat het level er zowel in 2D als in 3D er tiptop uitziet. Doordat de game grafisch goed in orde is speelt de game lekker weg en heb je een goed overzicht op het level, voor zover dat mogelijk is natuurlijk in een dergelijke game als Crush.

Conclusie

Na de eerste screenshots die ik van Crush voorbij zag komen was ik direct verkocht en wist ik gewoon dat ik het spel moést spelen. De Crush-functie is echt geweldig uitgewerkt en ondanks dat ik mijn twijfels had over het begin zitten er in het spel zo goed als geen bugs en is de game echt gigantisch goed uitgewerkt. Doordat het spel zowel in 2D als 3D te spelen is, zijn er ontzettend veel manieren om een level door te komen, maar dit zorgt er natuurlijk ook voor dat de game er niet makkelijker op wordt. Crush is in mijn ogen echt een unieke toptitel die op eenzame hoogte boven de andere puzzelgames uitstijgt. Ondanks dat Crush in mijn ogen soms toch iets te moeilijk was biedt het spel een gigantische hoeveelheid gameplay en levels en zal Crush een game zijn waar je heel wat uurtjes zoet mee zult zijn.

 1.   
  spysiem's avatar

  Lijkt me heel vet!

 2.   
  Firef0x's avatar

  perfect voor in de zomer vakantie (als je dan tenminste buiten je schermpje kan zien…)

 3.   
  arie de beuker's avatar

  vet 😀

 4.   
  bart013's avatar

  Ik kon em laatst bij een vriend spelen, echt te vet:D

 5.   
  brotherNL's avatar

  vet?¿? lijkt me egt helemaal nix aan 😕

 6.   
  dr-salvador's avatar

  dit spel lijkt me echt moeilijk maar ook vet , vooral vet 😛

 7.   
  xxplaya69xx's avatar

  spel valt wel mee en weet iemand wanneer je een crewmember kan worden????????? of hoe 😮

 8.   
  Pimkingetje's avatar

  Heel leuk, maar dit is volgens mij niet egt actie! 😆 Wel erg leuk! 😉

 9.   
  Pimkingetje's avatar

  xxplaya69xx, alleen als je lid bent van gamersnet 😆 😳