Gamersnet.nl

SEGA pers-event: The Club en Sega Rally

SEGA organiseerde vorige week een persevenement om twee nieuwe games te laten zien: Een nieuwe (interessante!) game genaamd The Club en de remake van SEGA Rally, dé arcadehit van de afgelopen twaalf jaar. GamersNET ging natuurlijk een kijkje nemen om te zien wat SEGA allemaal in petto heeft voor ons het komende jaar.

Het persevenement vond plaats in Amsterdam Noord, waar de zon die dag heerlijk scheen. Goed gemutst ging ik het pand binnen, waar de pers even moesten wachten tot de presentatie begon. Onder het genot van een ijsthee besprak ik met mijn collega’s van de andere websites en bladen eens wat we konden verwachten. SEGA Rally was natuurlijk een klassieker, wat zouden we nu gaan zien? Een simulatie in de trend van Colin McRae? Of toch weer een echte arcade? En wat was precies The Club? Er is nog erg weinig van te vinden op internet. Toen de deuren open gingen stroomde het publiek toe: nu gaan we het allemaal zien!

The Club

Speciaal voor de presentatie kwamen twee medewerkers van SEGA Europe uit de UK over naar Nederland. De eerste presentatie werd gegeven door Alistair Hatch, die The Club aan ons ging laten zien. Iedereen ging er eens goed voor zitten, want we wisten eigenlijk niet zo goed wat we konden verwachten. In de comfortabele bioscoopzaal van het gebouw konden we alles goed zien, tot op de kleinste details.

Alistair vertelde dat ‘The Club’ een zeer geheime en zeer illegale groep mensen is die elkaar te lijf gaat op verschillende locaties. Drugsbazen, presidenten en filmsterren sluiten illegale weddenschappen af door mensen op een locatie bij elkaar te zetten en ze wapens te geven. “Gladiators with guns”, aldus Alistair. Het idee van de game was om een zeer verslavende gameplay te koppelen aan een shooter, waarbij het van belang is om zo veel mogelijk punten te halen. Het gaat erom hoé je je tegenstanders omlegt, hoe snel, en hoeveel achter elkaar. De omgevingen bieden iedere keer zo’n vier tot zes minuten gameplay, waarbij je direct in de actie zit. “We wilden graag dat als je thuis komt met vrienden na het stappen, je dan gelijk een vette game kan spelen samen. Geen moeilijk gedoe om ergens te komen, gelijk lekker spelen tegen elkaar!”

Het gezichtspunt heeft grote overeenkomsten met dat van Gears of War: de camera hangt schuin achter je en beweegt mee als je aan het rennen bent. Het ziet er dik uit, ook al lijkt het zo af en toe wel wat lastig om zo het overzicht te bewaren. Je rent door verschillende omgevingen, waarbij wij een fabriekshal als voorbeeld voorgeschoteld kregen. Er zijn verschillende routes door de parcoursen, waarbij de tegenstanders steeds op vaste plekken staan. Als je de levels opnieuw speelt weet je dus wat je kunt verwachten, maar dat is ook de bedoeling. Het gaat namelijk om de punten! Een headshot geeft meer punten dan een bodyshot, maar als je eerst een mooie koprol maakt en dan de propaantank naast de tegenstander weg knalt is dat weer beter. Daarbij moet je combo’s maken door tegenstanders en bonusdoelen in reeksen af te schieten. Als je meerdere tegenstanders tegelijk neerschiet krijg je meer punten, maar ook de snelheid waarmee je het level voltooid is van belang. Er zijn echt heel veel variabelen die je puntentotaal beïnvloeden: hoeveel patronen heb je gebruikt? Hoe nauwkeurig schoot je? Hoe lang was je combo?

Het gevolg is dat je superveel actie hebt in korte tijd. Het spel deed qua opzet denken aan Time Crisis op de PSOne, de sfeer aan Killer 7. Het is de bedoeling dat je het spel steeds opnieuw wilt spelen om een hogere score te halen. De eerste beelden zagen er in ieder geval veelbelovend uit. Grafisch is het spel al ver gevorderd, de gameplay zag er ook al erg strak uit. Ook moet het spel online gespeeld gaan worden, maar hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Er zullen acht locaties zijn, waarbij er zo’n 50 tot 60 verschillende levels gespeeld kunnen worden. Veel wilde Alistair nog niet zeggen over de omgevingen, maar we zagen in de presentatie al een pand voor staalbewerking en een cruiseschip. Na even doorvragen wilde hij ook nog wel zeggen dat er een ‘English Manorhouse’ in zit, waarbij het hele interieur kapot te schieten is. Ik vroeg of het spel een bepaalde invloed had van films of series, waarop Alistair vertelde dat ik moest denken aan “Running Man, Battle Royale and Fightclub”.

Nog niet alles was bekend over The Club, maar ik vroeg –uiteraard- of hij nog een tipje van de sluier kon oplichten. “The music will be very interesting”, aldus Alistair Hatch. Ik denk dat dit zeker een titel is die we in de gaten moeten houden. The Club zal eind 2007 verschijnen op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

SEGA Rally

In 1995 kwam SEGA Rally uit in de arcadehallen, een zéér vooruitstrevende game voor die tijd. Waanzinnige graphics en close racing waren de sleutel tot een hit. Zelfs vandaag de dag vind je de machine nog in de hallen, omdat deze nog altijd zeer populair is bij de gamers. Dat geldt voor nieuwe en hardcore gamers, wat op zich erg bijzonder is. Sinds die tijd heeft SEGA Rally een aantal vervolgen en spin-offs gehad, waaronder in Japan zelfs een echte ‘simulatie’ rallygame.

SEGA Rally is natuurlijk altijd zo arcade als wat geweest en grijpt daar helemaal naar terug: het spel is heel erg herkenbaar voor de fans, maar zit wel in een technisch hoogstaand jasje. Mark Fisher van Sega Europa ging ons voor in de bioscoopzaal waar SEGA Rally op het scherm tevoorschijn werd getoverd. Er werd ons op het hart gedrukt dat het spel ‘close racing’ als doel heeft. Het originele arcadegevoel waarbij je moet proberen de tegenstanders in te halen. Hoe goed je ook bent, er zal altijd uitdaging in het spel zitten volgens de makers. Eén van mijn collega’s vroeg of er gebruikt werd gemaakt van ‘rubberband AI’, waarop Mark bevestigend antwoordde: “There will be some kind of rubberband AI in the finished game”. Dat betekent dat als je achterop raakt de tegenstanders makkelijker bij te houden zullen zijn, maar dat als je uitloopt, je je koppositie ook echt goed moet verdedigen.

Veel mensen kennen SEGA Rally ook wel als SEGA Rally ‘Revo’, maar deze laatste titel zal alleen in de Verenigde Staten gevoerd gaan worden. Wij zullen de game -net als de Japanners- kennen als ‘SEGA Rally’. Ook deze game zal op pc, Xbox 360 en PlayStation 3 uitkomen, met wellicht nog een uitbreiding naar andere platforms. In het spel kun je kiezen uit de klassieke ‘Championship’-mode, maar er is ook te spelen in multiplayer. Natuurlijk zal SEGA Rally ook online gaan, zodat je tegen anderen kunt spelen. Het ziet er vooralsnog naar uit dat je daar met zes mensen tegelijk kunt racen, misschien zelfs met acht. Dat ligt nog aan de technische limitaties van het spel.

Welke auto’s kunnen we dan mee gaan racen? We zagen in de demo al de Subaru Impreza, de Peugeot 206 en de Mitsubishi Evolution, maar er zal te racen zijn met bijvoorbeeld Dakar-auto’s en ijsracers. In de demo zagen we een mooie jungle-omgeving met een zand/modderpad als track. Mark liet zien dat de verschillende ondergronden invloed hadden op de handling van de auto’s, zeker als je dezelfde ondergrond al meerdere malen had bereden. De circuits zijn volledig aan gort te rijden, waardoor geen twee rondjes hetzelfde zullen zijn. Je moet je een soort geavanceerde versie van de ‘deformable’ tracks in Motorstorm voorstellen. Als je vaak door de modder rijdt, krijg je na een tijdje ook plassen water op die plekken, die weer van invloed zijn op de besturing van je auto. Alle sporen blijven staan, wat erg indrukwekkend is als er zes auto’s over de baan scheuren. Twee losse modderpoelen worden er één, waarbij de sporen in elkaar overlopen. Het is wat moeilijk uit te leggen, maar het ziet er echt heel indrukwekkend uit. Helaas kon Mark Fisher ons niets anders laten zien dan de jungle, want in mijn gesprek met hem liet hij al weten dat we ook in woestijnen en ijsvlakten zullen kunnen gaan racen. De auto’s zelf zijn compleet kapot te rijden, maar dit zal geen invloed hebben op de bestuurbaarheid. Het gaat bij SEGA Rally om de gameplay, niet om de simulatie. Hoe het schademodel eruit ziet kan ik jullie nog niet vertellen, daar deze nog niet beschikbaar was in de demo.

Arcade viert dus de boventoon in SEGA Rally, maar dat is geen slecht nieuws. Het spel is geen concurrent van Colin McRae Rally Dirt bijvoorbeeld. We hebben het gewoon over een heel ander type spel: het gaat allemaal retesnel, je maakt belachelijk snelle bochten, de omgevingen zijn prachtig en extravagant, simulatie is ver te zoeken. Maar het ziet er allemaal wel heel erg leuk uit! De overeenkomsten met de arcadehit uit 1995 zijn overduidelijk. Mijn vraag aan Mark was natuurlijk onvermijdelijk: “Will SEGA rally -once more- see the arcades?” Mark antwoordde; “We have no plans yet”. “No plans? Or you can’t comment?” Mark lacht; “Haha, we really have no plans yet”. Duidelijk, maar als je het mij vraagt: in de arcadehallen met die game! We gaan het aan het eind van het jaar allemaal zien.