Gamersnet.nl

Def Jam Icon

‘Als ik wil rappen en mijn controllers weer eens lós laat… en m’n console’tje in mijn spelletjeskamer weer eens úit staat… Dan hoor ik Def.. ahah, ahah… maar weet je, er is nu een spélletje… waarin je je kunt verplaatsen voor een rélletje… yo..yo..yo..’

Als de zon lekker schijnt en de lucht is lekker blauw en ik zit daar in zo’n flatgebouw

Nee, even zonder gekheid, ik heb niets met rap, ik kán niet rappen en het zit er ook niet in dat ik in de toekomst rap leuk ga vinden. Dat geldt trouwens ook voor hiphop in het algemeen. En toch ligt er een Xbox 360-doosje voor mijn neus dat toch minimaal de indruk wekt dat ik een game ga spelen die waarschijnlijk iets te maken heeft met deze edele zangkunst.

Ik dacht trouwens dat rap c.q. hiphop niets met geweld te maken had, althans dat pretenderen al die figuren die al ‘stotterend’ voorbij komen op MTV en TMF. Deze types willen mij doen geloven dat het het in elkaar slaan en het naar gene zijde verplaatsen van mede-aardbewoners niet aan rappers besteed is. Diezelfde grootsmoelen beweren dat ze totaaaal niet sexistisch zijn terwijl ik diezelfde gasten op hun cd’s en in clips met enige regelmaat aan met hun billen draaiende chicks hoor vragen of zo soms iets te zuigen willen, en dan bedoel ik niet op een Mentos… Electronic Arts zal dat kennelijk in ieder geval worst zijn want die komt met een stevige beat ‘em up game aanzetten. Ik vraag mij als rap-leek op voorhand dan meteen af of Def Rhymz, Ali B, Osdorp Posse en Sticky Fingers dit wel willen. Def Jam heeft er kennelijk geen problemen mee want die vult zijn gangsta-portemonnee er waarschijnlijk dik mee, dus waarom zou ik me er dan druk om maken…

Natuurlijk gaat het bij rap en hiphop om zoveel meer en zijn het niet alleen maar booty’s en trash talk waar het om draait. En het moet worden gezegd: Def Jam Icon is een grappige game geworden! Onze MC van dienst is Def Jam himself en zijn game draait dus om een stevig robbertje knokken op passende hiphop, dé muziek van de jaren ’90 en de eenentwintigste eeuw. MC betekent trouwens Master of Ceremonies en dat sluit volledig aan op de spelbeleving die Def Jam Icon je zal bieden. Tegenstanders (vijanden klinkt weer zo lelijk) worden ceremonieel in elkaar gehoekt en niet alleen door de vuisten van de maten van Def Jam maar door iets veel originelers. Def Jam Icon is namelijk geen doorsnee ‘sla hem in elkaar’-game maar draait om het verslaan van de tegenstander door het benutten van de muziek. Dat klinkt makkelijker dan het is en het vergt dan ook wel enig inzicht in wat nu precies de bedoeling is.

Het is van belang om de momenten in de muziektracks te herkennen waarop je de ‘draaitafel’ kunt activeren. Deze draaitafel, die overigens meer lijkt op een variant van de luchtgitaar, activeer je door de linkertrigger in te houden en met de thumbsticks te scratchen (rechterthumbstick) en platen te draaien en te wisselen (linkerthumbstick). Raak je de juiste figuurlijke snaar dan zullen allerlei omgevingsgevaren geactiveerd worden en jou helpen de arme hiphopper in kwestie te vloeren. Het activeren van de draaitafel zul je echter moeten doen op momenten dat je tegenstander met zichzelf bezig is, met andere woorden, nadat jij hem met een paar welgemikte klappen of kicks een rondleiding door de dierenriem hebt gegeven. Voordat Big Boi, of welke andere stoere vent met laaghangend kruis dan ook, klaar is met sterretjes tellen, moet jij de draaitafel dus inmiddels al warm hebben laten lopen en de mix gestart hebben. Doe je dat goed dan zul je worden getrakteerd op een flinke boost en behulpzame voorwerpen in je omgeving.

Niet alleen de virtuele draaitafel kan de tegenstanders vellen, maar op de maat van de muziek zal ook de omgeving reageren en bij een juiste getimede slagencombo zal ook de omgeving een gevaar gaan worden en jou helpen de strijd te winnen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat dit erg veel oefening vergt, maar gelukkig zal het scratchen en het wisselen van platen vaak voldoende zijn, natuurlijk in combinatie met de standaard slagen en combo’s. Voor wie het niet een, twee, drie onder de knie heeft zal het handig zijn om in de practise-mode te oefenen zonder daarbij letsel op te lopen.

De soundtrack bestaat standaard uit zesentwintig hiphop-tracks, maar de game biedt je de mogelijkheid om zelf je mp3’tjes op de harde schijf te zetten. Dit is een exclusieve optie voor de Xbox 360 en dit geeft je dus de gelegenheid om te ontsnappen aan de standaard soundtrack die ik wat aan de karige kant vind. Het is natuurlijk heel vet om te knokken op nummers die je niet zou verwachten… Def Jam goes disco… Fat Joe versus Robbie Williams… alles is mogelijk.

Centraal in Def Jam Icon staat eigenlijk de mode Build a Lable. Hierin moet je, nadat je de mogelijkheid hebt gekregen om een eigen personage te creëren, het uiteindelijk schoppen tot een icoon van de hiphopwereld. Deze carriere-modus zal je wel even bezig houden en je moet dan ook heel wat voor elkaar krijgen om te slagen in deze harde wereld. Chicks, geld, style, satisfaction en natuurlijk artiesten en hun muziek zijn zomaar een paar van die dingen die je in de gaten moet houden als aankomend opvolger van Russell Simmons. Bovendien zul je als een echte manager ook je berichten-inbox en de hitlijsten bij moeten houden om niet voor vervelende verassingen te komen staan. Van al deze managerachtige functies moet je je niet al te veel voorstellen, want Def Jam Icon blijft natuurlijk een gewone knok-game maar het is wel een leuke toevoeging.

Muziek is je wapen

Naast de carriere-modus is er nog meer te beleven in Def Jam Icon. Je hebt de keuze uit nog twee gametypen die luisteren naar de illustere namen Throw Down en Beatings with Bass. In Throw Down kun je je ongegeneerd uitleven op elkaar, uiteraard zonder regels maar ook zonder gevolgen voor je lichamelijke gesteldheid. Dit is dus niet alleen een prima gelegenheid om eens goed uit je dak te gaan maar ook om een en ander eens uit te proberen, net als in de Practise Mode. Beatings with Bass laat je hetzelfde doen maar dan zonder DJ-besturing. De nadruk ligt hierbij dus op de beats en de omgevingsgevaren die je kunt activeren. Deze twee modussen stomen je klaar voor het echte werk, de Build a Lable-modus.

Bij een spel als deze, waarbij de omgevingen zo’n prominente plaats innemen en zelfs actief onderdeel uitmaken van de gameplay kunnen we natuurlijk niet zomaar afgescheept worden met wat matige locaties. Gelukkig is dit ook niet het geval en worden we getrakteerd op echte hiphop-omgevingen, voor zover daar een definitie van te geven is. De matpartijen en onze donkere vrienden misstaan in ieder geval niet in settings als een brandend benzinestation, nachtclubs, rooftops, directiekamers en natuurlijk ‘around the block’. De knokkers heben allemaal hun eigen voor- en nadelen en zijn in te delen in verschillende vechtstijlen. De een zal beter kunnen scratchen, de ander kan weer beter plaatjes wisselen terwijl een derde sneller opstaat dan dat hij gaat liggen. Natuurlijk kun je ook zelf je eigen vechtstijl aanmeten in de carrieremodus want dat is ook de enige modus waarin je je spel kunt opslaan. Gebruik de F.A.C.E.-optie om je eigen gezicht en (anti)lichaam te bepalen.

Conclusie

Het woord BEAT in het genre beat’em up kon nog nooit zo letterlijk worden genomen. Deze game is weer eens wat anders dan de gebruikelijke vecht-games waarvan we er al zoveel kennen. Het sfeertje moet je wel liggen maar daar staat tegenover dat er een degelijk en origineel stukje gameplay wordt neergezet. Grafisch zien de sfeervolle en filmische omgevingen er meer dan goed uit, soms zelfs zo goed dat het de aandacht afleidt van datgene waar het om draait en die aandacht heb je zeker nodig, want de game is best pittig. Naast deze moeilijkheidsgraad zou ook de wat trage manier van slaan een negatief punt genoemd kunnen worden. Online zou dit best wel eens een probleem kunnen zijn, hoewel ik dit nog niet gemerkt heb. Def Jam Icon, de game waarin je kunt dissen en honen, neemt binnen het genre een bijzondere, originele plaats in en verdient alleen daarom al het predikaat ‘aanrader’.