PlayStation 3: de ultieme review

Sinds 23 maart is de next-gen strijd pas echt goed losgebarsten, want vanaf dat moment zag de PlayStation 3 eindelijk ook het levenslicht in Europa. Veel is er over te doen geweest en er is ook zeker veel over gesproken, maar wat vinden we er nou eigenlijk van? GamersNET nam Sony’s nieuwste console eens stevig onder handen…

De verpakking

599 euro…wat koop je daar nou eigenlijk voor? Je kunt je een avond lang in de lokale rosse buurt laten fappen tot je geslachtsdeel nog maar een schrale garnaal is, je kunt een retourtje Amsterdam – Kaapstad maken, maar je kunt er ook voor zorgen dat de PlayStation 3 jouw nieuwste aanwinst wordt. Laten we eens gaan kijken wat je dan allemaal in huis haalt…

Om te beginnen: de verpakking. Ik bedoel natuurlijk niet de doos waarin alles geleverd wordt, want zo’n overdaad aan made-in-Taiwan-karton is weinig bijzonders. Nee…wat laat de console zelf zien. Allereerst krijg je een uitgebreide selectie aansluitingen te verwerken. Vier USB-poorten zijn er om je controllers mee op te laden of om eventuele randapparatuur mee aan te sluiten, zoals een toetsenbord. Verder zijn er onder een stijlvol klepje insteeksloten verborgen voor je memorycard, om bijvoorbeeld savegames en foto’s bij vrienden in te laden. De PlayStation 3 kan overweg met SD Cards, Compact Flash en Memory Stick Pro. Ook is de console voorzien van Wi-Fi, waarmee draadloze communicatie mogelijk is met bijvoorbeeld je PSP of een draadloos netwerk. Uiteraard is er ook een gewone LAN-aansluiting aanwezig om je PS3 te koppelen aan een netwerk.

Aan de achterkant van de console bevindt zich nog een aantal uitgangen. De optical-uitgang is erg handig als je een leuke audioset in huis hebt om je buren te verblijden met stevig Dolby Surround geluid, maar het veelbesproken werk begint pas echt als we kijken naar de uitgangen voor beeld. Hier hebben we de keuze uit HDMI voor de beste resolutie (waarover later meer) en de AC-multi uitgang, om de PS3 aan te sluiten via de gewone component aansluiting als je geen HD-tv hebt.

Innerlijk

Last, but certainly not least, heeft de PlayStation 3 ook intern nog wel wat zitten. Hoewel er in principe twee varianten zijn, een 20GB- en een 60GB-versie, is alleen de 60GB-uitvoering vooralsnog te koop. Genoeg opslagruimte dus voor de komende tijd. Toch is deze HD niet het belangrijkste affiche van de console. Die eer gaat vrijwel zeker naar de disk drive, waarmee de (haast beruchte) Blu-ray disc is af te spelen.

De échte kracht van de PS3 wordt echter geleverd door de Cell processor. Hiermee heeft Sony toch wel een Jerommeke in huis, want met maar liefst zes(!) beschikbare cores is de processor toch wel future-proof te noemen. Het nadeel dat een dergelijk stukje techniek met zich mee brengt komt aan het licht bij de ontwikkelaars. Aangezien Sony voor een stevige performance heeft gekozen, is de PlayStation 3 vooralsnog geen gemakkelijke klus als het gaat om programmeren van games. Dit is wellicht ook de reden waarom regelmatig geroepen wordt dat de console slechts een kwart van de totale kracht gebruikt.

Uiterlijk

Nu we het innerlijk van de PS3 hebben bekeken is het tijd om (letterlijk) te kijken wat dit qua uiterlijk teweeg brengt. Of beter gezegd: kán brengen. De PlayStation 3 heeft namelijk het voorrecht om games in 1080p op je scherm te toveren. Voordat ik verder ga, zal ik even in een notendop wat over de resoluties vertellen. We worden immers regelmatig bestookt met termen als 1080p, 1080i, 720p en 480i, terwijl het verschil voor velen niet echt duidelijk is. Deze termen hebben alles te maken met het weergeven van beeldlijnen, waarbij de getallen (480, 720, 1080) het aantal beeldlijnen aangeven. Daarnaast is er een verschil tussen progressive en interlaced, de ‘p’ en ‘i’ achter de diverse getallen. Bij interlaced wisselen de beeldlijnen elkaar per beeldwissel af, waarbij je eerst de bovenste en dan de onderste beeldlijn ziet. Dit gebeurt in een fractie van een seconde, maar toch is het slechts een alternatieve manier om een hoge resolutie op het scherm te toveren. Progressive daarentegen laat continu alle beeldlijnen zien en heeft logischerwijs een scherper beeld als resultaat. Staar je daarom niet blind op de cijfers van een resolutie, want 720p levert in feite een beter resultaat dan 1080i.

Echter, ook op het gebied van hoge resoluties heeft Sony te kampen met het nadeel van het ‘koploper’ zijn. Het weergeven van games in 1080p is op papier een prachtig fenomeen, maar in de praktijk ligt dat toch wat lastiger. Zo zou de game Motorstorm eerst een game worden die 1080p zou ondersteunen, maar de frame-rate werd daardoor dusdanig slecht dat de game bijna een diavoorstelling leek en noodgedwongen terug werd gezet naar 720p. Nog steeds een prachtige verschijning, maar niet het maximale wat de console in huis heeft. Zoals regelmatig al wordt gezegd: “Het zit er in, maar wordt nog niet optimaal gebruikt” (tevens nummer 1 in de top-10 van zinnen die je je vriendin ’s nachts liever niet hoort zeggen).

De besturing: een komen en gaan

Van banaan tot opgevoerde Dual Shock: de controller van de PlayStation 3 is ook regelmatig in het nieuws geweest. Uiteindelijk is het de SIXAXIS-controller geworden: een controller die behoorlijk wat weg heeft van z’n voorganger bij de PS2, maar dan voorzien een tiltfunctie en twee ‘triggers’ op de plek van de L2 en R2 knop. De triggers zijn vooral even wennen bij het spelen van sommige games, maar het echte stukje vernieuwing zit toch in de tiltfunctie. Oké, de Wii heeft natuurlijk ook al motion sensing in de besturing zitten, maar in dat geval is het ook echt de fundering van de console. Bij de PlayStation 3 kan de tiltfunctie vooral gezien worden als extra functionaliteit.

Waar de ene functionaliteit komt, zal de ander helaas plaats moeten maken. In het geval van de besturing moest de rumble functie het ontgelden en dat was toch wel een aardige trap tegen het zere been van veel gamers. De geruchten gaan momenteel al wel dat er wellicht in de toekomst een nieuwe controller komt die weer een rumble functie zal hebben, maar voorlopig is daar nog weinig officieel bekend over gemaakt. Het inwisselen van rumble voor tilt heeft nog een andere verandering met zich meegebracht. De controller is namelijk een stuk lichter geworden. Misschien kweek je dan wat minder spieren tijdens het gamen, maar wellicht een kleine “hoera” voor de RSI-stichting.

De vraag rijst alleen nog in hoeverre de tiltfunctie nou echt een toegevoegde waarde is. In een aantal games is de functie inmiddels al geïmplementeerd, zoals het rijden in Motorstorm en het vliegen in Blazing Angels. In beide gevallen kan echter geconcludeerd worden dat het besturen door middel van het bewegen van de hele controller niet geheel soepeltjes verloopt. Toch lijkt het nog te vroeg om de tilt-functie nu al helemaal af te schrijven, want er zijn nog vrijwel nauwelijks games die echt met het oog op deze besturing ontwikkeld zijn. Het wachten lijkt nu nog op Lair, een veelbelovende game die zwaar op de tilt-besturing van de SIXAXIS leunt.

Aanbod

Geen launch zonder launchgames natuurlijk, dus laten we ook eens kijken naar de games die sinds de launch op de menukaart staan. Uiteraard volgt hier geen uitgebreide review van, die worden immers afzonderlijk nog uitgebreid besproken op GamersNET, maar laten we gewoon maar eens zien wat het aanbod is. Allereerst zijn er topgames als Resistance: Fall of Man, Motorstorm, Formula One CE, Virtua Fighter 5 en Ridge Racer 7. De games kwamen allen met grote regelmaat in het nieuws en werden toch gezien als de grote ‘knallers’ tijdens de launch. Desondanks lijkt een echte system-seller nog te ontbreken.

Enig commentaar op het aanbod kwam er wel, uiteraard uit de hoek van de concurrentie, waarbij gemeld werd dat er toch behoorlijk veel racegames in de winkelrekken lagen en dat de overige genres een beetje verwaarloosd werden. Er zijn wel veel racegames, dat spreek ik ook niet tegen, want alleen al het rijtje ‘toppers’ herbergt drie games met bolides. Daarnaast zijn er ook nog games als Full Auto 2 en multiplatform games zoals een Need for Speed Carbon. Toch kan er best gesteld worden dat het aanbod uitgebreid is, aangezien er ook shooters, sportgames en actiegames in het assortiment zitten. Een klein minpuntje is wellicht het uitstel van enkele games die zichzelf reeds bewezen hebben, zoals The Elder Scrolls IV: Oblivion en F.E.A.R., maar naar verwachting hoeven we daar niet lang op te wachten.

Online

Een functie waarmee de concurrentie zichzelf al bewezen heeft en Sony nog eigenlijk in de kinderschoenen staat, is het online netwerk. Op de PS2 viel het eigenlijk een beetje tegen wat er online allemaal mogelijk was, maar met de PlayStation 3 zet Sony hoog in. Een groot unique selling point (om even wat populaire marketingtaal te gebruiken) is het kostenplaatje. De online service van de PS3 is namelijk gratis! Er hoeft dus geen geld meer uitgetrokken te worden om online te kunnen gamen en dat is toch wel erg lekker. Hierbij heeft Sony zeker een pluspunt te pakken in vergelijking met het Xbox Live Gold-abonnement. Alleen in de PlayStation Store kan het voorkomen dat je moet gaan betalen. Hier kom ik later nog op terug.

Om online bezig te kunnen is het eerst nodig om eerst een profiel aan te maken. Enkele maanden geleden werd al bekend gemaakt dat dit profiel door elke game herkend zal worden, zodat je je niet voor elke game afzonderlijk hoeft aan te melden. Wel zo handig natuurlijk. Deze functionaliteit lijkt op de bekende gamertag, zoals die al tijden gebruikt wordt door Xbox Live. De vraag die hier nu komt opzetten is toch wel hoe de online dienst zich staande weet te houden als gratis service. Om de een of andere reden is men toch altijd wel sceptisch als het gaat om gratis diensten en kwaliteit. Hoewel de service pas zijn eerste stapjes zet op Europees grondgebied zijn de eerste resultaten meer dan goed. Games lopen vlekkeloos, zonder daarbij aan kwaliteit te moeten inleveren. Uiteraard zal de echte test voor Sony’s online netwerk de komende maanden pas echt op gang komen als de servers stevig belast gaan worden, maar de eerste ervaringen zijn in elk geval hoopvol.

Digitale doekoe

Zoals gezegd heeft de PlayStation 3 online een heuse winkel onder de naam PlayStation Store. Je hoeft natuurlijk geen geleerde te zijn om dit te koppelen aan Xbox Live Marketplace. In de PlayStation Store kan je terecht voor allerlei zaken, zoals demo’s en trailers, maar ook volledige spellen en (in de toekomst) speelfilms en series moeten tot het aanbod gaan behoren. Daarnaast zal ook extra downloadbare content voor games via deze weg beschikbaar worden gesteld. Sony heeft tevens in de planning zitten om voor sommige games een catalogus op te stellen, waarbij je zelf de keuze hebt wat je aan nieuwe content wilt voor je game. Zo zit je dus niet langer vast aan standaard map packs, waarbij je misschien maar één map echt leuk vindt en hoef je bijvoorbeeld ook niet te betalen voor een heel assortiment met nieuwe songs voor een game, maar kies je gewoon díe songs uit die je zelf leuk vindt. In de PlayStation Store is het dus ook mogelijk om met doekoe te smijten als het gaat om downloadbare content en demo’s. Je vult gewoon je PlayStation Network Wallet en shoppen maar!

Momenteel zijn er al een paar leuke voorzieningen in de PlayStation Store aanwezig. Zo is geheel gratis de game (eigenlijk: demo) Gran Turismo HD te downloaden. Dit voorproefje van GT 5, die pas volgend jaar zijn opwachting zal maken, laat toch al mooie dingen zien. In de game heb je de beschikking over één track en in het begin slechts één voertuig. Door de track binnen een vastgestelde tijd uit te rijden, krijg je de beschikking over een nieuwere, betere bolide. De tijd wordt vervolgens aangescherpt en opnieuw moet je proberen je rondetijd te verbeteren. Op deze manier zijn er diverse nieuwe wagens vrij te spelen, zoals een Lancer, Lotus en Ferrari. Hoewel de track misschien eentonig wordt op den duur is de game toch wel een erg smaakvolle demo.

Een andere game die in de Store staat is Tekken: Dark Resurrection. Voor net geen 10 euro haal je deze volledige PSP-game binnen, waarbij direct alle characters unlocked zijn. Tevens zijn de looks van de game stevig opgepoetst, waarbij het allemaal erg mooie plaatjes op je tv tovert. Verder is er weinig veranderd aan de game ten opzichte van de geroemde PSP-versie, waardoor je dus voor een bescheiden bedrag gewoon al een topper in huis kunt halen. Helaas is de game niet online te spelen, maar als offline multiplayer staat het natuurlijk ook al garant voor vele uren speelplezier.

Tot slot zijn er ook nog wat kleinere games al in de PlayStation Store vinden, zoals Blast Factor en Flow. Laatsgenoemde maakt gebruik van de tiltfunctie van de SIXAXIS-controller en kan zodoende als een handige try-out gebruikt worden om te wennen aan de besturing. In het begin merkte ik wel dat het nogal lastig was om snel en accuraat te sturen, maar naar verloop van tijd zijn de bewegingen al wel wat beter te maken. Aan de inhoud van Flow zal ik niet teveel tijd besteden, want meer dan een beetje rondzweven in een gekleurde ruimte en wat kleine wezens opslurpen is het niet. Wel een aanrader om eens goed tot rust te komen…

Phone Home

En dan is er nog een online paradepaardje in ontwikkeling: Home. Dit kan eigenlijk gezien worden als een soort combinatie van De Sims en Second Life. Vanaf oktober zal de 500 MB grote, gratis download uitgebracht worden en kunnen PS3-bezitters hun eigen personage maken en online een gezellige kamer inrichten. Hierbij krijg je de beschikking over een aantal meubels, maar in de toekomst zullen er (wellicht tegen betaling) meer spullen beschikbaar worden gesteld om je digitale verblijfplaats verder op te leuken.

Niet alleen is Home een leuke functie om je eigen stekkie op te bouwen, je kunt er bijvoorbeeld ook met andere gamers chatten door middel van voicechat en gewoon text-based chat. Dit echter pas het begin van een veel uitgebreider scala aan mogelijkheden. Je zult via Home namelijk ook video’s kunnen kijken, muziek beluisteren en afbeeldingen bekijken. Nodig iemand uit in jouw kamer en laat zien wat je in huis hebt. Daarnaast zal er voor de strijdlustige gamer een heuse Hall of Fame komen, waarin je al jouw records en andere succesvolle prestaties kunt showen. De eerste beelden van deze functie lieten al grote vitrines zien met daarin grote beelden van een bepaalde game. Denk bijvoorbeeld aan een beeld van Nathan Hale als trofee van Resistance: Fall of Man en een groot voertuig als beeld voor je prestaties met Motorstorm.

The final verdict

Zo, dat was een behoorlijk scala aan features van de PlayStation 3, wat maar aangeeft dat je behoorlijk veel in huis haalt met Sony’s nieuwste console. Maar dan: een conclusie. Dit is toch een lastig punt om zomaar even te zeggen of de PS3 bijvoorbeeld het geld waard is, of dat iets leuk is of niet. In wezen blijft het natuurlijk altijd nog een persoonlijke mening. Sony heeft duidelijk laten weten een console te hebben ontwikkeld die vele jaren mee moet gaan. Met het oog op de levensduur van de PS2 en de huidige prestaties van bijvoorbeeld God of War (II) wordt dit toch wel kracht bij gezet. Het feit alleen dat momenteel nog amper volledige 1080p games te spelen zijn en dat de console maar op 25 procent van z’n kunnen loopt, zijn toch twijfelgevallen. Aan de ene kant belooft het heel veel voor de toekomst, maar aan de andere kant wil je als console-bezitter gewoon een knaller in huis halen en niet alleen maar praatjes voor de toekomst horen. Of je bereid bent om een stevig bedrag uit te trekken voor de PlayStation 3 is een persoonlijke overweging, maar het staat vast dat Sony’s next-gen console heel veel in huis heeft en zeker ook nog heel veel in petto heeft.

 1.   
  glorys6's avatar

  Goed verhaal…groeten…. 8)

 2.   
  shadowlink88's avatar

  Ik zelf ben een nintendo en xbox gamer maar een ps3 lijkt me wel vet maar dat ding is egt duur

 3.   
  Michiel_'s avatar

  Ja ik vind dat de ps3 toch het geld waard is er zijn immers zoveel extra functies die bijna allmaal gratis zijn ik verjaar binnenkort en spaar nu alvast voor een ps3 , !!! Ik wil niets slecht over de x-box 360 zeggen want k heb lang getwijfelt en dat wil dus zeggen dat ze aan mekaar gewaagt zijn !

 4.   
  blackzion's avatar

  nice artikel nu weet ik waarom ik een ps3 zal kopen 😀
  maar nu is nog de vraag een 40gb of de 60gb[+moterstorm,resistance.fall of man]?
  een vriend van me heeft de xbox 360 en die vin ik ook wel nice maar ik wou eerder de ps3 kopen 😉

 5.   
  Robjuhss's avatar

  ”shadowlink88″ schreef, "Ik zelf ben een nintendo en xbox gamer maar een ps3 lijkt me wel vet maar dat ding is egt duur"

  Het is zo .. 😛
  maar wat krijg je erbij,
  40Giga Bites voor muziek etc.
  Gratis online gamen ..!
  en natuurlijk het is de enige met een blu-ray dvd speler .. !

  Dat is dan geen verspillen van je geld .. 😉