UEFA Champions League 2006-2007

Voor mij ligt UEFA Champions League 2006-2007. Inderdaad, het is van EA. Inderdaad, het draait op de engine van FIFA 07. Inderdaad, het is Fifa 07 met het CL-melodietje. Hij kán dus niet origineel meer zijn, maar originaliteit zegt ook niet alles. Blijft ook deze EA-game weer een tijdje in m’n 360 draaien?

Origineel

Ik kan natuurlijk deze eerste regels gebruiken om UEFA Champions League 2006-2007 (UCL) te wijzen op de mate van originaliteit. Ieder jaar weer krijgen we immers een Fifa- én een UCL-game voor onze kiezen. Als het een beetje meezit wordt er ook nog een Europees- of Wereldkampioenschap voetbal gehouden dat jaar, waardoor we op maar liefst drie Fifa-games getrakteerd worden. Naast deze drie Fifa-games is er ook weer een Pro Evolution Soccer aanwezig, natuurlijk Koning Voetbal. Denk je dat je aan deze vier games niet genoeg hebt, dan is er altijd wel een aangename verrassing in de budgetbakken. Er zijn dit jaar immers ook weer vier voetbalmanagement-games te koop, die onderling ook weer de strijd met elkaar aan gaan. Naast deze koopbare games heb je ook Online Soccer Manager, Hattrick en die andere gratis troep. Gelukkig hebben we nu de meest toonaangevende games gehad wat voetbal betreft. Oh nee, Fifa Street is er ook nog en Sensible Soccer en…

Licentie

UCL 06-07 gaat dus uitsluitend over de Champions League, op de EK en WK na het meest bekeken voetbalevenement. Natuurlijk heb je dit ook in de ‘originele’ Fifa 07, zij het dat het daar meer is verstopt. Daar speel je gewoon een voetbalwedstrijd tegen een andere Europese grootmacht zonder speciale propaganda of melodietjes. In UCL 06-07 dus wel, en dus staat er met trots op de achterkant van het doosje: Neem het op tegen de beste teams van Europa in het enige officiële videospel van het UEFA Champions League 2006-2007 toernooi. Lachen natuurlijk, om met Neerlandsch trots PSV de Champions League te winnen. Helaas, helaas; je voelt hem al aankomen: van bijna iedere club is de licentie aanwezig behalve PSV. Gomes houdt de ballen niet tegen, nee, dat doet Gomort. Farfan krult de vrije trappen niet de winkelhaak in, nee, dat doet Fafanoni. Weten we ook weer waar het aan ligt als UCL slecht verkoopt in Nederland.

Scheuren, sparen en ruilen

Lekkere binnenkomer dus, een Champions League game zonder alle clubs erin. Eigenlijk is dit hetzelfde als een lekke bal kopen of een stoel zonder poten. Gelukkig heeft ontwikkelaar Electronic Arts wél haar best gedaan wat betreft innovatie in de gameplay. Het is mogelijk om je ultieme team te creëren, om vervolgens daar de Champions League mee te winnen. Per wedstrijd krijg je een bepaald aantal credits, afhankelijk van je zojuist geleverde prestatie. Deze credits kun je gebruiken om kaartpakketjes te kopen. De kaarten die je krijgt, een stuk of vijftien, zullen een aantal spelers bevatten, een aantal gameplay-boosts en trainingen. De spelers kun je gebruiken om zo je ultieme team te creëren en de trainingen om bijvoorbeeld je fitnessniveau met één druk op de knop omhoog te schroeven. De gameplay-boosts hebben een grotere impact op de game. Deze boosts, versterkingen, kun je toewijzen aan een bepaalde richting op je D-pad. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat al je spelers een snelheids-upgrade of een sterker lichaam krijgen waardoor duels gewonnen worden óf spelers à la Roberto Carlos carbid in hun benen krijgen, om zo de bal met 100 km/h de kruising in te kunnen rossen. De kaarten die je hebt gekocht kun je online ruilen tegen andere spelers, wat een interessant handelswereldje tot gevolg heeft.

Golden Ticket

Uiteindelijk zul je dus je ultieme team kunnen samenstellen en daarmee online de strijd aan kunnen gaan met andere spelers. De singleplayer is iets te kort, enkel het Champions League verhaal en partijtje tegen je kleine broertje zullen vermaak opleveren. De engine is zoals gezegd hetzelfde als Fifa 07, waardoor het verstandiger is om Fifa 07 te kopen. Mocht je echter de CL-tune als wekker hebben ingesteld en maak je er een gewoonte van om op CL-woensdag vrij te nemen om de Champions League op tv te kijken, dan doe je er verstandig aan UCL 06-07 in huis te halen. UCL 06-07 is alles wat Fifa 07 ook is, maar dan minder. Minder? Ja, minder. Alleen de toevoeging van plaatjes ruilen is vernieuwend, maar ik had liever wat vernieuwing in de engine gezien. Toch is UCL een vermakelijke game, aangezien het toch wel leuk is om al die Duitse teams er achter elkaar uit te kegelen én omdat het voetbal zelf geslaagd is. Het is immers een rip-off van Fifa 07.

  1.   
    antonie112's avatar

    FIFA veel beter (natuurlijk)