Ace Attorney: Justice for All

Vorig jaar was Phoenix Wright: Ace Attorney toch wel een sleeper-hit voor de Nintendo DS. Samen met Trauma Center: Under the Knife was dit één van de games die het touchscreen van Nintendo met volle teugen benutte en bovendien niet eens van Nintendo was. De verkoopsresultaten waren misschien niet bijster indrukwekkend, maar de kwaliteit oversteeg de verwachtigen van menig journalist. Zo ook die van mij, want ik heb behoorlijk genoten van het eerste deel. Inmiddels is de Nintendo DS (Lite) alweer vele miljoenen keren over de toonbanken gevlogen, dus van een kleine doelgroep kan je niet spreken. Is Phoenix Wright Ace Attorney: Justice for All (adem) nog beter dan het eerste deel en kan het bovendien ook nog doorslaan naar een commercieel succes?

Crime Scene Investigation

Sinds de introductie van Crime Scene Investigation, zo ongeveer aan het begin van deze eeuw, schijnt er een alsmaar toenemende vraag te zijn naar de studie Forensische Wetenschappen. Het lijkt de middelbare scholiertjes blijkbaar leuk om autopsietjes te plegen, getuigen te verhoren, verdachten uit te lullen, meteen te weten dat het bij ethylhexyl methoxycinnamate om lippenbalsem gaat en vergezochte oorzaken in één keer te ontrafelen. Helaas blijkt CSI een beetje een vertrokken beeld van de werkelijkheid te geven, want het Nederlands Forensisch Instituut heeft al een waarschuwing uit laten gaan dat het in het echte leven niet zo makkelijk gaat als Gil Grissom, Horatio Caine en Mac Taylor doen vermoeden. Zelfs met een ruim budget heb je binnen een kwartier geen uitslag van een DNA-test en binnen een klokuur (minus reclame) los je echt geen moordzaak op. Waar dat wel zo bij is, is Phoenix Wright: Ace Attorney. Iedereen die dus zelf aan de slag wil met zaklampjes, vingerafdrukkwastjes en verhoorkamers en daar geen auditie bij dhr. Bruckheimer en Zuiker voor wil doen, is hier dus aan het goede adres. En niet zomaar een adres, maar een adres ergens in Laren, Wassenaar of Blaricum. Want deze Ace Attorney is echt behoorlijk goed, en ook nog eens beter dan zijn voorganger.

Moordzaken

Die verbetering zit hem onder andere in een aantal vernieuwende gameplayelementen, die ik nog niet eerder heb gezien in een handheldgame. Wederom speel je met Phoenix Wright, een jonge advocaat die op het punt staat om door te gaan breken binnen het juridische wereldje. In dit tweede deel krijg je vier spiksplinternieuwe moordzaken voor je kiezen om op te lossen, alleen is de game gelukkig op dit punt wel een stuk realistischer dan CSI, want je zult dit spel echt niet binnen een viertal uurtjes uitspelen. Reken maar op een ruime twintig uur, of een heel paasweekend, als je wilt. En als je weet dat het vorige deel in totaal vijf zaken bevatte maar toch een stuk korter was dan dit deel, dan zou je kunnen concluderen dat de moordzaken in dit tweede deel een stuk diepgaander, complexer en lastiger zijn dan dat je gewend bent. Je zult meer bewijsmateriaal moeten verzamelen, meer getuigen moeten verhoren en langer moeten puzzelen. Nou, denk je dat? Goed zo, advocaat! Je bent zojuist geslaagd voor je eerste les Logisch Beredeneren, want dat zul je zeker moeten doen in deze game.

Psyche-sloten

Hetgene waar dit het belangrijkst is, zijn de nieuwe psyche-sloten. Dit onderdeel is namelijk geheel nieuw in Justice for All en houdt in dat burgers niet altijd even welwillend en eerlijk zijn tegenover de politie. De jeugd van tegenwoordig rijdt rond op krankzinnig opgevoerde brommertjes maar als ze dan vervolgens op de rollerbank worden gezet scheeuwen ze leuzen als: “Geen eer of ambitie? Neem een baan bij de politie!”, “Beter een zus als hoer dan een smeris als broer” of “Voor geen goud word ik een wout”. Datzelfde moet ook in de stad waar Ace Attorney zich afspeelt zijn gebeurd, want iedereen is opeens een stuk minder behulpzaam bij het oplossen van jouw delicten. Getuigen hebben namelijk een zogeheten psyche-slot die ze ervan weerhoudt om hun complete waarneming, mening, levensverhaal, lievelingskostje en aantrekkelijke punten onder woorden te brengen. Aan de ene kant is dat wel fijn, want bij sommige RPG’s wordt dat af en toe wel heel erg langdradig, maar informatie peuter je dus niet echt makkelijk uit ze los. Om hun psyche-slot, hun remmingen, te breken zul je een knap staaltje overtuigingskracht moeten laten zien, vaak in de vorm van een sterk argument of het tonen van een voorwerp. Gelukkig volstaat de zin “Vertel me wat je weet of ik tyf je in de bak voor meineed” niet altijd en zul je even moeten puzzelen. De vrouw van een vermoorde echtgenoot laat je bijvoorbeeld foto’s van hem en zijn minnares zien, waardoor ze opbiecht wat ze weet. Hierdoor heb je veel meer het gevoel dat je hard aan het werk bent om de waarheid boven water te krijgen, en wanneer dat dan eenmaal is gelukt is de voldoening ook meteen een stuk groter.

Objection!

Aan de rechtzaken in Ace Attorney is niets veranderd, maar dat was dan ook niet echt nodig, want dit was al ijzersterk. Rechtzaken, ja. Want waar CSI ophoudt, gaat Ace Attorney door. Heb je eenmaal een aantal belastende bewijsstukken bemachtigd, dan ben je klaar voor de rechtszaal. Dit onderdeel is nog steeds erg spannend en kan alles nog veranderen. Je zult naar getuigenverklaringen van de verdediging moeten luisteren en daarin een stel tegenstrijdigheden moeten ontfutselen. Je zult je wederom moeten verweren tegen de harde advocaat van de tegenpartij en de rechter als vriend moeten hebben. Het ijzersterke verhaal dat door de moordzaken loopt, wordt linea recta doorgetrokken naar de rechtszaal. Want ook hier kom je wederom spannende verhaaltwists, uitgewerkte personages en mooie dialogen tegen.

Conclusie

Ace Attorney: Justice for All is een waardig opvolger van het eerste deel dat duidelijk verder doorontwikkeld is. Capcom heeft goed zijn best gedaan om de serie levendig te houden en die miljoenen nieuwe gebruikers van de Nintendo DS tevreden te stemmen, en dat is ze dan ook gelukt. Hopelijk boeken ze met deze game een groot commercieel succes hier in Europa waardoor een derde deel ook gerechtvaardigd zou zijn. Want Ace Attorney mag van mij best een draaideurcrimineel zijn. Of een seriemoordenaar, als je wilt, want er valt zeker een boel tijd te doden met deze game.

  1.   
    dr-salvador's avatar

    phoenix wright hmm nooit gespeeld maar lijkt me wel vette game beetje advocaatje spelen ja dat lijkt me wel wat

  2.   
    Feenie's avatar

    Ik vind dit echt een geweldige game. Heb em al iets van 3 keer uitgespeeld 😳

  3.   
    jefke gamer's avatar

    ik ben niet voor zo’n gere

  4.   
    DutchFreeze's avatar

    nee lijkt me nou niks, miss wle grappig , maar nee deze ga ik niet halen