Silent Hunter IV: Wolves of the Pacific

Stiekem dromen we er allemaal wel eens van om kapitein te zijn van een groot schip. In Silent Hunter 4: Wolves of the Pacific komt deze droom bijna tot leven. In SH4 ben je namelijk de kapitein van een levensechte onderzeeër en is het aan jou om ervoor te zorgen dat er vijandige boten tot zinken worden gebracht en dat je veilig weer terug zult keren naar je thuishaven. Dus zet je kapiteinspetje maar op, want we gaan duiken!

Duiken maar!

Een onderzeeër lijkt zo’n simpel ding, maar als je je erin gaat verdiepen blijkt het dat ding toch nog wel lastig in de omgang is. Gelukkig bevat de game een paar inleidingsmissies waarin je wordt geleerd hoe je bijvoorbeeld van A naar B moet komen, hoe je je wapens zodanig moet richten dat je een voltreffer maakt of hoe je jezelf en je bemanning in leven moet houden op honderden meters diepte. Ondanks dat het spel wel een paar missies bevat waarin je de basisbeginselen wordt geleerd, blijft het erg lastig om alles onder de knie te krijgen. Het grootste deel van de tijd moet je zelf maar uitzoeken hoe je het doet, wat bij mij vaak leed tot een hoop irritatie. Het is natuurlijk niet makkelijk om een leek uit te leggen hoe een onderzeeër werkt, maar een beetje meer aandacht aan de tutorial had geen kwaad gekunt. Wanneer je dan toch eindelijk dat gevoel te pakken hebt en je door hebt hoe je zo’n gigantische machine moet besturen, is het stiekem toch wel erg leuk…

Al die knopjes!

Want wat zitten er in een hoop knopjes in zo’n ding zeg! Allemamagies! Bij het besturen van een onderzeeër komt namelijk meer kijken dan je zult verwachten. Het opzetten van een goede koers, de juiste vaarsnelheid bepalen en zorgen dat er genoeg zuurstof aan boord is, dit zijn allemaal dingen die door het hoofd gaan van de kapitein van een onderzeeër. Ondanks dat je zelf de kapitein bent van de boot, kun je ook zelf kiezen welke positie je vervult. Zo kun je ervoor kiezen om op de uitkijk te gaan staan en de vijanden in de gaten te houden door zo’n dikke stethoscoop, maar ben je meer zo’n actie-macho-type dan is de positie van schutter misschien meer iets voor je. Iedere positie kent zo zijn eigen mogelijkheden en commando’s, en ook deze commando’s zijn weer onderverdeeld. Genoeg te doen dus.

Levensecht

Buiten het feit dat de gameplay zo levensecht is als maar kan, is er ook met de vormgeving van de game rekening gehouden. De graphics van SH4 zijn namelijk zo levensecht mogelijk gemaakt. De onderzeeër ziet er vanbinnen net uit zoals je hem verwacht; veel knopjes, veel pijpen, maar ook de levensechte bemanningsleden ontbreken niet. Je bemanning staat namelijk aan boord op verschillende posities hun ding te doen, en ondanks dat ze steeds dezelfde bewegingen maken, lijken de bemanningsleden levensecht en krijg je echt een lekker gezellig gevoel wanneer je met een paar man aan boord bent van zo’n onderzeeër. Je bemanning groeit met je mee, naarmate jij groeit in het spel. Op den duur worden ze slimmer en des te makkelijker en beter zal het oorlog voeren gaan daar op de bodem van de oceaan.

Vangen!

Het is dus allemaal even wennen en aanleren, maar als je het onder de knie hebt en de eerste paar basismissies voorbij bent kan de echte actie eindelijk beginnen. Je spot een vijandig schip op de radar, zet koers ernaartoe en daar ga je! Al loerend door je stroboscoop wacht je tot je je tegenstander in het vizier krijgt. Wanneer je het schip gespot hebt geef je simpelweg het commando om een paar van die lekkere dikke vette torpedo’s af te vuren. BOEM! Voltreffer! Een flinke explosie zal volgen en het schip zal voor je ogen zinken naar de bodem van de donkere en koude oceaan. Ondanks dat de game vol zit met simulatie elementen van een echte onderzeeër, zit het spel ook nog eens boordevol actie en is het altijd weer spannend wanneer je een tegenstander in het vizier krijgt. Doordat het spel zo gigantisch levensecht is word je gewoon automatisch meegezogen in de game. Doordat iedere missie weer anders is blijft het spel uniek en zal het niet gaan vervelen na de eerste paar missies, en dat is natuurlijk wel zo handig als het spel barstensvol zit met de meest uiteenlopende missies.

Conclusie

Silent Hunter 4: Wolves of the Pacific is op zich al een unieke game, aangezien er naar mijn weten geen andere onderzee-games zijn. Ondanks dat hebben ze het bij Ubisoft niet afgerafeld, maar hebben ze er alles aan gedaan om de game zo levensecht over te laten komen, maar toch de actie in het spel te behouden. De gameplay is zo levensecht als maar zijn kan, al is het in het begin wel even afzien. Grafisch gezien is het spel ook meer dan in orde en de levensecht nagemaakte onderzeeërs zijn de kers op de appelmoes. Silent Hunter 4: Wolves of the Pacific is gewoon dé game als je je eens lekker wilt uitleven in een onderzeeër, in stijl wel te verstaan.

  1.   
    Ven1V1d1V1c1's avatar

    Een spel met geweldige potentie, helaas echter zijn na je 4e missie alle saved games corrupt en doen je spel crashen. De campagne mode met al haar leuke carreer opties is dus effectief afwezig.
    De gehele community klaagt hierover en tot nu toe (Juni 2008, ruim een jáár later) heeft Ubisoft het niet kunnen/willen oplossen, verbazingwekkend dus dat dit spel overal zo hoog gerated is.
    Ook de stemmen zijn (zelfs op het hoogste niveau met alle andere geluiden laag) veel te zacht en vaak nauwelijks te verstaan.

    Bagger dus, ellendige miskoop!!!!!

    😡

  2.   
    Mr. Frank's avatar

    Waar is dit spel nu te koop? kan het nergens vinden! 😥

  3.   
    soldier96's avatar

    je kan het spel kopen bij bol.com 😀