Jade Empire: Special Edition

Jade Empire verscheen alweer een aardig tijdje geleden op de Xbox en had redelijk succes. Zodoende werd ook de hand gelegd aan een versie voor de PC, Jade Empire: Special Edition. Ontwikkelaar BioWare heeft als het goed is de game helemaal bijgewerkt en wat daarvan terecht is gekomen, lees in je in deze review.

Waar, wanneer, wat, waarom, wie, hoe

Jade Empire speelt zich duizenden jaren geleden af in de Chinese Mythologie. Duistere krachten bedreigen de wereld. Jij bent bijna klaar met je gevechtsopleiding, als je school wordt aangevallen. Je besluit terug te vechten en het kwaad te verslaan, maar op je reis naar de Keizerlijke Stad kom je achter een schokkend plot… Het Land van de Huilende Geesten wordt gedomineerd door allerlei duistere figuren en bewegingen. Uiteraard moet jij ze met behulp van allerlei verschillende vechtstijlen en magie verslaan, waarvan je er onderweg steeds meer leert kennen. Je hebt zelf in de hand of je het Yin of dat je het Yang doet. Desondanks zijn de uitkomsten van de grotere missies uiteindelijk altijd scripted, dus dat verhaal gaat niet geheel op. Dat feit daargelaten is het een prima setting.

Afwachten, mikken, toeslaan

De setting is er dus, nu de rest nog. De besturing van Jade Empire spreekt voor zich. Eigenlijk is het een kwestie van afwachten tot het goede moment daar is, eventueel een aanval ontwijken of blokkeren, je eigen aanval bepalen en toeslaan. Dit systeem werkt uitstekend, maar in het begin moest ik wel even wennen. Ik begon namelijk zodra ik een tegenstander zag, wild met m’n muis te klikken, maar ik kwam er al snel achter dat het dan een onbegonnen zaak was. ‘T is net echt.

Tijdens je reis vind je steeds meer amuletten en gems, waarmee je jezelf kunt versterken. De ene gem geeft je bijvoorbeeld meer Chi, de voeding van magie, de andere versterkt je lichaam. Je zult echter wel een keuze moeten maken, want je kunt er maximaal drie tegelijk dragen. De betere gems of amuletten bevatten vaak meerdere eigenschappen. Gems en amuletten kun je met zilver kopen van handelaren in de dorpen of steden, alsook nieuwe vecht-items zoals zwaarden. Hiernaast kun je ook nog van verscheidene mensen tijdens de campagne trainingen volgen, om bijvoorbeeld je concentratievermogen te verhogen of je character meer charme te geven.

Spreid je kansen

Als je een nieuwe campagne begint heb je de keuze uit zeven personages, vier mannen en drie vrouwen. Die zijn weer ingedeeld in de vier bekende klassen: snelheid, kracht, magie en neutraal. Elk character heeft al een standaard vechtstijl en jij moet er nog een bij kiezen. Daarvoor heb je de keuze uit ongeveer vijf andere stijlen, maar al vrij snel in de campagne leer je er weer nieuwe bij. Zo kreeg ik na ongeveer een half uur al de beschikking over een wapen en toen had ik er al drie.

Elke keer als je in level stijgt, krijg je eerdergenoemde levelpunten. Deze kun je spenderen aan de drie aspecten van een vechtstijl, de schade, kosten en snelheid van een aanval welteverstaan. Elke vechtstijl heeft z’n sterke en zwakkere punten. Zo is de Fortune’s Favorite stijl, waarbij je een zwaard hanteert, erg sterk tegen menselijke tegenstanders, maar tegen geesten zul je weinig kunnen beginnen. Daarom is het ook belangrijk om je levelpunten te verspreiden over een aantal verschillende stijlen.

Stalen gezicht

Zoals gezegd heeft BioWare Jade Empire helemaal bijgewerkt om aan de huidige standaard van bijvoorbeeld de graphics te voldoen. Desondanks vielen me een aantal dingen tegen. De graphics zijn namelijk zelfs op hoge resolutie niet bijzonder te noemen, een beetje ondermaats misschien zelfs. Landschappen lopen niet helemaal mooi in elkaar over en het is allemaal een beetje hoekig. Maar neem je dit voor lief, dan is er nog iets wat beter had gekund, maar waar ik persoonlijk erg om moest lachen. Ik heb het hier over het stalen gezicht van mijn personage bij elke beweging en gesprek. Wat er ook gedaan of gezegd wordt, mijn character kijkt strak voor zich uit. Ik kreeg een beetje het idee dat hij stiekem aan de drugs was. Helaas is dit bij vrijwel alle personages in de game zo. Gelukkig worden de normale in-game tussenfilmpjes afgewisseld met mooie computergeanimeerde filmpjes.

Dus…

BioWare heeft goed z’n best gedaan om Jade Empire over te zetten naar de PC. De graphics zijn helaas een beetje matig, maar de sfeer is top. De game loopt soepeltjes en de besturing is lekker toegankelijk gemaakt. Het systeem van het leren en uitproberen van nieuwe vechtstijlen dwingt je als het ware steeds weer verder te spelen, om zo je character te blijven verbeteren en vijanden op een nog spectaculairdere manier in de pan te hakken. Jammer is wel dat de grotere quests vrijwel altijd scripted aflopen en er geen nieuwe quests zijn; als je de Xbox versie al gespeeld hebt, zal de game waarschijnlijk ook niet de moeite waard zijn. Al met al is het wel een succesvolle overzet geworden.

  1.   
    Slevorha's avatar

    Lijkt me wel een leuke RPG. 😀

  2.   
    Dark_Phoenix's avatar

    Ik vermaak me best wel goed met deze game. Bioware rulez 8)