Untold Legends: Dark Kingdom

Vorig jaar bracht Sony Untold Legends naar hun PlayStation Portable en in maart is het ook de beurt aan zijn grotere broer, de PlayStation 3. Untold Legends: Dark Kingdom zou mooier, beter en een echte next-gen RPG moeten worden. Om alvast een beetje in de sfeer te komen, nam ik een kijkje vooraf.

De setting

Het verhaal van Untold Legends: Dark Kingdom speelt zich af in Dureth. Dureth zit zoals een goede fantasy RPG wereld betaamt, vol met wapens en magie. Dureth wordt echter gekweld door barbaren en de bevolking wordt afgeslacht en gemarteld door de vreselijkste monsters. Om weer rust en orde te krijgen, stuurt de koning van het land zijn beste soldaten er op af, de Dragon’s Shade. Dit blijkt slechts schijn: de koning is corrupt en heult met de vijand. Omdat het de taak van de Dragon’s Shade is het land te verdedigen, moeten ze alles op alles zetten om de koning te stoppen. Prima setting voor een goede RPG dus.

Kracht, snelheid of magie

Vanzelfsprekend maak jij deel uit van de Dragon’s Shade. Dit team bestaat uit drie goed getrainde characters, een Warrior, een Mage en een Scout. Aan het begin van de game kies jij met welke van de drie je de strijd aan wilt gaan, een erg uitgebreide keuze heb je dus niet. Alle drie de characters hebben verschillende vaardigheden en specialisaties. Elk character heeft een eigen soort wapen en je houdt deze dan ook tot het eind van de game.

De Warrior is de sterkste van de drie en vecht met een krachtige hamer. Hij is echter langzaam en log. Hij maakt dit weer gedeeltelijk goed door de pijn van z’n vijanden om te zetten in kracht om zo een sterkere aanval uit te voeren.

De Scout is de snelste en lenigste van het stel. Ze brengt relatief weinig schade toe, maar wel in rap tempo. Ze maakt gebruik van twee korte zwaarden, vergiftigende aanvallen en zwarte magie.

De Mage is een meester in de magie en vecht daarnaast met een staf. Hij is weliswaar fysiek minder sterk dan de andere twee maar hij beschikt over krachtige vuur- en watermagie.

Essence, voor al uw benodigdheden

Onderweg kom je allerlei verschillende vijanden tegen, die variëren van zombies tot gemuteerde vissen. Elke verslagen vijand laat items vallen, zoals armor of gems. Deze gems kun je gebruiken om je wapen mee te versterken, vergelijkbaar met het systeem van Untold Legends op de PSP. Zo is er een bepaalde gem, Proc, die een kleine demon maakt om aan jouw kant te vechten. Je personage zal niet alle items die te vinden zijn kunnen gebruiken, want vaak zijn ze gekoppeld aan één van de drie characters. Gelukkig zijn dergelijke items niet geheel onbruikbaar, want je kunt ze altijd weer omzetten tot het waardevolle goedje Essence. Essence is in feite gewoon een betaalmiddel waarmee je bij elk checkpoint je uitrusting kunt repareren, nieuwe armor kunt kopen, je gezondheid kunt verbeteren of je mana terug kan krijgen. Ook ontvang je voor elke verslagen vijand experience points, waarmee je levels kunt stijgen. Voor elk gestegen level krijg je twee punten, die je weer kunt gebruiken voor je character’s health, mana, aanvallen, magie, verdediging, verdediging tegen magie, en voor nieuwe spreuken.

Naast de normale vijanden kom je ook om de zoveel tijd een levelbaas tegen. Deze zijn veel sterker dan de gemiddelde vijand en zijn alleen te verslaan als je zijn zwakte ontdekt. Soms moet je gebruik van de omgeving maken of speciale magie gebruiken. Als je een levelbaas eenmaal verslagen hebt, word je rijkelijk beloond met nieuwe uitrusting en een hele lading experience points.

Multiplayer

Untold Legends: Dark Kingdom bevat ook een multiplayer mode. Offline kun je met z’n tweeën missies in de campaign doen en online kun je met maximaal vier characters tegelijk op een server. Leuk is dat je een level uit de singleplayer campaign kunt uploaden en deze met drie anderen kunt uitspelen. Jammer is weer dat je online niet met je eigen character kan spelen en ook alle progressie die je online maakt, verloren gaat als je weer offline gaat spelen. Sony was niet bepaald in z’n gulste bui toen de multiplayer mode onwikkeld werd; een beetje extra aandacht was niet verkeerd geweest.

Voorlopige conclusie

Untold Legends: Dark Kingdom heeft potentie, maar het gevaar bestaat dat veel gamers de game niet als écht next-gen zullen ervaren. De gameplay zal waarschijnlijk weinig vernieuwing brengen, de multiplayer mode mist het één en ander en ook de keuzemogelijkheden zijn erg beperkt. Het verhaal is daarentegen goed verzonnen, maar tussen de betere launchgames als Motorstorm en Resistance Fall of Man gaat Untold Legends: Dark Kingdom hoogstwaarschijnlijk een beetje in het niet vallen.

Meer Untold Legends: Dark Kingdom

  1.   
    de_cobby's avatar

    3 speelbare characters nogal weinig vr een next gen game vind ik persoonlijk

  2.   
    jordyd's avatar

    Niet alleen dat ik heb hem en vind hem leuk voor op de ps2 maar voor op de ps3 had die mooier gemogen