Mobile Suit Gundam: Crossfire

De verwachtingen van de PlayStation 3 launchgames zijn hooggespannen en we zitten met smart te wachten op bijvoorbeeld Motorstorm en Resistance: Fall of Man. Mobile Suit Gundam: Crossfire is een beetje een underdog, maar heeft wel potentie een mooie titel te worden.

Het verhaal

De Gundam-serie bestaat al vanaf 1997 toen het eerste deel voor de eerste PlayStation uitkwam. Ook op de PlayStation 2 kwamen er verscheidene delen uit en nu is het de beurt aan Sony’s nieuwste paradepaardje. Dat brengt als het goed is een aantal flinke verbeteringen mee. Als we de trailers en Sony moeten geloven zijn de graphics adembenemend en echt next-gen. Daarnaast zal, zoals het een next-gen shooter moet beamen, alles kapot kunnen en heb je een enorme vrijheid.

Het verhaal achter de Gundam-serie is vrij complex, maar je doel is simpel: de aarde is overbevolkt geraakt en een massale kolonisatie naar enorme ruimtestations in het heelal is begonnen. Inmiddels leeft 80% van de mensen in de ruimtestations en er ontstaan steeds meer conflicten tussen de mensen op Aarde, genaamd Earthnoid, en de mensen uit de ruimtestations, genaamd Spacenoid. Hierdoor zijn er twee facties ontstaan: The Earth Federation en The Principality of Zeon. Beiden rusten niet voordat één van hen heeft verloren en zoals verwacht is het jouw taak om om daar voor te zorgen.

Single & Multi

Mobile Suit Gundam: Crossfire bevat zoals bijna elke shooter twee modes: een singleplayer campaign en multiplayer. De campaign start als The One Year War al begonnen is. Je zult aan zowel de kant van de The Earth Federation als die van The Principality of Zeon vechten met je eigen team van mechs. Elke factie heeft verschillende mobile suits, elk met eigen krachten en mogelijkheden. Naast de standaard missies krijg je tijdens de campaign ook een aantal optionele missies voor je kiezen, maar deze kun je weigeren. Je loopt dan echter wel een aantal dingen mis, zoals bijvoorbeeld punten om betere suits te kopen of de mogelijkheid om nieuwe piloten voor je squad te huren. Alles wat je in de campaign vrijspeelt, komt ook beschikbaar in de multiplayer. Over de multiplayer mode gesproken, Namco was niet in haar gulste bui toen deze ontwikkeld werd. Je zult alleen in split-screen met je vrienden kunnen spelen en niet online. Of dit in Crossfire een groot gemis wordt is nog afwachten, maar ten goede komt het de game in ieder geval niet.

Tijdens de missies zul je vooral één belangrijk doel nastreven: het doden van alle vijanden in het gebied. Dit wordt wellicht op een gegeven moment een beetje saai, maar de afwisselende scenario’s, steeds heftigere battles naarmate je sterker wordt en natuurlijk het spelen aan de kant van beide facties moeten dit zien te voorkomen.

Eigen baas

Zoals ik al zei heb je in de campaign een eigen team aan mechs beschikbaar. Net als jij worden ze steeds beter naarmate je de missies succesvol voltooid. Voor elke voltooide missie wordt je beloond met een rang, gebaseerd op je overgebleven tijd, health, vernietigde vijanden en natuurlijk de punten om allerlei nieuwe stuff te kopen. Teamwork zal een grote rol spelen in Mobile Suit Gundam: Crossfire, dus alleen aan je eigen hachje denken zal meestal geen optie zijn. Uiteraard ben jij de baas van het team en zul je strategisch moeten denken.

Voorlopige conclusie

Mobile Suit Gundam: Crossfire mag dan wel een beetje op de achtergrond staan, mogelijkheden zijn er voldoende. Het verhaal is goed en met de graphics lijkt het ook wel snor te zitten. Helaas bevat de multiplayer mode alleen split-screen en geen online play en dat is met de huidige normen toch wel erg karig. We wachten af of Namco het voor elkaar krijgt de mogelijkheden van de SIXAXIS-controller en de PlayStation 3 weet te benutten. Zo niet, dan wordt het de vraag of Mobile Suit Gundam: Crossfire z’n kop boven water kan houden tussen de games waarbij dat wél gelukt is.

Meer Mobile Suit Gundam: Crossfire

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren