Formula One Championship Edition

Een van de eerste Playstation 3 games die werd onthuld en waarschijnlijk ook een titel waar veel mensen op zitten te wachten, is de nieuwe Formula One. Hoewel er vroeger veel concurrentie op de markt was, is het tegenwoordig eigenlijk nog maar de enige Formule 1-game die er daadwerkelijk toe doet. Wij bekijken alvast enkele features die de game ons zal gaan bieden. Wellicht dat de nieuwe Formula One het heilige GP4 doet vergeten…

Echt realistische authenticiteit

Fomula One is al sinds jaar en dag de enige Formule 1-game met de licentie van alle auto’s, namen, sponsoren en circuits. De game heeft dan ook de nieuwe officiële, omstreden regels en is bovendien met de nieuwe teams bijgewerkt. Teams als Scuderia Torro Rosso, Super Aguri F1 en het (toch wel) Nederlandse Midland F1 Racing (Spyker) zijn volledig van de partij.

Om de game spannend te houden zitten er, naast het standaard racen, ook nog een aantal andere uitdagingen in de game. Zo zijn er diverse klassieke formule 1 bolides te unlocken en kan je tevens in de schoenen staan van een Chief Engineer. Deze laatste optie is voor de echte freaks die kicken op het afstellen van vleugeltjes, remschijven en het aandraaien van ventieldopjes.

Voor alle debielen die hun controller kantelen bij het nemen van een bocht is er ook weer hoop. Met de komst van de SIXAXIS-controller van Sony is het mogelijk om te sturen door het bewegen van de controller. Voor de vrouwen: wanneer je de controller naar RECHTS kantelt, zal de auto naar RECHTS gaan. Dit betekent dus niet meer sturen door middel van een analoge pook, maar echt het stuurgevoel. Handen op tien voor twee, daar gaan we!

Onvoorspelbaarheid

Bij de ontwikkeling stonden verrassing en onverwachte speel-elementen hoog op het prioriteitenlijstje. Als we diverse trailers en persberichten mogen geloven, worden er door de oude, vertrouwde makers uit Liverpool diverse gameplayelementen in de game gestopt om continu de spanning erin te houden. Daarbij moet je denken aan het veranderen van het weer en aan een verbeterde AI. Dat laatste is natuurlijk iets waarbij een race-sim staat of valt. Formula One Championship Edition zal volgens de berichten tegenstanders bevatten die fouten maken. Dit betekent dat bij het aanremmen van de bocht, er opeens een Button of Fisichella in je nek kan zitten. De klappen van de crashes zien er waanzinnig uit. De dashboards en alle overige stukjes carrosserie schieten je daarbij werkelijk om de oren, auto’s tollen van de baan af en coureurs reageren ook echt op de crash. Deze gimmick kan daadwerkelijk iets toevoegen aan de game. Belangrijk is echter wel dat crashes niet zo geforceerd over komen zoals we dat eerder in games hebben gezien.

Tegenwoordig worden in de Formule 1 races gewonnen door de tactiek bij de pitstops. Hoeveel benzine je meeneemt, wanneer je je pitstop houdt en hoe lang deze duurt zijn momenten waarop je fracties van seconden wint of verliest. Dit maakt uiteindelijk wel het verschil of je voor of achter iemand zit, wat aanzienlijk in tijd kan schelen. Echte tactiek hebben we eigenlijk vrij weinig nog gezien in Formule 1-games. In Formula One Championship Edition zit echter wel een safety car (zilverkleurige Mercedes met een gek geel zwaailicht die verschijnt bij ongelukken). Aangezien je bij het uitkomen van deze auto niet mag inhalen, brengt dit weer extra tactiek met zich mee. Ga je snel naar binnen als de safety car op de baan is? Of houd je je aan de vooraf ingestelde strategie?

Cross platform

Formula One 06 heeft nog een heel aparte gimmick. In die game was het namelijk al mogelijk om met je PSP het (uiteraard op dezelfde baan) op te nemen tegen iemand die op de Playstation 2 zit te spelen. Ook in de nieuwere Formula One Championship Edition zal een zogenaamde ‘cross platform’ feature zitten. Tijdens de presentatie van de Playstation 3 zagen we namelijk dat de PSP kan dienen als achteruitkijkspiegel. Wauw! Jammer alleen dat een Formule 1 auto twee van zulke prachtige achteruitkijkspiegels heeft. Voor deze feature is overigens geen PSP exemplaar nodig, aangezien de software op de Playstation 3 versie zit.

Voorlopige conclusie

Al met al lijkt Formula One Championship Edition een bijzonder aantrekkelijke titel te worden voor de Playstation 3. Hoewel de gloriedagen van de F1-games toch eigenlijk al ver achter ons liggen en er de laatste jaren bar weinig kwaliteit uitkwam, lijkt Formula One Championship Edition daar een einde aan te gaan maken. Ik sta voor het eerst in lange tijd weer helemaal te popelen voor een Fomule 1-racer en dat is lang geleden. Ik kan niet wachten op de online mogelijkheden, het verbeteren van persoonlijk records en de onvoorspelbare spelsituaties die ons worden beloofd. Mochten deze drie dingen je hartslag niet doen verhogen, dan verwijs ik je naar trailers van deze game. Ik ben absoluut geen graphic-hoer, maar die regensdruppels… alleen daarom mag je de game al aanschaffen. Voor een keer, mag het.

  1.   
    jungler's avatar

    ik heb em all 8) is een aanrader is echt FUNNN omda als u voorwiel afbreekt dan is de race over :p 😉
    dus is wel HEL moeilijk zenne 👿