The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar

Zeg je MMORPG, dan denkt vrijwel iedereen momenteel aan World of Warcraft. Toch lijkt er een grote concurrent uit Midden-Aarde te gaan komen met The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar. Kan deze game de zware strijd aan, of blijft het bij een dappere poging?

Enthousiasme

Voordat ik begon met mijn avontuur door Midden-Aarde was ik nogal sceptisch. Hoewel ik geen fulltime verslaafde World of Warcraft-speler ben, is het toch wel meer dan duidelijk dat deze game een extreem succes is. We kunnen er dan ook niet omheen om de ervaringen van World of Warcraft bij deze preview te betrekken. Op dit moment komen er meteen twee vragen in me op: zitten we eigenlijk wel te wachten op nog een enorme MMORPG? Is het eigenlijk wel mogelijk om een game te maken die zich kan meten met World of Warcraft? Beide vragen durf ik na het spelen van de beta van Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar zonder te aarzelen volmondig met “ja” te beantwoorden.

De gesloten beta van Lord of the Rings Online is een aantal weken geleden van start gegaan en de gelukkige gamers die een beta key wisten te bemachtigen, dragen tot dusver allemaal zeer veel enthousiasme uit over deze nieuwe MMORPG. Er zitten dus wel degelijk veel gamers te wachten op een concurrent van World of Warcraft, waardoor de “ja” op mijn eerste vraag nu al is onderbouwd. Op naar vraag twee…

Gemoedelijk

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Lord of the Rings Online heeft alles in zich om een echte topper te worden. We beginnen met een kleine tour door het enorme landschap waarin je straks mag rondzwerven. De game speelt zich af in de provincie Eriador en dit heeft al meteen wat consequenties. Eriador is namelijk het meer ‘gemoedelijke’ deel van Midden-Aarde. Je kunt onder andere naar bekende gebieden als The Shire, Rivendell en Bree, die elk op hun beurt ook weer hun kenmerken hebben zoals je ze misschien wel kent uit de boeken of de filmtrilogie. Zwemmen door de Brandewijn rivier of even wat ontspannen in de Prancing Pony is allemaal mogelijk. Wat voor sommigen misschien als nadeel gezien kan worden, is dat je dus niet naar de duistere kanten van Midden-Aarde kunt gaan, zoals Mordor en Gondor. Het is natuurlijk wel te verwachten dat deze gebieden in de toekomst alsnog (tegen betaling) toegevoegd zullen worden.

Dan nu maar eens door naar jouw aandeel in de game: je eigen personage. Je zult niet met Frodo of een ander personage uit Lord of the Rings spelen, maar je ontwikkelt een eigen character waar je vervolgens nieuwe avonturen mee gaat beleven. Het creëren van een character verloopt volgens het welbekende systeem, waarbij je eerst een ras kiest. Hierbij heb je de keuze uit Mens, Elf, Hobbit en Dwerg. Vervolgens selecteer je een van de zeven klassen om je character te voorzien van een specialisme. Kies voor een Champion om goed te zijn in close-combat actie, ga voor de kracht van een Guardian of kies voor de snelheid van een Hunter. Andere mogelijkheden zijn de Minstrel, Captain, Burgler en Lore-Master. Deze laatste klasse kan zich specialiseren in het gebruik van toverkrachten. Verwacht geen onverslaanbare Gandalf als je voor deze klasse kiest, want dat zou de balans in de game natuurlijk niet ten goede komen.

Reisgenootschap

Met alleen een uitgestrekt landschap zijn we er natuurlijk nog niet, want dan hadden we net zo goed een voettocht door de Sahara kunnen maken. Lord of the Rings Online zit tot de nok toe gevuld met diverse soorten quests om je mee bezig te houden. Je opdrachten zijn zeer gevariëerd: van het vernietigen van giftige planten tot het uitschakelen van gevaarlijke vijanden. Echt veel grinden komt in deze game niet voor, zodat je niet urenlang repetitief grote groepen monsters hoeft te verslaan. Verder zul je af en toe objecten moeten vervoeren naar bepaalde personen in een ander gebied. Op dit front komt wederom een sterk punt van de game naar voren: naamsbekendheid. Je zult tijdens je missies namelijk regelmatig bekende personages tegenkomen, zoals Gandalf en het reisgenootschap. Soms hoef je alleen maar een praatje te maken om wat informatie te verkrijgen, maar het zal ook gebeuren dat je gezamenlijk de strijd aangaat.

Helaas is de samenwerking met het reisgenootschap niet van oneindige duur en scheiden de wegen weer na het afronden van een missie. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je er in Eriador helemaal alleen voorstaat, want het is ook mogelijk om zelf een ‘fellowship’ op te richten. Samen met andere spelers kan je dan gegroepeerd de strijd aan gaan, waarbij je met je groep speciale combo moves kunt uitvoeren om je vijanden extreme schade toe te brengen. Je kunt ook mede-reisgenoten genezen en hun energie aanvullen. Er zal ook een Player vs. Player vechtsysteem in de game zitten, Monster Play, zodat je tegen andere spelers kunt vechten. Dit was helaas nog niet beschikbaar tijdens de beta.

Beleving

Als je even de tijd neemt om rond te kijken in Eriador dan zie je pas echt hoe mooi alles is. Van besneeuwde bergpaden en bevroren rivieren tot vrolijke, groene landschappen in The Shire; elke locatie is prachtig gedetailleerd en straalt veel sfeer uit. Dit draagt toch wel behoorlijk bij aan de beleving van Lord of the Rings Online, want je zult nooit het gevoel hebben dat je naar wat simpel copy-paste werk zit te kijken. Ook de geluidseffecten en muziek zijn prima verzorgd, dus op audio-visueel gebied staat de game absoluut z’n mannetje.

Voorlopige conclusie

Na een flink aantal uren (oke, ik geef het toe: dagen) te hebben gespeeld met deze beta kan ik ook mijn tweede vraag onderbouwen: Lord of the Rings Online is een game die zich zeker kan meten met World of Warcraft. Ontzettend veel quests, prachtige landschappen en een heerlijk Lord of the Rings-sfeertje: het heeft me allemaal aangenaam verrast. Als je de films of de boeken kent, zul je regelmatig personages en locaties herkennen uit het verhaal, wat al een bijzondere beleving op zich is. Ook het uitvoeren van missies met je eigen fellowship lijkt me echt geweldig als eind april de deuren naar Eriador voor iedereen geopend zullen worden. Of deze MMORPG veel gamers kan lokken die al diep in World of Warcraft zijn verzonken moet nog maar blijken, maar het lijkt erop dat Lord of the Rings Online straks een serieuze poging gaat wagen.

 1.   
  Ramses's avatar

  Ik heb de Beta gespeeld en morgen komt deze dus uit. Moet zeggen dat het er goed uit ziet en heeft veel vergelijkingen met WoW. Maar ik zie hier geen vervanging in voor mijn WoW verslaving… Nu maar wachten op Warhammer 😀

 2.   
  PrinceRishi's avatar

  Ik heb de game zelf echt een VETTE spel zeg ongelooflijk 😀 zelfs ik heb de spel zelf en ik ben een hunter van level 25 fellowships alles met spelers miljoenen spelers reis je over middler aerth slechts is alleen eradior maar ze zijn aan het update van nieuwe landen uidbreiden doen ze ook van gondor to rohan en mordor moet nog komen 8)
  ik geef deze spel een dike 10 🙂 😉 😀 ik ben een echte lord of the rings fan en endelijk dat me droom to waar is gekomen is die spel in openwerld gekomen je voel de sfeer van middle aerth loop tolkiens verhaal en map door
  The shire is te gek Bree-land Lone-lands Revendel North-dhowns Ettermoors Ereded moors trollshaws

  EN de gevaarlijkse van aallemaal licht Angmar land daar woont de Witch king

  de maxmale level dat je kunt halen is level 50 messien zijn ze uitbreiden dan zal het 100 zijn 😀

  ik ben trots op me zelf ik speel met me echte vrienden die het spel ook hebben
  Groetjes Prince Rishi 😀

 3.   
  cnribbens's avatar

  Is wel een leuke rpg, maar niet voor altijd 😕

 4.   
  justyoung-c's avatar

  mooie screens =)