Micro Machines V4

Normaal gesproken zou je zeggen dat het niet leuk is om klein te zijn, maar voor Micro Machines V4 maken we een uitzondering. Micro Machines is namelijk een game waarin je moet racen in autootjes niet groter dan een kauwgombal en op banen die kris kras door een huis lopen. Ik als die-hard Micro Machines speler kan dan ook niet wachten om deeltje V4 eens even flink onder handen te nemen.

Nostalgie!

In de wondere, maar vooral minuscule wereld van Micro Machines draait alles om de meest wonderlijke parcours en de snelste bijpassende minuscule auto’s. Micro Machines V4 bevat namelijk honderden auto’s die vrij te spelen zijn via de verschillende cups. Deze auto’s zijn onderling uit te wisselen en te ruilen, zodat je de verzameling van maarliefst 750 auto’s helemaal compleet kunt krijgen. Iedere auto is onderverdeeld in een bepaalde klasse en dus moet je voor aanvang van iedere race uit een bepaalde klasse waarmee geracet gaat worden je favoriete auto uitzoeken. De keuze van je auto is erg belangrijk, want de verkeerde auto op de verkeerde baan kan uitlopen op een flinke nederlaag. De banen lopen namelijk dwars door de delen van het huis en deze zitten dan ook vol met obstakels die je moet zien te ontwijken. De banen zijn zoals in de voorgaande delen weer enorm variërend en iedere baan heeft een eigen unieke toevoeging. Deze toevoegingen kunnen bestaan uit speciale effecten als je ergens overheen rijdt of uit obstakels die je schade toebrengen of van de baan af proberen te duwen.

enter

The battle is on!

Micro Machines is echt typisch zo’n serie waarbij je alleen de singeplayer mode speelt om de banen en auto’s vrij te spelen, om daarna zo snel mogelijk aan de multiplayer mode te gaan beginnen. MMV4 bevat namelijk buiten alle nieuwe modes, ook de klassieke Battle Mode. Dit is de mode die van Micro Machines heeft gemaakt wat het nu is en zal dan ook de meest gespeelde mode zijn. In de battle-mode is het de bedoeling om zo snel mogelijk van je tegenstanders af te komen, om op die manier punten van hen af te snoepen. Om het wat makkelijker te maken om als enige over te blijven bevat de game meer dan genoeg wapens om je tegenstander neer te knallen, te elektrocuteren of mijn eigen favoriet; eens flink plat te hammeren met een gigantische moker! De battle-mode is te spelen met vier man tegelijk, en dit schept natuurlijk mogelijkheden. Wanneer je aan het racen bent en van de baan af valt, zal diegene namelijk toe moeten kijken hoe de andere drie het uitvechten. Om de afvaller niet helemaal buiten spel te zetten heeft deze de mogelijkheid om door middel van allemaal grappige wapens de overige racers van de baan af te krijgen, om zo toch nog bezig te blijven.

enter

DS powerrrrrr!

Natuurlijk heeft Codemasters voor de DS een uitzondering gemaakt en is er wel het een en ander toegevoegd aan de game. Om te beginnen heeft het spel een paar nieuwe camera-modes erbij gekregen. Vroeger was het namelijk alleen mogelijk om het spel van bovenaf te bekijken, waardoor je de ene keer van links naar rechts over het beeld reed en de andere keer van onder naar boven. In Micro Machines V4 is mogelijk om de camera in te stellen op Dynamic, Classis en Retro. Wanneer je de camera op Dynamic zet zal de camera ten alle tijden achter het autootje zitten en dus ook meedraaien wanneer er bochten aankomen en dit is toch wel zo handig als je de levels nog niet zo goed kent. Voor de échte Micro Machines fans is het ook nog mogelijk om de camera op Retro en Classis te zetten. Dit is gewoon de normale camera mode zoals we die kennen uit de vorige delen en laat het spel van bovenaf zien.

enter

Buiten de camera is ook de besturing van de game eens even flink onder handen genomen. Buiten de standaard vierpunts besturing, is het in V4 ook mogelijk om te sturen via de touchscreen. Zoals bij de meeste racegames voor de DS verschijnt er een stuurtje op het touchscreen waarmee je de auto naar links en rechts kan bewegen. Ik zelf ben hier nooit zo’n fan van geweest, aangezien een touchscreen nooit 100% precies is en een stuurfoutje met een stylus erg snel gemaakt is. Bij MMV4 is het niet veel anders, want het sturen via het stuurtje gaat erg chaotisch en direct waardoor het onmogelijk wordt om kleine stuurcorrecties te maken en je nóg vaker met je auto van de baan af zal donderen. Typisch zo’n toevoeging die leuk lijkt, maar niet lekker werkt.

enter

Conclusie

Micro Machines V4 is een titel die aan voelt als vanouds. De uniek gameplay en sfeer is behouden, maar toch is er gedacht aan een paar toevoegingen. Sommige van deze toevoegingen, zoals de wapens, werken uitstekend, terwijl andere toevoegingen zoals het sturen via de touchscreen totaal niet werken. Ondanks dat is en blijft Micro Machines heer en meester op het gebied van de wat leukere en gezelligere racegames.

  1.   
    ckerigon's avatar

    niks voor mij 😛