Star Trek: Legacy

Als ik zeg “Beam me up, Scotty”, dan weet bijna iedereen direct waar ik het over heb. Om dat te weten hoef je geen “Trekkie Fan” te zijn, zoals ik. Vandaar dat ik de beste titel uit de drie nieuwe Star Trek titels van Bethesda Softworks voor mijn rekening neem: Star Trek: Legacy. Nou Scotty, ik ben er klaar voor. Beam mij maar naar dit gigantische Star Trek universum.

Het verhaal

Het fascinerende aan Star Trek: Legacy is dat het zich niet richt op slechts één bepaalde serie in de Star Trek reeks. De game neemt je mee naar welliefst alle vijf de delen in het Star Trek universum, waarbij je begint als Captain Archer uit de allernieuwste Enterprise reeks. Oorspronkelijk speelt Archer zich af in de tijd vlak na de uitvinding van de Warp drive en Next Generation pas een lange tijd daarna, maar als fan kun je zelf vaak nog wel wat verbanden leggen hoe je van het ene deel in het andere verzeild raakt. In ieder geval begint het verhaal dat Captain Archer een Vulcan wetenschapper, T’Uerell genaamd, uit de brand moet helpen. Natuurlijk gaat dat wel gepaard met een potje ouderwets knokken in space.

“Commander, prepare to go to warp”

Ik denk dat je Legacy het best kunt omschrijven als een actie game, waarbij je de bediening hebt over een of meerdere ruimteschepen uit je vloot. Met de rechter stick op je 360 controller kun je de camera geheel rondom het schip manoeuvreren, waardoor je niet alleen je ruimteschip vanuit iedere hoek kunt bekijken, maar op deze wijze ook je omgeving in de gaten kunt houden. Het besturen van het schip doe je met behulp van je linker stick of door het uitzetten van waypoints. Waypoints zijn weer erg handig wanneer je met je gehele vloot er op uit wil trekken en dat is toch vaak meestal wel het geval. Verder kun je via de knoppen de motor aan- of uitzetten, je waypoints uit zetten, het targetten van je vijand mogelijk maken, je wapens afvuren en natuurlijk het overschakelen naar warp. Normaal gesproken vliegt je schip op impulse snelheid, maar warp zorgt ervoor dat je snelheid ineens wordt vertienvoudigd, erg spectaculair. Uiteraard zijn er heel veel meer opties mogelijk, waardoor de besturing in het begin misschien nogal complex lijkt, maar ik moet zeggen dat je na een half uur spelen al behoorlijk eenvoudig alle opties weet te vinden.

Red Alert

In Legacy neem je het op tegen vijanden zoals de Romulans, Klingons en uiteindelijk zelfs de Borg. Dit doe je gelukkig niet helemaal in je eentje, je krijgt de hulp van maximaal drie andere schepen die gezamenlijk je vloot vormen. De schepen kun je individueel opdrachten geven door ze stuk voor stuk zelf over te nemen of door ze te groeperen en gezamenlijk erop uit te gaan. Het groeperen is best handig op het moment dat de vijand in grote getalen op je af komt. Het targetten werkt vrij eenvoudig, maar het is wel noodzaak dat je het schip binnen bereik houdt en je wapens wel vanuit een mogelijke hoek kunnen schieten. De phase canon is het belangrijkste wapen waarmee je schip wordt uitgerust. De grote krachtige laserstraal richt niet alleen behoorlijke schade aan, maar zorgt er ook voor dat het schild van de tegenpartij sneller wordt doorboort. Wanneer het schild uiteindelijk geheel wegvalt, is het tijd om je photon torpedos te gebruiken. “Target locked, fire photon torpedos! Enemey destroyed.”

Command points

Tijdens de missies verdien je zogenaamde command points. Het succesvol voltooien van de missies en het vernietigen van extra vijandelijke schepen zorgen er voor dat je command points snel zullen stijgen. Deze zijn namelijk nodig om je vloot van nieuwe en betere schepen te voorzien. De bedoeling was ooit om je schip te kunnen tweaken, maar dit is helaas gaande weg in de ontwikkelingen geschrapt. De schepen kun je voordat de missie start aanschaffen en kunnen variëren in verschillende types als scouts, cruisers, destroyers of zelfs battleships. Ieder type heeft uiteraard zijn sterke maar ook zwakke kanten. Zo varieert bijvoorbeeld het aantal phase canons, photon torpedo launch bays en uiteraard ook de sterkte van de romp of het schild. Niet alles draait uiteindelijk om de spierballen, maar het kan wel eens goed van pas komen in een zware strijd.

Tactical screen

Naarmate je vloot groeit en de ruimte waarin de missies zich afspelen ook steeds groter worden, kom je er snel achter dat het gebruik van het zogenaamde tactical screen wel heel erg handig is. Het scherm biedt overzicht van de gehele omgeving en laat posities van alle eigen schepen, maar ook vijandelijke schepen zien. Zeker wanneer je verschillende taken gaat toewijzen aan je vloot, is het handig om vanuit dit scherm overzicht te houden op het verloop van je missie. Het enige puntje dat nog wel hinderlijk kan zijn, is dat het spel gewoon doorloopt op het moment dat je het scherm aanroept. Het is dus niet mogelijk om de opdrachten op eigen je eigen gemak te plannen, daarvoor zul je de game gewoonweg moeten pauseren.

Space, the final frontier

De omgeving waarin de missies zich afspelen zijn vooral kleurrijk te noemen. Je vliegt door een ruimte gevuld met kleurrijke planeten, sterren, asteroïden, nevels etc. en is zeker niet saai te noemen, eerder een leuke opvulling voor het oog. Ook de gevechten in de ruimte leveren leuke special effects op, waarbij de laser beams en de torpedo’s oplichten bij impact. Zelfs de gigantische schepen lopen zichtbare averij op, waardoor je echt het idee hebt dat je onder zwaar vuur ligt. Ook het trillen van je controller bij impact en het oplichten van diverse explosies geven je het gevoel dat er zwaar wordt gevochten en dit komt zeker ten goede aan de hoeveelheid actie in deze game. Hoewel de explosies van kleinere objecten prima worden weergegeven, sta ik enigszins verbaasd over de manier waarop grote schepen en stellages tot exploderen worden gebracht. Naar mijn inziens valt zo’n stellage niet eerst in grote brokken uit elkaar, waarna het uiteindelijk wel explodeert, maar dat is slechts een heel klein minpuntje. Als laatste wil ik nog een toevoeging maken over de voiceovers van de captains in Legacy. Deze zijn allen door de originele acteurs uit de serie ingesproken, zodat ik kan zeggen dat de authenticiteit van deze game voor de Star Trek fan zeker niet meer stuk kan.

Conclusie

Al met al is Star Trek Legacy een zeer geslaagde space action game geworden. Als fan is het voor mij daarom ook vrij moeilijk om echt negatieve punten te ontdekken. Ik denk dat het genre je hoe dan ook zeker moet liggen om deze game aan je verzameling toe te voegen. Voor de Star Trek liefhebber zeg ik daarom ook; deze game moet je hebben. Voor de casual gamer onder ons is het zeker een leuke game om te spelen wanneer je van Science Fiction houdt en ooit al eens captain van een Federal Starship had willen zijn.

Meer Star Trek: Legacy

  1.   
    matthijs 2088's avatar

    😆