Every Extend Extra

Every Extend Extra is een titel die ik puur heb aangevraagd, omdat ik wist dat de man achter het spel Tetsuya Mizuguchi, de maker van oa. Lumines, was. Every Extend Extra zou volgens Tetsuya Mizuguchi een totaal nieuw spel moeten zijn, iets dat de wereld nog nooit heeft gezien. Zal hij gelijk hebben?

Wat is het nou eigenlijk?

Every Extend Extra is een strategiesche-actievolle-breinbrekende-puzzel game. Het heeft dus van alles wat weg, en dat gaat het uitleggen van de game aan jullie door mij niet makkelijker maken. In Every Extend Extra speel je met een soort van ster-achtig ding. Deze ster kun je heen en weer bewegen in het scherm. Vanaf alle kanten komen allerlei objecten het scherm binnen vliegen. De door jou bestuurde ster kun je vervolgens tot ontploffing brengen, en daarmee is het de bedoeling om zoveel mogelijk objecten mee te nemen in jouw explosie. Het is dus aan jou om zo lang mogelijke ketens te vormen en die te laten ontploffen. Deze ontploffingen leveren punten en items op. Zodra je ontploft bent, komt er weer een nieuwe ‘ster’. Het is dan aan jou om te kiezen om de items te pakken die je hebt overgehouden van de vorige explosie, om op deze manier nog meer punten te krijgen, of gelijk over te gaan op een nieuwe aanval. De punten die je verzameld heb je nodig om nieuwe ‘sterren’ te kunnen krijgen. Je hebt hier namelijk maar een bepaalde hoeveelheid van, en wanneer deze op zijn ben je ook gelijk game over, lekker dan. Buiten het feit dat je rekening moet houden met het aantal levens dat je nog hebt, moet je ook de tijd in de gaten houden. Want ook al heb je nog zo veel levens, zonder tijd om ze te gebruiken heb je er niets aan. Dus buiten de punten en de explosies, moet je je ook nog eens bezig houden met het verslaan van bazen voor extra tijd, het moet niet veel gekker worden!

Hoe speelt het?

Na even grondig de tutorial door genomen te hebben, had ik eindelijk een beetje een idee hoe ik het aan moest gaan pakken. Het spel begint meestal heel rustig, maar na een paar explosies wordt het al snel een complete chaos. ‘Moet ik nou de punten pakken, of nog een ketting laten ontploffen’ ‘Red ik het wel met de tijd? Waar blijven die mini-bosses nou?!?!’. Er schiet van alles door je hoofd, maar het is gewoon onmogelijk om te blijven volgens wat er nou allemaal wel niet gebeurt op je scherm. Je zou denken dat dit irritant zou moeten zijn, je niet compleet kunnen focussen op een game, maar niets is minder waar. Het geeft het spel namelijk een unieke gameplay mee, die voor de meeste mensen toch wel even wennen zal zijn. Het hele spel draait namelijk om snel opvattingen maken, slimme keuzes maken en snel handelen. In het begin zul je behoorlijk in de knoop komen te zitten met je duimen, maar als dat gevoel eenmaal weg gaat speelt het spel heeeerlijk weg!

De skins

Net als Lumines bevat ook Every Extend Extra meerdere skins, op zowel muzikaal als visueel vlak. Door het spelen van de verschillende modes speel je nieuwe skins vrij, die ieder zullen zorgen voor andere muziek en andere kleuren en vormen van de objecten die het speelveld in zullen komen. Dit zorgt er voor dat het iedere keer weer anders zal zijn, aangezien het net lijkt alsof je iedere keer een andere game aan het spelen bent. Hoewel het natuurlijk leuk is om steeds andere kleuren en muziek te hebben, hebben de skins namelijk ook nog een andere functie. Het steeds verwisselen van de skins zorgt er namelijk voor dat je iedere keer weer moet wennen aan de nieuwe omgeving, waardoor het spel, jawel het is mogelijk, nog lastiger en nog ingewikkelder zal zijn. Nieuwe vormen en kleuren van de objecten en een snel hysterisch muziekje op de achtergrond kunnen er namelijk zo voor zorgen dat die bijna gehaalde highscore van je in duigen zal vallen.

Eeuwig doorspelen
Ik heb al behoorlijk wat uurtjes erop zitten, maar ondanks dat heb ik nog steeds niet de winnende moves in huis en ook zijn mijn highscores nou niet echt om over naar huis te schrijven. En dit, hoe stom het ook klinkt, is misschien wel de kracht van Every Extend Extra. De chaos, de verschillende skins en de meest uiteenlopende muziek én de lastige, maar toch zeer verslavende gameplay. In mijn ogen is Every Extend Extra hét voorbeeld van hoe het zou moeten zijn. Geen zoveelste deel van Call of Duty, niet nog een uitbreiding van Sims, maar kom eens met iets nieuws, iets zo nieuws dat je niet eens weet wat je er mee aan moet. Dat je alles opnieuw moet ontdekken en leren, net als bij de eerste keer dat je een shooter speelde of een PlayStation 2 controller in je handen kreeg. Als je op zoek bent naar een nieuwe, verslavende en unieke game voor je PSP, zou ik stoppen met zoeken, want dan is Every Extend Extra dé game!

  1.   
    Pimkingetje's avatar

    Coole muziek vooral!! 😀