De games van 2006

Aan het eind van het jaar blikt GamersNET traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar. 2006 was een jaar met veel hoogtepunten, maar helaas ook een met games en feitjes waar we met minder plezier aan terug denken. Lees hier verder wat wij van het afgelopen jaar vonden, maar óók wat onze verwachtingen zijn voor 2007!

2006…

2006 was weer een bewogen jaar. Italië wint het WK Voetbal, Nederland kiest een nieuwe regering, omdat die na de affaire Hirsi Ali in de lente al gevallen was. De SP en Geert Wilders winnen fors, maar het CDA blijft de grootste. De olie- en grondstofprijzen rezen de pan uit en het weer was zo van slag dat record na record binnen no-time sneuvelde. Zo erg zelfs, dat er een paar wandelaars aan doodgingen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Hadden ze maar doping moeten gebruiken, net zoals de Tour de France-winnaars Floyd Landis, die overigens nog steeds ontkent. Ireen Wüst, Marianne Timmer en Bob de Jong winnen goud op de Olympische Winterspelen in Turijn. Israël valt Libanon aan na de ontvoering van een militair en het Nederlandse leger strijkt neer in Uruzgan. Saddam Hussein wordt veroordeeld tot de doodstraf en de onrust in Irak wakkert aan tot een burgeroorlog. De atoomdreiging van Noord-Korea en Iran gaat onverminderd door. Moslims van over de hele wereld protesteren om Deense spotprenten, maar verlagen zich een paar maanden later zelf tot dat niveau, en de Paus doet er lekker aan mee. Verder verijdelt de Britse politie een grote serie vliegtuigaanslagen met deobusjes, babyvoeding en dat soort dingen. De Oostenrijkse Natascha Kampusch bevrijdt zichzelf, terwijl een stel Friese paarden dat bijeengedreven was op een eiland daar hulp van het leger bij nodig had. Naast Saddam wordt ook Willem Holleeder opgepakt en heel Nederland is in diepe rouw nadat de achtjarige Jesse wordt vermoord op school in Hoogerheide.

2006…

Tot zover het RTL Nieuws, want nu over naar de games. 2006 zou het jaar van de launch van de Nintendo Wii en de PlayStation 3 moeten worden, maar voor die laatste ging dat feestje helaas niet door. Nintendo’s nieuwste console verscheen wel, nadat Revolution vlak voor de E3 werd omgedoopt in Wii. Helaas waren er bij de launch in Nederland lang niet genoeg exemplaren beschikbaar, en ook de laatste week van 2006 lagen de winkelschappen er nog uitverkocht bij. Daarom kon de Xbox 360 min of meer ongehinderd doorstomen naar een ruime voorsprong met dik 9 miljoen verkochte consoles. De Nintendo Wii is op het moment van schrijven 2 miljoen keer over de toonbank gegaan, de PlayStation 3 nog net geen 1 miljoen maal.

Op het gebied van games werden we echter wel op onze wenken bediend, want wat kwamen er een hoop topgames uit in 2006. In januari begonnen we het jaar sterk met Dead or Alive 4 en Mario & Luigi: Partners in Time. Een maandje later hadden we Shadow of the Colossus en in maart verschenen bijvoorbeeld The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II, Tom Clancy’s Ghost Recon Advanced Warfighter en natuurlijk dé klapper van het afgelopen voorjaar: The Elder Scrolls IV: Oblivion. Toen braken de saaie maanden aan, maar met Daxter en Final Fantasy XI in april en Metroid Prime: Hunters in mei kon je je toch nog vermaken. Juni was onverwachts goed, met de launch van de Nintendo DS Lite, Half-Life 2: Episode One, Dr. Kawashima’s Brain Training, LocoRoco en New Super Mario Bros. In juli hadden we Prey en in augustus hadden we niks. September brak al snel erg goed los met Saints Row, Tekken: Dark Resurrection, Company of Heroes en ook FIFA 07 mocht er dit jaar zijn. Natuurlijk kon Pro Evolution Soccer 6 niet lang op zich laten wachten, en die verscheen dan ook in oktober, net zoals Battlefield 2142 en Tom Clancy’s Splinter Cell: Double Agent. Maar november, dat was pas echt een games-walhalla, met Gears of War, Killzone: Liberation, Grand Theft Auto: Vice City Stories, Medieval II: Total War, Tony Hawk’s Project 8, Call of Duty 3 en Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas. December bracht de Nintendo Wii, waarmee ook The Legend of Zelda: Twilight Princess in de winkels kwam te liggen. Maar wat was nou het neusje van de zalm, de klap op de vuurpijl, de kers op de slagroomtaart, het beste paard van stal en dus de beste game van 2006? De GamersNET crewleden delen je hun ervaringen…

De crewmembers

Teun “Tha Duck” van den Heuvel

enter

Beste games:
1. The Legend of Zelda: Twilight Princess
Misschien een inkoppertje, maar hey, inkoppertjes zijn ook goals. En wel hele mooie.

2. Shadow of the Colossus
Een originelere game zie je zelden, zeker op een intussen toch wel beperkte console als de PlayStation 2. Goed om te weten dat Sony het nog niet is verleerd en het heeft mij vertrouwen gegeven dat ook van de PlayStation 3 écht wel wat gemaakt zal worden.

3. Gears of War
Ik was aanvankelijk een beetje sceptisch en verwachtte dat het een hypje zou zijn dat wel zou overwaaien. I couldn’t have been more wrong…

4. Canis Canem Edit
Controversieel, eerst vervloekt door Jack Thompson en nu zelfs als meest homovriendelijke game gezien en aangeprezen door homoverenigingen. Van meest gehate game naar één van de meest positieve games; way to go Rockstar!

5. Rayman: Raving Rabbids
Misschien niet zo heel uitmuntend, maar het is tijden geleden dat ik zó veel lol heb gehad met een spel.

Slechtste game:
Ik speel geen slechte spellen meer. Wat echter wel een teleurstelling was, was The Godfather. Met een dergelijk budget mag je toch wel een kwalitatief betere game neerzetten, EA.

Verwachtingen voor 2007:
Behalve dat 2007 het jaar wordt van de PS3 en de Wii, gaat ook GamersNET lekker knallen. Ik verklap niets, je ziet ’t vanzelf wel. Qua games…? Tja, het één en ander moet nog aangekondigd worden natuurlijk, maar doe mij Assassin’s Creed maar. En vooruit, God of War 2 en Okami mogen ook niet ontbreken, om de PS2 nog van wat gamevoer te voorzien.

Peter “Peter XHG” Stout

enter

Beste games:
1. Gears of War
Overhyped, tegenvallend, véél te kort… de negatieve kritieken doen mij allemaal niets. Dit is met afstand de beste game die dit jaar is uitgekomen! Vette graphics, degelijke gameplay en een co-op-modus om je vingers bij af te likken. Voorlopig gaat geen enkele game in de buurt van Gears of War komen. Grote klasse!

2. Splinter Cell: Double Agent
Uiteraard op de Xbox 360. Ik was al een Sam-fan, maar met deze toch wel vernieuwende Splinter Cell kan deze franchise nog jaren mee. Het blijft gewoon de über-sluipgame die het al was en momenteel zit ik zelfs midden in de Wii-versie, die toch weer anders is en anders speelt.

3. Tomb Raider Legend
Hoe kan mijn favoriete heldin ontbreken in mijn best-of-lijstje van 2006. Dit jaar moet ze toch anderen voor zich dulden maar gelukkig zijn dit niet de minsten. Hoewel erg kort, heb ik toch weer zeer genoten van deze tombe-koningin. Gelukkig slinger ik nog steeds verder op de PSP en de DS.

4. Rainbow Six: Vegas
Na ‘Lockdown’ was ik bijna afgehaakt maar op mijn geliefde 360 heeft Ubisoft het, ondanks het gemis van Domingo ‘Ding’ Chavez, weer helemaal goed gemaakt.

5. Guitar Hero II
Voor lul staan voor je familie voelde nog nooit zo goed en het kan me helemaal niets schelen! Dit is de ultieme partygame van 2006 en het geeft je tegelijk het gevoel dat je een rockgod bent. 2007, geef ons deel 3…

Slechtste game:
Saints Row – Natuurlijk is deze game niet slécht, maar voor mij was deze game een absoluut dieptepunt dit jaar. € 60 uitgeven en dan na anderhalf uur tot de conclusie komen dat de game niet meer is dan een kopietje van GTA maar dan met mooiere graphics. Totaal niet boeiend en inspiratieloos. Sindsdien staat deze game stof te happen in de kast. Zonde… (jaja, ik weet het ik had hem langer moeten spelen).

Hoogtepunt 2006:
Samen met Joost Gears of War spelen in Co-op op Xbox Live. Hammer of Dawn!!! Lekkerrrrrr…

Grootste teleurstelling 2006:
De launch van de Wii. Aan de console zelf mankeert maar bar weinig maar wat is het toch irritant dat Nintendo het (bewust) presteert om zoveel frustratie te veroorzaken bij gamers die een Wii willen bemachtigen. Hoewel ik ooit eens geroepen heb dat men mij nooit zal betrappen op reserveren van zowel hardware als games zelf, zijn we met z’n allen inmiddels zo diep gezonken dat ook ik door de knieën ben gegaan en mijn pre-order voor de PlayStation 3 al enkele maanden staat. Schande!

Goede voornemens:
Sinds ik er van overtuigd ben dat er ook een PlayStation 3 naast mijn televisie moet komen heb ik mij gelijktijdig voorgenomen dat ik niet, ik herhaal, NIET, in de rij ga voor het apparaat. Een pre-order plaatsen deed al zeer bij me, maar ik verlaag mij niet om in de situatie te komen waarbij ik door de lokale middenstand minachtend word aangekeken alsof ik niet goed snik ben om te vragen of ik álsjeblieft een console mag kopen. Sony mag blij zijn dat ik straks € 600 kom brengen. Dan wil ik ook met respect behandeld worden!

Danny “Achmal” Dam Wichers

enter

Beste games:
1. The Elder Scrolls 4: Oblivion
Al meer dan 85 uur heb ik hierin zitten en nog verveelt hij niet. Waar voor je geld ten top!

2. Sniper Elite
Een beetje tactisch, een beetje actie en volledig sniper. Nazi-Duitsland zag er nog nooit zo goed uit vanuit een scope!

3. BloodRayne 2
BloodRayne ging hiermee van een simpele doch verslavende shooter & beuker naar een even verslavende game met een goed uitgekiend vechtsysteem. Dat is voortgang die ik graag zie!

4. Dark Messiah of Might & Magic
Mooi om te zien en meer dan genoeg vette actie voor een top 5-plaatsje.

5. Gears of War
Deze game verstevigt de positie van Microsoft t.o.v. Sony en haar PS3 enorm met hele gave actie en uitstekende graphics

Slechtste game:
Flop: F.E.A.R. Extraction Point
Het feit dat de levels kwalitatief veel minder voorstellen dan die van het origineel gecombineerd met een verhaal dat vrijwel alles wat F.E.A.R. was teniet doet, vind ik vele malen erger dan wat andere games die beneden peil scoorden dit jaar deden.

Verwachting 2007:
Duke Nukem Forever zal wel weer niet komen. Dan maar die andere uitsteller spelen: S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl. Hands-on ervaringen van concullega’s laat namelijk zien dat a) deze game toch nog goed gaat worden en b) de game wel het einde van ontwikkeling nadert.

Lars “Lasso” Goossens

enter

Beste games:
1. Zelda: The Twilight Princess
Game waarvan ik overtuigd ben dat ‘ie lang blijft hangen. Sowieso de enige echt goede titel voor de Wii in 2006. Fantastisch verhaal en een Link in topvorm. De game moet het vooral hebben van gameplay en verhaal en dat zijn juist de dingen waar ik waarde aan hecht. Waardig deel van de serie dat hoge verwachtingen waar maakt.

2. Guitar Hero II
Is natuurlijk de Singstar voor echte mannen. De uitbreiding van de game zit hem vooral in het samen spelen (namelijk bass en lead gitaar) en dat werkt. Dat de tune van Top Gear in het assortiment van nummers is opgenomen is natuurlijk de klap op de vuurpijl. Beste muzikale party game ooit gemaakt.

3. Ultimate Ghost ‘n Gobblins
Waanzinnig pittig. Stukken opnieuw spelen in een spel is vaak iets waardoor ik met controllers of handhelds ga smijten. Ultimate Ghost ’n Gobblins speelde echter waanzinnig fijn en laat zien dat retro niet alleen maar een nieuwe verpakking hoeft te zijn, waarna je je realiseert dat het vroeger in de tijdgeest vet was. Ultimate Ghost ’n Gobblins is dat anno 2006, bijna 2007 nog steeds.

4. Kingdom Hearts 2
Ik waardeer deze game persoonlijk om de gedurfde originaliteit, ondanks dat het een sequel is. Dezer dagen draaien de rode pixels overuren van de bloedspetters in games. Dat dat niet altijd hoeft, bewijst Kingdom Hearts 2. De combinatie van Final Fantasy en Disney blijft iets unieks hebben.

5. Hitman Blood Money
Misschien niet de best geproduceerde game van 2006, maar daar gaat het me in dit geval niet om. Waarom Hitman Blood Money in mijn lijstje staat, is de het gevoel wat de game met zich mee brengt wanneer je in de huid kruipt van 47. Iedereen is in paniek omdat er een moord is gepleegd en jij loopt nonchalant weg terwijl je je leren handschoenen nog eens even goed doet. Hét gevoel van een koude bad guy zijn.

Slechtste game:
Bad Day LA. Er zou eigenlijk een soort kwaliteitspredicaat of –richtlijnen moeten komen om dit soort meuk te voorkomen. Niemand zit op games met een dergelijk slechte besturing en volkomen oninteressante setting te wachten. Dat de game voor de volle mep in de schappen lag, valt bij mij onder de noemer oplichterij.

Hoogtepunt 2006:
Dat was ongetwijfeld het huwelijk van Paus. Joost en zijn vriendin, eh… vrouw, gingen nu echt serieus worden. Om dat te vieren werd er een zaaltje gehuurd met daarbij alles all in. Dus ook de tap. En daarbij hebben een paar crewleden zichzelf onsterfelijk gemaakt in de plaatselijke omgeving.

Grootste teleurstelling 2006:
Ten eerste het niet kunnen krijgen van een Wii door slechte distributie van Nintendo. Dat mag wel eens gezegd worden. Nintendo is maar wat trots dat de Wii overal is uitverkocht, maar dat is niet heel gek met 3 Wii’s per winkelketen per stad. Niet dat de actie van Sony goed te praten is…

Verder de verwatering van de game-evenementen. De E3 is niet meer en ondanks dat gamen booming is in Nederland, zijn uitgevers niet bereid meer dan één keer naar Nederland toe te komen met hun stands. Tot slot en vond ik dat er in 2006 relatief weinig kwaliteit uit kwam. Hoewel er zeker met Medieval, Pro Evo, Oblivion, Zelda, Gears of War en enkele andere titels wat te beleven viel, vond ik 2006 een mager jaar. Weinig games spraken me écht aan. Dat mijn persoonlijke top vijf volledig bestaat uit sequels en een heruitgave zegt daarbij ook wat…

PS3/X360/Wii: Wie gaat er winnen?
Deze kwestie is moeilijker dan ooit. Qua verkoopcijfers zeker de Wii, vanwege de toegankelijkheid van de console en de brede doelgroep die daarbij hoort. Toch ben ik bang dat de creativiteit van het gebruik maken van de Wii-controller na een jaartje begint af te nemen. Toch zal de console dan nog steeds populair blijven bij de massa. Terecht, want voor hun is de Wii ideaal. Toch merk ik uit eigen ervaring dat ik soms terug verlang naar de conservatieve controller. Voor de gamer denk ik dat niet de console de doorslag gaat geven, maar de games die erop gaan uitkomen. Wat ik tot nu toe heb gezien op de Xbox 360 en Wii vind ik geen übertitels. De uitzonderingen zijn op één hand te tellen. Qua verkoopcijfers zal de Wii ongetwijfeld de winnaar worden. Voor gamers wordt dat de eerst komende jaren de Xbox 360, puur vanwege de voorsprong die ze hebben. Zodra Sony de zaken voor de PlayStation 3 goed voor elkaar heeft en waanzinnige games exclusief voor de Playstation 3 weet te krijgen, sluit ik een positie bovenaan de markt niet uit. Maar dat gaat zeker niet het eerste jaar gebeuren.

Goede voornemens:
Ik ga weer terug naar school en probeer er nu langer te blijven dan die twee maanden op mijn vorige school. Ik ga verstandiger om met geld en minder geld uitgeven aan mijn hobby’s. Ik ga verstandiger doen bij het uitgaan. Ik ga een aantal cursussen afmaken. Ik ga écht werk zoeken. Ik ga meer tijd vrij maken voor mijn vriendin. Ik ga beter op mijn spullen letten. Ik plan mijn tijd ruimer met het openbaar vervoer. O ja, en ik ga dit alles niet langer vol houden dan een maand.

Remco “Rhemme” Molenaar

enter

Beste games:
1. Gears of War
Gears of War is op dit moment dé reden waarom je een Xbox 360 zou moeten kopen. Snel, hard, wreed en bloederig tegelijk.

2. The Legend of Zelda: The Twilight Princess
Elke Zelda-game die er verschijnt is speciaal, en dit deel is zelfs méér dan dat. Driewerf hulde!

3. Rainbow Six: Vegas
Hoewel ik zelf helemaal niks van al die nepheid en dat commerciële gedoe van Las Vegas moet hebben, is deze shooter een kolfje naar m’n hand.

4. Medieval II: Total War
De Paus is gewoon helemaal het mannetje en een stad belegeren was nog nooit zo vet. Medieval II: Total War is gewoon de beste strategygame van 2006, want van dat moeilijke gedoe zoals in Company of Heroes houd ik niet.

5. Grand Theft Auto: Vice City Stories
Phil Collins, Phil Collins en nog eens Phil Collins. She’s an easy lover, she’ll get a hold on you believe it, like no other… Meezingen met je PSP in de trein is debiel maar met deze game maakt dat me helemaal geen donder uit.

Slechtste game:
Let’s Make a Soccer Team!
Nog zo’n game, en ik ga ander werk zoeken.

Hoogtepunt 2006:
2006 was voor mij een jaar dat vooral in het teken stond van World of Warcraft, maar toen ik daar aan het einde van de zomer mee stopte ging er een wereld voor me open. Ik had opeens zeeën van tijd en in plaats wat aan m’n huiswerk gaan doen, ving m’n Xbox 360 me goed op. En met name The Elder Scrolls IV: Oblivion en Saints Row waren m’n beste maatjes. Dat beide m’n top 5 niet hebben gehaald, wil hopelijk wat zeggen over het torenhoge niveau dit jaar. Chapeau!

Grootste teleurstelling 2006:
Op dit moment zou de PlayStation 3 onder m’n TV kunnen staan, maar helaas. Op dit moment zouden de winkels uit kunnen puilen van de Nintendo Wii’s, maar helaas. Op dit moment zouden wij ons kunnen opmaken voor een nieuwe E3 in Los Angeles, maar helaas…

PS3/Xbox 360/Wii: Wie wint de consolewar?
De Xbox 360 heeft nu dan wel een grote voorsprong, maar de Nintendo Wii komt eraan hoor, let op m’n woorden.

Goede voornemens:
Alsof ik me daar aan ga houden…

Diede ten Brinke

enter

Beste games:
1. The Elder Scrolls IV: Oblivion
Ik heb ‘m op de PC gespeeld én op de Xbox 360. Op de PC deed ik er 72 uur over, op de 360 twee uur minder. Ik moet er wel bij zeggen dat ik nog lang niet alle sidequests heb gedaan, zoals het plunderen van alle Daedric Shrines en het verzamelen van 100 Nirnroot. Deze game zuigt je op en laat je een lange, hele lang tijd niet meer los.

2. Gears of War
Een negen hier, een tien daar… aan hoge cijfers in de media heeft GoW geen gebrek. Toch zeuren gamers over de tè korte singleplayer en het aantal bugs. Hebben deze mensen dan geen Live? Dat moet haast wel, want met de volumeknop op maximum en de gordijnen dicht blijf je deze game al dan niet online dagen- en nachtenlang spelen.

3. Company of Heroes
Één van de allermooiste ervaringen in een game heb ik gehad in Company of Heroes. Carentan heb je deels onder controle, en daar staat dan ook een flinke defense om dat deel te behouden. Je dient een half uur de counterende Duitsers tegen te houden en dat lukt ook vrij eenvoudig. Tot vijf minuten voor tijd commandant Heinz met een Howitzer aan komt zetten, bijgestaan door een tiental Nebelwerfers. Inderdaad, er is niets van je defense over, Carentan is één grote puinhoop en jouw squad krijgt de ene tegenslag na de andere. En dit verhaal geldt niet alleen voor Carentan, want élk level is zo tof en meeslepend.

4. Grand Theft Auto: Vice City Stories
Ik zal het maar niet ontkennen: ik heb een zwak voor de GTA-serie. De sfeer, de gameplay, het geluid, simpelweg alles klopt er aan zo’n game. En daar gaat Vice City Stories lekker mee verder. Laat GTA IV maar komen!

5. Ghost Recon Advanced Warfighter
Lang heb ik getwijfeld waarmee dit laatste plaatsje gevuld zou worden: Gothic 3 of Ghost Recon: Advanced Warfighter? Toch heb ik maar gekozen voor GRAW, omdat deze gewoon écht laat zien wat de 360 kan. Naar mijn mening tot dusver de beste graphics, aangezien het lijkt alsof je zelf de hoofdrol speelt in een futuristische oorlogsfilm.

Slechtste game:
2006 Fifa World Cup, driewerf schande. Eerst maakt ‘topontwikkelaar’ EA ons lekker met 2006: Road to the Fifa World Cup, vervolgens krijgen we dit! Het verbaasde me enigzins dat er geen Fifa World Cup: The day after verscheen. Gelukkig heb elk nadeel z’n voordeel: weten we ook gelijk dat 2008: Road to the European Cup door niemand gekocht zal worden. En dat heeft EA aan zichzelf te danken. Of durven ze het kunstje niet nog een keer te herhalen?

Hoogtepunt 2006:
De hele reis die Oblivion heette. Was ik het echte leven beu, dan ging ik naar Cyrodiil om daar wél lol te hebben, en ik verdwaalde dan ook tot in de late uurtjes in de donkere bossen vol met wolven, bandieten en ander gespuis. En die late uurtjes zijn zowel in-game als in het echt: regelmatig zat ik tot half vier naar de grafische pracht op m’n scherm te kijken. Een ander hoogtepunt was de aankondiging van Halo Wars en Halo 3.

Grootste teleurstelling 2006:
Dit is er meer dan één. De graphics van de Wii, het uitstellen van de PlayStation 3 en de HD-trend. Een console kost tegenwoordig geen 400 euro, maar je dient er ook al een HDTV bij te kopen, wil je de échte kracht van de console, dan moet je dus vele honderden euro’s extra bijleggen.

Goede voornemen:
Peter of Joost’s slachtvoer worden met Gears of War online, met de GamersNET-clan (zie forum) naar de top én niet verslaafd raken aan welke game dan ook.

Michiel ‘ChielB’ Brunsveld

enter

Beste games:
1. Rainbow Six: Vegas
Nog niet zo lang uit, maar ik heb mezelf echt verloren in Rainbow Six: Vegas. Een hele lekkere tactical shooter, waarbij je gewoon echt wat meer moet nadenken dan bij een gemiddelde andere shooter. Dekking zoeken, assaults plannen en zien hoe jouw strategie er voor zorgt dat de gegijzelde mensen bevrijd worden…top! Echt een game ook om nog eens vaker uit te spelen, door alle mogelijke strategiën.

2. The Elder Scrolls IV: Oblivion
Oblivion is echt een game die je heel diep in het verhaal kan meesleuren. Een enorme speelwereld, vele quests en een mooi uitgewerkt verhaal. Dit is toch een RPG van zeldzaam formaat waar ook over een paar jaar nog mee gespeeld zal worden.

3. Hitman: Blood Money
De kale man was begin dit jaar weer terug en niet te zuinig ook! Hitman: Blood Money kon voor mij in een klap de nare nasmaak van de tweede en derde Hitman-games wegspoelen. Heerlijk sneaky door de levels, je targets zoeken en zo stil mogelijk de perfecte kill uitvoeren. De vele mogelijkheden die je hebt om je doel om zeep te helpen, maken deze nieuwste Hitman tot een van mijn toppers van het afgelopen jaar.

4. Company of Heroes
Ik had er nog niet heel veel van Company of Heroes gehoord, totdat de eerste recensies binnen kwamen. Ik besloot het eens te proberen als gamer zonder RTS-ervaring en het beviel meer dan goed. Top geluid, lekker sfeertje en een prima besturing. Ik heb me toch zeker vele uurtjes kunnen vermaken hiermee.

5. ..?..
De game voor op de vijfde plek is voor mij toch wat lastiger te kiezen. Er zijn veel leuke games uitgekomen die ik toch graag in de top 5 zou willen zetten. Prey bijvoorbeeld. Briljante innovatieve elementen zoals de wall-walking en gravity flip. Helaas aan de korte kant en diep van binnen niet meer dan een standaard-shooter. Of kies ik voor The Godfather? Hoewel de game niet altijd even goede recensies kreeg, vond ik het spel erg vermakelijk. Oke, wel wat repetitief qua omgeving en missies, maar het sfeertje maakte voor mij alles goed. Een heerlijke maffia-shooter. Of neemt Just Cause nog de laatste plek in? Een soort GTA, maar dan eens zonder dat suffe gangsta-sausje. Lekker extreme stunts uitvoeren en heel veel vrijheid om je door het level te bewegen. Alle drie games waar ik heel wat plezierige uurtjes mee heb beleefd. Ik kies toch uiteindelijk voor Prey vanwege de innovatieve gameplay. Er zijn maar weinig ontwikkelaars die nog op zoek zijn naar echte vernieuwing, waardoor ik de makers van Prey toch die top 5-notering wil gunnen.

Slechtste game:
De slechtste game van dit jaar werd me eigenlijk in de schoot geworpen om te reviewen: Barrow Hill. Ondanks verwoede pogingen van een uitgever, die vertelde dat de game door slechts één persoon geheel is gemaakt, was die game toch wel extreem slecht. Een irritante navigatie en saaie gameplay waren toch wel de grootste ergenissen aan deze game. Het verhaal had best spannend kunnen zijn, maar het werd dusdanig slecht uitgewerkt dat het alleen maar meer tegenviel. Barrow Hill is echt iets wat je zelfs je ergste vijand nog niet toewenst.

Hoogtepunt 2006:
Dat was toch wel m’n vakantie naar Zeeland afgelopen zomer. En wat betreft gaming vond ik de launch van de Wii en de PlayStation 3 toch wel iets bijzonders. Hoewel er grote tekorten waren, wat gewoon een behoorlijke fout was van Sony en Nintendo zelf, is al wel duidelijk geworden hoe populair de next-gen consoles zijn. Helaas moeten wij er zelf nog deels op wachten met de PS3, maar het is wel duidelijk dat de next-gen strijd steeds meer aan het losbarsten is.

Grootste teleurstelling 2006:
De grootste teleurstelling van dit jaar vond ik toch wel het stoppen van de E3. Dit enorme evenement is toch al jaren een toonaangevend fenomeen. Veel games, onthullingen en feesten. Dat ze het kleinschalig willen doen is leuk en aardig, maar daar koopt de consument niets voor. Toch kwam er al het nieuws dat een groepje organisatoren een soort alternatieve E3 wil gaan opzetten en ik hoop van harte dat het ze zal lukken.

PS3/X360/Wii: Wie gaat er winnen?
Dit is wat lastig nog te zeggen, aangezien we nog even op de PS3 moeten wachten. De Xbox 360 heeft al een stevige voorsprong en kent ondertussen al een karrenvracht aan vette games, iets dat de PS3 nog moet bewijzen. Ik denk in elk geval dat de Wii gewoon lekker meedraait en prima verkoopt. Toch blijf ik de besturing een leuke, maar vooral tijdelijke gadget vinden. Na een paar games ken je het geintje en dan houd je alleen nog maar wat opgepoetste GameCube-games over. Niet dat de Wii daardoor een slechte console is, maar in mijn ogen toch geen echte ‘winnaar’. Ik denk toch dat de PS3 uiteindelijk best nog wel aan het langste eind kan gaan trekken, zeker als de geruchten waar zijn dat er nog maar 20% van de kracht benut wordt. In combinatie met Linux-mogelijkheden en makkelijk zelf in te bouwen harde schijven, heeft de PS3 toch wel het meeste weg van een homecomputer.

Goede voornemen:
Mijn goede voornemen voor 2007 op het gebied van gaming is toch wel het uitspelen van games. Momenteel speel ik heel veel games tegelijk, waardoor ik er niet echt aan toe kom om games helemaal te voltooien. Volgend jaar dus maar eens wat rustiger aan doen en de echte goede spellen tot het einde doorspelen. Verder wil ik graag leuke reviews blijven schrijven en wil ik m’n pc toch wel Crysis-ready maken…mits de financiën het een keer toelaten.

Jens “Recon” Olsthoorn

enter

Beste games:
1. Guild Wars: Nightfall.
Beter en meer dan de vorige delen, wat wil je nog meer als GW-goeroe?

2. Gears of War.
Een grandioze shooter die mij doet overwegen een Xbox 360 te kopen. Als een game mij zover kan krijgen verdient dat zeker een plaatsje in mijn top 3.

3. Rainbow Six: Vegas
Nog zo’n kunstwerk die mijn gamehormonen laat shaken.

4. Medieval II: Total War
De balans tussen vechten en managen was nog nooit zo perfect. En dat in een middeleeuws sausje, mjam.

5. Guild Wars: Factions
Ik hoop dat het legaal is om twee keer Guild Wars in m’n top 5 te zetten, maar Factions bracht gewoon een prachtig continent vol hyperactieve bendes met spleetogen naar voren. Het gaat zelfs nu nog niet gaat vervelen. Een hele prestatie.

Slechtste game:
NBA Live 07
Nog nooit heb ik zo veel fouten (inclusief bugs die al jaren bekend waren in de vorige delen) in een spel kunnen tellen. Prachtige graphics en geweldige moves konden het spel fantastisch maken, maar de bugs verpesten deze game dusdanig dat het de ‘slechtste game-award’ in mijn lijstje verdient. Gefeliciteerd EA.

Hoogtepunt 2006:
De ideale uitbreidingen op het origineel van Guild Wars schotelden mij het hoogtepunt van 2006 voor. Nieuwe wapens, klassen en vooral de nieuwe continenten zorgden voor vele uren vermaak en de verslaving was onweerstaanbaar. Dat heeft soms zijn nadelen zoals bergen onvoldoendes op school, maar het was het zeker waard. Op naar de volgende delen!

Grootste teleurstelling 2006:
Mijn grootste teleurstelling is dat Half-Life 2: Episode Two zo’n drie keer in 2006 is uitgesteld en wordt nu verwacht voor de zomer 2007. Valve begint met het laten zien van smakelijke screenshots, trailers en releasedata waarvan je kippenvel op je rug krijgt en durft vervolgens DRIE keer hun spel uit te stellen? De bastards… Zet gewoon een deadline die te halen is en houd ons niet zo in spanning.

PS3/Xbox 360/Wii: Wie wint de consolewar?
Persoonlijk zou ik voor de Wii gaan aangezien de controller gewoon tof is en, een groot pluspunt voor armzalige student als ik, de Wii geen fortuin kost. Klassiekers als Rayman, Zelda en Sonic zijn ideaal voor een console als de Wii, hoewel het geen prachtbeelden zal opleveren. Waarom geen Xbox 360 of PS3? Gears of War komt ook naar de PC en de PlayStation 3 is gewoon te duur ondanks de gruwelijke hardware en beelden die het zal laten zien. Daar heb ik tenslotte mijn lieve PC’tje voor. De Wii is als Wiibi op zijn piano, hij is niet lekker om naar te kijken maar toch zo geweldig.

Goede voornemens:
Wat zijn dat?

Vincent “Finsj” Cieraad

enter

Beste games:
1. The Legend of Zelda: Twilight Princess
Het is Zelda op de Wii, wat wil je nog meer?!!?

2. Gears of War
In mijn ogen de eerste game die écht laat zien waartoe een next-gen console in staat is. Kunnen al die andere ontwikkelaars nog een voorbeeld aan nemen…

3. Lumines II
Als handheld gamer was ik zeer aangenaam verrast door het tweede deel van Lumines. Lekker simpel, leuke deuntjes en feestelijke skins zorgen ervoor dat de PSP’er in 2006 weer met een gerust hart adem kon halen.

4. Tekken: Dark Resurrection
Je zou denken dat het langzamerhand een beetje saai wordt, al die Tekken games die zo’n beetje op iedere console te vinden zijn. Maar Tekken: Dark Resurrection heeft mij in positieve zin zeer verrast en laat zien dat na al die jaren Tekken nog steeds een toptitel is waarop je maar niet uitgekeken kan raken.

5. Rayman: Raving Rabbids
Het spel heeft niet de beste graphics, een echte verhaallijn is ook niet aanwezig en over echte aktie in het spel mag je ook niet spreken. But who gives a damn! In mijn ogen is Rayman: Raving Rabbids zonder twijfel dé meest hilarische game die is uitgebracht, en dat is ook wat waard. Bunny Power!

Slechtste game:
Pfoe, dat is een moeilijke. Ik denk dat ik niet één specifieke game heb die ik gewoon stront vind. Voor mij zijn alle klassieke games als Yoshi’s Island en Ultimate Ghosts ’n Goblins die van bijvoorbeeld een SNES over zijn gezet naar een PSP of DS regelrechte flops. Klassiekers hoor je te spelen op een klassieke console. Daarom hoop ik ook dat er in 2007 meer games zullen verschijnen gericht op de toekomst, en dat we niet blijven hangen in het verleden tussen de Yoshi’s en de Mario’s.

Hoogtepunt 2006:
De gameplay 06, zonder twijfel. Heerlijk om al die next-gen consoles (én boothbabes) bij elkaar te zien!

Grootste teleurstelling 2006:
Zonder twijfel het uitstel van de PlayStation 3. Een echte consolewar kan in mijn ogen pas plaatsvinden wanneer alle consoles tegelijk uitkomen, maar Sony moet het hele feest weer verpesten. Ik denk dat de Wii zoveel aanhang zal vinden voordat de PS3 uitkomt, dat ze die hele PlayStation 3 wel kunnen opdoeken.

Verwachtingen voor 2007:
De PlayStation 3 die eindelijk uitkomt, de wereld die ten onder zal gaan door óf een nieuwe ijstijd óf door een hittegolf. 2007 moet gewoon gaan goedmaken wat 2006 heeft verpest, lekker veel next-gen games, flinke pricedrops en nog lekkerdere boothbabes!

PS3/Xbox 360/Wii: Wie wint de consolewar?
De Wii zal duidelijk als winnaar uit de strijd komen. Alles wordt tegenwoordig duurder en de jeugd van tegenwoordig is zo zwaar aan de crack en LSD dat ze nog maar net genoeg geld bij elkaar kunnen krijgen voor een Wii. Tenzij de Xbox 360 en PS3 enorm in prijs zullen zakken, zal de Wii als overwinnaar uit de strijd komen!

Goede voornemens:
Mijn goede voornemen voor is dat ik ook in 2007 niet aan goede voornemens doe!

 1.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Echt geweldige kolumns. 8) 😀

 2.   
  johan2's avatar

  gameshark schreef, "Echt geweldige kolumns. 8) 😀 "

  da denk 😛

 3.   
  wiigamer14's avatar

  Zeker mooi gedaan , die columns